Marokko - periode 6 - 17 december t/m 20 december


17 december - dinsdag - Moulay Idriss

Het heeft vannacht geregend en nu, om 8uur, is het ook niet zuiver droog.

We voelen ons een beetje in NL, het regent de gehele dag al.  :-)   Nu om 14uur begint het een beetje lichter te worden.

Cees is weer terug bij af, hij heeft gisteravond soep gegeten die wij mee hebben en dat smaakte zo goed dat hij ook de gehakt heeft gegeten die we gistermiddag in Moulay Idriss hebben gekocht. Maar die is dus verkeerd gevallen......


Ondanks de regen vervelen we ons geen moment, gelukkig hebben we internet, boeken en puzzelboekjes. We zetten een gezellig muziekje op en genieten van dit dagje binnen. Vanavond gaan we aan de hutspot, lekker.


18 december - woensdag - Moulay Idriss

Hiep, hiep hoera, mijn broer Jan is jarig, gefeliciteerd en een gezellige dag, we proberen later wel eventjes te skypen.


We blijven nog in Moulay Idriss, vandaag is een studderdag. De mannen halen bij Cees zijn fiets van de camper en proberen zo goed en zo kwaad als het kan de fietshoes te repareren met tape. Cees maakt zijn fiets schoon en spuit draaibare delen in met anti-roest. Dan bekijken de heren de fietsendrager, die zit voor Cees te hoog. Het is een elektrische fiets en die zijn in de regel best wel zwaar. Volgens Co zou de fietsendrager lager op de auto moeten kunnen. Hij gaat zitten en tekent het uit voor Cees, kunnen ze later als we in Tafraoute zijn laten zien aan Alie. Die weet daar vast wel een oplossing voor. Ze zaten wat te brainstormen en kwamen er uiteindelijk bijna op uit om de fiets voorop de camper van Cees te monteren. Cees gaf aan dat hij daar helemaal niet mee zou zitten, anderen hebben een bullbar (koevanger) voorop dus waarom zou Cees geen fietsenrek kunnen hebben voorop zijn camper. We zien het al helemaal voor ons, pikt-ie een Marokkaan op, fietst die vrolijk mee.

Dan gaan ze bij Cees nog een led lichtslang monteren, eerst met tape, kan Cees eerst kijken of het zo naar zijn zin is.


Zelf ben ik uien, wortels, komkommer, groene kool, knoflook en knolvenkel aan het snijden voor een heerlijk stoofpotje. Het vlees hebben we gisteren al gebraden in veel roomboter, kokosolie en Keltisch zeezout. Alles gaat bij elkaar, wat water erbij en heerlijke kruiden en pruttelen maar. Het gaat op een gegeven moment heerlijk ruiken, zelfs buiten de camper. Maar dan kan niet anders want de deur staat open vanwege het heerlijke weer.


Vanmorgen hebben we even heerlijk gedoucht. Daarna ben ik bij de receptie gaan vragen of we ergens rauwe melk kunnen kopen. In eerste instantie werd gezegd: in Moulay Idriss. Ik gaf aan dat we het niet in een winkel willen kopen maar rechtstreeks bij de boer vandaan.

Er werd even gebeld en de beste man wist te melden dat er na de middag wel melk gebracht kan worden, ik bestel 4 liter. Het is van de ‘meuh’, koe dus.

Een uurtje later komt hij vertellen dat het wel melk is die over is na het boter maken, wij vinden dat al best, als het maar rauw is en verse melk. Dat komt helemaal goed.

Om 17uur kunnen we het halen en het zit keurig in een 5 liter fles. We doen het over in glazen potten en doen er kefir bij, over 48 uur hebben we weer heerlijke kefir voor onze smoothies, lekker.


De stoofpot is ondertussen ook klaar en we zetten onze weckpan op stroom. De potten, deksels en rubbers koken we uit en even later staan ze gevuld weer in de weckpan. Nu staan ze buiten af te koelen en gaan ze straks in de ‘voorraadkast’. Kunnen we weer een tijdje van eten.

We hebben nu stoofpotjes van: rode kool, hutspot, groene kool en heerlijke soep.


De ‘weckbrigade’


De afwas aan kant en de vloer eventjes gedaan. Dat was nodig want gisteren heeft het vrijwel de hele dag geregend en dan slob je de hele boel onder. Nu is alles lekker schoon en aan kant, geeft ook een goed gevoel.


Er staat op de camping o.a. een Fransman met een giga grote camper, ala bus. Bovendien ook nog met uitschuifbare gedeeltes. Co wil daar best wel eventjes binnen kijken, Cees ook wel. Dus het span gaat op pad om te vragen of ze binnen mogen kijken. Dat mag, dus gauw eventjes de camera opgehaald want dat willen ze wel even vastleggen voor het nageslacht. Wat een ruimte is er aan boord.

Als ze op een plek staan schuiven aan de zijkant twee delen naar buiten. Aan de achterzijde is dat de kledingkast in de slaapkamer en halverwege is het het gedeelte waar de bank en de eethoek in staan. Dat geeft een klap ruimte binnenin. Als ze rijden zijn de delen uiteraard in de camper, dan is het een stuk smaller maar dan heb je die ruimte niet nodig.


De middelste foto laat de twee uitschuifbare delen zien, de rechterfoto geeft de ruimte weer, lijkt wel een balzaal


Het was vandaag heerlijk weer, we hebben er weer lekker van genoten, wat doet het zonnetje toch goed en verveelt niet zo gauw als regen.

We vinden het hier wel een leuke plek, lekker rustig, redelijk sanitair (lees douches) en goed weer.


We zijn van plan om de kerstdagen (we hebben er geen idee van) door te brengen in Ouzoud op camping Zebra. Daar zijn we de vorige reis ook geweest en dat is ook een bijzonder leuke plek.


19 december - donderdag - Moulay Idriss/Azrou

Het stoofpotje smaakte errug lekker gisteravond, goed gaar en lekker gekruid.

We genieten ‘s morgens nog eventjes van het zonnetje met een lekker kopje thee en gaan dan afrekenen en op pad.

Voor de rauwe melk betaalden we 6DH per liter, dat is € 0,54, een mooie prijs.
De skyline van Meknes


We gaan in Meknes nog eventjes boodschappen doen bij de Marjane, coordinaten: N 33° 51. 307 W05° 34.786

Lekker weer crème fraiche aangeschaft voor de nodige vetten.


                                    Meknes                           Met z’n zessen in de taxi, het maximale aantal                   een ambulance


Dan rijden we door naar Azrou, camping Amazigh. Vorige keer hebben we bij de sjeik gestaan maar Amazigh schijnt ook een leuke plek te zijn. We rijden weer door een mooie, groene omgeving. Als we hoger komen wordt het wat desolater met heeeeel veeeeel stenen. Daar is geen beginnen aan om dat op te ruimen voor landbouw. Dat zie je hier dan ook niet zoveel.


Wel komen we op een stuk waar heel veel lange, hoge ruggen langs de weg in de landerijen bestaande uit stenen, met daarop een gewas en dan plastic eroverheen. Cees heeft beter gekeken, die is altijd nieuwsgierig en zag dat het uien waren die te drogen lagen op poreuze stenen.

Wel grappig, onderweg kijk ik heel toevallig op de kilometerteller en de stand staat precies op 33.333 kilometer, dat ik dat nou net mag zien. :-)Mooie vergezichtenAzrou is best wel een grote plaats, we rijden er doorheen richting Ifrane en komen langs de camping van de sjeik maar rijden zo’n 1 km verder richting Ifrane naar Amazigh.

De beheerder staat al op de uitkijk en begroet ons enthousiast als we uitstappen, een brede lach op zijn gezicht.

We bekijken het sanitair, ziet er prima uit, morgen om 9 uur kunnen warm douchen, lekker.

Je hoort hier wel de weg maar we gaan er maar vanuit dat het vannacht wat rustiger zal zijn.

Co is water aan het bijvullen, want onderweg hebben we de schoon water tank eventjes geleegd, het water op camping Belle Vue bevatte de laatste twee dagen erg veel kalk. Hier hebben we weer schoon drinkwater.


                                                                                                                                        In de verte Azrou


Coordinaten: N33.448808, W5.170333 op een hoogte van 1497 meter en 14 graden toen we om 16uur aankwamen op camping Amazigh.

Onderweg was het een hele tijd zo’n 22 graden, dat is een heel verschil. Kon nog wel eens een koude nacht worden.


20 december - vrijdag - Azrou/Khenifra

Het heeft gisteravond en vannacht veel geregend en dat is vroeg in de morgen overgegaan in sneeuw. Het was dan ook 0 graden toen we opstonden om 7.30uur. Het ziet hier helemaal wit, alvast een voorschot op een witte kerst, we gaan straks sneeuwballen gooien. 


Ze hebben hier op camping Amazigh een ‘amazing’ lekkere douche, hout gestookt; dat zijn de beste met loeiend heet water.


De mannen onderweg naar het douchegebouw voor een heerlijke hete douche, amazing......


We rijden weg uit Azrou richting Khenifra en we zien wel waar we vandaag gaan overnachten, weten we nog niet.

Het is landschappelijk een bijzonder mooie route, de N8 tussen Azrou en Khenifra. Ook vooral door het mooie lichtspel dat zon en schaduw aan ons laat zien, geniet maar eventjes met ons mee:


We hebben coordinaten ingebracht van een camperplek uit het blauwe boekje van Edith Kohlbach, het is bij een tankstation/restaurant en meer. Maar het is nog te vroeg en er is niets te beleven, we besluiten om door te rijden. Tijdens de vorige reis hebben we een keertje bij een verlaten hotel gestaan, dat is een uurtje verder rijden. We denken daar te gaan staan.
We rijden verder en komen in Khenifra aan, dat ziet er wel gezellig uit. Ik zeg tegen Co, we kunnen ook bij de gendarmerie gaan informeren of er ergens een plek is om te overnachten. Ik heb het net gezegd of er staat een bord ‘police’ linksaf. We rijden de straat in en er is ook een bank, eentje die open is, eerder waren de banken gesloten. Ik ga eerst eventjes geld wisselen en de mannen lopen het straatje verder in naar de ‘police’.

Ik kom buiten met dirham’s en de mannen geven aan dat we verderop kunnen gaan staan, met toestemming van de politie.

We gaan eerst eventjes kijken naar de plek en besluiten om er heen te rijden, een pracht plek, tussen de huizen recht tegenover het politiebureau.

Cees zijn fiets zit vast op de camper dus die kunnen ze niet meer weghalen. Tijdens onze vorige overnachting bij een politiebureau is immers zijn Marokkaanse kleed gestolen.Onze plek in Khenifra, tegenover het gendarmerie. De nesten met de ooievaars achter de camper.


We bergen de spullen op die niet in het zicht mogen liggen en trekken een warme jas en stevige schoenen aan, het is fris ondanks dat de zon erbij is. De thermometer geeft 10 graden aan.

We lopen naar het centrum ‘centre de ville’ en er zijn gelijk veel mensen op de been. De winkels en kraampjes gaan net allemaal weer open dus het wordt steeds gezelliger. We lopen wat rond en zien op de markt weer een kraam met leuke truien, de mannen kopen allebei een zelfde trui, unisex, straks denken ze nog dat het een stelletje is...... 100DH/€ 9,00, je blijft je verbazen over de prijzen.

Zelf koop ik nog oorwarmers, eentje die niet bovenop je haren zit maar via de achterkant van het hoofd.
1e foto: Als je trap te kort is knoop je er met touw een aluminiumtrap aan vast.  2e foto: Het vuil ligt midden op het kruispunt, iedereen kan er langs. 3e foto: de man lag dus echt te knorren. Toen ik de foto gemaakt had moesten de andere winkeliers er hartelijk om lachen.


Saillant detail: De verkoper wilde 120DH hebben per trui maar dat wilden de mannen niet betalen dus gingen Cees en Co zelf handje klap doen en ze kwamen uiteindelijk uit op 100DH per trui. Ze zeiden dus tegen de verkoper dat ze 100DH per trui wilden betalen, 200DH voor ‘les deux’ en dat was goed. Geweldig toch?
Cees is op zoek naar kerstmutsen om te dragen met........ juist goed geraden. Uiteindelijk zien we op een etalagepop een mooie, echte kerstmuts. De verkoper wil meteen de hoofdprijs (volgens Marokkaanse begrippen dan hé?) 50DH. Maar dat vinden we teveel en bovendien heeft-ie er maar eentje en we zijn met z’n drietjes. Het rit gaat niet door.
Dan gaan we nog eventjes inkopen doen op de markt, fruit, groente, vlees. We kopen lever en hart, hart hebben we nog nooit gegeten en willen we wel eens proberen. Alhoewel, in Fes hebben we een mix gegeten van lever, hart en niertjes en dat smaakte erg goed, met de juiste kruiden.
1e foto: de ruitenwisser wordt met de hand bedient, zit met een ijzerdraad aan de spiegel vast zodat de bestuurder er zelf aan kan trekken als het nodig is. 2e foto: de voorkant zit ook met houtjes en touwtjes aan elkaar maar er staan wel verstralers op. 3e foto: Cees op zoek naar een kerstmuts. 4e foto: Ik vind het een prachtige kleur maar hij was toch een paar maatjes te groot.
We hebben nog even lekker gegeten in het stadje bij een kraampje op de markt, een mix van schapen- en rundervlees van de grill met heerlijke kruiden. We komen in het donker thuis, je maakt hier wel lange dagen hoor....  :-)

Toen we bij de campers weg gingen waren er erg veel honden aan het blaffen in de tuinen bij de huizen, we hopen dat dat vannacht stil blijft.

We komen bij de campers aan en dan is er opeens heel veel herrie bij Cees zijn camper. Zitten er een heleboel ibissen in de boom. Cees is in zijn camper en hoort: flats, flats, flats, de smeerlappen. Even later is alles weer stil.

Zojuist horen we de vogels weer te keer gaan en Co zegt, dan komt Cees uit zijn camper, we hadden hem nog even uitgenodigd om eventjes gezellig na te praten. En ja wel hoor, even later was het een klop op de deur.


Coordinaten Khenifra op 852 meter hoogte: N 32.937437, W5.665516
verder naar

periode 07


Ga naar ‘Coordinaten


terug naar ‘reisoverzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Marokko