Canada/USA/Mexico 2016 - 2017  -  periode 68  -  19 maart  -  22 maartzondag 19 maart - Teotihuacan


What a night, eentje om gauw te vergeten. We gaan vanmorgen onze centjes voor de komende nacht terug vragen en we gaan naar PePe’s RV park in Tepotzotlan. Er waren heel veel harde knallen door de nacht heen en schreeuwende mensen, niet bevordelijk voor een goede nachtrust.


Om half 7 kwam er een Maria processie langs met orkest en harde knallen, een uurtje later kwamen ze weer terug.


We zijn dan ook al vroeg op maar moeten wachten op Irma, de eigenaresse van de camping. Langzaam aan komt de camping tot leven, onze overburen waren gisteren op pad en komen even kennis maken. Op de camper staat Arizona maar het zijn Engelsen, ze hebben deze grote camper gekocht in mei 2015 en reizen er al zo lang mee rond. De camper is 9 jaar oud maar ziet er nog nieuw uit. Ze hebben hem van een particulier gekocht voor USD 135.000 en als de camper niet gebruikt werd stond-ie in een ruimte met airconditioning. Het plan is om de camper te verkopen als ze uitgereisd zijn. 10 jaar geleden hebben ze het ook zo gedaan maar toen hebben ze de camper verscheept naar Engeland, deze is een paar maten te groot, zou te duur worden.


We maken een praatje met de buren voor en achter, gaan douchen, onder de enige hete douche (erg lekker) en spreken daarna nog de Duitsers die hier al 14 dagen staan. In het algemeen is het een rustige camping maar het schijnt een feestdag te zijn en dan is het letterlijk en figuurlijk feest. Maandag en dinsdag zijn ook vrije dagen voor de Mexicanen.


We hebben hier wel goede stroom en dat is in Tepotzotlan heel wisselend, daar hebben we toen 2 zekeringen van onze omvormer mee verspeelt. Dus besluiten we toch maar om nog een nachtje te blijven en vandaag wasdag te houden. Onze buurvrouw voor was gisteren al met de was bezig en gaat er vandaag mee verder. Maar dat wil ook wel met drie kleine kinderen.
Achter onze camper staat een grote Bougainville waar regelmatig grote vlinders in landen, even vastleggen dus. Volgens Irma moet er in de boom bij de ingang een adelaarsnest zijn met jonge adelaars maar we kunnen het niet ontdekken.


Het is weer heerlijk weer en als de was klaar is lopen we nog even naar het dorp, op 5 minuten afstand van de camping is het centrale plein, de Zocalo. Het is er gezellig druk, de winkeltjes zijn open en er is een kleine markt. We zitten daar nog even in het zonnetje want bij de camper is die er niet meer. En als de zon weg gaat wordt het snel kouder.


maandag 20 maart - Teotihuacan - Tepotzotlan


Wederom, wat een lawaai. Maar gelukkig waren er vannacht geen harde knallen, alleen de muziek ging door tot een uur of 4. Dus op deze camping moet je niet zijn tijdens het weekend en/of feestdagen.


Rond 9 uur gaan we van start, TomTom geeft aan dat het 53km is en dat we er 1.15uur over gaan doen, we gaan het zien. Ik weet dat we veel binnenweggetjes zullen nemen, dit om de drukte rond Mexico City te vermijden.


Het begint meteen al goed, in een straatje is de weg geblokkeerd vanwege een kermis. Wel een grappig gezicht, een kermis met heel eenvoudige attracties, maar voor kinderen maakt dat niet zoveel uit.kermis in Teotihuacan - de hondjes zagen hun baas naar binnen gaan, ze verblijven op het dak - een ouderwetse straatvegerVoor ons maakt het alles uit want nu komen we op een gravel road, die overigens goed te doen is. Maar het is rustig aan rijden, vanwege het gehobbel. We merken aan de mensen dat er niet alle dagen dit soort auto’s langs komen.


We komen langs een ziekenhuis en 50 meter verder op zie ik drie bedrijfjes van begrafenis ondernemers, persoonlijk zou ik naar een ander ziekenhuis gaan.


Verderop de route wil Tomtom iets wat niet kan, een gravel road die over een spoorweg gaat. De rail steken er dus gewoon bovenuit, net als normaal zoals een rails is. Dus weer omkeren en een ander padje zoeken. Maar we komen er, tegen half 12 zijn we in Tepotzotlan. We hebben wel nog onderweg wat boodschappen gedaan. De weg was trouwens weer erg slecht.een prachtige muurschildering, kijk dat is nou eens een stuk mooier dan gewoon graffitiBenjamin is aanwezig maar hij kan zich ons totaal niet herinneren, en het is nog maar 6 weken geleden dat we hier waren, kort van memory zeg maar. Raoul hebben we niet kunnen ontdekken, maar het kan zijn dat hij vrij is vanwege de feestdagen van vandaag en morgen.links: die verzamelde vast koelkasten en wasmachines - de grote stier in Tepotzotlan, je kunt er mee op de foto


De camper van Han en Monique staat er fris en fruitig bij. Die zijn nu ondertussen onderweg naar hier dus die zullen we morgen ontmoeten. Het is alweer vertrouwt hier, de wit/zwarte hond ligt weer op onze mat voor onze deur, net of we niet weg geweest zijn.


Er staan nog een paar andere campers, een Spaans stel waarvan een dochter in Mexico woont. Ze gaan straks hun camper een maand of 5 stallen en dan terug naar Spanje. Op de plek waar wij de vorige keer stonden staat een grote ‘coach’ camper van Canadezen uit Quebec. Zij wonen en werken in hun camper en zijn nu 3 jaar onderweg. Deze zomer gaan ze ook voor een bepaalde periode naar Quebec, voor het eerst sinds 3 jaar.


In de middag lopen we nog even naar het stadje, het is er gezellig druk. Normaal is de markt op zondag maar vanwege de feestdagen is er nu ook markt, leuk weer hoor.de enige bloemetjes op de camping


de camper van Han en Monique staat er prima bij - de hond kijkt me met trouwe hondenogen aan, kop op de treeplank, nee je mag er niet in


Als we terug zijn gaan we lekker in het zonnetje zitten, dit is weer helemaal ons temperatuurtje. De klamboe heb ik ook weer opgeborgen, de laatste dagen hebben we geen muggen meer in de camper gehad.
dinsdag 21 maart - Tepotzotlan


Vanmorgen om half 7 zagen we Han en Monique de camping op komen lopen met hun koffers. Het was een hartelijk weerzien. Ze zijn een paar uurtjes naar bed gegaan, niet langer want je moet het ritme hier weer zien op te pakken.


Wij zijn onze camper schoon gaan maken en tussendoor af en toe een praatje maken met de andere camping bewoners. Het was weer heerlijk weer. ‘s Middags kwam er veel wind en zagen we hele zandwolken door de lucht gaan, gelukkig daalde het zand niet op onze camper neer. Maar het zag in de verte helemaal mistig van het vele zand.lijkt wel een ‘before and after’ - tijdens de zandstorm en ernaLater in de middag hebben we met Han en Monique even lekker bij gekletst. Carme, de Spaanse camperaar, kwam wat tips geven voor Yucatan en Cancun, voor Han en Monique, zij gaan die kant nog op. Later liep ik nog naar Carme en Fernando om wat tips te geven voor Alaska, waar zij deze zomer naar toe gaan. Een uur was zo om. Het was ook etenstijd dus nodigde ik hun uit om ‘s avonds bij ons te komen.


Fernando spreekt alleen Spaans, Carme spreekt ook een beetje Engels. Volgens haarzelf helemaal niet goed maar dat viel erg mee hoor. Toch kon ik merken dat ik in januari Spaans heb gestudeerd via internet. Veel woordjes begreep ik wel, als er maar niet te snel gesproken wordt. Het was gezellig, ze hadden Mezcal mee, een 40% sterke drank van de Agave. Ik moet zeggen, dat het niet zo sterk smaakt als bijvoorbeeld Schnaps. Het was zelfs wel lekker te noemen, net of het gerookt was. En we dronken kleine beetjes.


Morgen gaan we weer verder, we reizen verder naar het noorden, naar Tolontongo. Zoek het maar eens op via Google. Het zijn natuurlijke warmwater bronnen. Er is een waterval, een stoomtunnel en een grot, allemaal met warm tot heet water en natuurlijk. Ik heb er foto’s en filmpjes van gezien op youtube en het zag er wel er leuk uit. We kunnen daar ook kamperen, dus helemaal goed.


Dan is het nog twee ‘nachtjes’ slapen/reizen dan zijn we in Amerika. Vandaag ook onze verzekering voor Amerika geregeld, die hadden we stop gezet in november toen we naar Mexico kwamen. Nu gaan we naar een goedkopere verzekeringsmaatschappij. Als alles rond is zal er verslag van doen.


Vandaag 21 maart is dus de lente begonnen, wij leven al heel lang in de zomer. Nu maar hopen dat het in NL ook eens mooi weer gaat worden.


woensdag 22 maart - Tepotzotlan - Tolantongo


Je kunt geen stap buiten de deur geven of de drie honden van de camping komen je enthousiast begroeten. Als Beauty, het kleine hondje van Raoul, er bij komt heeft-ie geen schijn van kans met al die grote honden om hem heen.


Vanmorgen zijn we naar het dorp gelopen, Co heeft nieuwe korte broeken nodig, degene die we mee hebben blijken niet van zo’n beste kwaliteit te zijn, ze scheuren spontaan kapot. Ik hoor op een gegeven moment een geluid en zie dan dat de herdershond van de camping met ons meegelopen is. Vorige keer was het de zwart/witte hond maar die ging al gauw terug. De herdershond niet, hij liep het hele eind mee. En dan voel ik me toch wel verantwoordelijk. Hij wilde zelfs mee naar de bank maar dat konden we toch voorkomen.er staan bij een drogist een bak met water en hondenbrokken buiten


Trouwens, bij de Bancomer lukt het ons niet om geld uit de automaat te krijgen. Elke keer wordt het geweigerd. Ik kan ‘all the way’ gaan, dus pincode inbrengen, het bedrag dat ik wil en dan vervolgens komt er een melding dat het niet geautoriseerd is, heel vreemd, bij de andere banken lukt het wel.


De hond blijft keurig bij ons lopen, laat de bakken met water en hondenbrokken staan, hij krijgt thuis waarschijnlijk goed te eten. Af en toe voel ik een natte neus tegen mijn benen, zo van, ik ben er nog hoor. En als-ie voor me loopt kijkt-ie af en toe even om of ik er nog wel ben. Ja, mijn natte neus zal hij niet voelen op zijn vacht.  haha


Als we terug zijn komen betalen we voor 2 nachten en even later komen Han en Monique ook terug van het boodschappen doen. We nemen afscheid van Fernando en Carme en ook van Han en Monique. Zij gaan richting Yucatan en Belize en dan terug naar Amerika. Het plan is dat ze naar Zuid-Amerika gaan maar de komende maanden is het regenseizoen die kant op. Dus gaan ze terug naar Amerika en dan later naar het zuiden.


Onderweg doen we nog een paar boodschappen en slaan voor Co een aantal t-shirts in, ze zijn in Mexico heel goedkoop en ze komen altijd van pas.in Tepotzolan worden de muren geschilderd - een winkel boven op een muur - de mevrouw zet de ladder neer, de winkel is open


deze topes is prima te zienWe rijden over tolvrije wegen dus dat wordt weer veel topes rijden. De wegen zijn weer niet al te best. Dan komen we toch een klein stukje tolweg tegen, 40 pesos. Monique vertelde gisteren nog dat zij best wel veel betalen op tolwegen, en dat klopt. Ze betalen ruim twee keer zoveel als ons vanwege hun dubbele as achter.


Bij Pachuca rijden we zo een file in. Het is 2baans maar mensen gaan ook op de vluchtstrook rijden. Even later moeten ze weer invoegen. Ondertussen komen er links van ons ook nog twee rijen auto’s bij, dus van 5 moet het naar 2 banen. Er zijn nl. wegwerkzaamheden aan de gang, wat een zootje is het zeg.van vijf rijen terug naar twee


te koop: snoep en scheerspiegels - een jongleur - hoog opgetast


mooi houtsnijwerkIn Pachuca gaan we naar een groot winkelcentrum om geld te pinnen, anders kunnen we straks nog geeneens naar de hotsprings in Tolantongo. Het is een heel gedoe maar uiteindelijk hebben we weer pesos in de knip.


Bij het plaatsje Ixmiquilpan gaan we de snelweg af en via gele wegen naar Grutas Tolantongo. Maar al snel gaat de weg over in onverhard. We hebben geen idee hoe lang dat gaat duren, we zien wel. Maar dan wordt het toch wel erg ruig en besluiten we om een andere weg te zoeken. Gelukkig komen we weer op asfalt maar dan draait de weg weer terug. We vragen aan een man hoe we naar Tolantongo komen. We moeten terug naar de doorgaande weg en dan in het volgende plaatsje rechtsaf. We leren er weer van. Als het een attractie is die in de weekenden druk bezocht wordt staan er ook wel borden hoe je er moet komen. Het was wel een ‘campestre’ route, erg leuk maar we kwamen niet waar we wezen wilden.

zeer campestre

En die staan er, gewoon tot in de plaats Ixmiquilpan rijden en de rest volgt vanzelf. We rijden door een mooie groene omgeving waar veel landbouw is. En er zijn weer bergen in zicht, het is weer genieten. Een uurtje later komen we aan bij een betonweg die behoorlijk af daalt, via veel haarspeldbochten. De laatste 300 meter naar de betaalplaats is onverhard. Gelukkig is het droog want bij nat weer lijkt het me behoorlijk lastig rijden. Er is nog een stuk waar een aardverschuiving is geweest, daar is de weg 1 spoor. Het laatste stuk is trouwens een en al haarspeldbochten maar prima te doen. Bij nat weer zal het een ander verhaal zijn.even kronkelen - 1sporig vanwege een aardverschuiving - de blauwe, warme rivier in de diepte


We zijn er om 18uur en we hoeven alleen te betalen voor de volgende dag. Een ticket is geldig van 8am tot 7pm. Als je op de dag komt betaal je voor die dag en voor de volgende dag als je wilt overnachten. Dus dubbel voor 1 nacht.


We parkeren de camper ergens halverwege de kassa en de rivier en trekken onze zwemspullen aan en schoenen. We dalen via trappen af naar de rivier en stappen het warme water in. Dat is toch wel heel vreemd, dat er warm water door de rivier stroomt, het is heerlijk. Morgen gaan we verder op onderzoek uit. Er is een waterval, een stoomtunnel en een grot met heet water. Daarnaast zijn er ‘pozas’, warm water baden, jullie gaan het allemaal zien op de foto’s morgen.


Het was vandaag een vermoeiende rit, met veel drukte op de weg en heel veel topes. De temperatuur varieerde van 30,5º tot 21º aan het einde van de middag.verder naar periode 69


route


coördinaten


terug naar ‘overzicht


gastenboek


© 2013 Lia Keizer

 

Mexico 2017