Sri Lanka 2015  -  periode 3  - 17 november t/m 20 november


dinsdag 17 november - Kandy


Hier een website waar veel informatie opstaat over Sri Lanka.


Vanmorgen had ik een aarzelende start, voelde me een beetje slapjes en het eten stond me een beetje tegen. Maar ik heb wel gegeten en toen ging het wat beter. We gaan immers op stap met Anas, die om 9.30uur ons op komt halen. We zitten nog aan de ontbijttafel als hij er als is, een half uur te vroeg. Maar hij is als tuktuk chauffeur erg goed in wachten dus dat doet-ie ook.


We waren al vroeg wakker, 6 uur en Co ging effe een rondje lopen in de omgeving en heeft een paar leuke plaatjes geschoten.
Ik krijg de rest van mijn ontbijt mee als doggiebag en we gaan op stap. Anas heeft een heel programma waar wij direct in gaan snijden, dat vindt hij wel vreemd maar dat is dan maar zo.


Als eerste gaan we naar the Royal Garden, ook wel botanische tuin genoemd. We worden een half uurtje ‘losgelaten’ dan worden we weer opgehaald. Het mooiste aan deze tuinen vonden we de orchideeën tuin en de tuin waar bloeiende planten stonden.mooie tropische bloemen


orchideeën zijn prachtig om te zien, vooral van dichtbij
Je kunt aan de mensen links voor zien hoe hoog dit ca. is, er staat een man bovenin de boom te snoeien, rechts spreekt voor zich, 4 ladderdelen


Je moet er helemaal voor naar Sri Lanka maar dan heb je wel een IJsvogel op de plaat vastgelegd.

Er hangen giga grote vleermuizen in de bomen, ze zijn zo’n 40 a 50cm groot.


Daarna rijden we naar een plek waar we op olifant kunnen rijden, je mag ze eventueel ook wassen maar dan moeten we daarna zelf ook in bad en daar bedanken we voor. Co is mijn held want hij gaat op een olifant rijden. Hij zit nog niet of de olifant vraagt al om een banaantje, Co heeft het er zo druk mee om de bananen uit te delen dat hij bijna niet om zich heen kan kijken. Het kan zijn dat-ie er niet helemaal schoon en fris uit vandaan komt want de olifant kan zomaar zijn slurf vol met water over hem heen gooien maar dat gebeurt gelukkig niet, want zoveel schone kleren hebben we nu ook weer niet bij ons, tijdens het backpacken.gelukkig bleef de douche uit


links: en maar banaantjes voeren, midden: pa en ma even samen op de foto


Na de olifanten gaan we naar een theefabriek. Het is erg interessant om te zien hoe de thee na het plukken verwerkt wordt en welke kwaliteiten er over blijven na het drogen. We ‘mogen’ uiteraard het een en ander kopen maar dat doen we helemaal aan het einde van onze reis, anders moeten we het alle dagen mee sjouwen.

het drogen van de thee - witte thee - en verschillende theesoorten


We gaan ook nog naar een spicegarden, een Ayurvedische kruidentuin. Eerst krijgen we uitleg over de vele kruiden die er zijn en de toepassingen voor allerlei kwalen. Ook als je bijvoorbeeld te dik bent of een te hoog cholesterolgehalte hebt is er wel wat voor, allemaal op natuurlijke basis. Maar wij zijn gelukkig niet te dik en ons cholesterol gehalte is oke. We lopen verder en krijgen een kopje thee, de man geeft ons een gezichtsmassage en geeft aan dat we straks ook nog een massage aan onze benen en nek krijgen. Dan grijpen we in, we geven aan dat we dat niet willen omdat we niet van plan zijn om iets te kopen, we hebben het niet nodig en we willen het niet meesjouwen. Dat geeft niet, we mogen de massage ontvangen en zijn niet verplicht om iets te kopen. Maar we geven hem wat geld en gaan weg.nog van vroeger


Adam’s Peak in de verte, een pelgrimsoord/berg


Dan wil Anas nog naar een houtfabriek en een juwelenwinkel maar wij willen alleen naar de houtfabriek en niet voor juwelen kijken, dat hebben we in Marokko al genoeg gedaan. We krijgen een korte rondleiding door de houtfabriek, het is erg leuk om te zien. Dan worden we gauw naar de propvolle winkel geleidt, er staan prachtige dingen allemaal maar we zoeken hier ook zo snel mogelijk de uitgang op.


Anas snapt er allemaal niets van, dat we dingen van zijn programma niet willen, hij is beetje van slag. Zal ook niet meevallen om zo uit je patroon te moeten stappen. Maar we zeggen tegen hem dat we helemaal happy zijn maar nu eenmaal niet van dit soort dingen houden. We willen nog wel wat mooie uitzichten zien en dat gaan we dan nog doen.


Om 17uur zijn we terug in het hotel en om 18uur gaan we eten. Het was een erg warme dag vandaag maar gelukkig vingen we tijdens het rijden in de tuktuk lekker wat wind. Maar het was veel zweten en veel water drinken.


Vanmorgen heeft Anas ons geholpen om een ticket voor de trein naar NuwaraElyia te kopen. Ik bestel een kaartje voor de 2e klasse maar die is vol, de 1e klasse ook, ik snap er niets van. Dan grijpt Anas in, spreekt met de kaartjes verkoper, die we zeer ongeïnteresseerd vinden en het is in kannen en kruiken. We hebben twee zitplaatsen, in welke klasse, geen idee maar kunnen zitten zegt Anas. Kosten: LKR400 per persoon. Morgen om 11.10uur gaat de trein rijden.


Als je met Anas een rondrit in zijn tuktuk wilt maken als je in Kandy bent, hier zijn zijn gegevens: A.C.M Anas, 077-1828555, anas1828555@gmail.com


Bij terugkomst wil Kuram wel een foto en filmpje van Co op de olifant voor op zijn facebook pagina. We maken ook nog een foto met z’n drietjes en hij is helemaal in zijn sas.


Het hotel waar we zaten: the Hills lodge, 077-4620727. Een erg leuk hotel, kleinschalig met 6 zeer ruime kamers, te boeken via booking.com of rechtstreeks via telefoon.met Kumar op de foto in ‘zijn’ hotel, een erg aardige en gastvrije manwoensdag 18 november - Kandy - Nuwara Eliya

We waren al vroeg op, 7 uur, pluk de dag. Om 10.30uur worden we opgehaald door Anas nadat we hartelijk afscheid hebben genomen van Kumar, hij heeft prima voor ons gezorgd. We krijgen op verzoek nog een zakje mee met onze lunch, een ei sandwich.


We zijn ruim op tijd op het station. Er staat nergens aangegeven welk perron je moet hebben dus we gaan maar daarheen waar de meeste mensen staan. Als de trein er is hebben we geen idee waar we in moeten stappen en in welke klasse, er is 1, 2 en 3. Op onze ticket staat het niet aangegeven en gisteren bij aankoop kregen we al helemaal geen antwoorden op onze vragen.


We stappen maar de 2e klasse binnen en als we bij plaatsen 31 en 32 komen zit er een mevrouw. We vragen vriendelijk of ze op wil gaan staan want ze zit op onze plaats. Maar ze schikt wat, lacht vriendelijk maar blijft mooi zitten. Wij gaan wachten maar er gebeurt niets. De mijnheer achter de vrouw geeft aan dat we misschien wel in een andere klasse moeten zijn en dat de 1e klasse meer naar voren is.
We lopen daarheen maar daar kunnen we niet in, de deuren zijn dicht. Gelukkig komen er twee conducteurs door de trein onze kant op zodat we in ieder geval kunnen vragen waar we zijn moeten. Hij kijkt op het ticket en zegt: helemaal achteraan. Daar is dus de 3e klasse. Tijdens het teruglopen komen we weer langs de mevrouw die ‘op onze plaatsen zat’ en ik verontschuldig me bij haar, ik krijg een glimlach terug.


Toen we gisteren op het station kaartjes wilde kopen voor de 1e klasse kon dat niet want die was vol. Toen vroegen we voor de 2e klasse, die was ook vol. Als we nu door de rijdende trein lopen is de 2e klasse helemaal niet vol, er is zelfs plek zat. Maar ja, er wordt gecontroleerd dus we stappen op het volgende station maar uit om naar de 3e klasse te gaan.


Die is wel aardig vol en we gaan op twee andere plekken zitten want onze zijn bezet. De mensen moeten hun rugzakken optillen want er staat veel in het pad, de rekken zijn vol.

wij zaten bijna achterin, achter ons alleen het spoor


De rit kan beginnen, gelukkig hebben ze ventilatoren aan het plafond hangen die het nog doen ook, want het is warm in de trein. Alle ramen staan open maar toch. We zitten met een Duitse jongen, een Chinees stel en een paar Engelsen. We raken aan de praat en het is wel gezellig zo.


We hebben ca. 4 uur gereden en het laatste uur hebben we helemaal achterin gestaan in de deuropening. Konden we nog wat filmen en foto’s maken en het was wel lekker zo op de wind.


Het is een erge mooie omgeving, uiteraard gedomineerd door theeplanten. De theeplant is eigenlijk een boom maar het wordt kort gehouden zodat de vrouwen het staande kunnen plukken, het is nu dus eigenlijk meer een struik. Af en toe zien we vrouwen plukken, maar het is niet druk.


Rond 15uur komen we aan in Nuwara Eliya. Vanmorgen voor het vertrek heeft Anas nog gebeld met een hotel in Nuwara Eliya en een tuktuk geregeld. Het is zo’n 10km van het station naar Nuwara Eliya en als we aankomen op het station staat onze chauffeur al klaar.


Even later zijn we bij het hotel, het ziet er niet zo gezellig uit, eerder wat verwaarloosd. Maar we hebben reviews gelezen op booking.com dus het zal wel goed zijn, het is Milano Inn. We worden hartelijk ontvangen door de receptionist en hij laat ons de kamer zien die je krijgt als je via booking.com boekt, dus ook in die prijsklasse. Het ziet er zeer eenvoudig uit maar het is schoon. We bestellen gelijk een pot thee en er staat een gratis fles water op het tafeltje. We vragen gelijk een extra deken want het kan hier best wel afkoelen ‘s avonds.
We gaan gelijk het plaatsje in want we hebben geen truien bij ons. We waren immers van plan om eerst naar het noorden te reizen. Maar plannen zijn er om gewijzigd te worden, anders is het geen goed plan. Voor mij kan ik geen leuk vest/trui vinden dus koop ik een mannenvest die Co ook past, is-tie later voor hem. We gaan niet iets kopen wat we later niet meer zullen dragen.


Dan gaan we eten in het restaurant van het hotel en dat valt ons alles mee. Maar we gaan morgen op zoek naar een andere plek want ik vind het allemaal een beetje deprimerend overkomen. We hebben nog geeneens een uitzicht, er zit wel een raam in de kamer maar dat is bubbeltjesglas.


We hebben hier wel snel internet dus dat is wel fijn.naar ‘periode 4


terug naar ‘overzicht


gastenboek


© 2013 Lia Keizer

 

Sri Lanka