Via Groningen, Denemarken naar Noorwegen - week 1 - 8 t/m 14 juni


8 juni - zaterdag - Thuis - Vlagtwedde (Groningen)

Om 16.30uur reden we weg van huis richting Vlagtwedde. We reden bij Den Oever toen ik de camera er bij pakte en vroeg: is de lader mee gegaan; niet dus. Maar om dan terug te rijden.....

Gelukkig hadden we internet onder het rijden dus direct gekeken of we in Groningen een winkel konden vinden die en laat open was en waar we een universele lader konden kopen. Die was er: Mediamarkt, en tot 20uur open en (na een belletje) ze hadden een universele lader voor onze accu.

Pfffff.... kunnen we toch foto’s maken tijdens de reis.

Er stond veel wind maar op de afsluitdijk bleef de wind achter de hoge dijk, dat was wel fijn.


Tegen 20uur kwamen we in Vlagtwedde aan en storten we ons in het feestgedruis. Onze vriend Alko is afgelopen donderdag 60 jaar geworden en dat werd op ‘grote’ wijze gevierd met een heerlijke barbecue. Ze hadden biologisch vlees in eigen marinades getrokken, zelfgemaakte koude salades. Het zag er prima uit en rook heerlijk en smaakte ook nog eens erg lekker allemaal. Wel jammer dat de wind ook hier weer een beetje een spelbreker was, het was eigenlijk best wel fris om buiten te zitten. Het was wel gezellig, we konden de gesprekken (in het Gronings) wel redelijk goed volgen.


9 juni - zondag - Vlagtwedde

We mochten met de camper bij vrienden van Harma en Alko staan, een heerlijk rustige plek. Wel werden we om 4.30uur wakker van knalletjes op de dorpsstraat. Dat is hier zeker de gewoonte van zaterdag op zondag na het uitgaan, de vorige keer stonden we op het plein achter hun huis waar de jeugd langs loopt naar de kroeg en toen kregen we ‘s nachts een knalletje onder de camper, wat een lol joh.

Daarna hebben we wel weer goed geslapen.


Nu zit Co zijn krantje van gisteren nog eventjes te lezen, gisteren had hij geen tijd i.v.m. boodschappen doen en camper inpakken.

Zo meteen gaan we even lekker wandelen met Donna de hond van Harma en Alko. Een vrouwtjes boxer die bijzonder goed luistert, af en toe heb je net het idee dat ze je helemaal begrijpt, heerlijk.


Vanmiddag hebben we met onze vrienden + hond heerlijk even gewandeld, ‘s ochtends was het bewolkt maar ‘s middags klaarde het op en scheen lekker het zonnetje. ‘s Avonds nog wat van de barbecue gegeten en op tijd naar bed, onze vrienden moeten de volgende dag weer vroeg op.


10 juni - maandag - Vlagtwedde/Neuenschleuse

We gaan zo rijden en zien wel waar we ‘stranden’.

Om 16.15uur kwamen we aan in Neuenschleuse, daar is een gratis camperplek bij de ‘jachthaven’ (er liggen 40 zeilboten).

coordinaten: Noord 53.55441 Oost 9.66902. Er is een sanistation waar je 90 liter water in kunt nemen voor € 1,00 en je kunt je wc legen en schoonmaken. Er staan ook stroompalen waar € 0,50 in gaat maar er staat niet bij hoeveel stroom je dan hebt.

Je hoeft je niet te melden, kunt gewoon gaan staan. Douchen is mogelijk voor € 2,00, bij het cafe/restaurant kun je de sleutel halen. Ook zijn er schone wc’s aanwezig; ‘s avonds moet de buitendeur gesloten blijven i.v.m. rondvliegende zwaluwtjes. Het lijkt ons wel een rustig plekje.


Voordat we vanmorgen om 10.15uur weg reden hebben we eerst de mensen bedankt (vrienden van Harma en Alko) waar we mochten staan, een heerlijk rustige plek, we hebben goed geslapen.


Het was vandaag de dag van de weg opbrekingen. Elke keer gaf de navigatie aan dat er ergens op de route een weg was afgesloten, of we een omleiding wilden via de navigatie; natuurlijk. Maar dan kwam er weer een nieuwe melding. We hebben dus meer kilometers gemaakt dan we wilden. Maar ja, met een camper rij je nooit om......

Het was wel een leuke route, veel via kleine weggetjes met mooie uitzichtjes, heel landelijk.

11 juni - dinsdag - Neuenschleuse (Duitsland) / Fly bij Skive (Denemarken)

We hebben heerlijk geslapen. We lagen gisteravond net in bed toen er een scootertje langs kwam, we dachten nog als het daar maar bij blijft. We hebben niets meer gehoord en waren om 8.30uur op. Rustig aan de dag opstarten en lekker even douchen in de camper; om 10uur reden we weg na eerst ons potje geleegd te hebben.


Neuenschleuse ligt tegen Hamburg aan. In de omgeving waar we doorheen reden is heel fruitteelt.


Hamburg is een van de grotere havensteden van Europa, wij hebben aan de buitenkant van Hamburg gereden.


We hebben het eerste (grote) deel over de 7 gereden die in Denemarken overging in de E45. De grens werd met borden aangegeven, we konden zo door rijden. Bij afrit 63 zijn we binnendoor gaan rijden, over kleine weggetjes en provinciale wegen. Denemarken is mooi om door heen te rijden. Ook als je op de snelweg rijdt is het landschap zeker niet saai.


Zijn we zo ver van huis en komen we een Westfriese plaatsnaam tegen: Warder


Onderweg heb ik gekeken waar we op een camperplek terecht kunnen en ik vond een gratis plek bij boerenfamilie Pedersen in Fly bij Skive. Op campercontact.nl stond één beoordeling en die had een 10 gegeven.

De tekst die hij had opgegeven: Deze zeer vriendelijke landbouwersfamilie nodigt campers gratis uit om op de hoeve te overnachten. Hun bedoeling is ons te laten kennis maken met het landbouwersleven en om hun kinderen extra sociaal contact bij te brengen in deze kleine, rustige deelgemeente van Skive. Met een mondje Engels kan je aangenaam met hen conserveren.

Coördinaten: N 56.49410   E 9.01477

We werden hartelijk welkom geheten door de vrouw des huizes en ze nodigde ons uit om het bedrijf te bekijken, we mochten vrij rondlopen. Ze hebben schapen en vleeskoeien. Eigenlijk zijn het stieren, die kopen ze op van melkvee-bedrijven, die hebben immers niets aan stiertjes. Ook waren er genoeg katten en dus ook veel jonkies.

De hond was gelijk dikke vrienden met ons en de vrouw gaf aan dat we niet raar op moeten kijken als de hond morgenochtend bij de deur van de camper ligt te wachten.


We staan achter het huis op de binnenhof geparkeerd, wat zal het hier stil zijn vannacht. Op dit moment horen we alleen de duiven koeren.

 
12 juni - woensdag - Fly bij Skive (Denemarken) / Ranum

We hebben een redelijk rustige nacht gehad maar waren wel vroeg wakker. We staan in de hof en rondom ons zijn stallen waar kleine stiertjes in staan (voor de slacht) en die maken al vroeg lawaai. Maar niet erg hoor, we dommelde er wel doorheen.

Vanmorgen spraken we de vrouw des huizes en we hebben even gevraagd of we gebruik konden maken van haar internetaccount, voor de mails en het krantje op te halen, dat mocht, vandaar een update tot zover.

Straks rijden we verder naar Ranum, 67km verderop. Daar is ook een gratis camperplek aan het water van de Limfjorden. De weg erheen (533) staat op de kaart met een geel/groene kleur aangegeven dus het moet landschappelijk erg mooi zijn, we gaan het ‘zien’.

Morgen hebben we dan nog zo’n 120 km te rijden tot aan Hirtshals alwaar we om 18.00uur met de boot vertrekken naar Noorwegen. De overtocht duurt 2uur en een kwartier.


Na een rit door een mooi landschap (weg 533) zijn we aangekomen in Ranum, bij het haventje. Er is een gratis camperplek op de parkeerplaats. We staan daar als enige camperaar, lekker rustig.


     Veel kleurige huizen onderweg                            Een wijds uitzicht, er is nog ruimte                        Een oud klooster


We gaan een wandeling door de omgeving maken die uiteindelijk zo’n 8km duurt. Wat is er hier nog een ruimte, het is alles landbouw wat de klok slaat, heel veel granen.


Als we bijna terug zijn komen we langs een groot park met houten vakantiehuisjes. We lopen even het receptiegebouw binnen en zien via de telefoon dat je hier vrij kunt internetten, morgen maar even de site uploaden en het krantje downloaden.

Het begint op het laatste stukje lopen een beetje te miezeren.


Terug in de camper gaan we lekker lezen. Co leest: ‘Waarom maagzuur goed voor je is’ en ik lees: ‘Genees tandbederf’. Twee zeer interessante boeken. Van het boek dat ik aan het lezen ben zet ik stukjes op onze andere site: www.voedingisgezondheid.nl.

‘s Avonds is het gaan regenen en tijdens de nacht vallen er ook een aantal druppels.


Dat is vaak bij het water zo, mooie wolkenluchten als de zon ondergaat


Er is morgen niet zulk mooi weer voorspeld dus het zal waarschijnlijk geen rustige overtocht worden.....
13 juni - donderdag - Ranum (Denemarken) / Kleven (Noorwegen)

Het is bijzonder somber weer maar niet koud. Zo meteen gaan we naar de receptie van het huisjespark om te internetten. We hoeven vandaag maar 120 km. te rijden naar de boot, dus we hebben alle tijd. De boot gaat vanavond om 18uur over naar Kristiansand. We melden ons weer als we in Noorwegen zijn.
Vandaag konden we rustig aan doen, het was nog zo’n 115km naar Hirtshals. Zal wel iets meer geweest zijn daar we veel binnen door gereden hebben. Ik moet wel zeggen dat de ‘rode’ wegen op de kaart ook redelijk rustig zijn (althans in de dit gedeelte van Denemarken) en door mooie landschappen komen.


Bij aankomst in Hirtshals zijn we naar de vuurtoren gereden, die zijn we helemaal naar boven gelopen (kostte € 3,00 p.p.) waar we genoten hebben van het uitzicht. Rond de vuurtoren liggen een aantal bunkers nog met loopgraven ertussen. Dat was vrij te bezichtigen, ook het bunkermuseum. Was wel leuk om te zien.


De vuurtoren van Hirtshals

 

En de bunkers rond de vuurtoren


We staan in de rij voor we de boot op kunnen, er staat veel wind het zal waarschijnlijk geen rustige overvaart worden.

We hebben bij een tankstation van de GO ON (grote rotonde net voor Hirtshals via de E39) onze vuilwatertank geloosd en de wc geleegd. Schoon water konden we daar helaas niet krijgen.In de rij voor de boot


En uiteindelijk mochten we de boot op, vooruit er op, achteruit er weer af....


Het was dus inderdaad een woelige overtocht, het deinde behoorlijk op en neer en heen en weer. Er was gretig aftrek van de kotszakken. Gelukkig hadden wij die niet nodig. Achter ons was een Nederlandse man die het behoorlijk moeilijk had, dat zijn lastige geluiden om te horen. We konden onder het varen goed de horizon in de gaten houden, dat heeft goed geholpen.

We hadden wel vertraging, om 20.45uur kwamen we aan in Kristiansand. We gingen als 3e de boot af, in zijn acheruit, dat ging prima met de prima stuurmanskunsten van Co. We zijn linksaf geslagen richting Stavanger via de E39 en 50 minuutjes later waren we op de plek van bestemming: Kleven. Het was behoorlijk schemerig en regenachtig maar we zagen al dat we ons hier in Noorwegen wel gaan vermaken. Wat een uitzichten en wat een landschap.


In Kleven staan we in het kleine haventje naast een paar oorlogsschepen (dus goed bewaakt), er was bij aankomst een Nederlander aan het vissen, vanuit zijn auto (het miezerde). Na een praatje gemaakt te hebben zijn we de camper in gegaan, de temperatuur was nu niet zo om lekker buiten te blijven staan. coordinaten: N 58.02056 - E 07.47655

Op tijd de ‘koets’ in, kunnen mijn darmen tot rust komen want die waren een beetje ontstemd over het schommelen op het Skagerrak.  :-)

Ga hier naar de route die we vandaag gereden hebben: dag 1
14 juni - vrijdag - Kleven/Mandal1 km. verder dan Kleven, richting Mandal is een saniplaats, daar hebben we water ingenomen, toen even heerlijk gedoucht en direct het vuile water daar achtergelaten op de loosplaats. Het water weer aangevuld zodat we weer even vooruit kunnen. Geweldig zoals dat geregeld is en gratis he?Kleven ligt tegen het plaatsje Mandal aan, een stadje met een leuke uitstraling. Die houten huizen hebben toch wel wat. Het is de meest zuidelijke stad van Noorwegen. De plaats is bekend door een, voor Noorweegse begrippen, groot zandstrand; 1km lang en 30mtr breed.

Het bos leverde vroeger hout voor woningen in Londen, Amsterdam en Schotland. Ook werden er van het eikenhout schepen gebouwd.


We zijn naar een uitzichtpunt boven de stad gelopen, 62,5 meter boven zeeniveau met wel een leuk uitzicht over de stad en omgeving.

 

Nu zitten we bij het toeristenbureau in het cultuurhuis te internetten. Het is trouwens redelijk goed weer voor een ‘regenachtige’ dag, dat was voorspelt voor vandaag, dus dat valt alvast weer mee.


Het is feest in Mandal, zomeravondfeest. ‘s Middags waren er dansshows in de winkelstraat en vanavond was er muziek. Toen we om 20uur aankwamen bij de festiviteiten speelde er net een rockband met het syndroom van down, geweldig om naar te kijken, ze speelden met zoveel passie.
Later kwam er een fanfare aan zet, het klonk goed.

Wat ons opvalt: die Noren zijn allemaal bikkels. Het is op dit moment 13 graden met een koude wind en je ziet gewoon volwassenen en kinderen in korte broeken lopen en in t-shirtjes, brrrrr. Wij zitten nu weer lekker in ons huisje die vanmiddag opgewarmd is door de zon, lekker.....

We overnachten in Mandal, we zijn vandaag dus 1,5km verplaatst. We staan op een braak liggend terrein achter het cultuurhuis/VVV met nog 6 andere campers. Geen officiële camperplek maar dat is hier in Noorwegen niet nodig.

Reisroute in

Noorwegen


Fotoalbum


verder naar

week 2


Terug naar

reisoverzicht


© 2013 Lia Keizer

 

Noorwegen