Marokko - periode 11 - 5 januari t/m 8 januari


zondag - 5 januari - Souiria Kedima

Gisteren kregen we trouwens nog een mailtje van Marja, getrouwd met een oomzegger van Co. Zij komt 21 januari met haar man, zoon en schoondochter naar Marokko. Ze verblijven dan 2 weken in Agadir. Het is voor hun de derde keer dat ze naar Marokko komen. Ze hebben nu besloten, n.a.v. onze verhalen, om een autootje te huren en zelf in de omgeving rond te gaan rijden, anders deden ze georganiseerde tochtjes maar dit is natuurlijk veel leuker. Wie weet zijn we dan ook in de buurt, maar dat weten we nu nog niet, je weet nooit hoe iets loopt. Lijkt ons wel leuk om elkaar te treffen.


Vanmorgen heeft Co bij Cees in zijn camper de verduistering gemaakt, die wilde op nog neer. Eerst aan de gang met wat gereedschap totdat Co erachter kwam dat Cees in zijn gereedschapsdoos ook nog kruisschroevendraaiers had zitten van precies de juiste maat. Toen ging het snel.

Het systeem werd eruit gehaald en naar buiten gebracht. Daar schoof het verduisteringsgordijn opeens open en wat bleek, er zat een pit tussen. Heeft Cees waarschijnlijk een keer over zijn schouder gegooid, maar het raam zat kennelijk dicht.... Alles werkt weer.

Het was een heel operatie, er moest veel van zijn plek want het was achter Cees zijn boekenkast. Toen het voor elkaar was wilde Cees zo alle folders en boeken er weer inleggen maar Co vond dat-ie maar eens de boel uit moest zoeken en dat zit hij nu dus te doen, muziekje aan, af en toe horen we hem mee zingen, hij is helemaal in zijn sas.


Morgen rijden we verder naar Essaouira. We hebben zojuist nog even op blote voetjes een wandeling over het strand gemaakt, heerlijk even.

Daarna weer lekker in het zonnetje gezeten. Het was een zogenaamde stoeltjesdag dus.

Bij terugkomst was het stil bij Cees, de deur was dicht en we zagen hem niet binnen zitten. Ik zeg; hij is of naar bed of ook aan het wandelen.

Even later kwam hij tevoorschijn, hij had ook gewandeld: geslaapwandeld.  :-)Nog even een foto van de leegstaande huizen want dat blijft toch wel vreemd allemaal, wat de achterliggende gedacht is, zo’n brede en lange boulevard en allemaal leegstaande, mooie huizen.maandag - 6 januari - Souiria Kedima/Essaouira

Vandaag beginnen we zowaar met mist. Dat hebben we de vorige reis eigenlijk helemaal niet meegemaakt, nu al een paar dagen. Maar de zon begint alweer te schijnen hoor, dus we kunnen zo weer lekker naar buiten.

Co zit op de iPad even te kijken (via uitzending gemist) naar Ard en Keessie, een stukje nostalgie.

Als Cees weer tot de levenden behoort gaan we verder met onze reis.Op de boulevard, veel ruimte en geen mens te zien


De gasflessen vliegen door de lucht, zwaaiende kinderen, stenen...stenen....stenen... en een witte dromedaris/kameel


Een onalledaags beeld: een rivier, dat zie je toch niet zoveel hierin Marokko       Nijverheid, nieuwe plantjes worden gezet


We zijn vanochtend vertrokken met zon vanuit Souiria Kedima en willen naar Essaouria, naar een camping dichtbij stadje. Het is een leuke rit, het gaat op en neer. Het is een ontzettend stenig gebied, het rammelt er van. Maar er zijn ook heel veel akkertjes, die al bewerkt zijn of waar ze op bezig zijn. Ook wordt er nieuwe plantjes in de grond aangebracht.

De koeien en paarden die we zien daar kun je de ribben van tellen, zo mager zijn ze. Maar dat klopt ook wel want het ‘groen’ is op dus wat moeten ze hier in godsnaam eten.


We komen aan bij de camping in Essaouira, er is ook een camperplek op de boulevard maar we zijn aan waterinname toe en een lekkere douche. Bij de camping staan vier Duitse campers in een rijtje buiten de poort. Er komt een vrouw naar ons toe die Nederlands spreekt, ze is getrouwd met een Duitse man en ze wonen in Portugal, dat komen we nog al eens tegen deze reis, dit soort combinaties en dan wonend buiten NL. Ze zegt dat er 22 Italiaanse campers worden verwacht en dat zij met zeven campers reizen en dat ze er niet op mogen. Maar misschien kunnen ze twee campers wel hebben. Ik ga eens even kijken maar krijg te horen dat het vol is/wordt.

De Duitse campers zijn een reisgezelschap met een leider maar die weet nog minder als de camperaars zelf. Ik vraag aan de vrouw hoe lang ze in Marokko blijven. Tot 14 januari is het antwoord, dan gaan ze terug naar Portugal naar huis want ze hebben afspraken. Maar dan komen ze gauw weer terug want ze vinden het hier veel te leuk. Alweer iemand ‘besmet’ met het Marokko virus.


We nemen afscheid en wij rijden 15 km verder naar camping Calme waar we een nachtje gaan verblijven. We tanken gelijk bij aankomst onze watertank vol en gaan lekker in het zonnetje zitten. Dat is onverwacht want onderweg was het bewolkt en de zon liet verstek gaan.

Nu is het weer zomer. Net als dat het in NL nu lente is op 6 januari.Leuke vogeltjes op camping Calme bij Essaouira


Het is een leuke camping, heel ruim opgezet en erg netjes. Er staan heel veel Fransen, ook een paar zeer grote campers.

Maar als Co gaat douchen is er alleen koud water dus morgenochtend maar eens horen of het water verwarmd kan worden.lekker in de zon


Er is ook een hotelgedeelte (links)                   het sanitairgebouw                         het schoon waterpunt


Coordinaten camping Calme bij Essaouira, 70DH excl. stroom, alles aanwezig: N 31.431455, W9.658459dinsdag - 7 januari - Essaouira

We zijn vanmorgen verhuist van camping la Calme naar de boulevard van Essaouira. Daar is een grote camperplek, zonder verdere voorzieningen maar redelijk dicht bij de stad/medina. Het zal waarschijnlijk een wat minder rustige nacht worden als op de camping want daar was het, zoals de naam al aangeeft, kalm/calme. De camperplek aan de boulevard ligt langs een drukke weg, we zullen het zien/horen.


Op de weg, pal voor de camper stopt er ‘toevallig’ een petit taxi dus die houden we aan om naar het stadje te rijden, eerst naar de enige supermarkt die Essaouira rijk is, een soort Carrefour: de Aswak Essalam.

We hebben onze inkopen gedaan en zien buiten een paar koetsjes rijden, we denken doe eens gek en laten we per koets naar de medina gaan. We vragen van te voren wat de kosten zijn en de koetsier zegt ‘one dirham’, één dirham zou dat zijn, we stappen in en we zien wel.

Co vraagt of hij voor op de bok mag en hij is al gauw grote vrienden met de koetsier, die zit duidelijk te genieten. Co mag zelfs even de teugels overnemen. Bij de medina aangekomen stappen we uit en blijkt de one dirham 20 DH te zijn, dat is wat anders maar nog steeds niet duur, dat betaal  je voor een petit taxi ook.In een rijtuigje.....


Even wat beeldjes vanuit de koets, in dit gedeelte van Essaouira zijn we nog niet geweest, is wel een apart sfeertje


Vlak voor de medina is er nog een kerkhof


We lopen de medina in maar het is nog rustig. Cees koopt weer een mooie zilveren armband. In Marrakech heeft hij er eentje gekocht en die zien we ook vaak in andere sieraden winkels. Hij is nieuwsgierig wat ‘zijn’ armband hier moet kosten, hij heeft er zelf 300 DH voor betaald (€ 27,00). De verkoper weegt de armband, ca. 60gram, en vraagt er 600DH voor. Cees moet lachen en laat zijn armband zien en zegt dat hij daar 300 DH voor heeft betaald. De verkoper beweerd dat het een mindere kwaliteit is maar trappen we niet in van Puffelen. Uiteindelijk kan Cees de armband kopen voor 200 DH, maar hij heeft er al eentje. Maar je ziet maar, je moet hier gewoon onderhandelen/afdingen anders betaal je ‘te veel’.Ook worden er konijntjes verkocht


We willen deze vakantie langer dan 3 maanden in Marokko blijven dus moeten we verlengen. En dan moeten er pasfoto’s zijn, we hebben ze niet meegenomen omdat we niet weten of onze pasfoto’s voldoen aan de normen van Marokko. In Essaouira gaan we op zoek naar een fotograaf. De eerste die we tegenkomen is tussen 13.00 en 15.00 uur gesloten, dat is natuurlijk geen probleem alleen is het al 15.00 uur geweest en de deur is nog vast, ook na kloppen op het raam.  Dan gaan we nog maar even verder zoeken.


Essaouira is een leuk plaatsje, wel behoorlijk toeristisch, en dat zie je al bij binnenkomst. Heel veel en grote reclameborden voor de diverse hotels, veelal met spa/hammam. Er lopen heel veel Europeanen rond, maar dat mag de pret niet drukken.

De fotograaf in de ‘mainstreet’ van Essaouira


We komen langs nog een fotograaf en stappen daar naar binnen. We kunnen daar 8 pasfoto’s laten maken voor 20DH, kom daar maar eens om in Nederland. We moeten naar boven en daar zit een meisje die ons op de foto gaat zetten. Co mag eerst en de eerste foto is niet naar zijn zin, hij staat er zo nors op. We vragen of je met de ‘tanden’ bloot mag lachen maar dat is net als in Nederland niet de bedoeling. Dan maar gewoon vriendelijk kijken.We gaan even buiten in het zonnetje staan om te wachten. Ik hoor wat gemiauw en kijk waar het vandaan komt. Zit er een klein poesje van een paar weken oud onder een reclamebord die eigenlijk wel naar de andere kant van het straatje wil maar niet durft. Elke keer als hij een een poging wil wagen dan komt er wel weer iemand langs en duikt-ie weer terug. Uiteindelijk lukt het.

We gaan op een gegeven moment maar vragen of de pasfoto’s al gereed zijn want het duurt wel een beetje lang. Ze zijn net klaar en we krijgen er ook nog een ansicht formaat bij en dat allemaal voor 20DH.


Aan het begin van de medina zijn wat terrasjes en we gaan even in het zonnetje een verse jus d’orange drinken. Er komt een man langs met een banjo en een ‘pet’ en later treden er nog 3 mannen op als acrobaten, een korte show en er wordt weer rond gegaan met de pet. Je waant je net in Amsterdam op het Leidse plein maar dan met lekker weer.
Als we op zoek gaan naar een petit taxi zien we bij de kademuur een aantal mensen staan. Blijkt, de zee is bijzonder onstuimig met hoge golven en er liggen diverse rotsen voor de kust. Dat geeft altijd weer mooie plaatjes.

Dan houden we een petit taxi aan en rijden voor de somma van 10DH terug naar de campers. Het is wel een bumperklever hoor de chauffeur en op een gegeven moment gaat-ie gewoon inhalen rijden we drie rijen dik. Maar we komen heel aan.
De camperplek is achter de duinen dus aan de andere kant is uiteraard het strand en de zee/oceaan. Er staan de hele dag al kamelen op het strand en er staan quad’s die je kunt huren. Als wij uit de taxi stappen zit het werk voor de kamelen er net op en gaan ze terug op stal.


We zijn na het eten nog eventjes naar de medina/stad terug gekeerd. Want ‘s avonds is het vaak toch drukker en gezelliger dan vroeger op de middag. In het begin van de medina is het nog rustig maar dan komen we door een volgende poort en daar zijn wat andere winkeltjes, minder toeristisch, daar lopen ook meer Marokkanen. Dan lopen we nog even de medina uit de straat op en daar is het ook gezellig druk.
coordinaten Essaouira strandboulevard, geen voorzieningen, 30DH: N 31.495376, W 9.764158


woensdag - 8 januari - Essaouira

We waren er vroeg uit want het is inderdaad een rumoerige plek, rumoerig vanwege het vele verkeer dat alweer vroeg op gang komt.

Vannacht viel het wel mee, het was minder lawaaierig als dat we verwacht hadden. Maar geen plek voor nog een nacht.


We gaan eventjes het strand op achter de camper en zien langzaam de zon opkomen en de golven beschijnen. We laten jullie eventjes meegenieten.prachtig mystiek licht


Het eerste zonnetje op de gebouwen en rotsen
En het wordt steeds lichter
Ook de meeuwen baden zich in het eerste zonlicht, je ziet ze haast denken: lekker hoor


Er komt een kamelen ‘karavaan’ aan, een prachtig gezicht


Ons plekje in Essaouira aan de boulevard


In de ochtend zijn we weg gereden uit Essaouira, eerst nog naar de supermarkt Aswak Essalam, coordinaten: N 31.524341, W 9.754202 voor yoghurt en crème fraiche en langs een bank om geld te wisselen. Alles weer gelukt, we zijn weer van alles voorzien.

We gaan langzamerhand op naar Agadir en we weten niet of er tussen Essaouira en Agadir nog grotere plaatsen zitten, deze route hebben we de vorige reis niet gereden, dit is nieuw voor ons, schijnt wel een mooie route te zijn.

Een leuke wijk met huizen in de kleuren van Essaouira, wit met blauw en een beetje geel. De taxi’s en koetsjes zijn ook allemaal blauw


We rijden het dorp uit om 16 km verder op een camping te gaan staan, een camping met de onuitspreekbare naam: Dar Cb’Ti. Het is een camping van een Frans stel, hele vriendelijke mensen blijkt na kennismaking, althans we maken kennis met Edith. Er is een modern en schoon sanitair gebouw, een zwembad, een bedoeïenentent, een barbecue waar je gebruik van kunt maken en water uit een bron. We vragen of het drink water is. Edith geeft aan dat haar man het wel drinkt maar zij niet. We vragen of haar man nog springlevend is en dat is tie. Dan kunnen wij het ook drinken dus. We lozen het ‘schone’ water dat we aan boord hebben, dat hebben we ingenomen op camping Le Calme maar dat is chloor water en ontzettend vies. Ook als je aan de lucht het chloor laat ‘vergassen’. Ik was zomaar een beetje aan de diarree en had last van buikkrampen ik geef dat water de schuld want we hebben de laatste dagen niets vreemds gegeten, dat water was het enige dat anders was in ons ‘protocol’.

Dus nu hebben we weer lekker vers, zacht water aan boord, heerlijk.2e foto: hangouderen     -   3e foto: druk gebarend waren ze aan het praten


Het is een mooie rustig gelegen camping en het is ook heel donker hier, er is amper een maantje dus we gaan straks even sterren kijken, romantisch hè. Maar we weten dat als er bijna geen maan is en er is geen luchtvervuiling dat je dan ontzettend veel sterren kunt zien.


Toen we vanmorgen bij de kust wegreden liep in no-time de thermometer op van 24 graden naar 31,5 graad. Volgens Edith is het hier op de camping altijd een graad of 5 a 6 warmer dan in Essaouira. Dus het was hoogzomer vandaag, lekker hoor, heerlijk in het zonnetje gezeten, eerst in de schaduw want de zon was te heet maar later lekker warm.


Willen we sterren gaan kijken is het hartstikke bewolkt, nou ja.... Soms zit het mee, soms zit het tegen, een andere keer dan maar.De onverharde weg naar de camping  -  bewijs van 30,5°  -  de camping Dar Cb’Ti


Krijg net een mailtje binnen van NL camperaars waar we mailcontact mee gehad hebben en die zijn nu voor het eerst in Marokko o.a. n.a.v. onze reisverslagen, Nel en Jurrien. Ze zijn vandaag aangekomen in Essaouira en lezen nu op onze site dat wij daar vandaag zijn weggereden. Waar we nu zijn is de vraag. Heb de coordinaten opgegeven en morgen komen ze deze kant op, als ze het kunnen vinden, leuk.


Onze vriend Rob, die thuis met regelmaat bij ons komt eten heeft nu ook Skype op zijn computer geïnstalleerd en vanavond hebben we zo’n 45 minuten met elkaar gesproken, leuk hoor.


Coordinaten camping Dar Cb’Ti, alle voorzieningen aanwezig, mooi Europees sanitair, bron/drinkwater, wij staan excl. stroom, 60DH: N 31.400639, W 9.708969

Overigens is het zo dat de coordinaten voor de afslag op de N1 als volgt zijn: N 31°23.856, W 09°42.803, dat is 1km na de afslag naar Sidi Kaouki. Daar is dan een onverharde weg naar links met een verwijzing naar Dar Cb’Ti. Na 700 meter ga je weer links af richting Dar Cb’Ti.
verder naar

periode 12


Ga naar ‘Coordinaten


Ga naar fotoalbum 1

Ga naar fotoalbum 2


terug naar ‘overzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Marokko