Groot-Brittannië - periode 1 - 5 juni - 8 juni


donderdag 5 juni - Thuis - Harwich

Om 11 uur zijn we gaan rijden, op weg naar een nieuw avontuur, een nieuwe reis. Engeland/Ierland en misschien Schotland.

Het is dik bewolkt en dat is altijd een prachtig gezicht. Gelukkig is de zon ruim aanwezig, dat kijkt zoveel leuker allemaal.


Om 14.30uur gaan we met de boot over van Hoek van Holland naar Harwich. Coordinaten haven Hoek van Holland: N 51.974969, E 4.127562

Daar komen we om 20.00uur Engelse tijd aan, het is er 1 uur vroeger dan in NL. Dan gaan we op zoek naar een plekje om te overnachten.

Morgen gaan we noordwaarts langs de kust, het schijnt daar erg mooi te zijn. Vervolgens steken we schuin over naar Wales waar we vanuit Pembroke over varen naar Rosslare in Ierland. Maar dat kan nog wel eventjes duren, we hebben en nemen de tijd om dit deel van Engeland te verkennen.Voor nu hebben we een rustige overtocht, de golfjes kabbelen langs de boot en er is een waterig zonnetje. En ook leuk; we hebben internet aan boord. We kwamen op de boot nog een dorpsgenoot tegen, hij kwam altijd bij ons in de winkel. Hij moest even heel erg nadenken wie we waren maar dat is niet zo vreemd want we hebben elkaar al zo’n 6,5 jaar niet gezien.


Om 20.30uur kwamen we aan in Harwich en om 21.00uur waren we geïnstalleerd op de parkeerplaats bij de ingang naar de boot. Ik had op het camperforum gelezen dat men daar ook wel overnacht met campers. Toen we er aan kwamen rijden stond er al een Engelse camper en er kwam na ons nog een tweede bij.
Coordinaten Harwich, N 51.944396, E 1.250865 parkeerplaats bij de haven.vrijdag 6 juni - Harwich - Holkham

We zijn al heel vroeg wakker, net na 4 uur kwam het verkeer op gang, ze reden bijna door onze slaapkamer leek wel.

Geen goede plek dus om de nacht door te brengen, gauw vergeten.


Maar de dag begint zonnig en dat is een goed vooruitzicht. Om 8 uur rijden we weg van de parkeerplaats richting Ipswich. Vandaar rijden we zoveel mogelijk langs de kust.


Hier in Engeland rijden we dus aan de linkerkant van de weg, in het begin wel vreemd maar het went toch ook wel weer snel.

Co bijt de spits af. Op de smallere wegen zitten in het midden van de weg vaak verhogingen, kattenogen. De weg is eigenlijk net te smal om op onze eigen helft te blijven dus het is af en toe net een trein: kedeng-kedeng-kedeng. Gelukkig zijn niet alle wegen zo.

Af en toe rijden we ‘één persoons weggetjes’, net breed genoeg voor onze camper maar gelukkig wel met passing places. En het is er ook niet druk met verkeer dus het rijdt wel leuk.        de kattenogen in de weg                   een soort mausoleum                                                     mooie cottages


     lijkt Jimmy’s farm wel, veel scharrelvarkens               een fazant langs de kant van de weg


We parkeren de camper zo rond 10 uur in Aldeburgh, een leuk plaatsje aan de kust.

We maken een wandeling door het dorp, er staan best wel een aantal leuke huisjes. Je ziet er veel huizen in pastel tinten geschilderd, een vrolijk gezicht.


Mooi Aldeburgh, het huisje links is echt heel klein, verder gezellig kleuren in de straten


De altijd gezellig hanging baskets en fleurige tuinen.


En verse vis wordt hier erg gepromoot, het enige dat verser is zwemt nog in de zee.


Daarna rijden we verder noordwaarts meer door het binnenland. Maar na een uurtje rijden we toch maar weer naar de kust want er zijn zoveel hoge hagen (hedges) langs de weg dat je helemaal niets ziet van de omgeving, het begint een beetje te vervelen, of wij zijn te verwend, wie zal het zeggen.

Co gaat even naar de ‘gentlemen’


Vanaf Cromer loopt de A146 richting het westen en die omgeving schijnt erg mooi te zijn. Een ‘outstanding  area of natural beauty’ schrijft de Capitool van Groot-Brittannië.

En mooi is het zeker, heel afwisselend met mooie vergezichten.


We zijn naarstig op zoek naar een vrije camperplek om de nacht door te brengen maar dat valt nog niet mee. Veel parkeerplaatsen hebben een hoogtebarriere bij de ingang, daar passen we niet onderdoor. En waar we wel op kunnen daar staat een bordje dat er niet overnacht mag worden.

Uiteindelijk gaan we bij een Inn (pub) proberen, er staat op een bord dat er een grote parkeerplaats is, en hij is wel redelijk groot. We zetten de camper neer en lopen naar binnen. Eerst maar eens op de kaart kijken wat voor eten we hier kunnen krijgen. Dat bevalt ons wel en we vragen of we vannacht op de parkeerplaats mogen overnachten als we een maaltijd nemen.

Het mag wel maar de waard geeft aan dat de hotelkamers allemaal gereserveerd zijn door een cricketclub en dat die tot in de kleine uurtjes gaan feesten, zo rond 2 uur zal het af zijn. En dan gaan ze naar hun kamers en hij kan niet garanderen dat het rustig blijft.

Dat willen we niet gokken dus we gaan verder.


Uiteindelijk belanden we in Holkham. Co draait een straatje in en helemaal achteraan is een ruime parkeerplaats met rondom wat huizen.

Er is ook een outdoor winkel in een mooi oud pand. We lopen even naar binnen om te neuzen maar we vinden niets van onze gading. Aan de eigenaresse vragen we of het een probleem is als we vannacht hier blijven staan. Zij vindt het geen probleem maar het is wel prive grond.

Wij vinden het ook geen probleem en het mag totdat het niet mag, dus we nemen de gok en gaan lekker eten in de camper.
Na het eten trekken we de wandelschoenen aan en lopen naar het strand, zo’n 2km vanuit het dorp. Het is een leuke wandeling, lekker na zo’n dag reizen.
Coordinaten Holkham, parkeerplaats op prive terrein, geen voorzieningen.
zaterdag 7 juni - Holkham - Ashton

Gisteravond wilde er nog iemand op ‘bezoek’ komen, het was 21.45uur toen er op onze deur werd gebonsd. Maar we lagen al in bed en hebben niet gereageerd. We denken dat het een van de omwoners was, we staan immers op prive terrein. 


Vanmorgen waren we vroeg wakker, wakker gemaakt door de roepende duiven in de hoge bomen rond de parkeerplaats. Dus we waren om 6.30uur al onderweg, we werden niet uitgezwaaid door de omwoners.   ;-)En dan toch regen in ‘good old England’


Bij Hunstanton hebben we nog even de cliffs bezocht. Niet zoals de witte kliffen bij Dover, deze waren prachtig gekleurd.
Onderweg hevige regen en een keer een flits en direct een dikke donderslag. Na de middag werd het mooi weer. We hebben opgestoken bij Grafham water, een recreatiegebied rondom een groot meer. Het werd er steeds drukker met auto’s met fietsers en wandelaars.

Morgen is er een triatlon, alles werd in gereedheid gebracht.Er zijn prachtige wolkenluchten


Vandaag was een leuke route met afwisselender landschap dan gisteren. Aan het einde van de middag kwamen we in wat meer heuvelachtig gebied, dat spreekt ons wel meer aan dan het hele vlakke.

De rozen bloeien hier al volop


Einde van de middag reden we door het dorpje Ashton alwaar op de hoek een Inn staat, the old crown. Daar hebben we gegeten en mogen we gratis overnachten. Het eten was lekker, een stoofpotje met super mals vlees. En we hebben gebruik mogen maken van wifi.

Het is een druk bezocht restaurant, de parkeerplaats staat vol.Onze plek bij ‘the old crown’Coordinaten country Inn en pub dining in Ashton, na diner gratis camperplek: N 52.141882, E 0.883465zondag 8 juni - Ashton - Temple Guiting


Om 8 uur zijn we gaan rijden, helemaal laat voor ons doen maar we stonden dan ook op een lekker rustig plekje en konden uitslapen.

Het is mooi landelijk hier en heuvelachtig dus prachtig om door te rijden.


We komen door een dorpje waar een ‘canal’ doorheen loopt. Er liggen een aantal mooie kanaalboten langs de kade en er komen verderop twee kanaalboten aanvaren. Er is een sluis waar ze doorheen moeten dus we blijven even staan kijken.Eerst gaan de achterste sluisdeuren dicht en dan de voorste open, het water stroomt door de deuren, het water in de sluis zakt

Eerst moeten de mannen de eerste sluisdeur openen om binnen te varen, dan moet-ie weer dicht. Eenmaal dicht lopen ze samen naar de voorste sluisdeur en zetten hem op een kiertje, het water stroomt er al snel doorheen en de boten zakken de diepte in.

Even later varen ze uit de sluis vandaan onder de brug door naar de volgende sluis.


De achterste boot meert eventjes aan en Co maakt een praatje met de man. Hij leeft op de boot samen met zijn hond, een soort varende nomade.

Ze zullen samen wel een mooie leven hebben schat ik zo.

Als we terug lopen zien we bij een cottage een mooie tuin met in de boom een rambler roos, de hele boom staat in bloei, prachtig.

Onderweg komen we allemaal oude motoren tegen, leuk hoor. Pinksterdagen lenen zich uitstekend voor dit soort evenementen.
We gaan verder en komen langs een McDonalds en gaan kijken of we een verbinding kunnen scoren. En ja hoor, de krantjes zijn weer opgehaald.

Al heel snel, maar pas in Engeland, kwamen we er achter dat de offline kaarten van de NKC app niet meer op de telefoon staan. Er is bij een update waarschijnlijk iets aangepast dus nu kunnen we niet meer via de offline kaart een camperplek opzoeken, lastig.

Ik heb het gisteren bij de pub geprobeerd maar elke keer werd de download afgebroken. Ook bij de McDonalds lukte het niet. Hij was al over de helft maar werd toch weer afgebroken.De streek de Cotswold is bekend om zijn mooie huizen, de cottages van geel-kleurige stenen.


En leuke doorkijkjes


We stopten nog in een dorpje bij een huis met een prachtige tuin, ‘The old barn’


We hebben het echtpaar gesproken, ze stonden er trots te zijn maar gaven wel aan dat ze nu eigenlijk wel hulp nodig hebben,

vanwege hun hoge leeftijd.


We komen op een gegeven moment door Stratford-upon-Avon de geboorteplaats van William Shakespeare. Ik heb nog nooit iets gelezen van deze beste man en dan schijnt het dat er iets ontbreekt aan je opvoeding. Nou komt het zo uit dat ik me ook heel gelukkig voel zonder het lezen van zijn  boeken dus die opvoeding zal wel goed zitten.Stratford-upon-Avon is een leuke plaats met veel oude panden, ook veel vakwerkhuizen. Het is ook gezellig druk, waarschijnlijk wel vanwege het mooie weer, Pinksteren (ja ook in Engeland) en het feit dat het een toeristisch plaatsje is.

In eerste instantie konden we geen parkeerplek vinden, de parkeerterreinen die er zijn zijn allemaal ingericht op gewone auto’s en niet op spaceshuttles. Ik vroeg aan een agent of we wat mochten vragen en we mochten alles vragen, hij was duidelijk in een goed humeur. We kregen uitgebreid uitleg waar we het beste heen konden rijden maar zijn toch ergens anders beland, je komt wel eens wat tegen he?
In een huizenwijk was een prachtige plek waar we de camper kwijt konden, we moesten wel een stukje lopen om in het oude centrum te komen maar toevallig houden we wel van wandelen. coordinaten: N 52.189363, W 1.722516

In het centrum waren ook wat winkels open en we hebben gelijk maar een internet SIM kaartje gekocht voor 3 maanden met 3GB volume voor

£ 20,00, ook geldig in Ierland. Dus dat wordt selectief gebruiken in ieder geval niet voor het uploaden van de site, dan is het kaartje zo leeg. :-(


We lopen nog even langs de Avon (leuke woordspeling, Avon spreek je ongeveer uit als ‘even’). Je kunt daar een roeiboot huren voor een 1/2 uur voor £ 10,00 en dan moet je zelf nog roeien ook.....

In het park speelde nog een brassband leuke muziek op zo’n rond podium dat je wel vaker ziet in stadjes, dus het was erg gezellig.

Het is ook altijd leuk om mensen te kijken, het valt ons wel op dat er hier in Engeland heeeel veeeel dikke mensen rondlopen.
Ik heb nog coordinaten van een camperplek in Chipping Campden maar daar aangekomen ligt dat wel heel erg afgelegen, er is geen sociale controle. Het is wel prachtig gelegen in de heuvels van de Cotswold maar toch rijden we weer verder en we belanden uiteindelijk in een klein gehucht, Temple Guiting genaamd, op een parkeerplaats bij het plaatselijke sportveld.


Vandaag was het heerlijk weer met aan het einde van de middag behoorlijke buien. Nu piept het zonnetje er weer een beetje bij.
Coordinaten Temple Guiting, parkeerplaats naast sportveld, geen voorzieningen: N 51.949175, W 1.871257

verder naar periode 2


Ga naar ‘Coordinaten


terug naar ‘overzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Groot-Brittannië