Marokko 2016  -  periode 1  - 19 januari - 22 januaridinsdag 19 januari - thuis - Brakel


Van de week dachten we wat horen we toch in de slaapkamer. Het kwam uit de kast en bij nader onderzoek kwam het geluid van Co zijn korte broek, die protesteerde dat-ie al veel te lang in de kast ligt. Daar konden we ons wel in vinden dus hebben we de camper ingepakt en zijn we vertrokken.


Het plan was om al veel eerder op reis te gaan maar Hannie en Nanda, onze reisgenoten, hebben een nieuwe camper gekocht en die werd op 15 januari afgeleverd. Ze zijn er een hele middag mee bezig geweest om alles uitgelegd te krijgen. Dan denk je, hup zaterdag de boel inrichten en zondag vertrekken. Maar als je Marokko in wilt moet je een originele groene kaart bij je hebben, anders kom je er niet in. En die kwam, door het weekend dat er tussen zat, pas op dinsdag (vandaag dus) binnen. Op maandag wordt er tegenwoordig in NL geen post meer bezorgd bij particulieren.


Dus om 15uur vanmiddag kregen we ‘groen’ licht middels een fotootje waarop Hannie met de groene kaart stond. Hannie en Nanda gingen gelijk van start op weg naar een vriendin om afscheid te nemen en wij zijn om 16.30uur van start gegaan. We zijn naar Brakel gereden een plaatsje in de buurt waar Hannie en Nanda op bezoek zijn.


We staan aan de Waal op een parkeerplaats bij de sportvelden en bij de oprit naar de veerboot. Morgen om 9 uur komen Hannie en Nanda bij ons en reizen we af naar het zuiden.


We hebben er weer heel veel zin in. Op 28 maart komen mijn zus Karin en haar man Paul 2 weekjes naar Marokko. We hebben een camper gehuurd bij Zigzag campers, een Frans bedrijf dat in Marokko campers verhuurd. Paul was vanmiddag nog bij ons en heeft er al onwijs veel zin in, hij is aan het aftellen, nog 9 weken te gaan.  ;-)woensdag 20 januari - Brakel - Pont de l’Arche (F)


Om tien voor negen kwamen Hannie en Nanda aangereden. Natuurlijk was er een hartelijke begroeting en een knuffel en toen moest de camper bewonderd worden. Splintertje nieuw, prachtig. Om 9uur reden we weg, op naar het zonnige zuiden.


Bij de eerste stop klaagden ze over een koude wind die door de camper waait. ??  Ze hebben een Truma verwarmingssysteem en dat werkt met luchtverwarming. De verwarming werkte nog niet dus kwam er koude lucht de camper in. We konden zo nog even niet ontdekken hoe of wat we moesten doen dus eerst maar verder rijden.


Onder de middag heeft Co zich er even in verdiept en een kwartiertje later deed de boiler het, er kwam water uit de kraan en de wc en de verwarming deed het. Dus iedereen blij, lekker warm.


Nu alleen de wc nog, ze moeten de wc uitdraaien om er op te kunnen zitten, het is vernuftig weggestopt zodat ze kunnen douchen in dezelfde ruimte. Maar als de wc uitgedraaid is komt de deksel naar beneden, dus dat behoeft nog enig onderzoek, komt allemaal wel goed.


‘s Ochtends hadden we vies weer, een natte weg en een druilerige regen. Na de middag knapte het op, een droge weg en ook werd het zo helder dat de zon in beeld kwam, lekker hoor. We bereikten zelfs tropische temperaturen, in de camper achter glas, niet buiten hoor daar was het 4º.


Om 16uur deden we een koppie en gingen we kijken waar we de nacht door gaan brengen. Dat werd nog zo’n 1,5 uur rijden maar dat vonden we allemaal niet erg. De zon ging prachtig onder met een knalrode kleur.
Om 18.15uur kwamen we aan in pont de l’Arche, een camperplek van de NKC aan de rivier de Seine. We hebben vandaag 480km weg gereden, lijkt niet zoveel maar we hebben ruim de tijd genomen om tegen de probleempjes te zeggen dat ze geen probleempjes meer hoeven te zijn en op kunnen lossen. Alleen het toilet is wat hardnekkig, komt ook nog aan de beurt.
We hebben deze route gereden: Brakel - Antwerpen - Gent - Kortrijk - Arras - Abbeville - Rouen - 480km. We rijden om Parijs heen, we hadden geen zin om er dwars doorheen te gaan zo door de week, dan is het alleen maar hartstikke druk. De temperatuur vandaag was tussen de 0,5º - 4º, het was gelukkig niet glad op de weg.


donderdag 21 januari - Pont de l’Arche (F) - Avignac


Wakker worden en dan zien dat alle auto’s om ons heen in het ijs zitten, dat wordt krabben mensen. Onze ramen zijn allemaal schoon vanwege de warmte die van binnen uit komt. Alleen, zoals altijd, is het voorraam beslagen. Het is -2,5º buiten, binnen lekker warm.He, ons Marokkaantje is de ramen aan het doen


‘s ochtends aangevroren dauw - Co spotte nog hertjes in het open land, altijd leuk


Om 8.40uur rijden we weg uit Pont de l’Arche. Vandaag willen we een McDonalds scoren voor internet. Hannie was al bezorgd dat we er ook gingen eten maar daar konden we haar in gerust stellen, dat ‘voer’ krijgen ze er bij ons niet in, no way.


Onderweg komen we bij elke wat grotere plaats wel een McDonalds tegen, ze hebben een dikke vinger in de pap in Frankrijk. Maar daar zijn we wel blij mee. Als we onder middag stoppen bij een McDonalds hebben we uiteindelijk internet via een Merlin-Leroy, een soort bouwmarkt. Dat signaal was nu eenmaal sterker. De site ge-uploaded, krantje opgehaald, mailtjes opgehaald en beantwoord, we zijn weer helemaal bij.
Rond 17uur kijken we waar we gaan overnachten en vinden een plekje op 50 minuten afstand, prima. We kunnen merken dat het langer licht blijft, zo onderweg naar het Zuiden. Nu werd het pas rond 18.15uur echt donker.


Het laatste stuk was het druk op de weg, ontzettend veel vrachtverkeer en een max. snelheid van 90km. We waren trouwens nog aan de twijfel. Op de N10 van Poitiers naar Bordeaux staan borden dat je boven de 3,5 ton niet harder dan 80km mag, onder de 3,5 ton mocht je 110km of 90km, net wat er aangegeven stond. Wij zijn zwaarder dan 3,5 ton, zijn zo ook opgewaardeerd (tot 4250kg) maar het is en blijft een personenauto en het kenteken staat op leeg gewicht 3140kg. Dus hoe hard mogen we nu? We hielden het voor ons zelf maar aan dat die limiet van 3,5 ton niet voor ons geldt.


Het was qua weer prima te doen vandaag, een droge weg, geen gladheid, wel bewolking met af en toe laaghangende bewolking. ‘s Middags ging het zonnetje weer even aan en even later reden we weer in de mist, het ging af en aan. Aan het einde van de dag scheen de zon recht in onze snoet dat was wel een beetje lastig. De temperatuur was van - 2,5º tot 10º en achter glas was het weer tropisch, niet erg hoor.  ;-)


Ik denk dat iedereen dat wel eens heeft, je kijkt op de kilometerstand en ziet dan een leuk getal voorbij komen. Vandaag was dat 79000km en toen ik op de TomTom keek stond daar dat we nog 1999km te gaan hebben, toen keek ik weer op de kilometer teller en toen stond daar 79001km, dus zo rond de 81000km komen we aan in Algeciras, het is maar dat je het weet.  ;-)


Wat hebben we gereden: Pont de l’Arche - Évreux - Chartres - Tours - Poitiers - Angoulême - Cavignac. 547km

vrijdag 22 januari - Avignac - Almazan (S)


Er is een jarig hoera, hoera, je kunt het wel zien dat ben ik.  ;-) Alweer een jaartje ouder geworden, niet erg hoor, het leven is leuk.

Ondanks dat het een feestdag is gaan we gewoon weer op pad. Vandaag zijn we vroeg, om 8.10uur rijden we na het vol gooien van de tank weg uit Avignac. Het was een rustige plek, wij hebben lekker geslapen. Hannie en Nanda iets minder want ze waren niet zeker of de camper wel op slot was. Maar omdat te controleren moest een van beide naar buiten om aan de deur te voelen als de centrale deurvergrendeling in werking is maar dat wilden ze geen van beiden, te koud en al uit de kleren.   ;-)


Vanmorgen hebben we een test gedaan. Nanda deed in de auto via de afstandsbediening de deur op slot en ik probeerde een deur open te krijgen, dat lukte dus, wat vreemd. Het rode lampje op het dashboard knipperde dus dat houdt in dat er een deur niet goed dicht is. Alle deuren nagelopen en toen alles goed dicht was brandde het rode lampje constant. Nu lukte het wel om alle deuren in 1x te vergrendelen, nu hoorde je het ook gebeuren, weer een geruststelling, alle deuren goed dicht dan gaat alles goed, welterusten hoor.eerste blik op de Pyreneeën


We rijden de N10 op en het begint te regenen, het gaat de hele morgen door. Als we op de snelweg naar Bordeaux rijden besluiten we om niet via Pau te rijden maar via Biarritz. Als het hier regent zal het op de pas na Pau wel sneeuwen, dat ligt immers hoog in de bergen. Het is druk op de weg en er komt maar geen parkeerplaats dus loop ik naar achter in de camper, klim op bed en doe het dakluik open. Hannie en Nanda zijn helemaal verrast dat ik op de snelweg uit het luik tevoorschijn kom. Meestal als ik dat doe is het om een foto te maken. Nu wijs ik naar de kant van de weg en breng in praktijk wat ik geleerd heb, het alfabet in gebarentaal. Ik beeld uit ‘kust’ en het wordt begrepen. Hannie is zo verrast dat ze vergeet een foto van mij te maken, LOL.foto 3: Ben, kom je effe met je aanhangwagentje langs, er ligt me hier toch een hoop hout

Na Bordeaux nemen we een klein stukje tolweg i.p.v. dat we omrijden via kleine wegen. Het is maar een paar kilometer maar we moeten er

€ 5,30 voor betalen, personenauto’s € 3,50, wat een afzetterij. We besluiten ter plekke om voor de rest van de route toch maar weer de nationale wegen te pakken i.p.v. tolwegen.


Hierdoor rijden we door de drukke kustplaatsen met veel rotondes. Ook hier zijn er niet zoveel plekken om te stoppen en we zijn aan eten toe. Het wordt 12.45uur voordat we een plekje vinden waar we met twee campers kunnen staan.


Als we eenmaal de bergen in gaan richting Pamplona loopt de temperatuur op naar 14º. Als we ‘s middags stoppen voor een koppie thee trekt Co zijn blouse uit en stapt in zijn blote bast naar buiten, om aan te geven dat het ‘zomer’ is. Hannie’s reactie is wel leuk te noemen.Co kwam in zijn blote bast naar buiten, Hannie was compleet verrast.


We komen tot een hoogte van 1462meter, daar ligt nog een klein beetje sneeuw langs de kant, daarna dalen we verder Spanje in. We eindigen vandaag in Almazan en hebben nog zo’n 835km te gaan naar Algeciras.Tussen de hoge, steile rotsen door


Onderweg door Spanje


De route van vandaag: Cavignac - Bordeaux - Biarritz - Irun - Pamplona - Logroño - Soria - Almazan. Gereden kilometers: 558km, we zijn door de 80.000km grens gegaan.

verder naar periode 02


coördinaten


terug naar ‘overzicht


gastenboek


© 2013 Lia Keizer

 

Marokko 2016