Marokko 2016  -  periode 18  - 24 maart - 27 maartdonderdag 24maart - Ouirgane - Marrakech


Ons plan is helaas in duigen gevallen, het plan om de Tizi-n-Test pas heen en weer te rijden. Gisteravond en vannacht heeft het gegoten, dikke druppels en er waaide een straffe wind, we hielden het zelfs bij het schuifraam rechts voorin niet helemaal droog maar gelukkig waren we toen nog wakker en konden we het met een dweil bijhouden. Vannacht ging het ook gestaag door en vanmorgen zagen we sneeuw in de bergen, behoorlijk lager dan toen we gisteren aankwamen in Ouirgane.
In de loop van de ochtend klaarde het wat op en na het gymmen zijn we toch richting de Tizi-n-Test gereden. Tijdens het gymmen kwamen er drie mannen aanlopen die vertelde dat er vandaag normaal gesproken markt is in het dorp maar dat het niet doorgaat omdat de marktlui niet komen vanwege de vele regen, eentje wilde ook nog wel een paar armbanden aan ons slijten, maar we waren aan het gymmen en hadden geen tijd om ze te kopen.


Als we net het dorp uit zijn worden Hannie en Nanda aangesproken door locals dat er op de route stenen naar beneden kunnen komen. Daar zouden we niet van op kijken want er ligt ook al het een en ander, waarschijnlijk meegekomen met het regenwater. We besluiten om terug te keren want er zal hogerop ook wel sneeuw op de wegen liggen.


Als we het stuk terug rijden wat we gisteren gereden hebben zien we ook overal stenen langs en op de weg liggen, dat risico moeten we maar niet lopen dat zou zonde zijn. Er komt wel weer een keer dat we deze pas kunnen rijden.het water heeft de kleur van de bergen en stroomt woest - de ‘sloot’ slingert met de weg mee, of andersom?


een geiten- en schapenkraal - warme kleuren en mooie vormen


We gaan gelijk maar even langs de Marjane want een ruitenwisserblad laat aldoor los als we de ramen willen wissen. In Tafraoute hebben we ‘nieuwe’ ruitenwissers gekocht bij een ambulante verkoper. Co gaf aan dat het niet nodig was maar de man liet zien dat een van de wissers gescheurd was dus hebben we ‘nieuwe’ gekocht. Maar we zijn genaaid want deze was ook stuk, bij het bevestigingspunt, een leermomentje dus.we hebben niet zulk mooi weer maar wel imposante wolken aan het plafond


een golfbaan met riante villa’s, het lijkt wel Spanje/Portugal - geveltoeristen - een mooie schildering - computer mee op de brommer


Daarna rijden we weer naar de camperplek op het grote terrein net buiten de stad, waar we al een paar nachten hebben gestaan. We hebben ook besloten om de gardien gewoon de 30DH te betalen, we zijn de discussies beu, dan maar zo.


Het weer is ondertussen ook wat beter geworden, niet helemaal zonnig maar hij komt er toch af en toe bij. Terwijl ik dit schrijf om 20.00uur is het weer strak blauw met mooi avondrood. De komende dagen/weken gaat het mooi weer worden met lekkere temperaturen.


vrijdag 25 maart - Marrakech


We dachten, het is een goede vrijdag om naar de hammam te gaan, dus dat hebben we gedaan. Van de week kwamen we op onze wandeling een hammam tegen (wij bewogen, niet die hammam hoor) en ik wist nog waar dat was. De entree was 10DH en toen we eenmaal binnen waren en ons aan het uitkleden waren kwam er een mevrouw die nog per persoon 5DH wilde vangen voor het bewaren van onze ‘bagage’. Maar we hadden gepast geld meegenomen om geen waardevolle dingen in onze ‘bagage’ te hebben, dus helaas voor haar konden we haar niets geven. We mochten evengoed naar binnen.


Het was niet druk maar het was ook niet zo schoon. We vulden onze emmers met warm water en namen plaats op de vloer. De enige plek was zitten  voor de andere vrouwen en dan is het wel vervelend dat je hun water langs je heen krijgt, inclusief haren want er waren een paar vrouwen zich aan het scheren, hoe verzin je het om dat in een hammam te doen. Maar het was toch wel weer lekker om ons even grondig te scrubben in de lekkere warmte.


Een volgende keer gaan we maar op een matje zitten of een krukje. De hammam in Tafraoute was in ieder geval wel goed schoon en dat is wel net zo prettig.


‘s Middags zijn we nog naar een Carrefour supermarkt gelopen die we vanaf de camperplek kunnen zien staan. Het is gevestigd in een super modern winkelcentrum. Wat een luxe van binnen alleen ontbraken de klanten, dus dat zullen wel dure meters zijn.


Terug bij de campers hebben we nog een potje Keezen gedaan, 1-0 voor Co en mij, het was wel weer een spannend potje. Vanavond de klok een uurtje vooruit zetten, dan blijven we bij de tijd. In Marokko doet men ook gezellig mee.1e: het vroege ochtendlicht - 2e+3e: het late avondlichtzaterdag 26 maart - Marrakecheen mooie zonsopkomst met de Koutoubia moskee in de achtergrond - rechts: dolfijnen in het luxe winkelcentrum


Vandaag zijn we verkast naar camping Le Relais de Marrakech. Het ligt noordelijk van Marrakech in een rustig gedeelte met veel hotels. Eerst rijden we langs de Marjane om groente in te slaan, we gaan een stoofpot rode kool maken en soep. Bovendien staat er zuurdesem in de voorbereiding om brood te bakken en gaan we de laatste keer wassen deze reis, we krijgen het dus hartstikke druk. Ja, ja, mensen het valt niet mee hoor.  LOL1e: het onkruid wordt weer gebruikt voor het vee - 2e: je ziet veel politie op straat - 3e: een winkel voor bruiloften


We zijn net met lunchtijd op de camping dus dat komt mooi uit. Co en ik lopen naar het dorpje even verder op om vlees te kopen want dat kopen we zomaar nooit bij de Marjane maar bij plaatselijk slagers. Als we bij het dorp aankomen vraag ik aan twee meisjes of ze een slager weten. Dat weten ze en ze lopen wel even mee. Een van de meisjes spreekt een beetje Engels, althans ze zegt dat ze het wel begrijpt maar het niet spreekt. En dat zegt ze in het Engels, Co zegt, yes, your speaking English. Ze doet hartstikke goed haar best. Ik vraag waarom zij geen hoofddoek draagt en het andere meisje wel. Dat heeft met het geloof te maken, in de Islam moet je een hoofddoek dragen, het meisje zonder hoofddoek behoort tot een andere moskee en mag het zelf weten. Alleen zodra ze getrouwd is moet ze wel een hoofddoek dragen, ik hoop dat ik het goed begrepen heb van haar.


Bij de slager kopen we ons vlees, hij heeft gelijk een goeie dag en dan lopen we snel terug want de temperatuur is hoog vandaag, het is behoorlijk warm met weinig wind.


We halen de wasmachine van stal om zo te kunnen wassen en de grote pan om de stoofpot te maken. De was droogt als een tierelier en de middag is zo om met al die werkzaamheden.


Toen we aankwamen op de camping vroeg ik op de receptie waar het kantoor van Zigzag campers is. De mevrouw belde met Jessy van Zigzag campers en ik kreeg hem even aan de lijn. Hij was in de stad in een vergadering en zou zich bij ons melden als hij weer terug was.


Rond 14uur kwam hij langs, via de mail vond ik hem al enthousiast overkomen en nu live ook, het is een aardige man. We gaan de camper bekijken, hij heeft 8 campers in bedrijf en die worden in principe hier op de camping afgehaald. Maar je kunt de camper ook op een luchthaven afhalen, als dat anders is dan Marrakech betaal je daar €90 extra voor. Ook als je hem op een andere luchthaven dan Marrakech achter laat betaal je daar €90 extra voor. De campers staan dus hier op de camping geparkeerd, de sleutels in de campers en die zijn gewoon los, dat kan hier allemaal. De camper ziet er netjes uit en toont behoorlijk ruim. ‘s Avonds gaan we nog even met Hannie en Nanda kijken.


Morgen gaan we alle papieren in orde maken en betalen en dan mogen we hem al meenemen. We gaan maandag Paul en Karin ophalen in Casablanca met onze eigen camper en dan terug naar Marrakech dan gaat dinsdag onze reis met hun beginnen. We reizen met drie campers twee weken door Marokko en eindigen de reis in Casablanca waar we de Zigzag camper achterlaten op het vliegveld.


We vertelden aan Jessy dat we zo ook bij hun gekomen zijn, doordat we vorig jaar op het vliegveld van Casablanca een camper van hun zagen staan. Hij vond het wel grappig want op zo’n manier heeft hij al 5x een camper kunnen verhuren, doordat de mensen hun camper zagen staan. Het bedrijf loopt wel aardig.2e: de camper die we gehuurd hebben voor Paul en Karin - 3e: Nederlanders die 1 jaar onderweg zijn, er volgen er nog 6


je kunt hier op de camping ook kamers huren, het ziet er allemaal sfeervol uit


camping Le Relais de Marrakech, met een heus zwembad en ligbanken, er zijn zelfs hangmatten aanwezig

zondag 27 maart - Marrakech


Het is zondag vandaag, 1e paasdag dus dat zou een rustdag kunnen betekenen. Ware het niet dat wij dat anders ingepland hebben.


Gisteren hebben we een rode kool stoofpot gemaakt en gewassen, vandaag staat de soep op de planning dus veel groente snijwerk, er worden 2 broden gebakken, we gaan de stoofpot en soep wecken, een giga afwas doen en de huurcamper wordt overgedragen aan ons. Pfff, we hebben het er maar druk mee. Hannie en Nanda hebben vandaag niet veel aan ons gehad, ‘s ochtends hebben we tussen de bedrijven door wel nog even samen thee gedronken en aan het einde van de middag hadden we tijd voor een potje Keezen, het was weer lachen, 1-0 voor Hannie en Co.er was zo maar opeens een aparte wolkenlucht


Het is een leuke camping, Le Relais, het enige mindere vinden we dat er aldoor mensen langs je camper lopen, als short way naar zwembad en sanitairgebouw. Gelukkig zijn vanmorgen onze buren weg gereden nu kunnen de mensen daar langs lopen. Achter ons staat een stel van Jersey, een Engels eiland, wij zijn daar jaren geleden ook een keer geweest, toen nog met een klein tentje. De man vertelt dat ze altijd in de buurt van Nederlanders, Belgen of Duitsers gaan staan. Ze hebben het niet zo met Fransen, hij zegt: als je ze ‘s ochtends goedemorgen zegt krijg je gelijk een heel verhaal te horen en ik versta ze niet. En hij vindt ze ook best wel druk, vooral als ze met meerdere bij elkaar staan. De Nederlanders etc. vindt hij veel rustiger. We hebben vanmiddag wel even leuk met hem staan kletsen, dat is weer het voordeel van Engels, dat spreken en verstaan we prima.we tekenen het huurcontract met ZigZag Jessy - een whatsapp van zwager Sietse over zijn kleinzoon Dani de Wit, gefeliciteerd Dani


Het is nu 20.00uur (nieuwe) NL tijd en we zijn klaar, alles is opgeborgen, de laatste potten soep staan af te koelen en de 2 broodjes liggen ook af te koelen, zometeen snijden we ze in sneetjes dan kunnen we het invriezen nu we nog op stroom staan.


Morgen rijden we naar Casablanca, we vangen aan om 9uur, eerst de Zigzag camper naar de camperplek bij de Koutoubia brengen, Hannie en Nanda gaan ook gelijk mee en dan rijden wij met zijn tweetjes naar Casablanca. Om 12.20uur Marokkaanse tijd landen Paul en Karin, we zien er naar uit om ze te zien/spreken en knuffelen, leuk.


verder naar periode 19


coördinaten


terug naar ‘overzicht


gastenboek


© 2013 Lia Keizer

 

Marokko 2016