Schotland-Engeland 2015  -  periode 4  -  29 juni t/m 2 julimaandag 29 juni - Ballyronan - Kilrea

We hebben vrij vandaag vakantie en gaan de boer op, letterlijk en figuurlijk. Op naar de biologische boerderij van David en Ann Laughlin van www.culmoreorganicfarm.com, vorig jaar zijn we hier ook geweest om rauwe melk te kopen. Ze hebben ook zelfgemaakte rauwmelkse kazen met Nederlandse namen erop: pitjes kaas en Gouda style. De kazen worden voor David gemaakt door een Afrikaanse man die met een Nederlandse vrouw is getrouwd, vandaar de Nederlandse namen. Ook verkopen ze hier ingevroren vlees van eigen koeien.


In het afgelopen jaar hebben ze een windmolen laten plaatsen waarmee ze in 85% van hun stroom voorzien, daarnaast zonnepanelen en ze hebben een eigen bos. Dat levert hun hout op om te stoken, dus hebben ze geen stookolie meer nodig. Het bos moet af en toe uitgedund worden en een deel van het hout gebruiken ze om kaasplankjes van te maken. Ook wordt het hout gebruikt om sculpturen van te maken, niets wordt weggegooid.

De koeien krijgen zeewier te eten en ze vinden het heerlijk, ook gaat het over de landerijen.


Het is een leuke plek om te verblijven en het voelt heel goed aan. We vragen of we de nacht hier door mogen brengen, met de camper op het erf. Dan kunnen vanavond even lekker babbelen, we zitten wel aardig op dezelfde lijn voor wat betreft voeding, gezondheid en andere aardse zaken. We mogen blijven en we gaan gelijk maar even ‘winkelen’. 6 Potten worden er met rauwe melk gevuld, kunnen we weer lekker yoghurt en kefir maken. Kefir kennen ze hier trouwens ook en David verkoopt ook de kefir plantjes. We kopen nog twee stukjes kaas met eetbare korst.
Ze weten trouwens wel van wanten qua prijzen, de melk kost £ 1,25 (€ 1,68) per liter en de kaasjes £ 25,00 (€ 33,75) per kg. Thuis zijn we prijzen gewend van € 0,75 (£ 0,55) per liter voor de rauwe melk en gemiddeld € 9,00 (£ 6,67) per kg voor de rauwmelkse kazen. En eerlijk is eerlijk, we vinden allebei de kaas van onze eigen boer nog steeds het lekkerst van alle kazen die we tot nu toe hebben geproefd. Voor wie het weten wil, de onze kazen kopen we bij de gebroeders Verdegaal in Oudendijk. Dus ben je daar een keertje....... Ze hebben ook echte roomboter.  ;-)


Het is nu aan het regenen als het nog droog wordt gaan we even naar het prive bos wandelen, we’ll see.het veld met biologische aardappelen - in de verte het huis van David en Ann, links de windmolen voor eigen energie


We hebben een stukje gewandeld, door de weilanden met hoog gras, dus dat leverde natte schoenen op. Maar het waren goede landerijen, met veel klaver en kruiden in het gras, zo hoort het. Later liepen we nog andere weilanden maar daar stond alleen gras, geen kruiden en klaver. Het was wel weer even lekker een wandeling, even actief zijn, anders worden we te lui.


dinsdag 30 juni - Kilrea (Ierland) - Newton Stuart (Schotland)

Het was erg leuk gisteravond, we hebben een rood wijntje gedronken met David en Ann, een biologisch wijntje en dat verschil proef je. In het algemeen hou ik totaal niet van wijn, proef vaak alleen de alcohol. Maar deze wijn was verrassend zacht en fris.


We hebben heerlijk zitten praten met elkaar aan gesprekstof geen gebrek. Ze vertelden dat Prins Charles ooit (2003) op hun boerderij op bezoek was en uiteraard lieten ze de foto’s van dat bezoek aan ons zien, ze waren duidelijk erg trots. De Engelse koninklijke familie drinkt ook al een eeuwigheid rauwe melk en ze eten ook biologisch. En dan te weten dat in Schotland je geen rauwe melk kunt kopen, is verboden door de wet, te gek voor woorden. Maar we hebben weer een voorraadje heerlijke rauwe melk van David zijn koeien, de yoghurt staat te rijpen.


Wij vertelden dat in Nederland de boeren verplicht de mest moeten injecteren in de grond, dat kennen ze hier in Ierland helemaal niet, ze rijden gewoon bovengronds uit, en zo hoort het ook. De mest moet in aanraking komen met zuurstof en niet in de grond worden weggestopt waar zuurstof niet meer bij kan.


David vertelde dat hun melkrobot een Nederlandse vinding is, dat wisten wij niet eens, dat het een Nederlandse oorsprong heeft. Het scheelt hem veel werktijd per dag, een boer in Nederland vertelde ons dat het hem 4 uur tijdsbesparing bij het melken oplevert.


Het was een rustig nachtje, om 8uur NL tijd kwam de melkauto en even later was de tank leeg, waren we toch maar mooi op tijd. Om 9.30uur NL tijd reden we weg na hartelijk afscheid genomen te hebben van David en Ann, wie weet tot een volgende keer. We gaan met de boot van 14.30uur NL tijd over van Larne naar Cairnryan, Schotland. Vandaar rijden we door naar het Lake District in Noord-Engeland om vanaf de westkust richting de oostkust 26 campings te inspecteren.
We kunnen rustig nog even wat boodschappen doen en als we op de boot wachten gaan we nog even lekker eten. We startten vanmorgen met een blauwe lucht met een stralend zonnetje. Maar gaandeweg onze rit richting Larne raakt het bewolkt, de thermometer ging van 23,5º naar 21º en we kwamen zelfs in de ‘mist’ terecht, laaghangende wolken, daar zakte de temperatuur behoorlijk.
We reden over kleine wegen door een bijzonder mooie omgeving. Ik lees bij vorig jaar dat we toen de Connemara en Donegal er met kop en schouders boven uit vonden steken, qua natuurschoon maar daar voeg ik het noord-oosten aan toe.
Ondanks dat er veel wind staat hebben we een redelijk rustige overtocht, alleen als je aan de loop ging op de boot moest je wel je evenwicht even zien te bewaren.


Om 16.45uur NL tijd rijden we op Schotse bodem, richting Noord-Engeland, naar de eerste camping voor inspectie. Maar dat zal nog even duren voordat we daar zijn.land in zicht, aankomst in Cairnryan, Schotland


We zijn op Schotse bodem, op weg naar Noord-EngelandHet is hier ook wel weer leuk maar we rijden ook een heel stuk, via de B7027, door een gebied waar flink de zaagmachine is gebruikt, hele bossen zijn er gerooid, een triest gezicht en erg saai om door heen te rijden. Om 19.30uur NL tijd hebben we pas een plekje, in een kleine plaats bij een gemeenschapshuis op een parkeerplaats. Toen we aan wal kwamen was de zon ook weer terug en we zitten ‘s avonds lekker in het zonnetje te eten.


Ik zie nu net dat ik op de coordinaten pagina op de 3e dag ben overgegaan op april ipv juni en het grappige is dat het niemand opgevallen is. Maar het is nu aangepast dus alles klopt weer.woensdag 1 juli - Newton Stuart (Schotland) - Maryport (Engeland)

We zullen heel wat grenzen oversteken tijdens deze reis, nu van Schotland naar Engeland.


De nacht is rustig verlopen, wel wat warm maar dat is te doen. Om 9 uur rijden we alweer, we moeten om een baai heen rijden, hemelsbreed is onze eindbestemming voor vandaag niet zo ver weg maar we moeten ‘helemaal’ om de baai heen rijden.


Het deel waar we ‘s ochtends doorheen rijden is ook weer erg mooi, heuvelachtig en onwijs groen, met als contrast (altijd leuk) witte huizen.links: een giga groot beeld gemaakt van takken - rechts: hier zie je ze weer, de oude wegwijzers


De middag hebben we door gebracht bij de Tesco in Annan, daar hadden ze supersnel internet. Dus even de mails gelezen en beantwoord, Co zijn krantje opgehaald en voorbereidingen getroffen voor de te bezoeken campings de komende tijd. De tijd vloog om, om 17uur gingen we weer verder met onze rit. Om 18.30uur kwamen we aan in Maryport en daar was een prachtig gelegen camperplek, tussen de gele bloemen met uitzicht op het dorp verderop en op de zee. Er stond al een camper maar die ging later weer weg.We rijden veel over kronkelende weggetjes, met elke keer een verrassend uitzicht


deze schoolkinderen hadden geen uitje met een touringcar met twee verlengde limousines, is eens wat anders


Het was vandaag erg warm met als maximum 29º, het was toen we bij de Tesco waren ook erg zwoel. Even later regende het met dikke druppels.

Tijdens de rit verder was het flink bewolkt en zakte de temperatuur naar 24º, dat is beter te doen. Toen we ‘s avonds op de camperpel in Maryport stonden konden we helaas niet buiten zitten, de druppels zaten los en kwamen met regelmaat naar beneden.


Je kunt niet alles wat je onderweg ziet vastleggen op de gevoelige plaat maar ik zag vandaag een mevrouw die een appel over een hoge haag gooide, zou dat zijn om de buurman te voeren? En dat is dan jammer dat je het niet vast kunt leggen, het gaat zo snel dat je altijd te laat bent. Die slaan we maar op op onze harde schijf.  ;-)

donderdag 2 juli - Maryport (Engeland) - Thornthwaite

Het is een beetje een drukke camperplek, qua verkeer, ‘s nachts rijdt er het een en ander langs en om 6uur NL tijd kwam het eerste verkeer al weer langs, niet echt goede nacht dus.


We beginnen op tijd bij de eerste camping, een nieuwe die en bezoekaanvraag heeft gedaan. Het behoort tot een keten waarvan we in Noord-Ierland ook een camping hebben bezocht. Het is een grote camping 5,6 ha. met veel stacaravans en veel verhuur chalets. Er zijn 170 toerplaatsen, echt ‘big’ dus. Het is allemaal wat verouderd maar we nemen de camping op in de gids want het voldoet aan de eisen. Er is een groot indoor speelcentrum voor de jeugd, qua speelgoed maar ook qua speelapparatuur/gokapparatuur. Hier gaat zo’n 3 uur inzitten, alles moet nog ingevuld worden en doorgesproken worden. Doordat het tot een keten behoort hebben de mensen die er werken geen beslissingsbevoegdheden, zelfs niet om een vlag aan te kopen, dat lijkt me lastig werken.Hier is voor de kinderen van alles te doen, maar het is geen camping voor ons


Dan rijden we 3km naar de volgende camping, ook een joekel maar een heel groot verschil met de 1e camping. Het is ook een camping met veel in- en outdoor mogelijkheden voor kinderen. Maar deze camping heeft een prachtig sanitair gebouw, je kunt er zelfs in bad, je hebt hier je privé badkamer. Ook de eigenaren zijn bijzonder vriendelijk en behulpzaam. Hier worden spijkers met koppen geslagen, ze gaan meedoen in het kortingssysteem van ACSI, volgend jaar kan men hier voor € 19,00 overnachten in het laagseizoen (mei, juni, september).


De laatste camping voor vandaag is een ‘klein & fijn kamperen’ camping. Dat zijn campings tot 50 kampeerplekken. Deze is erg gemoedelijk en ziet er gezellig uit. De eigenares is een echte kletskous en heeft een leuk gevoel voor humor. De interviews zijn zo gedaan dus een makkie.


Zo tussen de campings door rijden we door een mooie gebied, het Lake District, we gaan rustig aan richting de heuvels.
Dan gaan we op zoek naar een overnachtingsplekje en vinden die op een parkeerplaats langs de kant van de weg bij een paar huizen. Eerdere plekken waar we wel wilden staan waren gemarkeerd met een bordje ‘no overnight camping’. En als dat er staat doen we het dus maar niet.

Kijken of we hier rustig staan de komende nacht.

naar ‘periode 5


Ga naar ‘Coordinaten


terug naar ‘overzicht


Ga naar ‘fotoalbum’


gastenboek


© 2013 Lia Keizer

 

Groot-Brittannie