Marokko 2018  -  periode 1  -  1 februari t/m 4 februari
donderdag 1 februari: thuis -  Brecht (B)
Kijk eens naar de verschillen in temperatuur, we gaan in ieder geval het mooie weer tegemoet. Het is op dit moment kouder dan gebruikelijk in Marokko, zelfs in de Sahara was sneeuw gevallen, hoorden we, voor het eerst in 30 jaar. Nou ja, ze hebben nog een week de tijd om ‘het voor elkaar te maken’, dan willen we mooi weer hoor.


We gaan weer van start, op naar Marokko, heerlijk we kijken er naar uit.


We zijn later dan anders, meestal reizen we in november/december naar het warme zuiden maar ons late vertrek heeft een reden. De afgelopen 7 weken zijn we bij Lia’s zus Karin en haar man Paul in huis geweest. Paul heeft half december een totale schouderprothese gehad en dan mag je langere tijd helemaal niets doen, je kunt ook niets doen, je bent onthand zeg maar. Karin werkt fulltime dus hadden wij besloten om te gaan mantelzorgen en later te gaan reizen. We kunnen immers nog lang genoeg reizen. Zij waren erg blij met onze hulp.


Eigenlijk wilden we half januari al vertrekken maar er kwam in de 1e week van januari trombose in Paul zijn been, dus dat was een fiks aantal stappen terug. Nu zijn we ‘ontslagen’ van onze taken, het ‘contract’ is ten einde, en konden we onze camper weer van stal halen. 


Vanmiddag was een emotioneel afscheid maar ze gaan het wel redden zo saampjes.


Om 15uur precies reden we weg, het was 6º en droog. Onderweg hebben we de banden op spanning gebracht, alhoewel het was meer nakijken of de spanning goed was want er moest bijna geen lucht bij.


Het was goed te doen qua drukte, op een paar punten was het langzaam aan, maar we hebben nergens stil gestaan. Onderweg waren er een paar fikse buien maar ook de zon was te zien.midden: de wolk is net een (liggend) gezicht

rechts: nog maar 2562km te gaan, oh da’s een makkie toch, als we stug doorrijden komen we vrijdagavond om 20.20uur aan


Om 18.30uur kwamen we aan in Brecht in België, op een NKC camperplek bij het gemeentehuis aldaar. 3 Jaar geleden hebben we hier ook gestaan.


De kop is er af. Niet veel foto’s nog, maar dat komt wel goed hoor, verderop in de reis.  CP Brecht (B) - de gereden route van vandaag


vrijdag 2 februari:   Brecht (B) - Saran (F)


Om 7uur rijden we weg na een rustige nacht. Het is 3º dus we gaan eerst de camper warm rijden, daarna starten we de dag wel verder op. Het heeft veel geregend vannacht en ook gedurende de ochtend valt er veel water. Pas na 13uur wordt het droog en komt zelfs de zon er nog een beetje bij.


We zitten 33km af van Antwerpen maar voordat we Antwerpen voorbij zijn zijn we 1,5 uur verder. Er was een ongeluk gebeurd op de Ring. Dan op naar Brussel en ook daar is het erg druk. Dat is een beetje de tendens van vandaag, druk, druk, druk. Er is ook heel veel vrachtverkeer onderweg, ook op de kleinere wegen.


Na Brussel gaan we bij Mons van de snelweg af, we hebben ‘snelwegen vermijden’ ingesteld op TomTom en gaan kleiner rijden. Via Laon en Meaux rijden we rechts van Parijs naar Evry. Daar gaan we de N20 op naar Orleans.


Het is een leuke route door een golvend landschap met veel vergezichten. Het valt ons op dat de wegen best wel aan onderhoud toe zijn. Ook de grotere wegen, er zijn veel gaten, je moet op de snelweg uitkijken met inhalen en bij het weer terug gaan naar de rechterbaan.we rijden door een golvend landschap met wijdse uitzichten - een dreigende lucht waar regen uit valt


we hebben wat met molens, gisteren molens en nu vandaag weer, ze zien er wel mooi uit


Waar we gisteravond hebben gestaan, in Brecht, stonden we 3 jaar geleden ook toen we naar Marokko gingen. En op de plek van vandaag, Saran, stonden we toen ook de 2e avond. De naam zij mij niets maar toen we aan kwamen rijden herkende ik het meteen.


We waren er om kwart voor zes en het was nog licht. Dat kun je goed merken dat je alweer behoorlijk zuidelijker bent. Co heeft het wc’tje geleegd en daarna hebben we een stevig rondje om gestapt. Even een frisse neus en wat beweging na een hele dag zitten, lekker hoor.tijdens onze wandeling door Saran


Er staan nog 10 andere campers. Op het stukje waar wij staan mogen drie campers, er staan er vijf, de rest staat op de parking ernaast, dat is ook geen probleem. Nog ruim 1900km te gaan.zaterdag 3 februari: Saran (F) - Houeilles (F)


Om 7uur eruit, lekker het kacheltje aan en rustig aan de dag beginnen. Het was buiten 0,5º, koud man.  Om 8uur reden we weg, na van een rustige nacht te hebben genoten. We zagen de zon opkomen, zorgend voor een prachtige rode lucht.een prachtig opkomende zon - typisch Frans tafereeltje - hier is het nog Kerst


vandaag geen molens maar kastelen


We hebben in gedachten om via Pau naar Spanje te rijden en gaan via Limoges, Périgueux, Bergerac, Marmande naar Mont-de-Marsan. 3 Jaar geleden schreef ik in het verslag dat deze route zeer rustig was om te rijden, en dat was vandaag dus ook zo. Het was droog en af en toe zonnig, het werd niet warmer dan 9º. We hebben genoten van de route. Af en toe had TomTom een verrassinkje voor ons in de vorm van een afsteker maar dat gaf geen problemen, TomTom blijft een deugniet.


Aan het einde van de dag begon het te regenen. Vanavond gaan we kijken of we via Pau de bergen in gaan of toch via Biarritz naar Spanje rijden. Als het in het dal regent, valt er in de bergen vaak sneeuw, we gaan de moeilijkheden niet opzoeken.


Verder niet zoveel te melden.

onder de platanen


zondag 4 februari:   Houeilles (F) - Vallodolid (S)


Wederom was het een rustige overnachtingsplek, wij vinden dat wel fijn. Vanmorgen was het 2,5º toen om we om 8uur vertrokken. We reden zo de mist in, wel met redelijk goed zicht, alleen geen uitzichten, alles was grijs, jammer.


Rond 10uur kwam het zonnetje boven de horizon en die brandde de wolken weg. Alles zag er mooi uit in het warme ochtendlicht.het lijkt wel herfst, wat een warme kleuren zo in het ochtendlicht

  

we zien veel platanen, wat ben je dan toch nietig tussen die hoge reuzen (zie de vrachtwagens tussen de bomen)


Vanmorgen hebben we gekeken wat voor weer het zou worden in de Pyreneeën. Op zowel de route via Pau als via Pamplona werd er sneeuw voorspeld dus hebben we onze plannen aangepast en zijn via Biarritz naar Spanje gereden.


Dit hebben we 2x andersom gereden, van zuid naar noord. We hadden nog in gedachten dat het toen beide keren heel druk was, vooral met campers. Er waren veel opstoppingen in de drukke kustplaatsen. Vandaag hadden we daar geen last van. Weinig tot geen campers en het was zondag dus de winkels waren gesloten. Dat was wel prettig. Maar het schiet niet op. Veel rotondes, slingerwegen, het is niet onze favoriete route om te rijden. Maar we hadden deze keer weinig keus. Gelukkig hebben we de tijd aan boord.kunst op de rotondes, altijd leuk om te zien


En toen reden we Spanje in. Daar rij je een gedeelte door de bergen, de uitlopers van de Pyreneeën. Ook daar lag sneeuw, op zo’n 500 meter hoogte, maar de wegen waren gelukkig schoon.vanuit het groen rijden we zo de sneeuw in - sleetje rijden, fun-fun


en dan de eerste stier - el torro


wederom rijden we door golvend landschap - en dan wordt het behoorlijk rotsig


er zijn leuke dorpjes om te bekijken


en prachtige wolkenluchten boven frisgroene weilanden


Rond 17uur kwamen we aan in Vallodolid en staan daar nu op een parking midden in de stad, dus het woord rustig zal hier niet op gaan. We hebben de camper geparkeerd en zijn meteen gaan wandelen, even de benen strekken en een frisse neus halen. Nou, dat kon, het was 6,5º, zonnig met een frisse tot koude wind. Het blijft ook lang licht, om 18.30uur was het nog steeds licht.


Nog zo’n 775km te gaan, we zullen dinsdag waarschijnlijk aankomen in Palmones/Algeciras, die afstand is te ver voor een dag. Vandaag ging het wel lekker met veel rijden via snelwegen, 574km op de teller. Het is een bijzonder rustige route.


We zijn naar Valladolid gereden via Biarritz, Donostia San Sebastian, Vitoria Gasteiz en Burgos.


In het verleden kreeg ik wel eens de vraag of men de geplaatste foto’s ook vergroot kon bekijken. Dat kon niet, deze reis ga ik de uitdaging aan om dagelijks de foto’s te uploaden naar Photo’s van Google, daar kun je ze dan wel groot bekijken.


De foto’s die we maken tijdens onze reis door Frankrijk en Spanje kun je naar deze pagina gaan. Klik daar op de 1e foto en hij wordt vergroot weergegeven. Daarna kun je met de pijltjes toets op je toetsenbord naar de volgende foto bladeren. Op een tablet of telefoon klik je op de foto en als die vergroot weergegeven wordt kun je met je vinger de foto swipen / naar links vegen om de volgende foto te kunnen zien.


De fotopagina wordt geopend in een nieuw scherm, als je na het kijken dit scherm weer sluit kom je automatisch weer op onze website.
verder naar periode 2


coördinaten


terug naar ‘overzicht


gastenboek


© 2013 Lia Keizer

 

Marokko 2018