Groot-Brittannië  -  periode 5   -  21 juni - 24 juni


zaterdag 21 juni - Wicklow - Lady’s Island


Vanmorgen vroeg op pad want we gaan vandaag drie campings bezoeken, misschien ook wel vier.

We starten rond 10uur op een camping Morriscastle in Kilmuckridge, zuidelijker aan de kust gelegen. We worden uitgenodigd om na de inspectie op het zonnige terras een kopje thee te drinken. Daar hebben we een hele leuke ontmoeting met Pa Darcy, hij heeft ooit de camping opgezet, nu runnen zijn zoon en dochter de camping. Hij is 72 jaar en mag nu ‘uitrusten’. Hij doet de boekhouding en wat hand en spandiensten maar hij heeft niet meer de stress van het werk. We zaten wel redelijk op een lijn qua denken over gezonde voeding en gezondheid. Ook andere onderwerpen kwamen aan bod en het was zomaar 13uur. We zouden eigenlijk vanmorgen ook nog een tweede camping doen maar dat werd dus later.  Het was hier heel erg druk met toercaravans/campers. Ook waren er heel veel kinderen, een totaal andere beleving als de eerdere campings.
De tweede camping the Trading Post in Enniscorthy waren we snel klaar. De eigenaar was niet aanwezig terwijl we hem wel hebben gemaild. Maar ja, we zouden natuurlijk vanmorgen komen en nu was het 13.30uur. Het is een camping achter een benzinestation annex winkeltje, vandaar de naam Trading post (handelspost), doet een beetje denken aan een stopplaats voor de postkoets. Het meisje in de shop had telefonisch contact met haar baas en zij mocht de lijst ondertekenen. We hebben een oudere mijnheer geïnterviewd over de camping, hij had 4 jaar geleden zijn vrouw verloren maar was evengoed met zijn camper op reis gegaan, stoer hoor.


Camping drie was de Ferrybank in Wexford. Dit is een doorreis camping waar veel kampeerders komen die naar of van Engeland komen met de ferryboot via Rosslare. Ook hier was het heel druk.

Helaas was de beheerster niet aanwezig, ondanks dat we ons hebben aangemeld via het contactformulier op hun website.

We hebben haar vanavond gebeld want de camping heeft een advertentie en neemt deel in het CampingCard concept, een reductie systeem voor ACSI abonnees. Ze vertelde dat ze wel willen blijven adverteren maar dat ze niet eerder dan maandag 9 uur op kantoor is.

Nu hadden we ons morgen al een vrije dag beloofd dus dan rijden we maandag ochtend nog even naar haar toe.
De vierde camping was camping St. Margaret’s in Rosslare Harbour. Ook een doorreis camping van/voor de ferry. Dit is een camping die relatief goedkoop is t.o.v. andere Ierse campings. Ze rekenen hierin het laagseizoen € 20,00 incl. caravan/camper, 2 personen, elektra en douche.

Het is een mooie camping en tegen de tijd dat wij weg gingen was-ie helemaal vol. De vrouw begon zelf over de CampingCard ACSI, ze kreeg wel mensen die vroegen of ze bij hun ook korting krijgen via de kaart. Dan moet ze nee verkopen.

Ze vroeg naar de voorwaarden en leek er wel voor te voelen. Maar ze moest het wel even met haar man overleggen. Wij bellen morgen terug.


Terug in de camper hebben we dus met de mevrouw van de camping in Wexford gebeld en die gaf aan dat ze wel wil adverteren maar niet meer deel wil nemen aan de CampingCard. Ik terug naar binnen en gezegd dat ze zich nu in dit gebied zouden onderscheiden en goedkoper zouden zijn dan de camping in Wexford, waar toch ook mensen van de ferry komen. Maar ze had ondertussen met haar man overlegd en die vond dat je niet alleen de ACSI deelnemers korting kan geven. Ze krijgen heel veel Ieren op de camping en die zouden dan meer betalen. Dat is een goede reden en dat moet je dan respecteren, het leven is keuzes maken.
Daarna gingen we op zoek naar een plekje. We zijn een klein weggetje opgereden naar de kust maar aan het begin van alle drie de weggetjes richting de kust stond een bord dat er aan het eind een barrière was van max. 2 meter hoog, daar kunnen we dus niet onderdoor.

Dat zagen we in Engeland ook langs de kust, men wil hier geen campers hebben.

Toen moesten we een eindje achteruit terugrijden, en het weggetje was net zo breed als de camper, maar het ging prima.

We mochten bij iemand op zijn erf op het grasveld even keren. Onderweg hebben we langs de kant van de weg even geparkeerd om te eten.

Toen we weer gingen rijden kwamen we 50 meter verder langs een kerk met rondom een grote parkeerplaats en daar staan we nu.

In een dorpje genaamd: Lady’s Island, leuke naam he, voel me hier helemaal thuis.  :-)


Maandag gaan we verder en dan hebben we nog 7 campings te gaan, we zijn toch wel blij als het af is, dan zijn we weer vrij om te gaan en te staan waar we willen.


Coordinaten Lady’s Island, parkeerplaats achter kerk, geen voorzieningen, geen kosten: N 52°12’38.2”, W 6°22’53.1”zondag 22 juni - Lady’s Island


Een rustige nacht gehad onder hoede van pastoor. Vandaag zijn we vrij en gaan we naar Wexford om het stadje te bezoeken.

Maar eerst even internetten bij de McDonalds op de parkeerplaats. Laat deze Mc nou net geen internet hebben. Gelukkig vinden we Kelly’s cafe wifi.

N 52°18’13.2”, W 6°27’30.7”

Mooi houtsnijwerk, van ploegen tot dorsen


In Wexford gaan we eerst even boodschappen doen bij de Tesco. Het is een grote supermarkt die alle dagen is geopend van 7-24uur geopend, als je dan nog klaagt dat je geen kans hebt om boodschappen te kopen......

We laten de camper op de parkeerplaats staan (mag 3 uur) en lopen naar het centrum van Wexford. Er is een leuke winkelstraat, mainstreet zuid en noord. De geveltjes zijn wel leuk, allemaal in verschillende kleuren, van zuurstokroze tot ingetogen donkergroen.In een zijstraatje horen we muziek, bij een hotel treedt er elke zondagochtend een formatie op die Ierse muziek speelt. Deze keer zijn dat 3 mannen en een vrouw, de vrouw zingt ook af en toe. We nemen een pot thee en gaan lekker in het zonnetje zitten luisteren, erg gezellig en leuk.Het is een giga grote kerk, van binnen is-tie vrij eenvoudig ingericht.  De pastoor is wel ‘kleinbehuisd’ in de pastorie ernaast.


Tegen half vier rijden we de camper van de parkeerplaats bij de Tesco af want de 3 uur zijn om. Op onze wandeltocht door het stadje kwamen we langs een grote kerk (op de heenweg was er net een doopdienst aan de gang) met een nog grotere parkeerplaats. Daar hebben we de camper geparkeerd en zijn we even lekker buiten in het zonnetje gaan zitten.De stad heeft geïnvesteerd in een aantal mooie bronzen beelden.


                   lente op de boerderij                                           ‘onze’ eigen laan                                            zomer op de boerderij


Om 20uur gaat de poort dicht dus even voor 20uur zijn we van de parkeerplaats afgereden. We gaan weer op zoek naar een plekje. We rijden noordelijk van Wexford en weer op ‘éénpersoonsweggetjes’ en hopen dat we geen verkeer tegenkomen. Er is een prachtige parkeerplaats waar vandaan men naar de zee kan lopen. Maar er staan borden dat je hier niet mag overnachten, op straffe van een boete, dat riskeren we maar niet.
Het wordt lang zoeken maar op een gegeven moment vinden we iets bij een paar huizen. Als we een tijdje staan ervaren we dat er best wel veel verkeer langs komt dus we besluiten om nog verder te zoeken.

Op de heenweg, en nu terug, reden we door het dorpje Curracloe en ik had de kerk daar wel gezien maar de parkeerplaats erachter was me niet opgevallen. Nu zijn we even voor de poort gestopt en nu zagen we wel de grote parkeerplaats erachter en daar staan we nu, met uitzicht op onze rustige buren op het kerkhof, een prachtplek.
Coordinaten: Curracloe, parkeerplaats achter kerk, geen voorzieningen, geen kosten: N 52°23’40.0”  W 6°23’07.1”maandag 23 juni - Curracloe - Dunmore East


Het is weer een stralend blauwe hemel, sinds we in Ierland zijn hebben we, op de eerste dag bewolking na, gewoon prachtig weer. Er schijnt wel een verandering aan te komen maar dat is afwachten, dit hebben we alvast.


Vanmorgen rijden we eerst naar de camping bij Wexford voor een handtekening onder het advertentie contract, dat is zo gepiept.

Dan rijden we naar onze eerste camping bij Bennetsbridge, Nore Valley park. Het is een echte familiecamping en ideaal voor kinderen. Het is een boerderijcamping waar in de maanden mei/juni schoolexcursies worden gehouden, ook nu. Het krioelt er van de kinderen maar toch is de ambiance erg leuk. Er zijn allerlei jonge beestjes: lammetjes, kippetjes etc.

We krijgen hier een lekker kopje thee aangeboden en alles ziet er verder prima uit.
Dan gaan we door naar Kilkenny, camping Tree Grove. Ook hier is alles netjes en schoon. We treffen het want de eigenaar gaat morgen een paar dagen weg naar Spanje voor een bruiloft. Hij gaat liever niet, ik snap het het is voor hem ‘time for business’. Maar ja, soms kom je niet onder bepaalde dingen uit. We treffen daar een Nederlandse vrouw waarvan de man 40km verderop in een ziekenhuis ligt. Hij was van een muurtje gesprongen, doet-ie anders nooit hoor, en heeft zijn been op gebroken.

Zij kan niet rijden in de camper dus nu komt er een vriend over uit NL om de camper met haar en de hondjes terug te rijden. De man wordt waarschijnlijk per vliegtuig vervoerd. Je maakt wat mee.
We hebben tijd over en besluiten om naar de volgende camping te rijden, terug naar de kust in het zuiden van Ierland. Naar de plaats Dunmore East, camping Dunmore Holiday park. Het is een aanvraag, dus een nieuwe camping, dus veel praat- en invulwerk.

En hopen dat het gelegen komt omdat we eigenlijk pas dinsdag zouden komen.

Het is gelukkig geen probleem en we lopen alles even na. De camping bestond afgelopen weekend 1 jaar en alles is dan ook nog splintertje nieuw.

De douches en wc’s zijn prachtig en de camping heeft allemaal luxe plekken met water/stroom/afvoer grijs water. Ze hebben het gelijk goed aangepakt. Bovendien behoort de camping bij een 18 holes golfbaan met uitzicht op zee.
Grace, een van de eigenaars biedt ons aan om hier te overnachten, aardig van haar. We maken er dankbaar gebruik van want Co gaat om 17uur voetbal kijken: NL-Chili. Ik maak de papieren verder met haar in orde. ACSI Stickers op de ramen, een vlag en inspectie bordje verkopen, een paar uren zijn er zo om.

Dan ga ik gebruik maken van de wasmachine/droger, lekker het beddengoed weer even fris erop vannacht. Het is hier lekker rustig. En dan ook nog weer winst voor Nederland, 2-0.


Coordinaten Dunmore, camping Dunmore Holiday park, alles aanwezig, € 22,00 (stroom €3, douche €1): N 52°9’33.4”, W 6°59’32.4”
dinsdag 24 juni - Dunmore East - Ballylooby


We hebben lekker geslapen op frisse, schone bedjes, daarna hebben we gedoucht in het nieuwe sanitairgebouw, wel vijf minuten had je en erg heet water, heerlijk. Als we in de camper douchen is het toch zuinig zijn met het water, dus je doucht anders dan thuis of zoals nu op de camping.

Maar dat vinden we niet erg, we vinden het heerlijk om altijd vrij te staan.


We laten nog even alle papieren, ingevuld, achter voor als de camping wel een advertentie af wil sluiten en deel wil nemen aan de campingcard actie.

De papieren vullen we in in het clubgebouw van de bijbehorende golfbaan, met prachtig uitzicht op de zee.De huizen met rieten daken hebben een mooie nok bedekking, links nieuw, rechts oud en vergaan.Dan rijden we verder naar de eerste camping van vandaag, Newton Cove caravan park in Tramore. Voordat we daar arriveren gaan we op een parkeerplaats bij een groot zwembad even eten. Er komt op een gegeven moment een groep jongetjes langs, er komt geen eind aan. Ze hebben een schooluitje naar het zwembad en gaan nu op het talud eventjes eten alvorens de bus in te stappen.
In Tramore zijn we zo klaar, er zijn niet veel kampeerders of ze zijn op stap. We treffen één Iers echtpaar om hun mening over de camping te vragen. Binnen 45 minuten zijn we weer weg deze keer.
De rit naar Casey’s caravan en camping park in Dungarvan is prachtig, het is een kustweg met mooie uitzichten op de kliffen.
We hebben op camping Morriscastle van dhr. Darcy vernomen dat de vrouw van Dan Casey, Ann, twee weken geleden is overleden. Op de camping vragen we aan de receptioniste of dat klopt. En inderdaad ze is op 4 juni overleden op 64 jarige leeftijd, dat is nog veel te jong.

Als we later Dan, de eigenaar spreken, horen we dat zij de drijvende kracht was op de camping.

Het is een grote camping maar alles is keurig voor elkaar. Als we er overheen lopen worden we staande gehouden door een Ier, hij zegt: dit werk wil ik ook wel doen, campings inspecteren. Ik denk dat hij een grapje maakt maar hij is heel serieus en vraagt hoe hij de ACSI kan benaderen.


Na onze ronde over de camping strijken we even bij ze neer en leggen het een en ander uit. We weten niet of buitenlanders voor de ACSI kunnen controleren omdat je elk jaar bij de instructiedag aanwezig moet zijn en dat is altijd in het Nederlands. Maar hij kan altijd mailen/bellen, misschien hebben ze iets anders voor hem in petto.

Er is een dreigende lucht richting het noorden, waar wij heen rijdenNa Casey’s rijden we naar de eerste camping voor morgenochtend. Dan vertelde aan ons dat de rit erheen heel erg mooi is omdat je in de heuvels tussen velden met rododendrons door rijdt. En vanaf morgen schijnt er minder weer aan te komen dus willen we dat met droog weer aanschouwen. De route gaat door een bijzonder groene omgeving, hier zie je dat Ierland zijn naam eer aan doet: het groene eiland.


We nemen even een break op een mooi uitzichtpunt. Er lopen wat schaapjes rond het is heel idyllisch. En de zon schijnt af en toe weer.


En dan zijn we zomaar bij de camping in Clogheen en daar hebben we morgenochtend afgesproken. Dus we gaan even op zoek naar een plekje. De hoofdjes schieten bij elk padje naar links en naar rechts en als we een klein weggetje inrijden komen we langs een paar boerderijen. Een boerderij is verlaten, dat is duidelijk en daar is een betonnen pad naast. Daar gaan we staan. Co probeert de schotel en krijgt geen sjoege hij blijft draaien. Ook als we wat naar voren rijden wil-ie het niet doen. We besluiten om een ander plekje op te zoeken en als dat niet om te slapen is gaan we terug naar dit plekje, ik noteer de coordinaten.

We vinden een plaatsje op een parkeerplaats bij een pub om voetbal te kijken. Daarna rijden we terug naar de verlaten boerderij.


Coordinaten, nabij Ballylooby bij verlaten boerderij, geen voorzieningen, geen kosten: N 52°17’58.0”  W 7°59’54.0”

verder naar periode 6


Ga naar ‘Coordinaten


terug naar ‘overzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Groot-Brittannië