Groot-Brittannië  -  periode 10   -  11 juli - 14 juli


vrijdag 11 juli - Ballinton - Girvan


Vanmorgen hebben we eerst nog eventjes gewandeld richting de touwbrug, misschien zien we de dolfijn nog. En ja hoor, in een flits zien we hem nog eventjes, allebei snel door de verrekijker en weg is-tie.

Gisteravond is er nog een camper bijgekomen een stel Duitsers. Achter op hun camper staat: ‘Een vreemde is een vriend die je nog niet kent’.

We hebben er dus weer een stel nieuwe vrienden bij.  :-)


We rijden de laatste kilometers naar de ferry in Larne voor de overtocht naar Schotland. Het is een kustweg, je rijdt pal langs het water. We komen door diverse plaatsjes en roze is hier de kleur van de streek denk want er zijn heel wat roze fietsen te zien, met en zonder bloemen.

We rijden pal langs het waterVanuit Larne varen er twee ferry’s, eentje gaat vrijwel recht naar het oosten naar Cairnryan en de andere noordelijker naar Troon. De boot naar Troon gaat ‘s ochtends om 7.45uur en ‘s middags om 16.15uur, die willen we wel pakken. Maar van het weekend schijnt er voor de Ieren ‘iets’ te beginnen en de boot naar Troon is vol. Dan boeken we toch die naar Cairnryan, die boot gaat om 13.30uur, de tocht duurt 2 uur.

Eerste zicht op Schotland en de haven van Cairnryan - Het eiland Alisa Craig, het is een grote berg in het water

Van de boot af rijden we direct door naar een NKC camperplek in Girvan, het is een parkeerplaats aan het strand. Het is nog lekker zonnig dus zetten we de stoelen buiten en gaan even lekker van het mooie weer genieten. Daarna wandelen we door het plaatsje maar dat stelt niet zoveel voor.

Het valt ons op dat het er hier niet zo gezellig uitziet als in Ierland, daar hebben de winkels veelal mooie puien in allerlei kleuren, hier toont het armoediger, een allegaartje. Ook zijn de winkels al dicht en dan toont het ook anders.


Girvan, parkeerplaats bij strand, toiletgebouw, geen kosten: N 55°14’37.0”, W 4°51’39.0”zaterdag 12 juli -  Girvan - Glasgow


Het is wel een redelijk rustige plek. Op weg naar de ‘uitgang’ van het dorp komen we langs de supermarkt dus even boodschappen doen. Ze hebben niet alles wat we nodig hebben dus gaan we op strooptocht, niet alle supermarkten hebben biologische voeding.

Dan kom ik bij een ‘buurtsuper’ binnen. Bij de kassa sta je tegenover de kassier, je zet rechts van hem je mandje neer en links van hem kun je de spulletjes inpakken, hij helpt er ook nog bij. Je moet geen haast hebben en dat heb ik ook niet, het is wel grappig om te zien hoe gemoedelijk het allemaal gaat.


In de dorpen waar we doorheen rijden zien we veel statige huizen met een mooie architectuur maar ook heel veel vergane glorie.


Dan komen we langs een McDonalds en daar hebben we net even behoefte aan.  :-)  Dus auto op de parkeerplaats en de antenne buitenboord en internetten maar, het is weer een snelle verbinding. We zoeken gelijk een aantal dingen op over Schotland en waar we in Glasgow kunnen parkeren. We besluiten om maar gewoon Glasgow in te rijden en we zien dan wel waar we een plekje vinden.


Het viel ons gisteren op de parkeerplaats bij het strand op dat mensen ergens vis en patat (fish and chips) kochten en dat dan met uitzicht op de zee in hun auto opaten, een soort McDonalds dus. Maar minder leuk was dat ze de patat ook aan de aanwezige meeuwen voerden, met als gevolg dat die beesten rond en op de camper vlogen, vervelend. Ditzelfde zagen we dus ook bij de McDonalds waar we nu zaten te internetten, het rammelde er van de meeuwen, ze zijn er al helemaal op afgesteld. Het is gewoon zielig een vogel die junkvoer krijgt.


Een plekje vinden in Glasgow valt nog niet eens zo tegen, al vrij snel zien we een doodlopende straat met parkeervakken. De parkeerautomaat wil alleen geld zien van ma-vr van 9-18uur, dus dat valt weer mee.                                                                                                                                                                        een McDonalds meeuw


Als we ‘s avonds naar de voetbal zitten te kijken valt het ons op dat er wel erg veel taxi’s langsrijden naar het eind van de doodlopende weg. Blijkt dit een verzamelpunt/standplaats van de taxi’s te zijn. Nou, we zien wel hoe het vannacht gaat, we gaan niet nog een andere plek zoeken.

We hebben bij aankomst mensen gesproken en die gaven aan dat je hier redelijk dicht bij het centrum bent en ook bij een metro station. We zien het wel, of anders: we horen het wel. We weten dat als je in een stad staat dat je dan een onrustige nacht kunt gaan beleven, halen we wel weer in.


Het was trouwens wel grappig, toen we het journaal zaten te kijken was er net in het nieuws dat een NL hardloopster een wedstrijd won die hier in Glasgow werd gehouden. Vanaf 17 juli is er trouwens twee weken lang een sportevenement hier in Glasgow.


Glasgow, in een doodlopende weg dicht bij het centrum en metrostation, geen voorzieningen, geen kosten: N 55°52’14.1”, W 4°16’41.4”zondag 13 juli - Glasgow - Helensburgh


De nacht was redelijk rustig, oordopjes doen wonderen voor wat betreft het elimineren van ongewenste (verkeers)geluiden. Op naar de stad, we vragen aan een mevrouw of ze weet waar het VVV is en dat is ver weg, wel 20 minuten lopen. Dat is voor ons niet veel hoor.

Het is nog rustig in het centrum. We vinden het VVV en slaan wat leeswerk in over het noorden van Schotland en we kopen een kaartje voor de hop-on-hop-of bus. Dat is altijd een prima manier om een indruk te krijgen van een stad.Het lijkt wel een beetje Marokko met de rommelmarkt in een straatje - rechts: de planten groeien uit de gevel

Glasgow heeft heel veel oude en grote gebouwen met een rijke architectuur, veelal in donkerrode of lymestone gele kleuren. Het is een leuke rit en w vinden de stad sowieso leuker dan Dublin. Onder de middag eten we een Schotse pie, vlees in bladerdeeg verpakt. Het smaakte wel maar het was nou niet een gerecht waarvoor we morgen weer zouden gaan.

En natuurlijk is er ook ‘modern’In het winkelgedeelte is het ondertussen drukker geworden, de winkels zijn open, je hebt nu niet het idee dat het zondag is vandaag. Er zijn ook weer veel muzikanten en ‘levende’ beelden op straat, gezellig. En uiteraard zijn er ook, zoals in elke grote stad, veel bedelaars.


Om 15uur rijden we weg uit Glasgow richting het westen, terug naar de natuur. We besluiten om op tijd te stoppen dan kunnen we nog eventjes van het zonnetje genieten. Dat wordt in Helensburgh, daar is een grote betaalde parkeerplaats maar meer naar achteren op de kade is een ‘long stay’ gratis parkeerplaats, die gaan we maar eventjes opgeven bij campercontact.nl. Er is een toiletgebouw aanwezig voor op het terrein en dat is alleen overdag geopend. Er staat al een camper.


Er zitten drie oudere dames op stoeltjes voor een auto, lekker in het zonnetje. We gaan even een praatje met ze maken en dat vinden ze geweldig. Ze zijn 84, 84 en 85 jaar jong. Een van de dames kan nog autorijden en dan neemt ze haar schoonzus en haar vriendin af en toe mee voor zo’n uitje, leuk toch.
Helensburgh, parkeerplaats aan het water, toiletgebouw voor op het terrein, alleen overdag geopend, geen kosten: N 56°00’04.5”, W 4°44’08.3”maandag 14 juli - Helensburgh -  P langs B8074


Gisteravond hadden we een prachtig uitzicht over het water naar de andere kant, wat een lichtjesparade.


Vanmorgen zijn we naar de Laundrette/wasserij van Helensburgh gegaan, vanaf de parkeerplaats 100meter naar rechts/zuiden. Om 8.30uur stonden we op de stoep en om 11uur konden we de was weer schoon en droog weer ophalen, wat een luxe. En dat voor € 18,00, lekker weer hoor.


Vandaag is een regendag, vanmorgen miezerde het een beetje maar toen we om 11.30uur gingen rijden is het gaan regenen en nu om 18uur regent het nog. Dus veel de ruitenwissers aan, maar na 40 dagen elke dag de zon hoor je ons niet klagen. Morgen schijnt het weer mooier weer te worden, woensdag nog wat neerslag en dan donderdag en vrijdag weer mooi weer met temperaturen van 23 graden, geen verkeerd vooruitzicht.
Morgen gaan we een pas rijden, dus we zijn vandaag maar op tijd gestopt omdat de wolken door de regen laag hangen en er geen uitzichten zijn, bewaren we dat voor morgen.


Zo rond 17uur zijn we bij een hotel onderweg gestopt en die had vrij internet wat we met de antenne in de camper konden ‘vangen’, dus alles weer even bijgewerkt en mails beantwoord, N 56°24’06.6”, W 4°58’22.4”


Op een klein weggetje, op de kaart aangegeven als ‘single road with passing places’ vinden we een parkeerplaats waar het normaal gesproken druk zal zijn met auto’s van wandelaars maar waar het nu stil is. Er gaat een hangbrug over de rivier maar het is geen weer om op onderzoek uit te gaan.

We zullen hier wel een rustige nacht hebben, zoveel verkeer komt er niet langs.
Parkeerplaats ‘Catnish’ langs de B8074, geen voorzieningen, geen kosten: N 56°26’02.8”, W 4°52’06.4”
verder naar periode 11


Ga naar ‘Coordinaten


terug naar ‘overzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Groot-Brittannië