Schotland-Engeland 2015  -  periode 8  -  15 juli t/m 18 juli


woensdag 15 juli - Fortrose/Chanonry Point

Zaten we gisteravond nog in de koude wind en af en toe een spatje, vanmorgen is het zonnig maar wel een beetje fris door de wind. Dan biedt de paraplu dan uitkomst. Halverwege de morgen komt Graham aangelopen, het is een leuk en hartelijk weerzien. Hij vond het jammer dat we elkaar gisteren zijn misgelopen, hij had maandagavond een mail terug verwacht en ging er nu vanuit dat we niet kwamen. Van zijn moeder heeft hij een cadeautje voor ons meegekregen, een fles echte whiskey, nou daar gaan we dan maar een keertje wat van proeven.gisteravond in de kou en de wind, vanmorgen scheen de zon


er zijn weer mooie wolkenluchten, die zijn werkelijk prachtig hier in Schotland, het is opvallend


Graham is in januari 50 jaar geworden en heeft voor zijn verjaardag een tablet gekregen, hij laat gelijk wat foto’s en filmpjes aan ons zien die hij met de videocamera en het tablet heeft gemaakt, hij is bijzonder enthousiast, leuk om te zien. We hadden alleen niet verwacht dat hij jonger is dan ons, hij ziet er ouder uit maar dat komt waarschijnlijk door zijn ziekte, Parkinson.


Er komen een paar dolfijnen vanuit de zeekant naar de Point toe gezwommen maar redelijk tam en komen alleen foerageren. Volgens Graham is het de afgelopen maanden erg rustig met de dolfijnen, rustiger dan vorig jaar. Toen hebben we het ook wel erg goed getroffen, we waren erg verwend. Dit jaar is het dus afwachten hoe of te wat.


Het is een komen en gaan van mensen en velen gaan zonder een dolfijn gezien te hebben weer weg, die zullen waarschijnlijk niet zo gauw hier terug komen. Dat geeft Graham ook aan, ze zien regelmatig campers verschijnen maar die zien ze niet meer terug.


‘s Avonds waren er geen dolfijnen en bovendien was het koud en nat door de regen die veelvuldig viel, we zijn ook net gek.  ;-) Maar we hopen gewoon dat ze er morgen wel zijn, we houden stug vol. Er zijn wel prachtige wolkenluchten als het eenmaal op klaart, foto’s gemaakt om 22.50uur.

dramatische wolkenluchten
donderdag 16 juli - Fortrose/Chanonry Point

Er staan iets verder Engelse camperaars die net begonnen zijn met camperen en een busje omgebouwd hebben tot ‘huis’. Dat ze pas begonnen zijn merken we aan de muziek die ze te luid op hebben staan. Toen ik gisteravond terug kwam van de dolfijnen en in de camper zat was het best wel irritant, je hoort dan vaak alleen de bastonen, dus boem, boem, boem. Ik ben maar even naar ze toe gelopen om te vragen of de muziek zachter mocht en dat was geen probleem, gelukkig. Alles is te leren en als je met een camper op stap bent ‘moet’ je altijd rekening houden met je buren.


De 1e nacht stonden we nog alleen hier, gisteravond stonden we met 4 campers. In het gastenboek schreven Lyda en Jan dat ze hier ook geweest waren maar dat er ‘no overnight’ aangegeven stond. Wij weten inmiddels dat dit vaak neergezet wordt om lang kampeerders tegen te gaan. Zolang er geen bordje bij staat dat je een ‘penalty’ (boete) moet betalen bij overtreding mag het vaak wel voor een paar nachtjes, althans dat is onze ervaring. Fijn Jan en Lyda dat jullie ook zo genoten hebben van dit mooie land. Overdag is het hier inderdaad ontzettend druk met geparkeerde auto’s maar die zijn ‘s avonds laat allemaal weer weg.


Vanmorgen konden we rustig aan doen en om 9.45uur NL tijd zijn we weer naar de Point gelopen, er waren al wat mensen aanwezig maar nog geen dolfijnen. Normaal gesproken komen ze 1 uur na laagtij aan maar nu was het pas 13uur NL tijd voordat ze eindelijk kwamen. We zagen ze wel heel in de verte maar dat is dan te ver weg voor mooie foto’s en filmpjes. De dolfijnen die dichterbij kwamen waren alleen aan het jagen, geen sprongen. Er was ook een Nederlands gezin met de camper die er gisteravond ook waren en toen waren er dus geen dolfijnen. Heel jammer maar ze waren net weg toen de dolfijnen toch nog kwamen. We hebben hun coordinaten gegeven van een plaats waar wij vorig jaar veel zeehonden (94 stuks) zagen op een zandbank, daar gingen ze nu heen. Ik gaf aan dat het ook daar afhankelijk is van het tij, als het vloed is is de zandbank er niet en waarschijnlijk dan ook de zeehonden niet. Bovendien: behaalde resultaten in het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

de meeuwen profiteren mee van de stukken zalm die overblijven van de ‘schranspartij’


de aalscholver dacht: wat die dolfijn kan, kan ik ook (3e foto)


Daar komen we deze twee dagen zelf ook achter, we zijn vorig jaar toch wel behoorlijk verwend, met 2x per dag dolfijnen, springend en jagend en daarbij ook nog prima weer. Dat beide ontbreekt nu toch wel, maar we hopen op beter.al dat moois staat langs het pad naar de dolfijnen, als het geregend heeft ruikt het er hemels


als er dan geen dolfijnen zijn fotograferen we toch gewoon iets anders uit de natuur?


‘s Avonds wederom geen dolfijnen, wat is dat toch anders als vorig jaar. Het was wel gezellig want we spraken twee NL families die naar de dolfijnen kwamen kijken, maar helaas ze waren er niet. Uiteraard gaven we aan dat ze er morgen weer zijn, dus......vrijdag 17 juli - Fortrose/Chanonry Point

Vanmorgen waren de dolfijnen er wel, en ook redelijk actief, we hebben alvast wat mooie plaatjes kunnen schieten joepie, dat smaakt naar meer. Ook de twee NL gezinnetjes waren er en ze vonden het zeker de moeite waard.het lijken wel zwart-wit foto’s


gezellig samen op stap, het lijken/zijn lieve dieren maar het zijn en blijven jagers/roofdieren


links: lijkt wel een bubbelbad - midden: een speedboot? - rechts: hij heeft wel lol gezien de dikke smile op zijn snoet


Als we gegeten hebben wordt er op de deur geklopt, Mal en Jan zijn gearriveerd, net als wij eerder als vorig jaar. We vertellen dat er twee avonden geen dolfijnen waren maar vanmorgen wel. Mal zegt dat nu zij er zijn de dolfijnen ook vast komen, ik zeg dat we erg blij zijn dat zij er zijn.  ;-)


Als ik op zoek naar hun camper ga tik ik bij de verkeerde op de deur maar dat levert wel weer een leuk gesprekje op. Het is een ouder Engels echtpaar dat in Portugal leeft/een huis heeft en zo’n 2 maanden per jaar op vakantie naar Engeland gaat, dat is de omgekeerde wereld. Hij vraagt of je hier kunt overnachten, wij zeggen: u wel hoor. We leggen uit dat het bord er waarschijnlijk staat om lang kamperen tegen te gaan, hij snapt het.


‘s Avonds komt de bewoonster van de vuurtoren naar onze camper en ze legt uit dat we hier niet mogen kamperen dus ze vraagt, uit respect voor de bewoners, of we ‘s avonds willen vertrekken. Het is dus inderdaad geen officieel bord maar neergezet op verzoek van de omwoners. We weten nog niet wat we doen, of we weg gaan, we zien wel.


‘s Avonds op de point wederom geen dolfijnen te zien, wel is er ontzettend veel wind.zaterdag 18 juli - Fortrose/Chanonry Point
We blijven hier staan want het is een openbare parkeerplaats en bovendien dicht bij de dolfijnen. Als we hier alleen zouden komen voor dolfijnen staan we hier van 8.00-23.00uur, dus dan kan die overige 9 uur daar ook nog wel bij, bovendien is het dan hartstikke donker en heeft niemand ‘last’ van ons. We hebben ook Mal en Jan naar hun mening gevraagd, dat was trouwens wel grappig. Zij komen hier al langer en reden dan ‘s avonds naar het dorp om daar bij de school op de parkeerplaats te overnachten. Toen wij hier vorig jaar waren zagen ze dat wij hier overnachtte dus dachten zij: dat doen wij ook dan maar. Maar onze eerste nacht vorig jaar hadden we het ‘no overnight’ bord helemaal niet gezien, zo kan een balletje rollen dus.


Vanmorgen waren de dolfijnen weer aanwezig en zomaar een paar uur achter elkaar, ze waren ook actiever dan voorgaande dagen dus we hebben weer leuke beeldjes kunnen maken. Er stond wel een buffel van een wind ik ben bang dat de paraplu’s het niet overleven deze keer. We gebruiken ze niet alleen als het regent maar ook als windbuffer, anders trilt de telescoop teveel en krijg ik geen mooi beeld.

soms moet je even kijken hoe het nu precies zit


help ik val om, boem..... ik zei nog zo: geen bommetje


vroem, vroem, mama kijk eens hoe hard ik kan
kijk jongen, zo doe je dat


Het is wel grappig, als de mensen tussen de punt en waar ik zit heen en weer lopen vliegen de zwaluwen om hun benen, met een noodgang. Wat zijn die beestjes vlug en wendbaar, de mensen moeten er allemaal om lachen. Je pakt ze ook niet met de camera, maar eentje is toch niet vlug genoeg voor Co.

doet me denken aan zo’n verlengde limousine


even pootje baden - uitzicht vanuit de camperVanmiddag rijden we naar Inverness om ons internet kaartje te uploaden, we worden weer prima geholpen bij de Tesco. En ik moet zeggen op de Chanonry Point hebben we prima ontvangst dus dan is het wel fijn om de komende dagen internet te kunnen gebruiken.


Het is behoorlijk ander weer dan dat we vorig jaar hadden rond deze tijd. Toen hadden we van de vier weken in Schotland 3,5 week prachtig weer dan is dit wel even wennen. Maar we doen het er mee, een bijkomend voordeel is dat er prachtige wolkenluchten zijn, dat dan weer wel.dat is toch om helemaal vrolijk van te worden, zomaar langs de kant van de weg
het plaatsje Avoch


Het waait nog steeds behoorlijk en als we terug komen op de Point staan de witte koppen op het water. We installeren ons weer op ‘ons’ plekje en gaan lekker eten. Vanavond komen de dolfijnen om 22.00uur NL tijd, dus als ze er zijn gaat het een latertje worden. Kijken of deze 4e avond wel wat oplevert.


Wederom vanavond geen dolfijnen maar wel mooie foto’s van de omgeving.

naar ‘periode 9


Ga naar ‘Coordinaten


terug naar ‘overzicht


Ga naar ‘fotoalbum’


gastenboek


© 2013 Lia Keizer

 

Groot-Brittannie