Marokko 2018-2019  -  periode 26  -  23 maart  -  26 maartzaterdag 23 maart:  La Seu d’Urgell (S)  -  Val Flaunes (F)


Het was vanmorgen 2º, net als gisterochtend. Nu hebben we even de kachel aangehad, maar eigenlijk is het onnodig, tegen de tijd dat-ie warm wordt gaan we rijden.


We gaan voor het eerst door Andorra. Met 15km zijn we bij de grens. We kunnen zo doorrijden, niemand te zien. That’s it.


Andorra is commercieel, toeristisch en onwijs onaantrekkelijk, is onze mening. Het zijn allemaal plaatsjes na elkaar met veel hoge gebouwen, dure winkels, en garages van dure automerken. Zo snel mogelijk doorheen rijden, en dat doet iedereen dan ook, het lijkt wel een ratrace, wat een hectiek. En we telden 33 tankstations langs de route. Voor diesel was de goedkoopste € 1,027. Wij tankten bij de eerste en betaalden € 1,035.een van de vele tankstations  -  allemaal hoogbouw


een kleine mevrouw op haar elektrische step  -  robuuste vangnetten op de steile wanden  -  een giga slee op een rotonde


Verderop kwamen we langs de skipistes, het zag er bijzonder aantrekkelijk uit. In het blakende zonnetje, en als de skiërs de bocht om gingen zag je de sneeuw opstuiven. We krijgen steeds meer zin om straks zelf te skiën.op weg naar de skilift  -  we komen steeds hoger en dus in de sneeuw  -  houten palen als sneeuwstokkenAls we in het noorden Andorra uitrijden, Frankrijk in, staan er drie douaniers bij een auto met een open kofferbak, wij mogen zo doorrijden. Van de andere kant uit staan veel auto’s te wachten om Andorra binnen te rijden. Als we doorrijden zien we een lange file met stilstaande auto’s. Uiteindelijk is die rij 6,5km lang, echt waar, we hebben het opgenomen, arme mensen. Dat wordt niet meer skiën vandaag.een file van 6,5km voor de grens Frankrijk-Andorra  -  dan wordt je melig en gaat rare dingen doen


We rijden eerst een stuk noordelijk en gaan dan naar het oosten. TomTom heeft een route in gedachten maar we willen wat kleiner rijden. Dus stellen we zelf wat in. Maar dat is weer erg klein, het is niet zo gauw goed hoor.  ;-)


Onderweg doen we wat boodschappen bij een van de grote supermarkten en later bij de Lidl. We lunchen ergens langs een kleine weg, in het zonnetje die behoorlijk warmte afgeeft.


We rijden heel landelijk met leuke uitzichten en groene velden. Om kwart over 5 kijkt Co op Maps.me en ziet een parking bij een kerkje, even later staan we op een leuke, rustige plek.
Vandaag was het hoogste punt 2384m, het laagste 16m, hoogste temperatuur 26,5º. We hebben 395km gereden, niet zoveel, we reden veel binnendoor over kleinere wegen, en dat schiet dus niet zo op.
zondag 24 maart:  Val Flaunes  -  Val Thorens


Gisteravond laat kwam er nog een auto de parking oprijden, en daar de ondergrond grind is werden we er wakker van. Vanmorgen vroeg was er ook al drukte op het terrein. Toen we de gordijnen open deden stonden er al diverse auto’s, er werd een markt opgebouwd.


We maken plaats door verder te gaan met onze reis. We rijden afwisselend snelwegen en landelijke wegen. De omgeving is leuk om doorheen te rijden. We rijden vaak tussen lange rijen met hoge bomen door, hier is de weg wel wat smaller en toch worden we dan ingehaald, het is dan oppassen geblazen.bijzonder snelverkeer vanmorgen  -  heel vaak rijden we tussen zulke rijen bomen door  -  een aquaduct


In een aantal dorpjes hebben ze de lente in de bol, en de bloeiende bollen in de grond. Het ziet er gezellig uit. En er staan veel fruitbomen in de bloesem. In een bepaald gedeelte zien we veel walnotenbomen, er wordt reclame gemaakt voor notenolie. Eerder reden we lange tijd tussen de druivenranken door.het is voorjaar in Frankrijk


Dan komen de hoge bergen in het zicht, de Franse Alpen. Op de toppen ligt sneeuw, dat is mooi, want daar willen we de komende week driftig gebruik van maken.


In het dal rijden we op zo’n 200 meter hoogte, het is er 20º. Bij Moutiers gaan we de bergen in, naar Val Thorens. Op 500m is het 21º. Op 1000m is het 23º, op 1100m 20º. Als de temperatuur net zo hard zakt als we in meters stijgen komt het wel goed. Maar dan op 1400m is het 23º.in deze streek staan veel walnotenbomen  -  een grande massive  -  de Isere stroomt wild


van zo’n boompje wordt je toch depri, als je het al niet bent  -  de mensen genieten van het mooie weer  -  bij Moutiers gaan we de bergen in


kaapel Nore-Dame de la vie


We rijden door naar de P4 parking bij Val Thorens. Hier mag je tussen 7 en 20uur gratis staan. het is er druk, vooral met bussen met dagjesmensen. Ze komen net van de piste af en maken zich gereed voor de terugreis, het is inmiddels half 5 en het is nog 14º.


We blijven hier eten, en laten de camper opwarmen door de zon, die nog hoog aan de hemel staat. We lopen naar de lift de Cairn. Hier kun je skipassen kopen, maar dat doen we morgen, het loket is al gesloten. We nemen wel alvast een pistekaartje mee en een boekje met de tarieven van de liftpas. In het gebouw is gratis wifi maar die is niet van de vlotte.zicht op de pistes bij Val Thorens  -  ‘s avonds gaan de pistenbullies weer aan het werk  -  de verlichte kerk van Les Menuires


We kijken een documentaire over Lenny Kuhr, wat wel leuk is om te zien. Om 19.15uur rijden we 11km terug naar beneden naar een dorpje om daar te overnachten. Dat is eigenlijk al een beetje aan de late kant, we komen in het donker aan. Dat rijdt niet zo fijn, in het donker in de bergen. Morgen maar eerder vertrekken. Het is inmiddels 7º, dus het koelt hard af.


We installeren ons en na het eten loop ik even met de camera door het dorpje. Er is wel het een en ander leuk verlicht. Er staan veel sterren aan de hemel. ‘s Avonds kijken we de kwalificatiewedstrijd Nederland-Duitsland. Om 22.30uur is het buiten 1º, het zal nog wel kouder worden.

welkom in Bettaix  -  een verlichte en versierde gondel  -  een pistenbully is de pistes aan het prepareren


Hoogste punt vandaag was 2089m, het laagste punt 50m, de hoogste temperatuur 26º, vanmorgen was het 4º buiten en 16º binnen.

maandag 25 maart:  Val Thorens


Het was vanmorgen -1º buiten, 11º binnen, dus gauw de kachel aan en weer terug in bed. Als we opstaan is het behaaglijk warm.


Volgens de weerberichten van de meteo bij de lift wordt het vandaag bewolkt. Dus wat zullen we doen, wel of niet skiën. Tegen half 9 is het nog steeds helemaal helder en besluiten we om ski’s te gaan huren bij de Intersport winkel hier in het dorp. We hebben voor het eerst onze ski’s niet meegenomen. Scheelt weer gewicht, die van ons zijn nogal zwaar.


We moeten een paspoort achterlaten als borg voor de huur, daar zijn we meestal niet zo gecharmeerd van, maar het is niet anders, we willen wel skiën. Daarna rijden we door naar boven, naar P4 bij Val Thorens. We hebben dit twee keer eerder zo gedaan, met de camper te wintersporten. Toen stonden we helemaal bovenaan op de parking, bij de piste. Maar er wordt een muziekpodium opgebouwd, ze hebben 1/3 van de parking afgezet met hekken. Dus zoeken we ons een ander plekje, eentje waar het niet zo schuin is als elders.


We doen rustig aan en tegen half 11 gaan we aangekleed als skiërs naar de lift om passen te kopen. Een aardige mevrouw helpt ons, ze spreekt goed Engels. Wat een verschil met jaaaaaren geleden, toen men hier alleen Frans sprak. Je kunt nu een duopas kopen, dat is voor twee personen. Je moet dan wel een pas kopen van hetzelfde ‘gebied’ en aantal dagen. We kregen € 10,00 korting, we zeiden tegen haar, wat aardig van u. Ze moest wel glimlachen.


We trekken de ski’s aan en gaan van start, eerst voorzichtig een paar bochtjes, het is immers alweer 3 jaar geleden dat we voor het laatst hebben geskied. Maar als we de lift uitkomen gaan we los, we zwieren net als anders over de pistes, heerlijk weer. En de zon is volop aanwezig, wel net zo prettig. De wind is fris maar we skiën ons wel warm.we staan gebroederlijk samen met een Spaanse camper  -  aan de kant van Orelle is het dal vol met wolkenOnder de middag genieten we op ons eigen terras van onze lunch en de zon. Als we een half uurtje aan het skiën zijn trekt het helemaal dicht met wolken, wat kan het toch hard veranderen in de bergen. Het zicht wordt gelijk een stuk minder, af en toe is het zwalken over de piste.


Het podium dat ze aan het opbouwen zijn wordt gesponsord door Sunweb, je weet wel, van Harrie. Als we ‘s middags terug komen van het skiën zijn ze net het geluid aan het testen, wat een pokkeherrie zeg. We laden de spullen in en gaan aan het einde van de parking nog even in het waterige zonnetje staan. De lucht trekt alweer wat open, we zien blauwe stukken verschijnen. We zien bij het muziekpodium dat er al heel wat mensen op af gekomen zijn. We kunnen ons niet voorstellen dat je vrijwillig naar dit soort muziek gaat luisteren, maar ja, ieder zijn smaak. hahaons uitzicht vanuit de camper, onder de middag


aan het einde van de middag, maar de bewolking breekt alweer wat open


Om 17uur rijden we naar beneden naar ons plekkie om te slapen. Daar is de zon al weg maar we zijn weer lekker warm gereden op de terugweg. We hebben evengoed lekker geskied, vooral vanmorgen. Vanaf morgen wordt het alleen maar mooi weer, althans dat zeggen ze op de weerapp. Lekker hoor. Zo rond 18uur zien we al hele stukken blauw, dus dat komt wel goed. Het is nog maar 4º buiten.
dinsdag 26 maart:  Val Thorens


Wat was het een heerlijke dag vandaag. Het was prachtig weer, een strak blauwe lucht, met in de verte wat dikke, witte wolken. Het was wel koud. Toen we op P4 aankwamen was het -6,5º.


Op 2000m was het rond de 0º, maar op 2800m was het -11º, dus dat was voor ons op-en-neer v.w.b. de temperatuur, omdat we zelf ook op-en-neer gingen. Lift in, lift uit, en dan weer gaan met die banaan. Die hebben we trouwens nog maar 1x gezien, de banaan. Dat is de brancard die in actie komt als er iets op de piste niet goed gegaan is.de spullen staan op te warmen voor het raam, dan trekken de schoenen gemakkelijker aan  -  in de Funitel Peclet


De sneeuw is redelijk tot goed, afhankelijk van hoe hoog we skiën. Doordat het zo koud is blijft de sneeuw ook mooi. He tis niet zo zwaar skiën als drie jaar geleden, toen waren we 2 weken later dan nu.


We maken vee kilometers, we skiën intensiever dan jaren geleden met de groep/familie. Toen stonden we sneller even stil om op elkaar te wachten. Nu skiën we langere stukken achter elkaar door. Dat houdt ook in dat we de pistes korter vinden dan toen, haha. Ze zijn natuurlijk gewoon dezelfde lengte als toen.eerder op de dag stond de maan nog boven de bergen  -  pikzwarte rotsen, in contrast met het blauw en wit  -  mooi uitzicht
uitzicht richting Orelle  -  aan het begin van de Tete Ronde, een vliegensvlugge afdaling


Voorheen stonden er boven aan de liften informatieborden met daarop de afdalingen die je kon maken, en in welke kleur/moeilijkheidsgraad. Maar je ziet ze nu bijna niet meer staan.


Voor de liftbediendes is het ook een stuk eenvoudiger c.q. saaier geworden. Vroeger moesten ze skipassen controleren en gaven ze het stoeltje nog wel eens aan als de lift erg snel draaide. Tegenwoordig wordt de skipas gescand, eerder gaat het poortje niet open. De liften draaien behoorlijk snel maar op het punt van instappen wordt de lift getemperd in snelheid, zodat men relaxed in en uit kan stappen.


Als we tegen half 5 bij de camper komen is de muziek ook weer van de partij. Het is nog erger dan gisteren. Nu staat er een dj, en wat er uit de boxen komt kun je eigenlijk geen muziek meer noemen. Nu kun je zeggen: jullie worden oud, maar nee, we hebben dit soort ‘muziek’ nooit kunnen waarderen. Ieder zijn smaak, zal ik maar zeggen.


We gaan eerder naar beneden dan anders, want de bassen dreunen door je hoofd en lijf heen, ook als we iets verder zijn gaan staan. Maar er zijn weer veel mensen op de been, die er wel van genieten.het muziekfestival, compleet met strandstoelen  -  soms zijn mensen verkleed en als groep herkenbaar, nu als koeien, compleet met staart

het laatste zonnetje op de bergen van Val Thorens

Hieronder kun je de foto’s van deze afgelopen periode groter bekijken, tevens staan er foto’s bij die niet in het verslag staan:


23-03: La Seu d’Urgell naar Val Flaunes  -  24-03: Val Flaunes naar Val Thorens  -  25-03: skiën in Val Thorens  -  26-03: skiën in Val Thorensverder naar periode 27


route in Marokko


coördinaten


terug naar ‘overzicht


gastenboek


© 2013 Lia Keizer

 

Marokko 2018-2019