Schotland-Engeland 2015  -  periode 9  -  19 juli t/m 20 juli
zondag 19 juli - Fortrose/Chanonry Point - Cromarty


Vanmorgen geen dolfijnen, wat is dit nu, dat kan niet hoor. Gisteravond ook al niet (de 4e avond op rij) maar overdag, wat is er aan de hand. We horen van iemand dat er hier luchtmacht en marine oefeningen gehouden zijn en de locals denken dat de dolfijnen een heenkomen hebben gezocht, zou kunnen.


Mal geeft aan dat het vanavond wijs is om ergens anders te overnachten. Onze Duitse buurcamper is vanmorgen vertrokken nadat hij vroeg al zijn wc’tje heeft geleegd in de omgeving. Dit is waargenomen door een bewoner die net thuis kwam om het weekend hier door te brengen, dus dat is natuurlijk hommeles.


Na de middag zijn we naar Cromarty gereden, een plaatsje aan het einde van het schiereiland waar ook Chanonry Point aan ligt. Het is een leuk vissersplaatsje en stappen uit om even rond te lopen.rechts: met zo’n RIB boot gaan we dinsdag de zee op, oftewel de Moray Firth


Cromarty vanaf de pier


Co spreekt twee vrouwen aan die op een bankje langs het water zitten. Het blijkt dat een van die vrouwen gistermorgen bij de dolfijnen was. Nu hebben ze een boottrip geboekt om eventueel dolfijnen te zien, het is een RIB boot (Rigid Inflatable Boat) oftewel een starre opblaas rubberboot, zo’n snelle Jelle. Vorig jaar zijn we met zo’n boot naar de Isle of May geweest. We gaan naar het kantoortje toe om te kijken of we vanmiddag nog mee kunnen, lijkt ons wel wat, het is nu ook rustig water. Blijkt dat ze de afgelopen twee dagen niet uitgevaren zijn, niet zo verwonderlijk als je kijkt hoe hard het gewaaid heeft. Dus vandaag en morgen zitten ze helemaal vol en er zijn ook geen annuleringen voor de tocht van 15.30uur. We boeken voor dinsdagmorgen 8uur (9uur NL tijd), pikken we dat nog even mee. Daarna nog even de laatste keer naar de dolfijnen op de Point en dan gaan we richting Newcastle om te kijken of we een boot kunnen pakken naar IJmuiden. Maar dat kan ook zomaar weer veranderen, als dinsdag de dolfijnen aanwezig en actief zijn blijven we misschien wel langer, who knows, perhaps, maybe.


Vorig jaar toen we vanuit het noorden van Schotland naar Cromarty wilden bleek dat we niet op de ferry konden omdat we te groot waren, toen moesten we helemaal omrijden. Toen we bij de ferry stonden te wachten keken we uit op hetzelfde water en zagen daar een boortoren in het water staan die in aanbouw was. Nu staan er heel veel, eerst dachten we dat er een brug gebouwd werd maar dat zou dan op een vreemde plek zijn. We horen later van Al, een local uit Fortrose, dat ze naar olie boren en dat er een aantal boortorens staan voor reparatie en zo. Het is een apart gezicht, al die torens op een rijtje.


We zien de twee vrouwen terugkomen van hun boottrip en Co roept ze aan vanuit de camper. Ze komt even aangelopen en is een en al lach, ze heeft enorm genoten het was ‘fabulous’. Ze gaan de ‘natte pakken’ even uittrekken en dan komen ze even in de camper haar foto’s laten zien. Helaas komen ze niet terug, jammer we waren wel nieuwsgierig.


Co gaat even kijken of ze nog in het kantoortje zijn maar dat is dicht. Dan komt hij terug met de mededeling dat hij een tafeltje voor twee heeft gereserveerd in the Royal hotel tegenover onze camper, nou dat is niet tegen dovemansoren gezegd. Dus gaan we lekker uit eten. We kiezen voor een bordje met bacon, steak, saucijsjes, bloedworst, gebakken ei en haggis. Haggis is volgens mij maag gemixed met ander vlees, het smaakte allemaal prima.links: het onfortuinlijke hondje in het water met een zeilboot die gewoon door vaarde of er niets aan de hand was


Vandaag een spektakel van een ander kaliber. We hoorden vorig jaar een verhaal dat een hondje in het water bij de Point aan het spelen was en in de stroming terecht kwam, weg hondje nooit meer terug gevonden. Vandaag waren er ook twee honden in het water aan het spelen, ondanks dat er een bord staat dat het gevaarlijk is om hier te zwemmen. De zwarte hond ging te ver in het water en kwam in de stroming terecht. Ik zag het al aankomen want eerder waren er drie kanovaarders die in diezelfde stroming kwamen en de peddels stil hielden, ze gingen best wel hard met de stroom mee, zo ook de hond. Hij ging om de punt heen waar de mensen allemaal stonden en dreef steeds verder bij de kust vandaan, gelukkig wel landinwaarts want het net zo goed richting zee kunnen zijn en daar wordt de baai alleen maar breder. Er was een mevrouw die gelijk aan het bellen sloeg, waarschijnlijk om een boot te bestellen uit Avoch, een dorpje verderop aan de baai.


Op een gegeven moment kwam er een zeilboot aan van zee richting Inverness. De mensen begonnen te roepen, dog in the water, hond in het water. Maar de mensen op de zeilboot reageerden er niet op, zelfs niet toen ze langs de hond kwamen, ze zagen hem waarschijnlijk aan voor een zeehond, maar het is nog steeds onbegrijpelijk er werd zoveel geschreeuwd en geroepen vanaf de kant. Ik kon alles volgen via de telescoop zo is ook de foto gemaakt.


Op een gegeven moment kwam de hond toch op eigen kracht uit de stroming vandaan, hij bleef ook al die tijd zwemmen en naar de kant kijken. Het was gelukkig een grote reu dus erg krachtig. Hij stond wel te trillen op zijn poten toen-ie weer op de kant was. Even later zag ik een motorbootje weer omkeren naar Avoch, niet meer nodig gelukkig.


Een uurtje later was een man steentjes in het water aan het gooien en zijn hond sprong er elke keer achteraan. Ik er naar toe om uit te leggen dat dat op dit moment niet zo handig is. Hij had het verhaal gehoord maar liet zijn hond niet zover gaan, ja ja, een ogenblik van onoplettendheid, maar zelf weten hoor. Het ging gelukkig wel goed, maar toch, als je dan zo’n verhaal hoort zou ik mijn hond niet laten zwemmen hier.

maandag 19 juli - Cromarty - Fortrose/Chanonry Point
Dat was vroeg wakker vanmorgen, krijsende meeuwen, Co dacht eerst dat er een krijsende baby achter de camper stond, maar om 5uur begon het circus. Dus deze plek schrijven we maar af, het is er wel heel leuk met een mooi uitzicht maar dan wel het liefst zonder meeuwen.

Ik heb even een rondje gelopen door Cromarty en het is wel een leuk plaatsje.Een grote Duitse cruiseschip kwam de baai ingevaren, Mein Schiff, klinkt inderdaad wel erg Duits  ;-)


op het bordje: nothing beats home grown, niets verslaat eigen geteelde groenteOm 9.30uur rijden we weer terug naar de Chanonry Point, vandaag om 11.44uur NL tijd is het de tijd voor de dolfijnen om er te zijn, ik hoop het.


Om 16.30uur zijn we terug bij de camper en het was geweldig, joepie, yyyeeehhh, ze waren er en Co heeft een triple (3 dolfijnen tegelijkertijd boven water) geschoten en een enkele en nog wat sprongen in de verte, dus vanmorgen was het zoals we het vorig jaar hebben gezien.
En er kwam een boot vanaf Inverness langs de point en de dolfijnen zwommen richting de vaargeul om haar op te wachten. En ja hoor, ze gingen weer voor de boot uit. Het leverde een prachtig beeldje op want het was een mooie Noorse houten zeilboot met de mannen allemaal in dezelfde kleding. En dan twee dolfijnen ervoor, mooi hoor. Een nadeel, de dolfijnen zwommen gelijk bij de point vandaan en bleven ook weg.links: in de verte ligt de boot die je rechts ziet (met de iPhone), dichterbij gehaald met de 600mm lens van Co


Maar even later kwamen er weer een paar dolfijnen terug alleen was er geen activiteit meer, ze waren alleen aan heen en weer aan het zwemmen en aan het eten, maar het blijft leuk om te zien.
Graham, degene waar we vorig jaar een videocamera voor hebben gekocht hebben we uiteraard ook weer gezien en gesproken. Hij had vanmorgen de enkele sprong op kunnen nemen met zijn camera, de triple helaas niet maar je kunt niet alles hebben.


Vanmiddag kregen we een telefoontje dat ze morgen om 8uur niet uitvaren, we zijn de enige twee aanmeldingen en ze varen uit bij 4 aanmeldingen, jammer hoor, we hadden ons er wel op verheugd. Dan een volgende keer maar weer eens proberen.


En toen hadden we nog mooie wolkenpartijen met mooi licht ertussen door.


We hebben de afgelopen 2 dagen veel foto’s gemaakt dus de pagina is aardig gevuld, daarom gaan we eerder over naar de volgende periode.


En omdat we ondertussen al veel foto’s hebben gemaakt van de dolfijnen, een aparte fotopagina.naar ‘periode 10


Ga naar ‘Coordinaten


terug naar ‘overzicht


Ga naar ‘fotoalbum’


gastenboek


© 2013 Lia Keizer

 

Groot-Brittannie