Marokko - periode 12 - 9 januari t/m 12 januari


donderdag - 9 januari - Essaouira

We hebben Nel en Jurrien ontmoet en dat was erg gezellig, veel nieuwtjes en ervaringen uitgewisseld, leuk.

Het was ook heerlijk weer vandaag, lekker in het zonnetje gezeten en ook in de schaduw. Een paar wasjes gedaan met de wasmachine van Edith, de camping eigenares. Dat is gewoon bij haar thuis, ze wijst je de weg, hoe het werkt en dan mag je zelf de tijd bijhouden en de wasjes wisselen, prima als het allemaal maar lekker schoon en fris wordt. De laatste was hangt nu aan de lijn, in het donker en ik hoop dat het straks nog droog is, het is nl. het beddengoed, we waren een beetje laat met alles door de gesprekken die we elke keer tussendoor hadden. Maar dat mag de pret niet drukken, we hebben ook nog slaapzakken waar we in kunnen liggen.

De internetverbinding is niet geweldig hier, 2G 5 streepjes en dat is niet genoeg om ook maar iets te doen. Dus de site uploaden zal wat later worden en ook skypen/facetimen gaat niet lukken. Wel vreemd, want gisteravond was de verbinding gewoon goed, het is gewoon niet te peilen hoe of wat.


‘s avonds om 9 uur ga ik nog even bij de waslijn kijken en de was is wonder boven wonder helemaal droog, dus vanavond lekker weer in een fris en schoon bedje.


vrijdag - 10 januari - Essaouira

We staan nog steeds op camping Dar Cb’Ti. Vannacht heeft het wat geregend en gewaaid maar vanmorgen was het bij het opstaan weer droog. Het was vannacht ook erg warm in de camper, straks maar even de dunne dekbedden erop doen.

Even het laatste wasje aan de lijn dan is alles weer schoon.


Een koppie gedaan met Nel en Jurrien, gezellig weer even. Nel en Jurrien vertellen over hun ‘werk’ voor de ACSI, ze zijn controleur van campings, ze vinden het ook wel wat voor ons. We gaan ons er eens in verdiepen en we kunnen in ieder geval eens naar de informatie bijeenkomst gaan die in het voorjaar gehouden wordt.


De zon laat verstek gaan maar het is wel lekker buitenweer, dus Wil, we zijn lekker in buiten...  :-)

Het is wel goed weer om de camper eens goed schoon te maken, ik ga het dak op en Co is aan de zijkant bezig. Als het een huis was zou je denken dat je aan het schilderen bent, ik wist in ieder geval precies waar ik verder moest gaan na een kleine pauze. Het leek trouwens wel verdacht veel op werken.   :-) Het werkt aanstekelijk want Jurrien ging ook aan de slag.


Co was ook aan het werk hoor maar achter de camper op een ladder


De Franse buren hebben een motor maar zo eentje met 2 wielen voor. Dat had de aandacht van de mannen en de buurman wilde wel het een en ander toelichten. Morgen gaan we, ijs en weder dienend, om de beurt een proefritje maken, achter op dan hè?

De Fransen die hier staan hebben samen gegeten voor een van de campers, de eigenares van de camping maakt tajines maar vandaag hadden ze couscous, het is tenslotte vrijdag, couscous dag. Na het eten ging een van de mannen op zijn gitaar spelen en zingen, gezellig, voor ons waren het arbeidsvitaminen.


zaterdag - 11 januari - Essaouira

Wat zijn we toch een lui stel, alweer een dag op de camping en we doen niets, we hebben het er druk van.

Het proefritje is er niet van gekomen, de buurman is er niet meer op terug gekomen, hij genoot ook lekker van de zon dus we hebben het maar zo gelaten.

Dus weinig te melden vandaag. Morgen gaan we met zijn vijven naar de kamelenmarkt in Had-Draâ, dat schijnt een grote markt te zijn in deze omgeving. Het is ca. 36 km hier vandaan, om 8 uur staat de taxi voor. We willen er op tijd zijn want anders zijn alle kamelen verkocht. Niet dat we er eentje willen kopen hoor maar het is natuurlijk toch weer eens iets anders....zondag - 12 januari - Essaouira


Mooie vogeltjes op de camping, lekker snoepen uit de boom


De Mercedes taxi van Mohammed                        Met zijn viertjes op de achterbank                       kuikentjes voor de verkoop


Vandaag gaan we naar de markt, een kamelenmarkt om precies te zijn in Had-Draâ. Het is een wekelijkse markt en hij schijnt behoorlijk groot te zijn. Edith, van de camping, heeft voor ons een taxi besteld voor 8 uur maar om 7.45uur komt-ie al voorrijden, toch nog even haasten.

Nel en Jurrien waren al heeeel vroeg op, 6 uur, ze hadden een wekker gezet op de telefoon maar die stond nog op de Europese tijd, pluk de dag.

Met z’n viertjes achter in de taxi, beetje krap maar wel lekker warm zo op de vroege ochtend.

De chauffeur wil er 400DH voor hebben, voor heen en terug, tussendoor blijft hij daar wachten. We krijgen er niets meer af, volgens hem is het 55km heen, dus totaal 110km. Wij zeggen dat het 36km is, enkele rit, Co gaat een soort handjeklap met hem aan en ze komen uit op 50km maar de prijs blijft hetzelfde.  :-)Er zijn giga veel mensen op de been, vooral in het dierengedeelte, het is alles mannenWe komen dus al vroeg aan bij de markt en lopen direct door naar het dierengedeelte. We zien ezels, schapen, geiten, koeien en helemaal achter op de markt staan 2 kamelen, that’s it, meer kamelen zijn er niet, het is waarschijnlijk geen kamelenseizoen.

Ze gaan hier niet echt geweldig met de dieren om, er wordt veel met stokken geslagen, bij één koe die voort gedreven wordt zien we zelfs een beetje bloed waar ze geslagen wordt, en een paar koeien lopen met schuim op de bek.Bij de vrachtauto’s worden de koeien omhoog gehesen door wel vier mannen en dan overeind getrokken, gewoon een paar touwen om de koe heen en trekken/hijsen maar. Het krioelt er van de mannen, actief en passief, en er wordt druk vee gekeurd, vrouwen komen hier niet in het scenario voor.


Mooie koppen en innige vriendschap


1e foto: Deze ezel heeft geluk, eentje in de schaduw en eentje in de zon

2e foto: de smid aan het werk

3e foto: er wordt druk gepraat met veel gebaren


We spreken af dat als we elkaar kwijt raken dat we elkaar dan weer om 12.30 uur zien bij de taxi.

Goed dat we het afgesproken hebben want we raken Nel en Jurrien al snel uit het oog. Ze bleven, hoorden we achteraf, bij een kraampje staan en wij waren doorgelopen.

Het is inderdaad een bijzonder grote markt en er is weer van alles te koop. Het krioelt er van de mensen vooral veel mannen, vrouwen zie je zowat niet ook niet op de groente/fruit markt of bij de kleding.

Ze zijn niet erg gecharmeerd van op de foto gaan, gelukkig kan Co wat ongemerkter fotograferen omdat hij er een telelens op heeft dan kun je mee rop afstand blijven.
We gaan in een theetent lekkere Marokkaanse muntthee drinken. Er zijn geen stoeltjes dus we vleien ons neer op de rieten matten die er liggen. Co blijft eerst even staan en krijgt dan een houten ‘tafeltje’ aangeboden. Cees en ik gaan tegen de kant aan zitten, aan de andere kant van het zeil ligt iets, wat weten we niet maar Cees kan er lekker tegenaan leunen. Ik heb dat niet en zit wat op de zijkant van mijn bil, dan komt de theebaas een grote baal brengen met stro om tegenaan te leunen, de lieverd.

Ik schenk de thee in op zijn Marokkaans, vanaf een grote hoogte, dat geeft extra zuurstof aan de thee, je proeft het verschil. Het is thee met verse munt, lekker, met grote brokken suiker er naast.

Er zitten verscheidene mannen, wat oude baasjes en ook eentje met een pijp.

Op een gegeven moment horen we achter ons een geit mekkeren. Er zit een gat in het zeil en ik ga eens kijken hoe of wat. Ligt er een geit net achter Cees met zijn poten aan elkaar gebonden op zijn zij. Co begint ook te ‘mekkeren’ en de geit gaat al harder, Co gaat nog harder, we moeten er allemaal erg om lachen. De theebaas licht het zeil op en daar ligt het beestje.de scharensliep       een onderonsje       onze citroenen worden bij de buren gewogen             onderonsje


het is net Malle Pietje, volgens mij heeft-ie van alles te koop  -  handwerk, de pijp wordt gesneden  -  de notenboer


Een mooie droom: ooit heb ik een echte Jaguar     


Dan slenteren we weer verder, we kopen nog citroenen en appels en een kilo mandarijnen. De citroenen kopen we bij een ‘klein’ boertje, alleen hij heeft geen weegschaal. Maar de oplossing is dichtbij, zijn buurman heeft er wel eentje dus daar wordt het gewogen, zo helpt men elkaar. We zoeken een plekje in de zon en gaan op een paar lege groente kisten zitten om de mandarijnen lekker op te peuzelen, ze zijn heerlijk zoet/zuur/fris. Cees koopt nog een nieuwe rieten mat voor bij zijn camper, het is een mooitje en kost maar 20DH, geen geld, € 1,80.

Co maakt een foto van Cees maar die wil dat niet, net als veel Marokkanen dat niet willen. Ze krijgen ‘ruzie’ en verheffen de stemmen. Een jongetje kijkt een beetje angstig naar ze, dan slaan ze de armen om elkaars schouders en lopen lachend verder. Een Marokkaan die het ziet moet er erg om lachen. Ach een geintje op z’n tijd moet kunnen.

Doordat er veel vee verhandeld wordt is er ook een slachterij, er komen regelmatig onthoofde en ontvelde geiten op de arm door de deur. Er is een bijzonder grote slagershoek met allerlei soorten vlees. Daar in de buurt zijn uiteraard ook de grilletjes en daar gaan we onder de middag eventjes eten. We moeten zelf ons vlees kopen maar de slager tegenover de grill waar we het willen laten bakken heeft het zo verschrikkelijk druk dat we er niet aan te pas komen. Als Cees aangeeft dat wij aan de beurt zijn zegt men ‘tranquil’ oftewel rustig.

Dan vragen we maar aan de mannen bij de grill of zij een pond vlees willen kopen, het willen grillen met tomaat en ui. Dat willen ze wel, we krijgen dus als maaltijd: gegrild koevlees, brood, ui, tomaat en saliethee.

De mannen naast ons aan tafel geven aan dat je hier 200DH per kilo vlees betaald dus we rekenen uit dat we waarschijnlijk (met een pond vlees) zo’n 200DH zullen moeten betalen voor de maaltijd. We zijn verrast als we 100DH af moeten rekenen, dat is € 9,00 voor de complete maaltijd.


Dan lopen we rechtstreeks terug naar de taxi want het is al dik na half 1. We hebben nog lang niet de hele markt gezien maar die is al op zijn retour, na de middag is het gewoon gebeurt.

Het was een leuke ochtend en de markt is zeker aan te raden als je hier in de buurt bivakkeert: elke zondag in Had-Draâ, 5 km ten noorden van Ounara/Ounagha, zo’n 30 km vanaf Essaouira.


‘s Middags gaat de buurman samen met zijn vrouw nog eventjes met de motor weg en hij zegt dat hij bij terugkomst even met Co een ritje gaat maken. En dat gebeurt dus ook, Co vindt het wel heel leuk, het rijdt heel stabiel zo met twee wielen voor en je bent gauw een eind weg, heel relaxt en comfortabel.verder naar ‘periode 13


Ga naar ‘Coordinaten


Ga naar fotoalbum 1

Ga naar fotoalbum 2


terug naar ‘overzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Marokko