Marokko - periode 5 - 13 december t/m 16 december


13 december - vrijdag - Fes/Meknes


We gaan vanmorgen Fes in, we willen naar een oude wijk toe. Dat is door de medina heen waar we gisteren ook geweest zijn. Het is vandaag een heilige dag dus tot ca. 13uur zijn de winkeltjes geopend daarna schijnt er weinig activiteit meer te zijn.

Maar eerst gaan we geitenmelk kopen, Co en Cees waren vanmorgen al eventjes naar de medina gewandeld en toen kwam net de melkboer aanrijden met een aantal melkbussen. Er kwamen direct allemaal locals op af met flessen en potten. Wij er ook heen en ja hoor hij had nog melk, dus wij blij en hij blij.De melkboer                            de voornaamste toegang tot de medina: Bab Boujnoud


We komen langs een moskee waar gezang/bidden klinkt. We mogen uiteraard niet naar binnen als niet-moslim. We lopen verder en staan bij een andere ingang weer eventjes te kijken en te luisteren. Dan komt er een Marokkaan naar ons toe die zegt dat we ook via een dakterras in de moskee kunnen kijken, daar hebben we wel oren naar. We lopen achter hem aan, gaan door een tapijtenhandel over vele traptreden naar boven, Cees komt iets later, het zijn dan ook erg veel treden. ;-)


We komen boven op een dakterras met uitzicht naar alle kanten over Fes, wat een antennes weer. Ik vraag aan de ‘gids’ of ze hier in Fes wel eens naar de tv kijken. Hij snapt het meteen en moet erom lachen. Hij wijst wat dingen aan en we maken wat foto’s.

We kijken ook uit op de Kairaouyine moskee en horen het gezang maar er is niet veel te zien. Het hoort samen met de Atharmoskee in Caïro tot de voornaamste islamitische instanties op het gebied van geloofsvragen. De moskee werd in de 9e eeuw gesticht en biedt plaats aan 20.000 gelovigen, het dak steunt op 270 pilaren. De moskee wordt beschouwd als een van de mooiste bouwwerken van Marokko. Jammer dat je het niet kunt bezichtigen maar ook dat het helemaal ingebouwd staat in de medina zodat je het ook niet van de buitenkant ziet. Maar van bovenaf is het ook indrukwekkend. Volgens de gids heeft de moskee 14 in/uitgangen.

Trouwens, alles wat groene daken heeft is een ‘heilig’ gebouw.                                   de vele daken en schotels van de huizen in de medina                                  de moskee Kairaouyine van boven af


Terug naar beneden stopt hij nog eventjes in de tapijtwinkel en ‘moeten’ we een foto maken van de fontein. Er zit een mannetje te bellen en heel toevallig als we klaar zijn met de foto’s is hij klaar met bellen en vraagt hij of we de tapijten willen zien.

Cees geeft aan dat we maar een kleine auto hebben dus dat we geen tapijt mee kunnen nemen. De man zegt dat hij magische tapijten heeft, groot en klein en dat je er mee kunt vliegen.

Terug in de medina betalen we de gids 20DH en lopen verder. We komen uit op een plein buiten de medina en gaan daar eventjes zitten.

Op straat pakken we een petit taxi die ons voor 20DH terug brengt naar Bab Boujnoud waar de campers staan.

We hebben trek in eten, in de medina was alles gesloten, hadden we kunnen weten, gelukkig had ik een paar blokjes kaas mee om te knabbelen. We zitten nog eventjes voor de camper in het zonnetje. Er loopt een zwerfhond rond, gisteren ook al, ze ziet er erg lief uit en is heel nieuwsgierig. Co geeft haar een plakje gedroogde worst en een blokje kaas maar ze moet geen van beide hebben, nou ja....

Even later komt er een zwerfkat en die smikkelt alles lekker op.


We besluiten, omdat hier alles op een oor ligt, om naar Meknes te verhuizen. En dat is met een camper natuurlijk zo gedaan, met 10 minuutjes rijden we Fes uit.

Het is ruim een uur rijden naar Meknes over de binnenwegen, je kunt ook over de tolweg maar dat willen we niet.

De weg slingert door het landschap en dat landschap wordt allengs wat groener.


We komen bij Meknes, althans bij de buitenwijken en de tomtom zegt dat we nog zo’n 11 km moeten rijden. Ik zeg, zal dit Meknes al zijn, we moeten nog 11 km? Maar het is echt zo, ook al weer zo’n grote stad waar we dwars doorheen gaan.

Op een gegeven moment staan we achter een lesauto en ik zeg tegen Co: hè, die heeft het stuur aan de rechterkant. Maar Co die ook rechts zat gaf aan dat er 2 sturen inzitten. Dat hebben we nog nooit gezien.

We waren te laat met een foto maken, helaas.


We komen aan op de camperplek, een parkeerplaats bij een monument voor Moulay Ismail. Hier hebben we begin dit jaar ook gestaan. Toen betaalden we 50DH nu is het 40DH voor 1 nacht.

Toen we bijna bij de plek waren kwamen we langs het plein bij Bab el Mansour en er was ontzettend veel drukte op straat en op het plein. Dus we waren de camper uit en Cees stond al te trappelen van ongeduld en plezier om er heen te gaan. Gelukkig willen wij dat ook dus we gaan gauw op pad. Het is gezellig druk, we kopen wat gezouten pinda’s op het plein en lopen over de souk.

Ik heb om wat langer te wandelen mijn wandelschoenen meegenomen maar die staan natuurlijk niet charmant onder een lange jurk of rokje. Dus we gaan op de markt eens kijken naar prettig zittende wat hogere schoenen zonder hoge hak. En die vinden we, ik hou ze gelijk aan,

kosten: 150DH/€ 13,50.

We lopen verder en we komen langs een tafel met leren damesjasjes. Co ziet op een paspop een leuk leren damesjasje met een ‘bont’kraagje, hij vindt het erg leuk. We lopen er terug weer langs en ik ga het eens passen, het staat heel erg leuk volgens de mannen, zij zijn mijn spiegel want die is er niet. En bij terugkomst in de camper zie ik dat het inderdaad erg leuk staat, kosten: 200DH/€ 18,00.

Co koopt nog een mooie trui, kosten: 80DH/€ 7,20. Je kunt je hier wel heel erg leuk uitleven qua kleding en zo.


We gaan terug naar de campers want het is al donker en dan kun je alles niet goed meer bekijken op de markt, er branden wel lantaarnpalen maar die zijn oranje gekleurd wat niet bevorderlijk is voor de uitgestalde koopwaar. Morgen is er weer een dag.


Bij terugkomst bij de campers worden we vriendelijk begroet door de bewaker, hij loopt achter ons aan en vraagt of we een pen/stylo hebben voor zijn zoontje. Nou vooruit, eigenlijk doen we er niet aan mee (want je houdt het in stand) maar hij vraagt het zo vriendelijk.....

We geven de pen en dan vraagt hij of we er nog eentje hebben, want hij heeft twee kinderen, het moet niet gekker worden.

Ik geef aan dat we twee pennen hadden waarvan hij nu eentje en dat we die ander zelf houden. Daar gaat hij mee akkoord.....


Coordinaten Meknes bij monument Moulay Ismail: N 33.890690, W 5.56422014 december - zaterdag - Meknes

Vandaag blijven we in Meknes, een rustdag. Komt voor Cees goed uit want hij moet een beetje in de buurt van een wc verblijven, oftewel hij is aan de dunne. Wij denken dat het komt van de salade die hij van de week in Fes gegeten heeft. Waarschijnlijk met onrein water schoongemaakt.

Het is heerlijk zonnig, dus we zitten lekker bij de campers te puzzelen en te lezen en af en toe staat Cees dus heel abrupt op om naar zijn camper te lopen.


Om 15.30uur gaan Co en ik nog eventjes naar het plein en over de markt. Het is er gezellig druk, de sfeer is niet in woorden of foto’s vast te leggen, je moet het gewoon beleven. Iedereen die er geweest is weet wat ik bedoel.

Door al die drukte heen moest er dan ook nog een autobusje, veel toeteren en geschreeuw maar hij kwam waar hij wezen moest.  :-)Onze plek in Meknes                    de gele speld is de camperplek en rechts van ‘R705- is het plein bij de Bab el Mansour


We staan met de campers tegenover een groot ommuurd golfterrein. Bij elke ingang staan er ongeveer 3 a 4 militairen/bewakers te lanterfanten. Zo’n twee keer per dag worden de mannen afgelost en dan kan het grote hangen beginnen, ongelooflijk als je zo je geld moet verdienen. Maar misschien hebben ze wel een heel relaxed leven zo en weinig stress. Daar is ook heel wat voor te zeggen, niet meedoen aan de rat-race.

Wij doen het in feite nu ook, hangen in de zon bij de camper, alleen lezen wij nog een boekje of puzzelen wat maar wij kennen in ieder geval ook geen stress meer, lekker relaxed man.......


15 december - zondag - Meknes/Moulay Idriss

Vandaag is ons petekind jarig, Judith. Van harte gefeliciteerd hoor, ook met je ‘eigen’ huisje, je wens gaat in vervulling. Maak er maar een mooie dag van.


Het zonnetje staat alweer hoog aan de lucht, het is nog wel fris maar de vooruitzichten voor vandaag zijn weer prima.

We rijden om 10uur weg uit Meknes naar een camping bij Moulay Idriss. De rit is door een mooie, groene omgeving.De kat lag lekker op een stuk schors aan de boom. Door een van de vele poorten in Meknes.  Ecologische vervoer.  Zendmast met ooievaars.


Mooie vergezichten en behoorlijk groen


Er wordt hard gewerkt, op de landerijen en bij de oogst van olijven


De camping ‘Zerhoun Belle Vue’ is rustig gelegen, het is een terrassen-camping. We zoeken een plekje uit waar we de hele dag de zon hebben en we nemen het ervan. We vinden het alle drie een leuke plek om een paar dagen te blijven.

Het sanitair is oud maar wel schoon, we gaan dus eventjes heerlijk douchen. Moet wel voor 12 uur want daarna draaien ze de gasfles dicht.

Ik ga, uiteraard, aan de vrouwenkant maar daar wordt het water maar niet warm, sterker nog, het is ijs en ijskoud. Ik kleed me weer aan en ga nog eens bij de geiser/gasfles kijken. De geiser brandt er vrolijk op los.

Co is bij de waterplaats bezig en ziet me staan. Hij gaat bij de mannendouches eens voelen of daar het water wel warm is en dat is zo. Dan ga ik daar maar eventjes douchen. Wees maar niet gerust: het zijn allemaal aparte douchehokjes.  :-)

Het is wel een wisseldouche, warm-koud-warm-koud, maar ik kom er heerlijk verfrist weer onder vandaan, lekker hoor.


Co schroeft onder de koelkast een kastje los om te kijken of daar iets aan te zien is. We hebben sinds we in Marokko zijn geen tv meer. De schotel draait wel en reageert op het bedieningspaneel alleen het bedieningspaneel laat niets zien op het schermpje maar het paneel heeft wel stroom. Dus we kunnen ook niet de satelliet instellen, bovendien hebben we geen beeld op de tv. Hij schroeft het kastje open en ziet een reset knop. We hebben goede hoop dat het nu gaat lukken, maar nee hoor, dat is vervelend. We kunnen wel zonder tv maar af en toe eventjes iets kijken is wel net zo leuk.

We hebben contact gehad met Stijkel campers en die willen wel een ander kastje opsturen maar dan moeten we een paar weken op de zelfde plek blijven en dat willen we niet. Dus als iemand dit leest en binnenkort ook naar Marokko komt, mail ons s.v.p. dan eventjes, misschien willen jullie het kastje dan meenemen voor ons.Ons plekje op de camping, heerlijk in het zonnetje.


Coordinaten Moulay Idriss, camping Zerhoun Belle Vue, 80DH incl. stroom: N 34.014786, W 5.561574, 484 meter hoog


16 december - maandag - Moulay Idriss


Het gaat langzaam aan wat beter met Cees, hij hoeft niet meer zo veel en snel naar de wc.

Vanochtend zitten we buiten, met af en toe een waterig zonnetje.


Om een uur of 2 lopen we beneden naar de weg en wachten op de bus om naar Moulay Idriss te gaan, een dorpje 12km verderop. Het dorpje ligt ook een stuk hoger, net te veel om te lopen. De bus slingert zich door het landschap. De rit kost 4DH/€ 0,36 per persoon, enkele reis.


Het gele speldje is onze plek op de camping.       Met de bus naar Moulay Idriss                      het plein in Moulay Idriss


We stappen midden in het dorp uit en lopen door een straatje met restaurantjes. Uiteraard wil men ons graag in zijn restaurant hebben maar we hebben al gegeten.

Moulay Idriss was de 1e koning en hij heeft dit dorp in 788 gesticht en naar zichzelf vernoemt. Voorheen mochten niet-moslims hier niet komen nu zijn er zelfs een paar hotels en mag je er, als toerist, sinds 2007 ook blijven slapen. We hebben wel het idee dat het een arm dorpje is, het ziet er een beetje sjofel uit allemaal.

De mensen zijn wel vriendelijk. Als Co en ik wat hogerop willen (Cees neemt even zijn rust) hebben we gelijk weer een ‘vrijwillige’ gids aan ons broek hangen. Tijdens onze wandeling moeten we wel 10x vriendelijk een gids weigeren. Elke keer is er wel weer iemand die met ons meeloopt en begint uit te leggen wat er allemaal is in het dorp. En dat er twee panorama/terrassen zijn om over de stad uit te kijken. En dat het het oudste dorp in Marokko is en een heilige plaats. En dat de overschotten van Moulay Idriss hier liggen.

Er is in het dorp een gedeelte waar niet-moslims niet mogen komen, je mag tot aan de balk lopen en verder niet. Mensen die wel verder mogen moeten dus eventjes bukken. We mogen wel een foto maken.

Moulay Idriss wordt gezien als een belangrijke heilige en het stadje trekt een grote stroom pelgrims. De plaats is een bedevaartplaats voor moslims.


links: tot aan de balk mag.  de 2e foto is het uitzicht over de balk heen.  rechts: een deur in een deur
Naast de begraafplaats van Moulay Idriss vind je in dit stadje ook de (waarschijnlijk) enige ronde minaret van Marokko.


En dan is het tijd voor boodschappen. We duiken een straatje in dag lager ligt dan de mainstreet en vinden daar alles wat we nodig hebben. Een slager, de groenteboer, de eierboer.....

Bij de slager staan we op onze beurt te wachten en de man voor ons die heeft gehakt besteld. Dat wordt ter plekke gemaakt, er gaat vlees in de gehaktmolen met wat verse kruiden, een pepertje, een groot stuk ui en op het gehakt dat er dan uit komt komen nog wat kruiden en zout.

Dat willen wij ook wel, lekker en gemakkelijk. Daarnaast kopen we nog een mooie donkerrode lever en bij een andere slager nog een kilo vlees want we willen morgen weer een lekker stoofpotje maken.

van Mar


Aan de kop te zien verkopen ze hier koeienvlees.  En de lever is mooi donkerrood


links: een Marokkaans rolluik: ik ben even weg. De groenteboer.  En eieren in verschillende grootte


Bepakt en bezakt gaan we weer op ‘huis’ aan. De bus scheurt erover, naar beneden en een bochtig parkoers, je moet je goed vasthouden. Er zijn trouwens niet veel zitplaatsen dus het is staan geblazen.

Vanavond hebben we lekker gehakt gegeten met uien, knoflook en een gebakken eitje, heeeeerlijk.

verder naar ‘periode 06


Ga naar ‘Coordinaten


terug naar ‘overzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Marokko