Marokko 2018-2019  -  periode 8   -   12 januari  -  14 januarizaterdag 12 januari: Taroudant


Het is hier ‘s nachts redelijk rustig, ondanks dat je dicht bij de stad zit. Het was behoorlijk afgekoeld, tot 6º en het duurde vrij lang voordat de zon op de camper kwam, vanwege de palmbomen die achter ons stonden. Dus zijn we vanmorgen verkast naar een andere plek, zodat we morgenochtend gelijk de zon zien.


‘s Ochtends maken we een wandeling door de stad, wederom naar de twee pleinen en langs de andere camperplek bij het hotel weer terug. In de stad zagen we een bekende, de bakker uit Tafraoute. Ik denk dat hij een dagje uit is. Dus ze moeten het in Tafraoute even moeten stellen zonder ‘makaronen’. ‘brot, brot’ en ‘patisserie en boulangerie’.wachten op je beurt, bij de kapper - eerst liepen ze hand in hand, zo vertederend - een vriendelijke mijnheer


de dagelijkse handelaars, wachten op klanten


deze mensen hebben hun straatje heel vrolijk gemaakt


schilderingen op de schoolmuur


er is altijd van alles te zien in Marokko


Na het eten gaan we de camper schoonmaken, wat is-ie smerig. En ja, we weten het, één ritje door de bergen en hij is weer net zo smerig. Maar we deden het ook in het kader van een beetje lichaamsbeweging, dat is altijd goed. Hij blinkt weer tegen ons op.


Verder zitten we in het zonnetje en genieten van het heerlijke weer hier. De camperplek is aardig bezet, zo’n 98% is Frans. We zien nog een bekende, het is de Franse mijnheer van camping de Jardin, de andere camping in Taroudant. Zal hij het rustig hebben en eens komen kijken of er wel camperaars in het land zijn? Hij loopt een rondje, praat wat met een paar Fransen en dan is hij weer weg.af en toe zien we hele zwermen ooievaars over ons heen zwevenzondag 13 januari: Taroudant - Souk / rondje bergen - Taroudant


Vanmorgen gaan we naar de wekelijkse souk waar we speciaal voor naar Taroudant zijn gekomen. Deze souk is zo leuk om te bezoeken en heel erg groot en druk. Vooral de groente- en fruitafdeling is erg leuk en kleurrijk. Grote stapels bonen, auto’s vol met wortelen en knollen en alles ligt op de grond, wel op zeiltjes hoor.


Er is werkelijk van alles te koop, net als op elke souk trouwens. Alleen hier staan ook enorme hooiwagens, en ook heel veel. Je vraagt je dan af of ze allemaal hun waren af kunnen zetten, vooral de wagens die helemaal achteraan staan. Maar de klanten zullen wel hun voorkeur hebben, er zal ook kwaliteitsverschil zijn.


We lopen over het schapen en geiten gedeelte, de schapen staan en de geiten liggen, zoals gewoonlijk. Er loopt een man met een geit op zijn schouders en als we later naar de camper teruglopen steekt hij net de weg over, nog steeds met dezelfde geit op zijn nek, zal wel lekker warm zijn.het is gezellig druk op straat - hoog opgetast met hooibalen - de koetsjes wachten op klanten


hij was vast erg gek op zijn geit, na 1,5 uur liep hij er nog mee op zijn nek


die heeft de buit binnen - even de schapen zoet houden - de wonderdokter, hij ging met een warm apparaatje over de knie van de man


de hooiwagen afdeling, altijd leuk om te bezoeken, wat zijn ze enorm groot


Er worden naast schapen en geiten ook nog koeien, ezels, muildieren en paarden verkocht. De ezels worden ook uitgeprobeerd, je moet dus wel op blijven letten dat je niet onder de voet wordt gelopen.


Er is een aparte afdeling om thee te drinken, het zijn flinke ruimtes, de ene is wat meer bezet als de ander. En op een ander deel van het terrein zijn de eettenten en de grilletjes. We hebben geen kappers gezien, maar dat zal misschien komen omdat je dicht bij de stad bent.het lijkt een beetje op Dik Trom, ze zitten er alleen niet achterstevoren op


de thee afdeling - de fietsen- en bromfietsstalling - de spullen uit de zon middels zeilen


het mannetje was de parasol aan het opbouwen, hij stond er gewoon in


het is zo’n apart sfeertje op deze markt


het jongetje stond te slapen bij de roltas - een gewicht extra erbij en het gewicht was bekend


Om half 12 zijn we terug bij de camper en maken we ons reisklaar. We gaan een rondje van 80km rijden, noordelijk van Taroudant. Dit hebben we vier jaar geleden ook gereden met Hannie en Nanda. Toen reden we ons in een dorpje helemaal vast, althans de weg werd steeds smaller en toen konden we dus niet verder. Keren was bijna onmogelijk maar uiteindelijk lukte het toch omdat iemand zijn auto weghaalde. De eigenaar van die auto was niet thuis, zei men, maar uiteindelijk dus toch wel, hij lag te slapen. Dit dorpje doen we nu niet aan.


We slaan eerder af om de terugweg te aanvaarden. Het is een leuke route, en de weg is redelijk tot goed. Na het keerpunt, wel via een andere weg, is het leuker, er zijn meer dorpjes. Het eerste dorp waar we doorheen rijden is de weg heel smal. Dit wisten we van vier jaar geleden, maar we waren vergeten hoe smal het daar is. We komen er wederom goed doorheen. Het is een bijzonder kleurrijk dorp, met kleurige huizen en veel muurschilderingen.


We komen op de gehele route alleen maar vriendelijk mensen tegen, ook de kinderen en oudere jeugd. We krijgen veel zwaaitjes en lachjes terug. Ze zijn druk bezig met het oogsten van olijven. De uitzichten zijn prachtig, met veel kleuren in de bergen.hij heeft zijn schaapjes niet op het droge maar op de kar - de ketting sluit de camping af - de weg wordt een stuk smaller


we rijden in prachtige omgeving


er worden olijven geoogst - we moesten even wachten totdat iedereen de ander geknuffeld had, toen konden we verder, na een vriendelijke zwaai


smalle straatjes


dan staat daar zomaar een camper bij een stel huizen - mooie rotsen - de kinderen zijn aan het knikkeren


vruchtbare akkertjes


We komen veel mix transport busjes tegen en vrachtwagens, alleen volgeladen met mensen en goederen, komende van de markt in Taroudant. Ze zijn echt bepakt en bezakt. De mensen zitten ook bovenop de goederen.ik heb mijn wagen volgeladen - de hooibalen worden op bestelling afgelverd


als je ziet hoe breed de rivier is zal er af en toe heel wat water doorheen gaan


nu een betonnen brug (links), vier jaar geleden reden we door de rivier (rechts)


Tegen 4uur zijn we terug in Taroudant en rijden door naar camping de Jardin, een eindje buiten de stad. Het is er erg rustig, zo rustig hebben we het hier nog niet meegemaakt, er staan zo’n 10 campers, waarvan 5 Nederlanders. Ik ga de fotopagina’s uploaden en Co gaat even buurten.


Als ik klaar ben ga ik kijken waar Co is gestrand. Dat is bij Fred en Gonnie, zij zijn voor de 11e keer in Marokko. We wisselen wat gegevens en leuke routes uit. We halen onze stoelen op en schuiven even aan in het laatste zonnetje.


Dan gaan we douchen, en die zijn heerlijk heet en een goede douchekop, lekker hoor. ‘s Avonds komt Gonnie langs om Maps.me op haar iphone te zetten en de NKC app offline te zetten. De wifi is trouwens erg goed hier. Ze hebben een nieuwe router, de gardien liet trots het doosje zien van de nieuwe router, een Nokia. Hij vroeg trouwens nog naar Hannie en Nanda, of ze niet mee zijn. Ik gaf aan dat ze in Portugal zijn en dat ik het knap vindt dat hij zich hun kan herinneren, het is immers drie jaar geleden en dan ben je er maar een paar dagen.


Gisteravond hadden we opeens Astra 3, niet een heel stevig signaal maar we kunnen weer tv kijken. Snap het maar, vorig jaar hadden we veel verder noordelijk in Oualidia ontvangst en nu pas hier. Maar niet zeuren, we hebben weer tv.


Ik heb bij periode 07 de linkjes naar de fotopagina’s gezet van 10 en 11 januari. Hier staan o.a. extra foto’s bij die niet bij het verslag staan. 10-01-2019: Aourir - Ait Haddou Youssef  -  11-01-2019: Ait Haddou Youssef - Taroudant


Toen we vanmorgen voordat we naar de markt liepen af gingen rekenen moest ik 50DH per dag betalen, terwijl er in de NKC app 40DH staat. Ik noem dit op en de jongen laat een A4tje zien waar op staat:

1 nacht 50DH

1e week 40DH per nacht

2e week+ 30DH per nacht

Stroom 20DH


Ik geef hem 100DH en zeg dat ik het aan zal laten passen in de app. Het is hier immers veranderd, met goed sanitair: toiletten, een koude douche, kraantjes om af te wassen, drinkwater inname en lozen van grijs water en toiletcassette. Dus dan is een prijsverhoging van 10DH wel terecht.


Toen we terugkwamen van de markt kwam de jongen 20DH terug geven, hij had de patron gesproken. Nou dank je wel, maar we laten het wel aanpassen in de app. Anders blijven ze er tegenaan lopen.
maandag 14 januari: Taroudant


We kunnen maar geen genoeg krijgen van Taroudant. Nee hoor, dat valt wel mee, maar we blijven wel een dagje voordat we weer kilometers gaan vreten.


Vannacht was het 0º (hoorden we van Fred) maar overdag was het weer heerlijk buitenzit weer.


We relaxen op de camping, waar vandaag toch zo’n 10 campers bij zijn gekomen, waaronder een aantal Engelsen. We spreken een van de Engelsen, ze zijn 3 weken in Marokko, en we geven de tip van de campercontact app van de NKC.


Er kwam gistermiddag nog een Nederlandse camper bij en we hoorden vanmorgen van Fred en Gonnie dat het mensen zijn van Texel. En ze kopen hier spullen in in Marokko om te verkopen in Nederland. He, waar hebben we dat meer gehoord? Toen we in 2013 voor het eerst in Marokko waren en in Tafraoute stonden maakten we kennis met Jan en Ludy, ook van Texel. Zij deden ook zoiets.


Ik loop naar het Nederlandse stel toe en vraag of ze Jan en Ludy kennen. Het blijkt dus de moeder van de vrouw te zijn, wat is het wereldje toch klein he? Haar ouders gaan ook nog alle jaren naar Marokko, maar we hebben ze na 2013 eigenlijk nooit meer ontmoet. Via Toesjoerenroet lees ik dat het Niels en Christel zijn.kijk we staan precies nog in het laatste zonnetjeHieronder kun je de foto’s van deze afgelopen periode groter bekijken, tevens staan er foto’s bij die niet in het verslag staan:


12-01-2019: Taroudant  -  13-01-2019: Taroudant - Souk / rondje bergen - Taroudant

verder naar periode 09


route in Marokko


coördinaten


terug naar ‘overzicht


gastenboek


© 2013 Lia Keizer

 

Marokko 2018-2019