Groot-Brittannië - periode 3      13 juni - 16 juni


vrijdag 13 juni - Bodffordd (Engeland) - Greystones (Ierland)


Vanmorgen zijn we, na een rustige nacht, op tijd naar Holyhead gereden om te kijken of we de boot van 8.55uur kunnen pakken. We hebben voor vanmiddag om 13.50uur via internet geboekt, maar we kunnen het in ieder geval proberen.

We zijn om 8uur in de haven maar moeten € 40,00 bij betalen als we om 9uur over willen varen. Wat een flauwekul toch, alles is hetzelfde alleen ga je een boot eerder en dan moet je bij betalen. Dan vermaken we ons nog wel een paar uurtjes hier in Holyhead. Die bureaucratie, zucht, dikke zucht.


Nu zitten we op de parkeerplaats van McDonalds te internetten, site uploaden, krantjes ophalen, mailtjes beantwoorden etc... We hebben het er maar weer druk mee.


Om 13.50uur gaan we dus over naar Ierland, in Dublin gaan we om 17.05uur aan land.


Wat hier in Engeland handig is zijn de stoplichten. Op een kruispunt staat er altijd aan de overkant een stoplicht zodat je niet helemaal voorover in de camper hoeft te liggen als je vooraan staat in de rij. We hebben van die ‘spiegeltjes’ bovenin het raam geprobeerd maar daar staat ons voorraam niet schuin genoeg voor.Stoplichten aan de overkant van de weg, een moderne brug, en in de rij voor de boot


de oprit naar de boot, en aan boord in de grote ruimte, we stonden helemaal vooraan


Het was weer een rustige overtocht, totaal geen golfslag een bijna gladde zee. Het was aan boord ontzettend druk en veel lawaai van de mensen. Deze keer heb ik niet kunnen internetten, er was wel gratis internet maar dat was zo oooontzeeeettend traag, niet fijn.

Dan ga je gewoon andere dingen doen om de tijd te doden.


Om 17.15uur meerde boot aan en gingen we eerst eens de tank volgooien. De dieselprijs scheelt € 0,20 per liter met Engeland. De camper had goed dorst, er ging maar liefst 70 liter in. Vanmorgen hadden we de brandstofprijzen even opgezocht en Co zag dat je in Saoudi Arabië € 0,09 per liter betaald, dus het kan wel goedkoper.  Aankomst in Dublin, midden zicht op de haven met weinig water onder de bootjes, rechts: hier staat normaal allemaal water


Het was druk in Dublin, we kwamen natuurlijk precies in de spitstijd aan, leren we weer van.

Als je dan stil staat heb je tijd om om je heen te kijken, dan zie je een leuk tuintje en een grappige boom.
We rijden zo’n 30km naar Greystones (Na Clocha Llatha in het Iers) alwaar een officiële NKC camperplek is. Er staat al een camper, Nederlanders. We maken even kennis, aardige mensen die sinds vorig jaar camperen na jaren lang met een tent op pad te zijn geweest. De tent had het nu begeven dus dat was het punt om naar een camper te gaan kijken. Het bevalt ze, net als ons, erg goed. Zij hebben hun rondje door Ierland gehad en gaan via Dublin over naar Holyhead en dan door Wales terug, eigenlijk wat wij net gedaan hebben, grappig he.


We staan hier langs de boulevard en aan het einde van de weg is een station waar vandaan we eventueel de trein naar Dublin kunnen nemen. Ook is er een bibliotheek waar je kunt internetten. We kijken nu naar voetbal, Spanje-Nederland en gaan na de voetbal op de parkeerplaats van de school staan waar we nu voor staan. Dat lijkt ons wat rustiger als zo vlak langs de weg.


Er staat nog een leuk beeld van een beer die met zijn emmertje en schepje naar zee gaat. In het water gaat er een houten roeiboot voorbij en verderop zien we een groep mensen in zee zwemmen.


En dan is er een prachtige lucht dus ik stap nog eventjes naar buiten. Wat een mooi schilderachtig licht. Er lopen veel mensen over de boulevard en ze zijn wel in voor een praatje, ze zijn heel belangstellend en vriendelijk.


Er is nog een prachtige volle maan, schijnend over de Ierse Zee


Coordinaten Greystones, officiële CP NKC, geen voorzieningen, geen kosten, dicht bij station voor Dublin: N 53.147065, W 6.060310zaterdag 14 juni - Greystones

Vandaag blijven we hier staan, we lopen naar het dorp en gaan bij het station kijken hoe laat de treinen naar Dublin gaan. Half over het uur en dan en dan om het uur. We gaan terug om ons gereed te maken voor de trein van 9.30uur. We zijn net op tijd en moeten op het perron zelfs nog even een sprintje trekken, we zitten en de trein rijdt weg, pffff.


De trein doet er heen 40 minuten over en terug 50 minuten omdat-ie toen bij meer stationnetjes stopte. We betaalden € 21,00 voor een retour met zijn tweetjes. We zijn uitgestapt op Pearson station.

Daar vandaan gingen we naar het VVV en kochten we kaartjes voor de hop-on hop-of bus, dan krijg je een goed idee van wat er allemaal te zien is.


Maar eerst zijn we de stad in gegaan om ergens een ‘real Irish breakfast’ te scoren. Dat lukt vrij snel in een leuk eethuis. Het is nu nog redelijk rustig op straat, later wordt het behoorlijk drukker.Met ‘black pudding’, oftewel bloedworst


Je ziet in de stad en ook in het dorpje Greystones, waar we staan met de camper, heel veel hanging baskets en ze hangen volop te bloeien, een vrolijk gezicht.


 
Daarna zoeken we een bushalte op om op de toeristenbus te stappen. In het boekje van de ANWB staat dat Dublin een van de mooiste Europese steden is maar dat kunnen we niet helemaal onderschrijven. Madrid en Londen vonden we vele malen mooier.

Het is wel erg gezellig in de stad, na de middag zijn er heel veel mensen op de been en er zijn overal mensen die muziek maken of jongleren. Er zijn net als in Madrid (en waarschijnlijk elke grote stad) diverse ‘standbeelden’.


Na een wandeling door de winkelstraten stappen we weer op de bus voor tour 2, die een ander gedeelte van de stad meepakt. We komen door het Phoenix park, dat is een giga groot park waar bijvoorbeeld het Central Park in New York wel 2x in past en het Hide Park in London past er zelfs 6x in.

De weg die er helemaal doorheen loopt is 4km lang. Er staan overal auto’s geparkeerd en we hebben het idee dat je daar niet voor betaald.

We hebben de coordinaten genoteerd want we hebben het idee dat je hier wel zou kunnen overnachten: N 53.358252, W 6.316104


We duiken Mark & Spencers in (hoop dat ik het goed schrijf) op zoek naar een wc. Als ik op Co sta te wachten sta ik naar de mensen buiten te kijken, naast een pilaar in de winkel. Op het moment dat ik mijn hoofd omdraai om te kijken of Co al komt wil een mevrouw net aan mijn jurk voelen. Ze schrikt zich rot en zegt lachend dat ze dacht dat ik een ‘model’/paspop was.  :-)

links: mijnheer Guinness, van het bier. Co zei: ik denk dat hij teveel bier op heeft (het lijkt net of hij zit te slapen)

De middelste foto:op een kerkhof, heel veel kruizen en ornamenten

rechter foto: Weet zo niet wie daar begraven ligt, vast een belangrijk persoon


En dan blijft het altijd leuk om mensen te kijken. We duiken nog een winkel in, Penney’s waar ze kleding verkopen tegen spotprijsjes. We slaan even wat shirtjes in voor Co en een bikini voor mij. De bikini koop ik op de bonnefooi want het is bij de pashokjes giga druk, er staan wel 30 vrouwen te wachten. Dat duurt mij te lang dus neem ik het gokje. (Later in de camper passen ze prima).Links: vijf oudere mannen als standbeeld, de hond is nep. Als je geld gaf maakten ze allemaal een buiging en lachten ze je vriendelijk toe

Midden: drie zussen en een broer die samen Ierse muziek maken, het jongste meisje danste een Ierse dans, het leverde gelijk muntjes op.

Rechts: de wandelende reclameborden


Je ziet in de winkelstraten regelmatig iemand staan of zitten met een groot reclamebord dat dan naar een winkel verwijst die in een van de zijstraatjes zit. Op een gegeven moment lopen er vijf mensen langs met reclameborden op hun rug. Het werkt denk ik wel want het valt in ieder geval heel erg op.zondag 15 juni - Greystones

En we blijven nog een nachtje hier staan. Vanmorgen zien we onze NL buurtjes op de boulevard op een bankje zitten. We nemen onze theepot en kopjes mee en gaan er gezellig bij zitten. Ze hebben net 3 weken Ierland er op zitten dus we gaan even informeren naar mooie plekjes en zo.

Co zit met Jan te praten met de kaart erbij en ik ga bij zijn vrouw zitten, een aardige vrouw. We zitten lekker te kletsen over van alles en nog wat.

We worden ook weer een paar keer aangesproken door langslopende mensen en zonder uitzondering geven ze aan dat we het heel erg treffen want  de komende week gaat het prachtig weer worden. Dat is in Ierland natuurlijk redelijk uitzonderlijk, een hele week mooi weer, dus zeker het bespreken waard.   :-)


Dan komt er wat bewolking op zetten en dan is het best wel fris in de wind dus we breken op. Onze buurtjes gaan straks naar een camping, o.a. om te kunnen wassen.


Wij gaan na het eten met de trein naar het buurdorp Bray vanwaar we via de kliffen weer terug lopen naar Greystones, zo’n 6,5 km.

Het station in Bray heeft leuke mozaïeken aangebracht op de muren, nostalgie: een verhaaltje over de spoorlijn en de omgeving/mensen.
In Bray is het heel erg druk met wandelende en zonnende mensen. Van de speeltuin wordt druk gebruik gemaakt en verderop is een winkel waar kinderen zich kunnen verheerlijken aan allerlei speelgoed voor op het strand.


Het pad dat we lopen is toentertijd aangelegd voor de bouw van de spoorweg, je loopt er bovenlangs en hebt regelmatig uitzicht op de rails, jammer genoeg komt er net geen trein langs. Het treintraject loopt via diverse tunneltjes. Er maken veel mensen gebruik van het pad in beide richtingen.

Het pad bovenlangs het spoor


De route is zeer bloemenrijk, vooral de rode en roze bloemen zag je in Engeland ook heel veel, vrolijk hoor


Het is prachtig weer, bijna heet in de zon, lekker hoor. Bij terugkomst lopen we nog even een rondje door het dorp. Er is een delicatesse zaak waar we biologische yoghurt kopen en er zijn ook nog twee natuurwinkels. Eentje is er dicht daar gaan we morgen even kijken voor crème fraiche en clotted cream.Uitzicht op Greystones


Het is de hele dag hartstikke druk op de boulevard, het staat vol met geparkeerde auto’s en er wandelen heel veel mensen langs. Het strand is behoorlijk bezet met zonnende mensen.


Bij het station is een openbare wc met aan de buitenkant een kraan. We hebben de watertank van de camper volgegooid en hebben weer even lekker gedoucht. Daarna weer de tank gevuld, zo kunnen we voorlopig weer vooruit met vers water. De wc konden we in het gebouwtje legen voor

€ 0,50, dat was nodig want hij was tot zijn nok aan toe vol.


Nu staan we weer bij de school want bij het station is teveel lawaai, bovendien gaat de laatste trein om 23uur en morgen vertrekt de eerste al om 6uur. En bij elke trein die binnenkomt/vertrekt wordt er omgeroepen. Morgen zullen we wel vroeg op moeten i.v.m. het opengaan van de school.maandag 16 juni - Greystones - Glendalough

We dachten vanmorgen we gaan maar vroeg van de parkeerplaats af bij de school want ze zullen wel vroeg arriveren. Dus om 8 uur reden we naar de parkeerplaatsen langs de weg. Om 9 uur kwam de eerste leraar pas aanrijden en om 10uur de laatste, wat een leven.


De dag begon met mist in de Wicklow mountains en een grijze lucht. Wat nou mooi weer. Maar we weten ondertussen (hoe kort we hier nog maar zijn in Ierland) dat het zo om kan slaan.


We gaan nog eventjes naar de bieb, naast het station om te internetten. Onze NL buurtjes zeiden dat ze daar konden internetten. We kregen keurig een code en konden boven in een leesruimte gaan zitten. Maar het internet was zo traag, het mailprogramma wilde nog niet eens de verbinding maken, jammer. Co kon de krant van vandaag dan binnen halen maar dat duurde 3 kwartier. De krant van zaterdag heeft-ie maar niet geprobeerd.


Om 12uur zijn we gaan rijden, richting Roundwood en we belandden uiteindelijk in Glendalough, volgens het ANWB boekje het mooiste plaatsje in de Wicklow mountains. ‘Gleann da loch’ Iers voor Glendalough, betekent ‘vallei van twee meren’.In de Wicklow mountainsWe parkeerde de camper bij een hotel en zijn een stukje gaan lopen. We kwamen op een oud kerkhof met vele familiegraven met stenen maar ook met Keltische kruizen erop. Het viel ons op dat er heel veel mensen jong zijn overleden. We vroegen het aan een oudere man die van hier kwam en hij vertelde dat dat kwam door tbc, vele jaren geleden. Het kerkhof is nog wel in gebruik.


Er staat een kerkje St. Kevin’s Church uit 1100 en een ‘round tower’ van bijna 31 meter hoog met een opening/toegang die zich zo’n 3 meter boven de grond bevindt. De toren stamt uit de 9e eeuw, oud dus.

De monniken luidden in de toren een bel om hun collega’s in het veld op te roepen tot gebed. Tevens fungeerden de torens als retraiteoorden, terwijl een kleine ingang die zich enkele meters boven het maaiveld bevond, een teken is dat hier ook toevlucht werd gezocht bij aanvallen van Vikingen of anderen. Door middel van een ladder of touw kon men binnenkomen op de eerste van vier of vijf verdiepingen. Via ladders konden ook de overige verdiepingen worden bereikt. Toch vonden de Vikingen een manier om de monniken te grazen te nemen. Een klein vuurtje onder in de toren was voldoende om de geestelijken uit te roken.
Daarna zijn rond het lower loch gelopen, verderop lag nog het upper loch maar dit vonden we voor vandaag wel voldoende als wandeling. Terug liepen we nog eventjes naar de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum. We zagen dat je daar zo op kon en er werd geen entree geheven.

Er stond al een camper van Duitse mensen en toen wij er stonden arriveerde er nog 5 Franse camperaars.

Dit geeft toch aan dat camperaars op zoek zijn naar vrije plekken om te staan. Vooral Fransen zijn in hun eigen land gewend aan veel vrije camperplekken met of zonder voorzieningen. We staan hier wel rustig denk ik.Ons plekje in Glendalough


Glendalough, parkeerplaats bij bezoekerscentrum, kraan met drinkwater, geen kosten, 135 meter hoogte: N 53.010074, W 6.321617


verder naar periode 4


Ga naar ‘Coordinaten


terug naar ‘overzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Groot-Brittannië