Groot-Brittannië  dolfijnen foto’s


Een aparte pagina omdat we zoveel leuke foto’s hebben geschoten in Chanonry Point - Fortrose - Schotland. Het is een observatiepunt vanaf de wal.

De foto’s kunnen qua kwaliteit verschillen daar het zowel zonnig als bewolkt is geweest.


Dit is een selectie uit de vele foto’s die we gemaakt hebben, als we thuis zijn maak ik een apart fotoalbum want er zijn naast actieve foto’s ook vaak ontroerende foto’s en kunstzinnige foto’s.


Hieronder vind je de website met daarop de tidetable voor Fortrose. Je kunt hierop zien wanneer het laagtij is. Zo’n 1,5 tot 2 uur na laagtij komen de dolfijnen. Maar het is de natuur dus het is geen garantie dat ze er ook werkelijk zijn. Het kan ook eerder of later zijn. Soms zijn ze er met hoogtij, gewoon een kwestie van op tijd er zijn en misschien veel geduld moeten hebben.

http://www.tidetimes.org.uk/fortrose-tide-times#axzz38n06mrYH


coordinaten dolfijnen plek Chanonry Point bij Fortrose: N 57°34’27.26”, W 004°05’26.41”


Over ons verblijf bij de dolfijnen kun je lezen in periode 12 (de laatste twee dagen) en in periode 13.


-------


Onderstaande informatie hebben we van een informatiebord dat op de Point staat en uit een boek dat we gekocht hebben van een dolfijnen spotter: ‘Moray Firth Dolphins’ van Tim Stenton. Hem hebben we daar ook ontmoet.


Chanonry Point is een van de beste plekken ter wereld om dolfijnen vanaf de kant te spotten. Doordat de landtong van grind en zand in het water uitsteekt kun je de dolfijnen op enkele meters zien vissen en spelen in het sterke getijde.


De Schotse oostkust is het thuis van ca. 200 bottlenose dolfijnen / tuimelaars, de enige groep die in de Noordzee ‘woont’. Ze zijn de grootste tuimelaars in de wereld tot ca. 4 meter lang. Ze zijn voornamelijk zo lang omdat ze zich aangepast hebben aan het koude water waarin ze leven middels lagen van spekvet om zich warm te houden.


Tuimelaars komen, speciaal in de zomer, dichtbij de kust wanneer de zalmen de Firth inzwemmen. Verklikkers zijn etende zeemeeuwen en stukjes wilder water. De beste tijden om ze te spotten en te fotograferen zijn de ochtend en late middag. Maar dat gaat met het getijden. Zo’n 1 a 1,5 uur na laag water is de beste tijd om ze te zien. Een kalfje blijft zo’n vier jaar bij zijn/haar moeder voordat het op zijn eigen weg gaat.


Een dolfijn slaapt nooit. Ze schakelen hun hersenen voor de helft uit omdat ze naar de oppervlakte moeten om te ademen.

Uiteraard zijn er nog meer dieren te zien van de Chanonry Point.

Het hele jaar door zie je er tuimelaars (Bottlenose dolphin), bruinvis (harbour porpoise), de grijze zeehond (Grey seal), de gewone zeehond (common seal), de rode wouw (red kite). Tussen april en augustus zie je het visdiefje (common tern), tussen april en september de visarend (Osprey) en het gehele jaar maar speciaal in de winter de steltlopers (waders).


De dolfijnen in de Moray Firth zijn groot, een volwassen mannetjes dolfijn kan wel tot 3,90 meter worden en wel 650kg wegen. Dat is 2x maal zo lang en 8x zo zwaar als een volwassen man. Dolfijnen in een tropische omgeving zijn ca. 250kg. Een grotere vetlaag is nuttig voor deze dolfijnen om hun warmte vast te houden, dat is zeer belangrijk omdat, zelfs in de zomer, de temperatuur van het zeewater zelden boven de 13° komt.


De dolfijnen voeden zich met diverse vissen: makreel, haring en Atlantische zalm. De kop van de vis gaat eerst naar binnen anders blijft de vis haken in de keel. Een grote zalm heeft veel slikken nodig, het kan ca. 15 minuten duren om de vis door te slikken. De vis komt elke keer terug in de mond en wordt diverse keren weer ingenomen. Dat is het weggooien van de vis wat je op de foto’s ziet. Het is een beweging vanuit de nek. Ze eten elke dag 3 tot 6% van hun eigen gewicht.


Tuimelaars kunnen een topsnelheid halen van ca. 40km per uur, hun normale zwem snelheid is een stuk lager. De maximale diepte waar ze naar duiken is 500 meter. Meestal duiken ze minder diep. Ze kunnen tussen 2 a 8 minuten onder water blijven. Dan is het begrijpelijk dat je ze soms gewoon niet meer ziet. In vergelijking, een walvis kan wel 3,2 km onder water blijven. Voor een duik verheffen ze vaak hun staart uit het water.


Geniet van onderstaande selectie uit de foto’s die we van de dolfijnen gemaakt hebben.

Er is ook een apart fotoalbum met alle foto’s van de dolfijnen en ook foto’s van de vogels op May Island.


 

hebbes


              


vroem vroem

                                                                                                                                                                               

even uitrusten bij mama
Kijk eens mama, ik kan ook op mijn rug zwemmen


Even een putje graven, wat een werk zeg, het loopt elke keer weer dicht Ze zwemmen ook vaak met een aantal dolfijnen hele snelle rondjes, het zal een onderdeel van het jagen zijn.


Even een zalmpje verschalken
    wacht op mij ik wil ook meedoen,                                                                                                Ik zei nog zo: geen bommetje
Op de rechter foto kun je goed zien hoe dichtbij ze soms zijn

terug naar periode 13


verder naar periode 14


Ga naar ‘Coordinaten


terug naar ‘overzicht


fotoalbum: dolfijnen en Isle of May


© 2013 Lia Keizer

 

Groot-Brittannië