In Noorwegen - week 5 - 6 juli t/m 12 juli


6 juli - zaterdag - Narvik / Innhavet

Vanmorgen hebben we rustig aan gedaan (net als alle andere dagen trouwens), internetten bij supermarkt Coop obs in Narvik, zie coordinaten. Je moet je aanmelden met naam en telefoonnummer, dan krijg je een sms met password en toegangscode. We zaten heerlijk luxe in de te koop staande tuinmeubels. Er liepen regelmatig klanten langs die wel even moesten glimlachen om ons. We gebruikten nog net niet de voetenbankjes die erbij stonden.


Ons plekje bij het museum, heerlijk rustig, totaal geen last van de drukke weg gehad


De E6, de route naar de Noordkaap en wij rijden er juist van weg. De weg kronkelt, stijgt en daalt er is bijna geen recht stuk, we rijden niet harder dan gemiddeld zo’n 60km.


Af en toe een vergezicht maar voor de rest bomen, bomen en bomen. Het is een beetje saai om te rijden maar we zijn ervan overtuigd dat als de zon schijnt het er allemaal anders uit ziet. Niet zoveel foto’s vandaag, het was grauw weer, dat geeft geen mooie plaatjes.

In dit stuk van de E6 zit 1 veerboot: Skarberget-Bognes, 25 minuten varen, NOK 308. De weg houdt gewoon op, je moet met de boot verder.


We staan nu in Innhavet, bij het shell tankstation is een sanistation en terwijl Co aan het legen en vullen was keek ik even om ons heen en zag deze camperplek, gratis en aan het water. Er staan zo’n 8 campers en het is er heerlijk rustig.


route van vandaag: dag 24

7 juli - zondag - Innhavet / Trofors

De laatste uren van de nacht is er heel veel water gevallen en veel wind weggewaaid. En vanmorgen de eerste twee uurtjes rijden regende het ook veel. Om 10 uur hebben we even een internetpunt opgezocht om de site bij te werken en dat lukte in Fauske met een inlogcode van de Statoil, zie coordinaten. Even geskyped met NL, dus weer even bijgepraat. Zowaar begon het zonnetje te schijnen.


We zijn de E6 verder gereden langs Mo i Rana, daar hebben we nog even internet gezocht bij de Coop obs supermarkt, ook via een inlogcode, krijg je via sms toegezonden. Daar hebben we even de route verderop bekeken, we wilden weg van de snelweg maar dan wel op een manier dat we toch zuidelijker konden blijven rijden. Veel zijwegen van de E6 lopen ergens dood maar de 806 vanaf Korgen loopt evenwijdig aan de E6 alleen waarschijnlijk een stuk minder druk.


Een wilde rivier met een hangbrug erover


De 806 gaat over in een RV weg, dus smal en lokaal. Die route hebben we gevolgd, was wel leuk. Bomen zijn er hier in ieder geval genoeg en ook water. Vandaag stond er bij tijd en wijlen heel veel wind. We zijn nog over een hoogvlakte gereden, daar waaide heel wat wind weg. De hoogvlakte was het ‘Saltfjellet-Svartisen Nasjonalpark’, mooi met wijde uitzichten. We zijn ook weer over de poolcirkel gereden, heen zijn we erover heen gevaren met een van de veerboten tijdens het rijden op weg 17. Er stonden ontzettend veel campers en caravans. Caravans kom je trouwens ook ontzettend veel tegen in Noorwegen, maar campers nog meer. Veel meer dan dat we in Marokko hebben gezien. Je ziet ook bij de Noren thuis vaak een camper of caravan staan. De caravans zijn vaak nog groter dan onze eigen camper, denk er dan nog de auto voor: dan heb je een behoorlijke lengte alles bij elkaar. Zelf zijn we doorgereden bij het poolcirkelcentrum, we vinden het allemaal veel te commercieel. Nu gaan we langzamerhand weer naar met donkere nachten, kijk er wel naar uit.


                                 Het poolcirkelcentrum                                                                de huizen gaan op in het landschap


Op de route ‘weg van de snelweg’ werd ook een camperplek aangegeven, in Hattfjelldal, een groot parkeerterrein met een sanistation. We zitten nu  354km van Trondheim vandaan. Daar gaan we niet heen maar het is een punt om naar toe te rijden totdat we een ‘zijweg’ tegen komen die we wel zien zitten, richting het zuiden. De parkeerplaats in Hattfjelldal vinden we te rumoerig, voor wat betreft het verkeer. Het is een prachtig gelegen locatie met een wijds uitzicht maar we gaan toch verder zoeken. We legen het potje en gaan op pad.We vervolgen de 73 verder richting de E6 en eindigen in Trofors, er is een camperplek maar die is niet gratis dus zoeken we in het dorpje een plekje. Die vinden we achter supermarkt Coop. Daar staan we ook redelijk uit de wind want we willen vanavond ‘moeder ik wil bij de revue’ zien op de tv. Het is een herhaling van eind vorig jaar maar toen vonden we het een leuke serie, er was veel herkenning van hoe het vroeger ging.


De hele dag waren er donkere wolken en eind van de middag begon het weer te regenen, nu regent het weer volop. Zoals de dag begon eindigt die ook.


route van vandaag: dag 25

8 juli - maandag - Trofors / Alset

Alweer beginnen we de dag met regen, miezerig en later dikke buien. Vanaf 11uur wordt het droog maar het zonnetje komt pas rond 16uur door. We vervolgen weer de E6 en komen regelmatig door een landelijke omgeving, doet een beetje aan de alpen denken. Er zijn ook hele stukken behoorlijk saai maar de weg houdt je wel bij de les: het is een en al bochten en stijgen en dalen.In Steinkjer belanden we in het Kulturhus, dat is een gebouw met een bioscoop, bibliotheek, theater en soms ook het VVV. Daar hebben we tot nu toe aldoor gratis internet gevonden, zo ook nu. coordinaten: N 64.018514, E 11.487414. We zoeken even een volgende biologische boer op bij www.hanen.no, we vinden er eentje op onze route. We komen later op de route ook nog door het plaatsje Røros, van dat merk kopen we elke keer slagroom/creme fraiche. Als we het vinden in de supermarkten dan staan er meestal 3 stuks. Ze zijn alleen allemaal verkoopbaar tot 7 juli, dat was gisteren, in Røros hopen we weer ‘verse’ te vinden. Het schijnt dat daar ook diverse biologische winkels zijn, dat is mooi kunnen we ook wat biologische groente en fruit kopen.

Ik heb ook gelezen dat het in Røros ‘s winters behoorlijk koud kan zijn, -50° is er eens gemeten en in de zomer wordt het meestal niet warmer dan 5°. Geen plaats om naar toe te gaan om de zomer te vieren maar we gaan er toch eventjes kijken.We komen nog langs het sanistation in Gråmyra, waar we onze dop van de watertank hebben laten liggen. Ik wist niet of we er nog langs zouden komen, had ook niet opgezocht of het op onze route terug lag. Maar nu we er langs reden verwachtten we eigenlijk ook dat de dop er wel zou zijn, hetzij bij het sanistation zelf of binnen bij het tankstation. Maar helaas er was geen dop afgegeven, jammer moeten we er toch eentje bestellen.Bij Stjørdal verlaten we de E6 om via weg 705 zuidelijker te rijden over kleinere wegen, weg van de ‘snelweg’. We hebben vandaag trouwens 2x gehad dat we bij wegwerkzaamheden opgehaald werden door een volgauto. Wachten bij het stoplicht en als de volgauto met de tegenliggers is gearriveerd draait de auto om en mag je er achteraan rijden. Ter hoogte van de werkzaamheden wordt bijna stapvoets gereden. Bij de eerste wegwerkzaamheden waren ze aan het asfalteren en dat merkte we later nog, er zat een soort waas op de ramen, net of er allemaal kleine pitjes in zaten. Co moest het helemaal met flink heet water er afwassen.
Om 17uur zijn we een klein zijweggetje ingereden om een slaapplek te zoeken. Na 10 minuutjes zagen we een plek langs het weggetje naast een schuur, een pracht plek met een mooi uitzicht. We hebben eventjes in het zonnetje gezeten en wat gedronken en hebben toen de wandelschoenen aangetrokken om even in de omgeving rond te lopen. Het is hier wel mooi, landelijk en heel veel boerderijen. Op het land naast de camper zijn ze gier aan het injecteren dus we zitten er ‘volop’ in, zeg maar.

Onze camperplek in Alset en het uitzicht vanuit de spaceshuttle


route van vandaag: dag 26

9 juli - dinsdag - Alset / Møna

Vanmorgen vroeg regende het volop en gedurende de dag ook, we zijn het een beetje zat en willen mooi weer. Dus we rijden nog maar verder zuidelijk, op zoek naar de zon.
Vandaag is het afwisselend qua route, heel veel bomen en water en af en toe een mooi stukje door een wijds dal met mooie kleurige huizen en boerderijen. Maar door het slechte weer ziet het er allemaal een beetje troosteloos uit.

In Selbu vinden we een internetpunt, dus even de site bijwerken en het krantje downloaden.(de Sparebank: N 63.218581, E 11.039720)   

We komen door Røros, een mijnwerkersplaatsje (het is hier trouwens 17,5° en geen 5°, zie gisteren), het ziet er wel leuk uit. Er schijnen wat biologische winkels te zijn maar wij kunnen ze niet vinden. We kopen een roggebroodje bij een bakker, het is er bijzonder druk met klanten maar ook met mensen die koffie/thee zitten te drinken met wat lekkers er bij, het zal het weer wel zijn dat de mensen binnen hun vertier doet zoeken. Bij een Engelse delicatessenzaak kopen we nog wat Røros room.Er zijn in Noorwegen best veel vervallen huizen, gelukkig zijn er meer huizen die strak in de verf zitten en er goed verzorgd uitzien.


Dan gaan we op weg naar een biologische boer waar we eventueel melk en kaas kunnen kopen en misschien ook wel vlees, dat is wat ik heb begrepen van de website. Het is een pittige tocht er naar toe over een onverharde weg met nog een steile afdaling en klim. Maar we komen heelhuids aan bij de boerderij. Het is er giga warm in het winkeltje en we horen stemmen uit de kelder komen. We begrijpen dat het de bedoeling is dat men zelf de producten pakt en betaald, er staat/ligt een geldkistje en schrift op de toonbank. Maar we weten niet wat wat is en we willen bovendien ook melk en vlees dus we roepen maar eventjes naar beneden. Er komt een vrouw en die wil ons wel helpen. We kopen een stuk harde kaas en twee schimmelkaasjes. Op onze vraag of we ook vlees en melk kunnen kopen antwoord ze dat dat niet zal gaan. Vlees verkopen ze niet en melk is op dat moment niet voorhanden daar de koeien op de alm staan. Ze geeft aan dat we melk in de winkel kunnen kopen maar dat is gepasteuriseerde melk en we willen rauwe melk. Maar helaas ze kan ons niet helpen, jammer.

Het is wel een bijzonder mooie omgeving waar we doorheen rijden. Terug kunnen we gelukkig, na het onverharde steile stuk, de rest over een asfaltweggetje afleggen.
We komen door Tynset en zoeken nog even het winkelcentrum op om te internetten, we willen weten waar het mooi weer gaat worden. We besluiten om door het Gudbrandsdal te gaan, dat staat bekend om mooi weer en een mooie omgeving, dit volgens het ANWB boekje. Volgens weeronline.nl gaat het de komende dagen prachtig weer worden, we zijn benieuwd, let’s hope so.

Internet in Tynset: in winkelcentrum Coop mega: N 62.278421, E 10.773163
Vanuit Tynset rijden we via weg 3 naar weg 29 en zoeken om 17uur een plaatsje om te overnachten. We vinden het in een klein plaatsje langs weg 29 op een parkeerplaats naast een schooltje. Het zonnetje is om 16uur aangegaan dus we zetten de stoelen buiten maar na een half uurtje schuiven er weer wolken voor de warmte en is het gedaan met buiten zitten.
We maken een lekkere uienrelish met gehakt, kunnen we weer een paar dagen van eten en Co gaat tussendoor nog even bij zijn favoriete kapster langs.


route van vandaag: dag 2710 juli - woensdag - Møna / Øvre Svatsum

We zijn onder de poolcirkel dus vannacht was het zowaar een paar uurtjes donker. Kunnen we langzaamaan weer wennen aan schemeren en donker.

Vanmorgen is het eerst nog bewolkt met een miezertje maar als we gaan rijden lossen de wolken geleidelijk aan op en gaat de zon schijnen, heerlijk en het geeft een veel mooier uitzicht.
We rijden verder via weg 29 en we waanden ons af en toe in Marokko, qua desolaatheid maar ook qua kwaliteit van de weg. Je moest soms de gaten ontwijken. Vanaf weg 29 gaan we over op de E6 richting Oslo. Deze splitsing is bij Dombås, daar zijn we heen ook langs gekomen en we konden hier internetten dus dat nu ook maar weer even gedaan (via het Statoil tankstation).
We rijden het komende stuk over de E6 nu met mooi weer, de vorige keer regende het hier pijpenstelen en ook reden we tegen een wielerwedstrijd in, die hadden toen ook beestenweer. We zijn nu af en toe aan de andere kant van de rivier gaan rijden over een kleinere weg, de E6 is behoorlijk druk.Op het andere weggetje vinden we een plekje om de camper te parkeren en we gaan even heerlijk een uurtje in het zonnetje zitten, lekker lui onderuit in onze stoelen. We nuttigen een heerlijke lunch met verschillende soorten kaas en gedroogde worst, het betere leven zeg maar.
Ik heb eerder tijdens het verslag de loftrompet gestoken over de wegenbouwers van Noorwegen, ook voor wat betreft de tunnels maar vandaag en gisteren hebben we gemopperd op de wegenslopers. Ze zijn bezig geweest om duikers onder de weg aan te brengen, dat is op zich natuurlijk niet zo verkeerd maar dan moeten ze wel de weg goed aan helen en aan laten sluiten op het bestaande asfalt. En dat kunnen ze niet zo goed dus. Het is fijn dat we zo’n goede vering hebben want anders zouden de kastjes van inhoud wisselen, jeetje wat een hobbels en kuilen zeg.
Bij Vinstra gaan we de E6 af om een stuk ‘om te rijden’ over weg 255, even weg van de snelweg. Aan het begin van de weg staat dat-ie gesloten is, dat gaf de navigatie ook al aan. Maar op het bord staat ook dat de weg open is van 7-7.30uur - 15.30-16uur - 20-7.30uur en in het weekend. We weten niet hoe ver het is naar de werkzaamheden en hoe lang dat stuk is maar we besluiten om de weg toch te pakken, we zien wel. Kunnen we niet verder dan gaan we ‘thee zetten en een eitje bakken’ oftewel dan nemen we onze rust en rijden we later verder.

En ja hoor, op een gegeven moment stuiten we op een rij auto’s, vrachtwagens en caravans. Het is 15.26uur dus we kunnen zo verder. De werkzaamheden behelzen het opknappen van de weg, die is er bijzonder miserabel aan toe, vele gaten zitten er in het wegdek en kanten zijn afgebrokkeld, het herstel is dus dik nodig. Het is een grote stofwolk waar we doorheen rijden, volgens mij kunnen ze beneden in het dal zien wanneer het 15.30uur is.

We laten de hele bubs langs rijden en gaan dan lekker ons eigen tempo rijden, het is hier nl. prachtig. De weg stijgt en kronkelt en er is een enorme diepte met mooie vergezichten. Het is er ook heel landelijk, prachtig.
Op een gegeven moment buigt de weg af naar links en dan wordt het landschap anders: veel dennenbomen en weinig bewoning, heel desolaat. Ook een beetje saai om doorheen te rijden maar wie weet wat we verder nog te zien krijgen.
We stoppen in Øvre Svatsum, een gehuchtje met een supermarkt, Joker. We plaatsen de camper achter de winkel maar gaan straks na sluitingstijd naar de voorkant, er hangt hier een ontluchtingsapparaat voor de koelingen en dat maakt veel lawaai. We staan hier op 495meter hoogte.


route van vandaag: dag 28

11 juli - donderdag - Øvre Svatsum / Grymyr


Vanochtend was het om 7uur buiten 8° en binnen 12°, zo koud hebben we het nog niet gehad. De lucht was helemaal helder dus het wordt mooi weer vandaag. Een blauwe lucht, geen wolkje te bekennen en toch hebben we onze schoon water tank kunnen vullen met hemelwater.

We reden 5 minuutjes toen we voorbij een kerk met kerkhof kwamen. Bij de kerkhoven in Noorwegen (Denemarken trouwens ook) is altijd een kraantje aanwezig voor de mensen om de graven te verzorgen. Dus wij hebben onze watervoorraad even aangevuld, want vandaag is het wasdag. De eerste was staat in de emmers te weken, onder de middag hebben we het opgehangen, we stonden in een inham van een rustige weg waar 2 tractoren stonden en wat ander opslagmateriaal. Daar konden we wel eventjes een lijntje spannen. Met een uurtje was het droog.


Toen hebben we de volgende twee emmers gevuld met meer wasgoed en dat hebben we gedroogd bij aankomst in Grymyr, aan de rand van een voetbalveld hebben we een lijntje gespannen bij de kantine. Zelf hebben we beide keren heerlijk in het zonnetje gezeten.Even ‘onder de middag’ en de was hangt lekker te drogen in het zonnetje.


Onderweg hadden we een internet punt in Dokka, bij de Coop Mega, via een smsje konden we weer inloggen. Coordinaten: N 60.833732, E 10.073953We zijn nog bij een boerderij langs geweest in Brandbu, volgens de site zouden ze melk hebben. Niet dus, de koeien staan in de bergen en dan is er geen melk aanwezig. De mevrouw vertelde dat de familie hun eigen melk in de winkel koopt. Ongelooflijk, heb je koeien, kun je rauwe melk drinken (het beste dat er is) en dan moet je je melk (gepasteuriseerd) in de winkel kopen.
Maar we hadden nog een boer in de reserve staan, die hebben we maar eventjes gebeld na 2x bot gevangen te hebben. De boerin vertelde dat 15 liter melk geen probleem is. Morgen einde van de morgen komen we daar aan en dan hebben we weer eventjes een voorraadje melk.


De dag begon redelijk saai, qua landschap, heel veel dennenbomen en weinig uitzicht. Na de middag werd het beter, weg 33/34 ging langs een meer en dat gaf wel ‘schone’ uitzichten. Vanaf de boer tot waar we nu staan was ook erg mooi, landschappelijk erg rustiek.


route van vandaag: dag 29

12 juli - vrijdag - Grymyr / Grefsenkollen

En alweer schijnt het zonnetje, wat went dat toch snel, sneller als bewolkt weer en regen....

We zijn gisteren, toen de was droog was, verplaatst naar het kerkje van Grymyr, daar leek het ons wat rustiger. We hebben vanmorgen een hemelse douche gehad en daarna de schoon water tank weer aangevuld met hemels water, we waren nu toch ter plekke.
We gaan op weg naar de volgende boerin, in Hokksund. Gisteren hebben we gebeld of ze rauwe melk verkopen en we hebben 15 liter besteld.

Om 11uur zijn we ter plekke en het was de eerste boerin die ook interesse had in ons, ze stelde wat vragen, of we in NL ook goed aan rauwe melk kunnen komen. In Noorwegen mogen de boeren wel rauwe melk verkopen maar alleen incidenteel dus niet met regelmaat aan dezelfde mensen, vaste klanten zeg maar. Wat een flauwekul, waarom willen ze toch de mensen weghouden bij goede voeding?

In ieder geval hebben wij 16 liter en weer wat verschillende kaasjes gekocht, kunnen we weer yoghurt maken van de melk.

We mochten nog een kijkje in de stal nemen, van boven af. Het is een moderne stal, de eerste van 3 stallen die zo gebouwd zijn in Noorwegen. De koeien kunnen zelf naar buiten als ze willen en zijn grasgevoerd, de boerderij is nagenoeg biologisch, dus goed genoeg voor ons.

2 minpuntjes: de kalfjes worden direct gescheiden van hun moeder en de koeien hebben geen hoorns maar de melk is goed en de kaas ook. Dat zeiden we tegen de boerin, je krijgt geen goed product als de melk niet goed is. Zij vertaalde het in: shit in; shit out / krijgt de koe geen goed voer dan komt er ook geen goede melk uit.
Ze hebben in ieder geval al diverse prijzen gewonnen met hun Zwitserse kazen. Ja, Zwitserse kazen, ik heb er naar gevraagd hoe dat zo komt, Zwitserse kazen in Noorwegen. Maar vroeger zijn er heel veel Zwitserse boeren verhuisd naar Noorwegen en deze boerderij was ooit opgezet door een Zwitserse boer, de huidige boer heeft het overgenomen inclusief de Zwitserse kaasmaker. Het smaakte erg lekker allemaal, we zijn weer helemaal blij met alle goede producten die we vandaag gekocht hebben.

De meeste kaasmakers in Noorwegen hebben het geleerd van de Zwitsers en de Nederlanders.  Er wordt in deze streek volop aardbeien geoogst, zo van de ‘koude’ grond


Deze man kon niet wachten op de winter en was dus maar aan het langlaufskeeleren
Daarna zijn we doorgereden naar Oslo, via Drammen, daar hebben we geïnternet in een winkelcentrum, coordinaten: N 59.744503, E 10.203016

Josefsson-Gjestenet is de wifinaam, het is van de kapsalon, daar kun je vragen voor het wachtwoord. Toen wij daar waren was dat: Frisor2012


Nu staan we boven op een berg (404mtr hoogte) met uitzicht op Oslo, hiervandaan kunnen we niet per fiets of lopend naar het centrum, het is te ver en te steil. Dus morgen kijken we wel hoe we het doen, waarschijnlijk zoeken we ergens in de stad een parkeerplaats en rijden we einde van de dag weer verder.

Het is een parkeerplaats bij een restaurant. Eerder stonden we op een andere parkeerplaats iets lager op de berg maar dat vonden we te eenzaam, geen huizen in de buurt en dat voelde niet helemaal goed. En als we ons niet fijn voelen op een plek zoeken we verder, deze plek voelt goed aan.

Er is hier zelfs internet van het restaurant, een vrij wifipunt.


route van vandaag: dag 30


verder naar

week 6Reisroute in

Noorwegen


Fotoalbum deel 1

Fotoalbum deel 2


coordinaten


Terug naar

reisoverzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Noorwegen