Naar Marokko - periode 1 - 27 november t/m 30 november


Ik ga in periodes ‘publiceren’, niet per hele week. Het is gebleken dat als ik 7 dagen op één pagina zet dat dan de site op een tablet/iPad telkens wegvalt. Kijken of het op deze manier wel gaat.


27 november - woensdag - Thuis/Leerdam

Om 15.00 uur zijn we gaan rijden, later dan we gedacht hadden maar aan de andere kant staat er niemand op ons te wachten. Alhoewel dat ook weer niet waar is want vorige week hadden we contact met Cees. Cees reisde vorig jaar met ons door Marokko.

Hij is op dit moment in Zuid-Spanje zo’n 120km van Algeciras vandaan. Vanuit Algeciras kun je oversteken naar Marokko.

Co vroeg aan Cees wanneer hij over gaat naar Marokko. Het antwoord van Cees: ik wacht hier op jullie......   :-)

Oké, dat is duidelijk en helemaal prima, we gaan dus weer samen reizen. Dat wordt weer heel gezellig, voor hem en ook voor ons.

We verheugen ons er al op.


Het is nu 17.00 uur en we zijn gestopt in Leerdam, daar staan we op een officiële camperplek in de buurt van het glasmuseum. pal naast de Linge, een leuke plek. Zo meteen aan de stoofpot/hutspot, lekkere Hollandse kost.

We hebben vorige week bij Laarman in Dalfsen een ‘turboWiFi’ gekocht, we hadden al een antenne om internet signalen op te pikken. De turbowifi is een kastje om met meer computers online te kunnen gaan. Hier in Leerdam zijn er voldoende internetpunten maar het schiet niet op. Er is weinig snelheid, uiteindelijk stoppen we maar.

Coordinaten camperplek Leerdam: N 51.883228 - O 5.086600


28 november - donderdag - Leerdam/La Cheppe (Frankrijk)

We hebben niet al die tijd in Leerdam gestaan hoor maar onderweg internetten valt niet mee. Nu hebben we niet heel erg ons best gedaan want als ik de site bij wil werken dan moeten we minstens bij een heel groot winkelcentrum een internetpunt zoeken.

Bij McDonalds kun je ook internetten maar dat signaal is niet sterk genoeg om in te kunnen loggen op de server van de host. Het is wel sterk genoeg om de mails te lezen/beantwoorden en te surfen.


We waren al vroeg wakker maar toch gingen we pas om 9uur rijden, dat is een voordeel als je de tijd aan jezelf hebt. Onderweg, onder het rijden kan ik eventjes via de telefoon internetten en dus dit verhaal plaatsen. Later op de laatste parkeerplaats voor de grens, Hazeldonk, haalt Co nog even zijn krantje op en bekijken we de mails. Als we de grens overgaan is het de vraag wanneer we weer online kunnen, zal wel weer een McDonald's worden, komen we daar ook nog eens. ;-)

Het is de hele dag grauw, mistig en nat. Niet echt veel regen maar miezerig, heel veel met de ruitenwissers gereden, dat kan alleen maar beter worden.

Ook de temperatuur kan alleen maar beter worden, als we ‘s avonds om 17uur op onze overnachtingsplek aankomen is het er 4 graden.

We hebben het stuk tolvrij gereden, bij de plaats Rethel begon voor ons de eerste tolweg, dus dan gaan we de regionale wegen op. Rijdt wel mooi, alleen nu nog het zonnetje erbij dan kunnen we meer zien. Onderweg kwamen we een paar sneeuwhoopjes tegen, zie foto.

Nu staan we aan het einde van een doodlopende weg aan de rand van het dorpje La Cheppe, een officiële camperplek met een (betaalde) sanizuil. De wc kun je wel legen en ook kun je afval water lozen. Schoon water innemen en stroom kost € 2,00, zijn ook de kosten niet, maar we hebben van beide niets nodig, zijn in alles voorzien. De camperplek zelf is gratis en zeeeer rustig, tenminste als we de beoordelingen mogen geloven.

Het ligt bij de oudste Gallische/Keltische vesting van Europa (Oppidum). Er is een groot veld aan het einde van het straatje waar zomers Keltische spelen/taferelen worden gehouden, op de foto hieronder zie je een klein momument.

Internet kunnen we wel vergeten, de telefoon geeft aan: drie bolletjes en geen 3G, knudde dus, een lekker rustige avond in het verschiet.

Coordinaten Frankrijk, La Cheppe, Parking Park d’Attila, N 49.049080 - O 4.493620Onze camperplek in La Cheppe, Parking Park d’Attila, een rustiek plekje, prachtig die herfsttinten


               Aan het eind van het straatje richting camper           het monumentje                       sneeuwhoopjes langs de wegen


29 november - vrijdag - La Cheppe/Bessines sur Gartempe

Het was inderdaad een bijzonder rustig plekje, toen we naar bed gingen hoorde ik zelfs een uil oehoe-en.

Om 8 uur zijn we gaan rijden, lekker op tijd. Buiten 3 graden, binnen 11 graden, al aardig winters. Vandaag is de hoogst gemeten temperatuur 7,5 graad.

Het is veel binnendoor rijden met een bochtig parcours en tot 10 uur mistig. Daarna wordt het wat meer helder en kunnen we weer wat van de omgeving zien, wel net zo prettig. Onderweg veel herfsttinten, prachtig.Mooie vergezichten, als de mist is opgetrokken


Een grapje met de iPhone, je kunt er een uitgebreide panoramafoto mee maken. Je moet eigenlijk wel vanuit 1 standpunt een foto maken. Dit was rijdende voort, dan kun je de camera niet stilhouden, vandaar de ‘kuil’ in het dashboard.


Ik heb van tevoren niet de kaart bekeken, we rijden via de navigatie en dat weten we nu; dat kan niet. Vanaf Brussel rijden we, op de kaart gezien, rechtsom richting Luxemburg. Dan steken we over richting Reims en dan nog verder zuid-westelijk richting Limoges. We denken dat we zo’n 150 km ‘omrijden’.herfsttinten onderweg                                                                        de Loire


                                Verstilde dorpjes en mooie vergezichten.                                                                        Bessines sur Gartempe


‘s Avonds komen we aan in Bessines sur Gartempe, zo’n 40 km. boven Limoges.

Voorbij Limoges gaan we morgen binnendoor naar de grens met Spanje. Want alle snelwegen die naar de grens gaan, althans onze kant op, zijn tolwegen. We hebben de tijd dus rijden we het liefst tolvrij, je ziet nog eens iets van de omgeving en we komen door leuke verstilde dorpjes.

Om 17uur zijn we dus aangekomen op onze plek, een plein midden in het dorpje. Volgens de beoordelingen op campercontact moet het een zeer rustige plaats zijn. Tot nu toe (18.30uur) is het best wel rumoerig met verkeer, zal waarschijnlijk wel wat rustiger worden.

Het is dan 29 november maar we staan hier met drie Nederlandse campers. In de bieb kunnen we internetten maar dat was kort, net voor sluitingstijd. Misschien morgen nog eventjes, de site uploaden, mailtjes beantwoorden en de krant ophalen. Wie weet.

Coordinaten Bessines sur Gartempe: N 46.049080 - E 4.493620


30 november - zaterdag - Bessines sur Gartempe/Sauvagnon

Ondanks al het verkeer gisteravond was het heerlijk rustig vannacht, zelfs de kerketorenklok liet zich niet horen, pas vanmorgen om 7 uur weer.

Het zal straks in Marokko wel weer wennen worden als de Imam ons weer zo vroeg wekt.

Vandaag is het zowaar droog en helder weer, aan het einde van de ochtend komt zelfs de zon erbij, lekker. Het wordt niet warmer dan 11 graden maar toch, het zonnetje doet goed.


mooie plaatjes met blauwe luchten


prachtige vergezichten met de zon in de hoofdrol


Het is een mooie route, veel binnendoor over D-wegen, heel heuvelachtig en de weg slingert door het landschap heen.

Tegen 17uur komen we aan op onze volgende overnachtingsplek in het kleine dorpje Sauvagnon, we staan op een grote parkeerplaats midden in het dorp, voor het Centre Festif en ik denk dat er vanavond een bingo avond is, kan gezellig worden. We zien het wel, kan alles meevallen.

Als het wel erg druk gaat worden en laat kunnen we altijd nog verkassen naar de officiële camperplek achter de ‘Mairie’, het gemeentehuis.


We beginnen al helemaal in een vast ritme te komen: Lia begint met rijden, twee uurtjes, dan tijd voor thee. Dan Co twee uurtjes, dan tijd voor de lunch. Dan Lia weer twee uurtjes, een glaasje kombucha en Co doet de laatste twee uurtjes. Lia zoekt dan ondertussen uit waar we gaan overnachten via de App van het camperforum/NKC. Dan zijn we tegen 17uur op een overnachtingsplek en hebben we alle tijd van de wereld. Het leukste is het als we ook internet hebben maar dat lukt niet altijd. Vandaag toevallig wel maar het signaal is te zwak om de site te kunnen uploaden. Ook skypen/facetimen met het thuisfront lukt niet. Straks in Marokko kunnen we ons weer helemaal uitleven.

We hebben hier vandaan nog zo’n 1250km te gaan naar Algeciras, vanwaar we de boot pakken naar Marokko.

Coordinaten Sauvagnon, Frankrijk, N 43.403889 - W 0.386260Onze plek in Sauvagnon, met kerstverlichting om alvast in de sfeer te komen
Naar ‘periode 2


Ga naar ‘Coordinaten


terug naar ‘overzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Marokko