Van Noorwegen via Zweden en Denemarken terug naar huis - week 6 - 13 t/m 17 juli


13 juli - zaterdag - Grefsenkollen / Trømberg

Het was een bijzonder stille plek, zo boven op de berg bij het restaurant, we hadden er dus zelfs internet. Het vreemde is alleen: het ene moment was het razendsnel en het andere moment zat je tijden te wachten totdat er een pagina geopend werd.


We gaan dus wat later op pad dan dat we gedacht hadden, eerst even wat dingetjes opgezocht over Oslo. We rijden de berg af en gaan op zoek naar een parkeerplaatsje. Uiteindelijk vinden we zo’n 4km van de stad in een rustige woonwijk een parkeerplek zonder parkeerautomaat en lekker in de schaduw. We trekken de wandelschoenen aan, nemen eten mee voor onder de middag en gaan op pad. Dan is zo’n iPhone toch wel erg handig, we laten een speld vallen waar de camper staat en we vinden hem altijd weer terug. Ook de route naar de stad is goed te vinden zo.
We komen aan in het Vigelandspark en gaan eerst even in de schaduw zitten voordat we de beelden gaan bekijken. Er staan 212 beelden in het park, veel bronzen beelden en de rest stenen beelden. Het is bijzonder mooi, wij houden wel van herkenbare kunst. En dit zijn beelden van mensen en Vigeland heeft zoveel expressie in de gezichten gelegd. Een beeld dat ons opvalt: een jongetje dat kwaad is, stampvoetend staat het daar. Het beeld wordt veel gefotografeerd, ook zitten de mensen eraan want het handje van het jongetje is helemaal glad. En het grappige is: er tegenover staat een jongetje te schuddebuiken van het lachen en die wordt niet gefotografeerd, wel door ons, zie hieronder.


Achter in het park staat een grote kolom, vol met mensen en kinderen die om elkaar heen slingerend naar de top gaan. Ik ben wel heel benieuwd hoe hij dat gemaakt heeft, dat moet zowat wel ter plekke gemaakt zijn. Dat zal ook een giga grote steen geweest zijn. Errug mooi.....Onze sterrenbeeldjes: waterman en stier


Daarna stappen we voor het park op een ‘hop on hop off’ bus en rijden zo’n 1,5 uur door Oslo. In het centrum stappen we uit, we lopen nog eventjes door de winkelstraten, het is er wel gezellig.

En zoals in elke stad zitten/staan er hier ook bedelaars, menselijke beelden, muzikanten, het leeft en het bruist.                             het operagebouw                                 de klok op het gemeentehuis                  wie zijn gemak niet zoekt is lui


Dan lopen we terug naar de camper, de terugweg is een stuk gezelliger dan de heenweg. In dit deel van de stad zijn er veel mensen op de been, er zijn diverse winkeltjes en eettentjes, leuk.
 


Om 17uur zijn we gaan rijden, richting Zweden, over de kleinere wegen, we hebben geen haast. We gaan dus via Zweden terug en dan twee tolbruggen over naar Denemarken. We hebben nog wat Noorse kronen te besteden en gaan nog even wat supermarkten af voor slagroom, eieren en uien. Uiteindelijk is de portemonnee leeg.
Nu staan we in Trømberg bij de kerk, dat zijn mooie rustige plaatsen zo naast het kerkhof. Dit is ook weer een stukje van de weg af dus we zullen  geen last van het verkeer hebben.


route van vandaag: dag 31

14 juli - zondag - Trømberg (N) / Skredsvik (Zweden)

Er liepen gistermiddag/avond en vanmorgen regelmatig mensen langs de camper die dan daarachter afdaalden naar een paar huizen die daar staan. Vanmorgen werd Co helemaal aangesproken door een stel dat van de huizen kwam en naar de weg onderweg waren. De man sprak Engels en vroeg of we hier aan het kamperen waren. Co gaf aan dat het voor één nachtje is. Even later kwam er een jongeman langs en daar hebben we een half uurtje mee staan praten. Het is een Duitse man die in Zweden woont. Hij is bij een bepaald geloof en voor dat geloof was hij nu een weekje in Trømberg aan het werk, in de geloofsschool aldaar. Zijn droom was om een klein huis te bouwen en dan minder te hoeven werken, meer kwaliteit van leven te krijgen en tijd voor zijn gezin. Een nobel streven en we hebben hem veel geluk gewenst in het uitkomen van zijn droom.De brug tussen Noorwegen en Zweden


We zijn binnendoor naar de grens van Zweden gereden, bij Halden zijn we de grens overgegaan. De Noren kennen er wel wat van hoor, ze heffen door het hele land al tol en vlak voordat je de grens overgaat, dat kan via 2 bruggen, mag je ook nog even tol betalen, de boeven.....                                                                                                                                                          Eindelijk eens koeien met hoorns


In Zweden hebben we het rustig aan gedaan, veel kleine weggetjes, ook een afstekertje naar de kust. Het is hier heuvelachtig, bergen zien we niet meer, die hebben we bij Oslo achter ons gelaten. Dit heeft ook wel weer wat, het landelijke, veel groen en af en toe een meertje.
We komen ook nog door een kustplaatsje maar dat is zo toeristisch, dat houdt ons tegen om er te gaan kijken, wat een drukte: Kungshamn.

We pakken een stukje E6 en gaan 3 afritten later een kleinere weg op en eindigen in Skredsvik, een klein plaatsje met een kerk. Daar willen we gaan staan maar mijnheer pastoor heeft al heel veel visite, oftewel de parkeerplaats staat vol auto’s. We besluiten om elders wat te zoeken; er is een natuurreservaat maar daar staan ook veel auto’s (zal wel met de zondag te maken hebben). We rijden het weggetje verder af en vinden weer een pracht plek naast een grote schuur en een klein weggetje dat naar een paar huizen gaat, althans aan de brievenbussen te zien vooraan het weggetje.
route van vandaag: dag 32

15 juli - maandag - Skredsvik (Zweden) / Hellebæk (Denemarken)

Vandaag was een reisdag, we hebben ons voor het grootste deel via de snelweg verplaatst. We dachten om via de tolbrug naar Denemarken te rijden  maar gaandeweg zijn we naar Helsingborg gereden om de boot naar Helsingør te nemen, een half uurtje varen. Er stond heel veel wind, onder het rijden al hadden we veel zijwind, maar het was een bijzonder rustige overtocht.


Onderweg zagen we in de verte kite-surfers, er was veel wind en flinke golven, dus ze gingen even los....


In eerste instantie hadden we een plekje gevonden op een parkeerplaats bij een voetbalveld maar op een gegeven moment kwam er een auto langsrijden met 4 jongelui erin. Ze gingen verderop een tijdje staan en reden toen weer weg. Het voelde niet lekker, bovendien stonden we (zagen/hoorden we later) naast de spoorlijn, dus het besluit was gauw genomen om verder te zoeken.

Nu staan we in een natuurgebied op een parkeerplaats met uitzicht op Schotse Hooglanders, een trots runderras met prachtige hoorns. Ze zijn nieuwsgierig en komen steeds dichterbij.

We zijn door het plaatsje Hellebæk gereden, het is bijzonder pittoresk met kleine huisjes/cottages. Het doet heel Engels aan. Ik denk dat dit stukje van het eiland, Korsør, wel erg mooi zal zijn. Morgen gaan we eens op verkenning uit.


Route van vandaag, dag 33: Ik heb geen kaart gefotografeerd want we hebben op 3 kaarten gereden en die kon ik niet aan elkaar ‘plakken’.

16 juli - dinsdag - Hellebæk (Denemarken) - Lubeck (Duitsland)Het veld is leeg, geen runderen met mooie hoorns meer.Gisteravond waren de Schotse Hooglanders al vertrokken naar een ander gedeelte van het nationaal park, vanmorgen waren ze ook niet meer te zien. We zijn de kustweg verder gevolgd, we wilden van dit gedeelte van Korsør nog wel wat meer zien. Het is er inderdaad erg mooi, een mooie streek langs de kust met leuke huisjes en zo.Woeste golven, er staat vandaag weer veel wind.


We rijden vandaag verder naar huis en zullen daar eerder aankomen dan verwacht. We kregen nl. vanmorgen bericht dat Gerard, een broer van Co, vannacht is overleden. We hadden anders in Denemarken nog wat rond gereden, het lijkt ons hier wel mooi, ook om te fietsen. Maar de plannen worden aangepast naar de omstandigheden, het zij zo.Na in het noorden van het eiland rondgereden te hebben zakken we af naar het zuiden. Onderweg hebben we bij een MacDonalds binnen gezeten om even te internetten, om op te zoeken wat de brug kost en wat de veerboot kost. We gaan niet via de tolbrug maar met de veerboot van Rødby naar Puttgarden in Duitsland. Het scheelt een flink aantal kilometers rijden en het scheelde qua prijs niet zoveel. We rijden het laatste stuk in Denemarken veel binnendoor wat ons leuker lijkt dan over de snelweg. In Duitsland gaan we de snelweg pakken, nu willen we eigenlijk wel gewoon naar huis rijden.


Veel bloemen onderweg, om vrolijk van te worden.


We pakken de veerboot van 18.45uur, eten in de camper aan boord van de boot en komen om 19.40uur aan in Puttgarden. We zetten direct de camper aan de kant want we willen graag het programma zien over de 4daagse van Nijmegen, dat is altijd wel gezellig om te zien. Daarna rijden we verder en we eindigen in Lubeck, op een grote parkeerplaats van een giga winkelcentrum, er staan al drie andere campers.
Ik heb geen route op de kaart meer ingetekend: we rijden nu rechtstreeks door naar huis, we zullen morgenavond wel thuis arriveren.
17 juli - woensdag - Lubeck (Duitsland) - thuis

Home sweet home, oftewel; we zijn weer thuis. Eerder dan verwacht maar het is goed zo.Reisroute in

Noorwegen


Fotoalbum deel 1

Fotoalbum deel 2


coordinaten


Terug naar

reisoverzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Noorwegen