Marokko 2016  -  periode 5  - 2 februari - 5 februari


dinsdag 2 februari - Mohammedia


Vandaag rustig aan gedaan, we blijven nog een nachtje hier op camping Saïd. Vanmorgen lekker een beetje lummelen en kletsen tijdens de koffie/thee.links: onderonsje  -  poes had een lekker plekje gevonden  -  zo ziet de meterkast op de camping er uit


Nat het eten gaan we lopend richting Mohammedia, eerst over het strand, later tussen de dure villa’s en langs de drukke weg.


Ik heb vanmorgen op internet gezien dat er nog een 3e camping zou kunnen zijn, camping Loran, dichter bij het centrum en aan het strand. Daar gaan we eens een kijkje nemen.


Het is rustig op het strand, we doen onze schoenen uit en gaan lekker met onze blote pootjes in het water. Er komen dikke golven aangerold en als ze bij ons komen gaan we gelijk met onze neus naar de oceaan toe staan om in evenwicht te blijven. Als je door blijft lopen terwijl het water langs je komt dan ben je helemaal je evenwicht kwijt.


Als ik het film, het langskomende water, lopen we een natte rok en natte broeken op, het water kwam hoger als dat we gedacht hadden. haha

Bekijk het filmpje.

de schoenen uit en lekker aarden op het strand en in het zoute water


en even ‘natzeik’ halenDit deel van Marokko, Mohammedia is en buurt waar rijke Marokkanen een leuk optrekje hebben, zo vlak bij zee, erg gewild. Er staan mooie huizen bij, het doet een beetje Spaans/Portugees aan.


Als we bij de oprijlaan van camping Loran aankomen zien we van ver af dat het niet veel kan zijn maar we gaan toch even kijken. En inderdaad het is in een toestand van verval. Er staat een Zwitsers camperbusje buiten het hek maar als ik er heen loop komt het hondje wel kwispelend naar me toe maar op mijn roepen verschijnt er niemand. Of ze hebben geen zin, of ze liggen lekker te slapen, of iets anders.


Co loopt naar het hek en als er een schaapsherder aan komt lopen zegt die dat de camping gesloten is. Wij denken dat dat al een tijdje zo is. Maar je staat hier wel lekker rustig en er is ruimte zat voor het hek. Coördinaten van de oprijlaan: N33.70514, W7.368276.2e foto: die had vast geen diploma voor inparkeren  -  ludieke manier om je sokken te drogen


Dan lopen we terug naar onze eigen camping, nog zo’n 4km te gaan. Als we langs een bushalte komen staat daar iemand met koekjes, of we er een paar willen kopen, 1DH per stuk. Dat is goed hoor man, kom maar op, doe er ook maar eentje voor de bus chauffeur die er net bij komt staan. De koekjes smaken heerlijk. Ik vraag aan de chauffeur of hij langs camping Saïd komt, dat komt-ie, treffen wij het even. We stappen in en even later stapt er ook een heuse conductrice in voor de kaartjesverkoop. Het kost 4DH per persoon, oftewel 4 koekjes per persoon.  LOLons tochtje terug met de bus


Terug bij de camping gaan we lekker in het zonnetje zitten. Trouwens ik was gister nog vergeten te vermelden, onder het rijden was het op een gegeven moment 28,5º. Vandaag was het ook een heerlijk temperatuurtje om buiten te zijn.


woensdag 3 februari - Mohammedia - El Jadida


Camping Saïd is behoorlijk duurder geworden. Vorig jaar betaalden we 55DH per nacht nu is het 75DH per nacht, excl. stroom. Stroom kost 25DH tot 3,5T en 35DH vanaf 3,5T. En dan betaal je nog 10DH voor het douchen.


Om 10uur vertrekken we voor onze rit naar El Jadida. Wederom een kronkelroute met TomTom. Wederom door de binnenlanden, een andere keer pakken we wel weer de kustweg.dat ging maar net, en dan vooral vanwege de hoogte


de Marokkaanse ANWB - melk te koop - creatief met staal - ik heb mijn wagen volgeladen...


In het begin is het een beetje saai maar als we op de R318 richting het westen rijden is er van alles te zien. Ook hebben we af en toe weer een behoorlijk slechte weg, we zigzaggen van de ene kant naar de andere kant om de gaten te ontwijken. Vooral de P3006 is erg slecht, af en toe is de weg zo gerafeld dat hij smaller is dan onze camper. Maar rustig aan komen we er ook wel.op elke hoek kun je wel fruit kopen - kratjes neerzetten, groente er op, deuren open en de verkoop kan starten


zomaar een paar zijstraatjes van de hoofdweg waarop we rijden


over 7,5 week komen we hier weer terug bij het vliegveld van Casablanca


Op een gegeven moment zijn er een paar jongens met scheppen bezig op de weg. Als we aan komen rijden stoppen ze maar blijven een beetje op de weg staan. Ze willen dat we afremmen en maken gebaren dat ze de weg aan het maken zijn en daarvoor wel beloond willen worden. We rijden rustig aan door, het levert boze blikken op. Verderop is er nog een jongen bezig, ook deze maakt gebaren dat we moeten stoppen. We stoppen en hij probeert uit te leggen dat hij centjes wil zien voor zijn werk. Co zegt in het Nederlands dat-ie dat maar aan Mohammed V moet vragen. Ik denk dat het begrepen wordt.
Dan komen we door een gebied waar volgens TomTom veel meren moeten zijn, volgens de blauwe plekken op de kaart. Maar alles is compleet droog, er moeten denk ik nodig een paar flinke buien komen.veel opgedroogde meertjes
een rijdende marskramer, hij heeft werkelijk van alles aan zijn ‘fiets’ hangen
Rond 15.30uur komen we aan in El Jadida en we besluiten om door te rijden naar een vrij plekje waar we vorig jaar ook een nachtje hebben gestaan, in een straatje achter de boulevard. We rijden weer tussen de hoge palmbomen door en installeren onze campers en daarna onszelf in de zon met een heerlijk kopje thee.


We worden 2x aan gesproken door Marokkanen die in Nederland hebben gewoond en gewerkt.


Als we na het eten naar het stadje lopen worden we op de boulevard ook weer aangesproken door een Marokkaan. Hij woont in Nederland en is nu 4 weken op bezoek in Marokko, en dat vindt hij lang genoeg, dan gaat-ie weer blij terug naar NL. Op het strand is het erg druk, met wandelende mensen maar vooral met voetballende jongeren. Er zijn veel voetbalveldjes gecreëerd en er wordt fanatiek gespeeld.gezellig druk op het strand


Het is gezellig druk in El Jadida, het is wel een goede tijd om een plaatsje te bezoeken, zo aan het einde van de middag. Dan komen de Marokkanen ook allemaal te voorschijn voor inkopen en voor de gezelligheid.


We kopen aardbeien, pinda’s en verse munt voor de thee. Hannie en Nanda zijn voor een buurvrouw op zoek naar een koperen schaal/dienblad. Nou die zijn er genoeg te koop in Marokko, nu nog de goede vinden voor een mooie prijs.


Meer foto’s van vandaag vind je op een aparte fotopagina.


donderdag 4 februari - El Jadida - Oualidia


Ondanks dat het een drukke weg is waar we langs stonden was het vannacht redelijk rustig met het verkeer c.q. lawaai. We doen rustig aan en om 9.30uur rijden we verder naar het zuiden met vandaag als einddoel Oualidia. Dat is altijd een leuke plek om 1 of meerdere dagen te verblijven.


Ik noteer nog de coördinaten van een parkeerplaats in Sidi Bouzid, langs de boulevard, lijkt ons ook wel een mooie plek voor een volgende keer, N33.2175, W8.562222, als je hier dan op een zondag bent ga dan ook even naar de markt in Moulay Abdallah: N33.194722, W8.593889


Vandaag rijden we via de kustweg via de R301, dit vinden wij een leuke route. Het is dwars door landbouwgebied en er is altijd wel iets te zien en te beleven. Er wordt volop gewerkt op de velden en je ziet vol geladen ezeltjes langs de weg lopen, die beestjes worden hier in ieder geval goed gebruikt.links: in een moderne stad toch weer een ezelwagentje - midden: absurd, zo breed en zoveel lantaarns

rechts: een goed wegdek en dan opeens is de weg weg, en dat was vorig jaar ook al zo.....


laatste blik op El Jadida


de een heeft zijn schaapjes op het droge de ander zijn bootjes


Wat we minder vinden is dat als de ezeltjes mogen grazen, dat net als bij de koeien, hun voorpoten aan elkaar gebonden worden en soms zo dat ze alleen maar twee voorpoten tegelijk kunnen verzetten, dat is toch erg onnatuurlijk om te zien. Wij vinden het soms erg ‘ondierlijk’.

zoals je ziet, er is genoeg te zien langs de weg


Tegen 12uur zijn we in Oualidia en we rijden gelijk door naar de camperplek, de twee pleinen met de brug ertussen. Al snel komen de vissers op hun brommers weer langs met vis, zelfs op de weg naar de camperplek werd ons al het een en ander aangeboden.


En dan komt het mannetje langs waarvan de vrouw tajines of couscous maakt. Ik bestel voor morgenavond een tajine met gehakt, ei en groente.


Tegen de avond komt de gardien om de centjes te innen, het is DH25 en daarvoor krijgen we 25 bonnetjes van 1DH. Volgens mij hebben ze nog ergens  bonnetjesvan over of zo.


Nog meer foto’s vind je op de aparte fotopagina.

links: de zoutpannen - rechts: bestelling bij de kok


camperplek in Oualidia


de 25 bonnetjes à 1DH


vrijdag 5 februari - Oualidia


We blijven in Oualidia, we hebben een rustdag, er zullen er nog vele volgen.  ;-)


Aan een kant van het plein staan 3 ‘lelijke eendjes’, of ze daar nu ook in geslapen hebben of dat ze tentjes hebben opgezet, dat weten we niet. Lijkt me niet echt comfortabel, slapen in een lelijk eendje. Ze zitten in ieder geval buiten de auto’s te ontbijten. Als ze later wegrijden kan ik er nog net 2 op de foto zetten, op een van de zijramen staat een route ingetekend die 18.500km is, zullen ze wel met die auto gereden hebben, knap hoor.
‘s Ochtends zitten we eerst een tijdje binnen te internetten en zo, want het is nog bewolkt. Maar dan zakt de wind en wordt het warmer dus kunnen we naar buiten, koffie en thee drinken. We puzzelen en kletsen wat af tijdens die rustdagen.


Na het eten gaan we naar het strand, daar heb je allemaal tafeltjes met parasols en een paar grilletjes. Een openlucht restaurant. Er zijn heel wat meeuwen op het strand die hopen op een lekker afval hapje. Maar dat is afhankelijk van hoeveel klanten er zijn. Veel klanten, veel afval, dus veel lekkere hapjes, het is rustig met eters.

het strand restaurant
midden: op de rotsen worden de vissen geslacht


De zon gaat weer achter de wolken en de wind is fris dus besluiten we om naar het stadje te lopen, voor wat inkopen. Het is rustig in het stadje, we lopen een rondje en in het ‘centrum’ koopt Nanda een paar appels en ik koop bij een oud mannetje 6 eieren. Hij heeft ook 2 kippetjes liggen, die zien er goed verzorgd uit met glanzende veren. Of ik ook nog een kip wil kopen, nee dank u, maar van zulke kippen wil ik wel de eitjes.


Als ik vraag hoeveel het is zegt-ie iets maar verstaan doe ik hem niet. Het is wel een grappig oud mannetje om te zien, rimpelig gezicht, paar tandjes in het ‘bekkie’ waar-ie ongegeneerd mee lacht. Hij leent een zakje (mica) van de buurvrouw die brood verkoopt, of we ook geen brood willen kopen, nee dat bak ik zelf. Ik geef 20DH en krijg 10DH terug, maar hij vraagt nog om een 1/2DH. Ook dat begrijp ik in eerste instantie niet dus ik pak de 3DH uit mijn portemonnee en laat hem zelf pakken. Hij pakt ze alle drie dan geeft hij er 2,5 terug. Dus uiteindelijk kosten de 6 eieren 10,5DH, volg je het nog? Hoe je 10,5 door 6 deelt kom je uit op 1,75DH wel een vreemd bedrag voor een ei maar vooruit. Hij moest ook erg diep nadenken voordat hij een bedrag zei.de lagune van Oualidia, hier kan gezwommen worden - doorkijkje naar de campers - terug van het inkopen doen met eitjes in een zakje


Bij terugkomst gaan we ons Phase 10 spelletje afmaken. Vorige week zijn we het begonnen, toen begon ik heel snel door de fasen heen te lopen en Hannie begon rustig aan. Maar nu vliegt Hannie door de fasen heen. Bij elke afronding zit ze te glunderen, haar hele gezicht straalt, leuk hoor. En dan wint ze het spel ook nog.  haha


Daarna gaan we een potje Keezen. Het is de eerste keer voor Nanda en Hannie, maar ze hebben het vrij snel door. Ook dat is, net als Phase 10, een leuk spel om met zijn viertjes te spelen, de middag vliegt om.


Om 18uur NL tijd komt het mannetje 2 tajines brengen, dus tijd om aan tafel te gaan. Het smaakt heerlijk maar het is weer veel te veel. Volgende keer bestellen we echt 1 tajine voor 2 personen, daar hebben met een beetje yoghurt na genoeg aan.de tajines worden gebracht - het ziet er smakelijk uit - gezellig met z’n viertjes smikkelen en smullen


Morgen blijven we ook nog in Oualidia, dan gaan we een lekkere strandwandeling maken, dat kan hier erg goed.naar periode 06


coördinaten


terug naar ‘overzicht


gastenboek


© 2013 Lia Keizer

 

Marokko 2016