Canada/USA/Mexico 2016 - 2017  -  periode 79  - 1 mei -  4 meimaandag 1 mei - Jamaica - Mission Road


Gisteren hadden we een temperatuur van 12,5º, warmer werd het niet. We hadden het gevoel dat we zo de winter inreden toen in Vermont aankwamen. Het was koud, grauw weer en de bomen waren nog niet groen, de meeste kaal, een paar begonnen uit te lopen. Vannacht was het 8º en toen we vanmorgen opstonden was het 7º. We hebben toen eerst maar de kachel aangedaan.


Om half 8 gingen we naar binnen. Amos was op en had het grote fornuis opgestookt, hier was het al lekker warm.


Het oudste deel van het huis (niet gebruikt) is van rond 1780, het is het oudste huis in Jamaica, dat een dorp werd toen er vier huizen stonden. Het nieuwere gedeelte, waar ze werkelijk in wonen, is van 1930.


Ze wonen aan het einde van een doodlopende gravelweg, het enige geluid wat je hoort is van de kleine rivier die overgaat in de waterval. We hebben hier dan ook heerlijk geslapen.de kelder met de weckpotten


broer helpt kleine zus met haar schoolwerk


bij het beekje, even water tappen


Tegen half 9 kwam Ilana en even later Lilian naar beneden. Als je dan nagaat dat ze gisteravond om 9 uur naar bed gingen, dan hebben ze een beste nacht gemaakt. Toen Abram de keuken in kwam pakte hij een emmertje met groen afval op om dat naar de kippen te brengen, ieder heeft zijn vaste taken. Lilian had haar kleren meegebracht naar de keuken en kleedde zich voor het fornuis aan. Boven was het te koud.


Ik lees nog het laatste deel voor uit een voorleesboek, niet te moeilijk, Engels is immers niet onze moerstaal. Het is wel grappig, zoals zoveel kindertjes kent ook Lilian het boek uit haar hoofd. Vertel niet iets anders als wat op de bladzijde staat want ze heeft het feilloos door.


We eten samen een lekker ontbijtje met zuurdesembrood en scrambled eggs. Tegen 10uur staan we op en nemen afscheid van de familie. We krijgen nog eieren, knoflook en een groot stuk kaas mee. Ze kunnen de eieren niet op, zoveel leggen de kippen. En ze krijgen ook regelmatig stukken kaas van een kaasfabriekje, stukken die niet voor verkoop geschikt zijn, omdat er onregelmatigheden in zitten, het moet allemaal gaaf zijn.


Als we op het pad zijn onder huis vullen we onze watertank nog met het rivierwater, Amos gaf gisteren al aan dat dit water zo zuiver is dat je het kunt drinken, dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Ik struin wat rond in de buurt en vindt paddestoelen op rottende boomstammen en nog wat andere leuke vormen en kleuren.een mooie rups


allerlei soorten paddestoelen zijn er te vinden op de dode bomen


in prachtige kleuren


kunstwerken van moeder natuur


Als we in het dorp aankomen zien we een bibliotheek en doen het dagelijkse ritueel. Een uurtje later gaan we verder richting Boston. Bij een grote mall in Nashua gaan we even winkelen, we zijn nu in de staat New Hampshire en dat is een staat die geen tax/belasting rekent over de producten.


We zijn laat terug bij de camper en arriveren om 8pm bij een kerkje op onze route. Als we zitten te eten komen er twee mannen naar ons toelopen, ze zijn van de kerk. Co geeft aan dat we hier willen overnachten of dat goed is. De man die ons aansprak twijfelt maar uiteindelijk mag het, nice.


Vandaag zijn we gestart in Vermont, vandaar uit reden we New Hampshire in, toen Massachusetts en net over de staatsgrens in Nashua, New Hampshire hebben we inkopen gedaan.


De temperatuur kwam vandaag niet hoger dan 14,5º, het was wederom een grauwe dag.welkom in New Hampshiredinsdag 2 mei - Mission Road - Pequannock


Vandaag hebben we weer een paar staten ‘gedaan’. We startten in Massachusetts, reden zuidelijk, jawel zuidelijk, door Connecticut en New York en zijn ‘s avonds in New Jersey aangekomen. Wat gaan ze nu weer doen, ze gingen toch Boston bezoeken.New York staat - er wordt een nieuwe brug gebouwd - US$ 500 boete als je spullen uit je auto gooit


Het plan was Boston, en het was een goed plan. Weet je nog, ‘een goed plan is pas goed als je het kunt wijzigen’. En dat doen we nu.


We zijn sinds Mexico bezig te mailen met Hischam Mekhchane B&B Expeditie b.v., een Nederlands bedrijf dat goederen, auto’s en ook campers verscheept, althans zij regelen het. Ze zijn een stuk goedkoper dan Seabridge alleen vergt het even wat tijd voor je alles op een rijtje hebt. Het bedrijf is niet zo snel met terug reageren als bij Seabridge en dan gaat er wat tijd overheen. En wij lieten het ook wat op zijn beloop gaan, het was immers nog lang niet zover.


Maar wij willen graag half juni onze camper thuis hebben omdat we dan naar een evenement willen van een paar dagen en dan is een camper erg handig. Bovendien zijn we ‘klaar’ met reizen en willen wel naar huis, we zien daar niet tegen op.


We hadden een prijsopgave gekregen van Baltimore naar Amsterdam en van Halifax naar Zeebrugge. Als we van Baltimore naar Amsterdam gaan duurt het verschepen 35 dagen, je gaat dan nl. via Le Havre, waar de camper op een ander schip wordt gezet naar Amsterdam. Vanaf Baltimore is het bij deze firma ca. €800 goedkoper dan vanaf Halifax. Seabridge is vanaf Baltimore €1000 duurder dan Hischam. Vanaf Halifax zijn ze nagenoeg gelijk in kosten alleen verscheept Seabridge sneller, mits er geen vertragingen zijn zoals op onze heenreis toen het schip 1 week later afmeerde. Dus dan ben je aan het dubben, zullen we naar Halifax gaan of Baltimore.


Vanmorgen hadden we een hotline met Hischam en kregen we gelukkig redelijk snel antwoord op onze mails. Tot onze laatste mail, toen was het waarschijnlijk ‘naar-huis-gaanders-tijd’ want er kwam geen antwoord meer. Dan is het lastig dat je 6 uur tijdsverschil hebt.


Wat bleek, in hun laatste mail aan ons schreef het bedrijf dat ze ging kijken of we niet naar Antwerpen verscheept konden worden, dat was dichterbij voor ons dan Le Havre. Ondertussen had ik ook een afvaarschema gekregen en daar zag ik dat de boot waar wij mee naar Le Havre gaan eerst naar Antwerpen gaat, dan naar Bremerhaven en als laatste naar Le Havre. 1+1=3, dan zetten ze onze camper toch in Antwerpen van de boot. Misschien dat dan de kosten ook nog lager zijn. Dus dat wordt vervolgd. De verscheping vangt dan 12 mei aan.


Dit houdt in dat we donderdag a.s. onze camper in moeten leveren in Baltimore en daar zitten we vanmorgen nog ruim 700km vandaan. Maar gelukkig zijn er snelwegen in Amerika, jazeker zijn die er, wij hebben ze alleen niet veel gereden maar ze zijn er wel. Dus die hebben we vandaag veel gereden.


En wat zijn de wegen in het oosten van Amerika slecht, vooral de snelwegen. Veel gaten, slechte verbindingen tussen de wegdelen bij bruggen, het is af en toe een verademing als we op een stuk nieuw asfalt rijden.


Waarom zijn jullie dan eerst naar het noorden gereden? Ik hoor het je zeggen/denken. Als je via Seabridge verscheept van Halifax of Baltimore betaal je een en dezelfde prijs, dus daar gingen we bij Hischam ook vanuit. We hadden eerder een prijs opgekregen van Baltimore naar Amsterdam en dat was dus al €1000 goedkoper dan bij Seabridge.


Maar toen we laatst een prijsopgave kregen voor Halifax was dat €800 hoger dan voor Baltimore. Ze gaven als reden op dat Halifax niet een veel bevaren haven is en dan zijn de prijzen hoger.


Wij wilden vrienden bezoeken in Vermont, in New Hampshire inkopen doen vanwege een tax-loze staat en en-passant Boston bezoeken. Dan zaten we ergens tussen Halifax en Baltimore in en konden we nog alle kanten op. Uiteindelijk kwam dus het balletje vanmorgen goed aan het rollen en besloten we om vanaf Baltimore te gaan verschepen. Morgen zal alles wel definitief worden.


Dus zijn er niet zoveel foto’s te bewonderen, langs een snelweg gebeurt nu eenmaal niet zoveel en lijkt alles op elkaar. Morgen hopen we meer te weten.
Vanmorgen was het koud in Massachusetts, 7º, en het regende vannacht. We zijn dus eerst bij een bibliotheek beland voor het internet en reden na de middag weg naar Baltimore. Onderweg liep de temperatuur rap op en zagen we om ons heen dat de lente hier goed op gang is. De bomen en struiken werden steeds groener en uiteindelijk was alles mooi groen en de temperatuur 26º. De korte broek en rok konden weer aan, dat is een stuk beter zo’n temperatuurtje. Op de hoogte van Massachusetts, New Hampshire en Vermont lag dus duidelijk een koufront.


Onderaan de pagina zie je een kaart van Canada, Amerika en Mexico met de staten waar we doorheen zijn gekomen. Deze kaart staat nu ook op de ‘route’ pagina.
woensdag 3 mei - Pequannock - Baltimore


Het regende vannacht een beetje maar dat stelde niet veel voor. Om kwart over 6 reden we naar een bibliotheek voor contact met Hischam over onze terugvaart. In NL is het immers 6 uur later dus hebben we genoeg tijd om te emailen.


Er is bericht dat ze het in werking hebben gezet, na mijn laatste mail van gisteravond, verder nog niets. We gaan rijden en stoppen rond 11uur bij een Lowe’s om te kijken of er al nieuws is. Niets dus klim ik in de computer en mail dat we nu weer op wifi zijn of er al iets bekend is.


Ik krijg een mail van Hischam die gericht is aan de ‘liner’ waar we mee varen (en aan ons) of die persoon ons de boeking details rechtstreeks wil mailen, dat is de kortste weg. Dus afwachten.


Tegen 14uur zijn we bij de Lowe’s in Baltimore en kijken we direct of er nieuws is, njente, nada, niks. In NL is het inmiddels 20uur dus ik stuur een mail naar ‘Sal’ van het ‘liners’ kantoor. Maar ik weet niet of het in Amerika zit of in Noorwegen. De rederij is Noors.


Dus er zit niets anders op dan te wachten tot morgen. We hopen toch wel dat we op tijd bericht krijgen want dan moeten we nog het een en ander voor elkaar maken in de camper. Dat doen we nu nog niet want als het morgen niet door gaat wordt het over drie weken.we zagen niet elke keer een welkomstbord - de skyline van Philadelphia - ze kwamen kat achter kat


We gaan naar een wasserette want de was moet nodig worden gedaan. En als we morgen wel onze camper gaan inleveren is dat allemaal schoon, hoeven we het thuis niet meer te doen. Co doet in de tussentijd de camper buiten om wassen, is die ook spic-en-span voor de afvaart. Ik moet zeggen dat dit een puike wasserette is. De was komt goed ‘droog’ uit de wasmachine en een half uurtje in de droger is genoeg, alles is goed droog, dat is wel eens anders. En dat alles voor US$ 7,75. Dus als iemand voor het verschepen zijn boeltje goed schoon en droog wil hebben (binnen een uurtje klaar): N39.332537º, W76.443654º, Laundromat Orems road.


Tegen 18uur rijden we naar een Baptist kerk die we onderweg naar de wasserette hebben gezien. We vragen aan pastor of we hier mogen overnachten. De beste man stond net bij het toetjesbuffet, op woensdag kun je hier eten, het was er druk van. Dus hij zei tegen mij dat hij het over een paar minuutjes zou laten weten. Volgens mij had hij geen horloge om want we hebben hem niet meer gezien. Het zal wel goed zijn.


We zijn weer een paar staten doorkruist: New Jersey, Pennsylvania en Delaware om te eindigen in Maryland. Het was rond de 22º, zonnig maar met een koude wind. De bomen zijn allemaal groen en we zien veel bloeiende struiken en bomen. Wat een verschil met het noorden waar we waren.


Wederom niet veel foto’s want er was weinig te beleven op en langs de snelweg. Geef ons maar het platteland.
donderdag 4 mei - Baltimore - Unionville


He, he, eindelijk kregen we bericht vanmorgen, nadat ik weer een mailtje had gestuurd naar de tussenpersoon in Amerika. Wij hebben onder onze mail altijd een fotootje van onszelf hangen en dat heeft misschien onze eerste mail in de spambox doen belanden. Nu kregen we vrij snel antwoord.


De overtocht is geregeld, als het goed is krijgen we vandaag informatie over het een en ander. We kregen in ieder geval door dat we uiterlijk maandag onze camper in moeten leveren. Terwijl ze bij Hischam zeiden dat we vandaag onze camper in moesten leveren.


IJs en weder dienend vaart de boot op vrijdag 12 mei weg en komt-ie op vrijdag 26 mei aan in Antwerpen. De totale transportkosten zijn € 2430 incl. havenkosten en begeleidingskosten naar de haven. Bij Seabridge kwam het totaal op € 3455. Als we via Halifax wilden verschepen kostte het bij beiden ongeveer hetzelfde wat rond de € 3200 was. Alleen ging Hischam naar Zeebrugge en Seabridge naar Antwerpen. Hischam zou er 28 dagen over doen tegen Seabridge 11 dagen.


We hebben gelijk een vlucht geboekt via Tix.nl, daar hebben we alle dagen nagekeken vanaf vrijdag t/m dinsdag om te vliegen en maandag bleek het goedkoopst te zijn. We vliegen maandag avond/nacht, en via Frankfurt, komen in het begin van de middag aan op Schiphol.welkom in Delaware, eindeloze ontdekkingen - allemaal golfkarretjes - een schilderij over de slavernij


Maar zover is het nog niet, we hebben nog drie dagen om hier nog rond te rijden. We gaan eerst naar Delaware een tax-loze staat (1 van de 2 aan de oostkant), we willen nog iets voor onze camper maar hebben het uiteindelijk niet gevonden. Wel kochten we een paar waterdichte wandelschoenen voor Co van het merk Keene (Dick en Tita) en mooie slippers voor mij.


Dat was wel een grappige winkel, Cabela’s. Met allemaal opgezette wilde dieren, mooi om te zien. En twee grote aquaria met grote vissen er in.

we hadden ze liever nog een keertje in het echt gezien, maar helaas

Daarna reden we weg van de drukte richting Amish gebied, richting Lancaster. Dat is niet zover van hier dus dat vinden we nog wel een leuk uitstapje.


De kerken zijn niet zo druk gezaaid in dit gebied. We vinden er een maar die is giga groot met een enorme grote parkeerplaats er om heen. Er staan veel auto’s en bij een van de gebouwen staat een mevrouw buiten. Ik loop naar haar toe en leg uit wie we zijn en wat we willen. Zij gaat er niet over maar ze verwijst ons door naar het church office gebouw.


Daar zitten een aantal mensen te vergaderen, hier moet ik ook niet zijn, een man loopt mee naar buiten en wijst de pastor zijn woning aan. Als ik aanbel doet er niemand open. Twee vrouwen buiten vertellen dat ik in de kerk moet zijn en moet vragen naar Lisa, de organist. Zij heeft vast een telefoonnummer van de pastor.


Ik loop de kerk in en spreek Lisa aan. Zij zegt direct dat het niet kan, i.v.m. de school en dat ze onze background niet kent, geen denken aan dat het kan. Dus gaan we maar verder, dit kan gebeuren nietwaar.


Een volgende kerk vinden we te dicht bij de weg en zo later nog een paar. Het loopt al tegen half 9 als we in een plaatsje een parkeerplaats vinden bij de brandweer kazerne. Dus dat is een laat diner.


Dus gaan we de komende dagen nog even genieten van het mooie Pennsylvania en het Amish gebied.een mooie covered bridge en daarna kronkelweggetjes, eindelijk weer na zoveel drukke wegen


verder naar periode 80


route


coördinaten


terug naar ‘overzicht


gastenboek


© 2013 Lia Keizer

 

USA 2017