Spanje/Frankrijk - periode 33 - 3 april t/m 7 april


donderdag - 3 april - Olvera/Priego de Cordoba

Het was een rustige plek, dus een rustige nacht, het regende wel af en toe erg hard.

Gisteravond reed er een witte auto rond met 2 jongens erin, ze stonden een tijdje stil, gingen weer weg en even later waren ze er weer. Co was ondertussen naar Real Madrid-Dortmund aan het kijken en even later zag ik dat de auto schuin voor onze camper ging staan op een plek waar ze de tv konden zien. Op een gegeven moment hebben we de blindering dicht gedaan. Toen reden ze weer weg.


Om 9.30uur zijn we gaan rijden, eerst over de A384 richting Antequera en dan via kleine weggetjes, die groen ingekleurd staan op de kaart (mooie routes) naar een NKC camperplek in Priego de Cordoba. Het is weer landschappelijk een mooie route, er zat ook nog een stukje Marokkaans asfalt in, 4km slechte tot zeer slechte weg, zeg maar af en toe geen weg.
Onderweg op de A384 stoppen we nog om een koppie te doen. Hannie en Nanda parkeren pal links van ons, we doen de zijramen open en kunnen zo spulletjes doorgeven, o.a. hun camera, ze kunnen het filter er niet af krijgen. Terwijl we zo de ramen open hebben horen we opeens een claxon.

Wat denk je, staan Anne en Nel achter ons. Nel maakt snel een foto van ons doorgeefsysteem en die mailt ze later nog door.Ons doorgeefluik, allebei de zijramen open en alles blijft droog, slim hè?


We komen uit het plaatsje Olvera de naam heeft veel weg van olijven en het is wel duidelijk waar die naam vandaan komt, de hele weg naar Priego de Cordoba wordt geflankeerd door olijfbomen, er staan er ontzettend veel, zover het oog reikt staan er olijfbomen met daartussen de verschillende kleuren grond zichtbaar.


Ik heb de dames gefotografeerd in de ‘achtervolging’, vanuit het achterste dakluik. Ik kan daar op bed knielen en kom dan net boven het dak uit. Zo kunnen we ook gemakkelijk het zonnepaneel schoonmaken, dan sta ik op het bed en kan dan net bij alle hoekjes van het paneel komen.
Om 14.30uur zijn we in Priego de Cordoba, het schijnt wel een mooi stadje te zijn om te bezoeken. Morgen gaan we op onderzoek uit.

De schuifdeur van Hannie en Nanda wil vanuit de binnenkant niet meer open, dat heeft Ali in Tafraoute geprobeerd te fixen maar het is weer kapot.

We gaan in Priego of in Cordoba bij een Mercedes dealer kijken of ze het kunnen repareren. Nu kunnen ze alleen vanaf de buitenkant die deur openen en moeten ze via de autoportieren naar buiten, dus elke keer gymmen om via de stoelen naar buiten te kunnen.Er wordt druk schoongemaakt, de campers zagen er dan ook erg smerig uit, het was gewoon bagger dat eraf kwam.

Het wordt de komende tijd droog en zonnig dus dan is het werk welbesteed.


Prachtige luchten en door de regen dreiging een mooie regenboog


Priego de Cordoba, NKC plek, schoon water/vuil water/wc legen, gratis. De juiste coordinaten: vanaf de A339: N37.441867, W4.215607. De plek zelf: N 37.443742, W 4.211695. Je gaat vanaf de eerste coordinaten op de rotonde rechtdoor en slaat dan bij een poort met daarop ‘Niceto Alcalá Zamora, linksaf onder de poort door. Aan het einde van het smalle weggetje rechtsaf en doorrijden naar beneden. Daar vind je rechts de camperplek. Het zijn schuine plekken, wij zijn op het doodlopende stukje weg gaan staan.vrijdag - 4 april - Priego de Cordoba / Villafranca de Cordoba

We hebben een rustige nacht doorgebracht. Gisteravond was de plaatselijk brassband aan het studeren en dat deden ze in een klein stadion vlak achter de camperplek. Wij zijn verwend met onze plaatselijke brassband die hoog in de ranglijst van Nederland staat, de brassband die we gisteren hoorden moet dan nog heel veel uurtjes gaan studeren om daar aan te kunnen tippen. Maar het gaat erom dat men plezier beleeft aan muziek maken. Om 22uur was de repetitie af. Trouwens nog petje af voor de leden want het was gisteravond koud en nat, de buien zaten los maar ze speelden onverdroten voort.Een paar foto’s in Priego de Cordoba


We zijn al op tijd op pad gegaan, Priego in, op zoek naar de VVV. Die hadden we al gauw gevonden maar die ging pas om 10uur open en het was nu pas 9 uur. We zijn zelf een stukje op pad gegaan maar konden niet zoveel vinden, we liepen waarschijnlijk de verkeerde kant op.

Toen zijn we de bibliotheek ingedoken om te internetten, de mails ophalen en kijken wat voor weer het in Frankrijk wordt in de skigebieden. Daar wordt het de komende tijd ook prachtig weer.


We lopen terug naar de campers, starten de motoren na een bakkie leut en rijden naar Cordoba. We zien onderweg weer kilometers lang alleen maar olijfbomen, in keurige rijtjes. Andalusie is wel mooi, heel heuvelachtig en geen weg is recht maar dat geeft niet.


Zo’n 5km voor Cordoba zien we een SsangYong garage, die hebben in Europa meestal een samenwerkingsverband met Mercedes. We gaan kijken of ze de schuifdeur van Nanda en Hannie kunnen repareren. Die kunnen ze van binnenuit niet openmaken, wel van buitenaf.

Er is gelukkig iemand die een beetje Engels spreekt en hij loopt mee naar de camper. Hij kijkt eventjes en vraagt dan of we om 16uur terug willen komen, het is nu 13.30uur. Dat moet dan maar, hij vraagt nog of de dames de gegevens van de auto hebben. Hij loopt met het boekje naar binnen en komt even later met een monteur terug, ze kijken direct eventjes. Na zo’n vijf minuutjes kunnen ze de deur wel van binnen openen en niet meer van buiten maar dat is minder erg. Ze kunnen wel van buitenaf via de voordeur om een hoekje de schuifdeur ontgrendelen.

Ze hoeven er niets voor te hebben, dat is nog eens service, ze wensen ons nog een goede reis.Internetten in de bieb van Priego  -  Er wordt technisch gewerkt in de camper van de dames


In Cordoba aangekomen is er een grote parkeerplaats waar we door een aanwezige parkeerwacht tussen de bussen worden gezet. We betalen € 2,00 en lopen de stad in. Hannie is onze gids voor vandaag. We hebben een foto van haar gemaakt zoals een echte gids hoort te staan, met het boekje omhoog.  ;-0Hannie, onze gids van vandaag


We zien mooie oude gebouwen en lopen een museum in met mooie en minder mooie schilderijen. Het is gratis voor Europeanen en Spanjaarden. Mij ontgaat de clou want Spanjaarden zijn ook Europeanen.De mooie kunst in het museum


We willen de kathedraal bezoeken maar we vinden de entree te duur, dat hebben we niet er voor over om een kerk te bezoeken.

Morgen kunnen we tussen 8.30-9.30uur de kerk gratis bezoeken en dat spreekt ons wel aan we zijn toch meestal wel vroeg op. We lopen nog even de oude brug over om van afstand een blik op de kathedraal en omgeving te werpen, het is prachtig.Op de brug voelden we ons weer eventjes in Tafraoute, we gingen even ‘hangen’


Twee panorama foto’s met de iPhone


In een winkelstraat is een ‘frozen yoghurt’ winkeltje, je kunt daar smoothies kopen en bakjes yoghurtijs. Daar kun je dan een saus op krijgen en fruit of snoep/koekjes. Het is erg lekker en 100% natuurlijk.
Dan gaan we terug naar de campers, daar aangekomen zegt een van de buschauffeurs dat je hier niet mag overnachten. We zeggen tegen hem dat de parkeerwacht op het parkeerbriefje heeft geschreven dat we hier vannacht mogen staan. De chauffeur belt zijn vrouw op, die spreekt nl. een beetje Engels, en zij legt uit dat het erom gaat dat als alle bussen weg zijn dat we dan helemaal alleen staan en dat het er niet veilig is. Het is nog steeds vreemd want Hannie en Nanda hebben hier vorige keer ook gestaan. Maar we nemen zijn raad ter harte, hij doet zoveel moeite om het ons duidelijk te maken dat we hem maar geloven. Hij legt uit dat we de rotonde over en eerste weg rechts een grote parkeerplaats vinden waar we kunnen staan. Maar daar aangekomen is het een parkeerplaats bij een grote supermarkt en daar wordt ons verteld dat je daar niet mag overnachten. Hannie en Nanda hebben ook nog een paar coordinaten/plekken maar daar aangekomen kloppen de coordinaten niet.

We parkeren de campers op een industrieterrein aan de kant van de weg en gaan eerst eten, het is tenslotte al 18.45uur.


Dan besluiten we om de route naar Toledo op te gaan en onderweg een plekje te zoeken. We komen uiteindelijk aan in Villafranca de Cordoba, een klein dorpje langs de A4. We belanden daar uiteindelijk in een ‘fuik’, de weggetjes worden steeds smaller tussen de huizen en uiteindelijk kunnen we niet verder en moeten we in zijn achteruit. Dan mogen we niet links en niet rechts alleen rechtdoor en dat ziet er niet zo erg breed uit. De camper van Hannie en Nanda is smaller dan die van ons en ik zie ze voorzichtig, met Hannie uit de auto aanwijzingen gevend, langs een geparkeerde auto rijden. Wij moeten daar dus ook langs, een man die er met zijn auto staat te wachten komt uit zijn auto en verteld dat het verderop wel breder wordt. We kunnen alleen die kant op dus daar gaat-ie dan. Ik loop voor de auto uit en Co draait de linker wielen de stoep op, anders komen we niet langs de geparkeerde auto. Maar de huizen die aan het stoepje vastzitten hebben allemaal balkonnetjes. We kunnen er net onderdoor. Als ik weer instap en we de nauwe straatjes uit zijn geef ik Co een welgemeend schouderklopje, hij blijft gelukkig altijd erg rustig in dit soort situaties. Maar we denken er wel over om een navigatie te kopen waar je de hoogte en breedte van je auto in kunt geven, dan blijf je van dit soort situaties verschoont.
Dan komen we langs een parkeerplek wat verder bij de weg vandaan en daar zetten we ze neer. Er hangt wat jeugd rond maar die zien er niet onsoortig uit, oftewel we durven het aan om hier de nacht door te brengen. Co loopt nog even naar de andere kant van de weg om te kijken wat daar nog is en ziet daar mensen met een baar lopen, ze zijn aan het oefenen voor een processie. Rond pasen worden er in Spanje diverse processies gelopen. Dat zullen we niet meemaken want dan zijn we in Frankrijk. Het is een brede kist die ze dragen, Nanda dacht dat het een begrafenis stoet was en dat er een tweeling in die kist lag.  :-)


Villafranca de Cordoba, parkeerplaats bij dorp, geen voorzieningen, gratis. Coordinaten: N 37.960538, W 4.551715

Zeer af te raden als er jongelui aanwezig zijn, het is een hangplek waar discomuziek gedraaid werd ‘s avonds.zaterdag - 5 april - Villafranca de Cordoba/Toledo

We zijn gisteren dus aangekomen op een hangplek van jongeren, het was hun plek dus ze deden hun ding en dat was zeer harde muziek, zeg maar discotheek sterkte. Het ging maar door, we zijn op een gegeven moment toch maar naar bed gegaan in de hoop dat het op zou houden maar het leek wel of we in een flipperkast lagen, wat een herrie. Eerst van een kant maar toen kwamen er meer auto’s en lagen we stereo te luisteren alleen wel naar twee verschillende beats, om gek van te worden.

Hannie en Nanda lagen al te bed en horen dit dus allemaal niet, wij dubben wat moeten we nu. Als we alleen waren hadden we hier niet gaan staan maar als we weg gaan gaan we niet zonder de dames. We besluiten om 23.30uur om toch de dames wakker te maken.

Kloppen helpt niet dus we gingen flink aan de auto duwen en trekken dan worden ze hopelijk door de schommeling wakker. Dat lukt na korte tijd en binnen vijf minuten zijn we weg. We rijden de straat uit, steken die over en staan even later achter een busje, uit het zicht, voor een bedrijfshal. Het is inmiddels twaalf uur als we er weer induiken. Het is een rustige plek met af en toe een auto die langs rijdt.


Vanmorgen om 7uur werd de markt opgebouwd met het nodige lawaai maar dat was voor ons zo-wie-zo een prima tijd om op te staan.

Hannie en Nanda waren ook al wakker. Om 6.30uur kwam er een auto bij de bedrijfshal en Nanda, die er eventjes uit was om te plassen, zag dat en dacht: straks moeten we hier weg dus laten we ons alvast maar aankleden.

Om 8 uur zaten we in de auto op weg naar Toledo. We klimmen tot 830 meter hoogte en komen weer in de wolken terecht. Zonde weer van het uitzicht. We hebben 380km te verrijden vandaag.

Als we weer gaan zakken klaart het wat op, het wordt droog maar nog niet zonnig. Er zijn prachtige wolkenluchten, Co heeft weer eventjes wat vastgelegd.

Don Quichot en de molens waar hij tegen vocht  -  zomaar een beeld op de berg  -  kleurige potjes in de vensterbank


                                                                                    mega grote zonnepanelen                                een van de oude gebouwen in Toledo


Onderweg stoppen we voor een koppie en we gaan buurten bij de dames, we hebben even gezellig gekletst en adressen uitgewisseld.

Wij gaan morgen verder reizen naar Val Thorens om daar te skien, het wordt de komende tijd daar mooi weer dus dat willen we meepakken. Bovendien is de zondag vaak wel lekker rustig om te reizen.


Het reizen met Hannie en Nanda voelt vertrouwd, ze hebben ons vorig jaar ook vergezeld tijdens onze reis in Marokko, via onze site wel te verstaan, ze hebben met jullie meegelezen en toen besloten om dat ook te gaan doen. We hebben toen wat mailcontact gehad over hoeveel gas ze mee zouden moeten nemen. En eenmaal in Marokko.... de rest hebben jullie kunnen lezen.


In Toledo rijden we direct naar de camperplek, een grote mixparking dicht bij de oude stad. Het is een gratis camperplek, waar vind je dat nog zo dicht bij een grote stad, daar kunnen andere grote steden nog een voorbeeld aan nemen. Bij de ingang staat zoals gewoonlijk een bewaker die graag een centje wil vangen. Als we later naar het stadje lopen geven we hem € 2,00, het kan geen last, hij dankt vriendelijk.


We klimmen via de straatjes langzaam omhoog en komen in een gezellige drukte terecht. We gaan eerst naar het VVV voor een plattegrond en wandelen dan door het gezellige stadje. Er zijn natuurlijk weer diverse kerken, synagogen en moskeeën. Het museum met schilderen bij El Greco is op zaterdagmiddag en zondagochtend gratis te bezoeken dus we gaan even en kijkje nemen.

Het valt ons op dat de beste man een vreemde kijk had op verhoudingen. Het schilderde relatief grote lijven met kleine gezichten. Ook vinden we vaak de verlichting op de gezichten heel vlak, je hebt nl. altijd schaduw in het gezicht, zeker als je bij bestaand licht schildert. Ja, dat is dan het fotografen oog dat oordeelt.


Dan wandelen we verder door het stadje en lopen even het gratis gedeelte van de kathedraal binnen. Ook hier vragen ze weer veel geld voor een rondje door de kerk, wij lopen wel een rondje om de kerk. We hebben ondertussen al zoveel kerken gezien, het is allemaal pracht en praal.
Bij een andere kerk zien we allemaal mooi geklede mensen, de vrouwen allemaal hoog gehakt, er komt straks een bruidspaar aan. We spelen even toeristje en vergapen ons aan de mooie mensen. Even later gaan de deuren van de kerk open en nemen we even een kijkje, dit is helemaal een vrij sobere kerk, kan ook mooi zijn.        Een mooi schilderij in het museum                         waar zijn we nu                            mooi geklede mensen                       een sobere kerkAls je de parkeerplaats op komt rijden staat er een bord dat je hier niet mag overnachten, op gevaar van een boete van € 500,00. Maar de regel is in Spanje zo dat je op parkeerplaatsen mag overnachten zolang je maar geen kampeergedrag vertoont.


Hannie en Nanda hebben vanavond bij ons gegeten, vooraf hebben we in het zonnetje lekker pinda’s zitten eten, dus lekker in de zonnestoeltjes. Even later komen er drie politiebusjes over het terrein, wij zeggen voor de grap: die komen ons halen want we zitten in onze stoeltjes buiten. Co wil wel met ze mee als hij wel voorin mag zitten. Maar de busjes rijden door.

Later op de avond zien we weer een politieauto langs rijden, er is dus wel controle maar als we hier niet mogen overnachten waren we hoogstwaarschijnlijk al door ze gewaarschuwd. Het is voor zover we nu kunnen zien/horen dat het een rustige plek is.

We hebben gezellig samen gegeten en ook weer leuk gekletst en gelachen, we zitten wel aardig op een lijn qua humor.

Morgen wachten we tot de dames ook wakker zijn om afscheid van ze te nemen. Hannie en Nanda blijven morgen nog hier in Toledo, daarna gaan ze in drie etappes naar Zaragoza en vandaar uit gaan ze linea recta naar huis. We zouden eigenlijk tot Zaragoza bij elkaar blijven maar we willen te skien omdat het weer in Val Thorens goed wordt/is. Dus snik, morgen nemen we afscheid van ze en gaan we met z’n tweetjes verder.

Wij rijden via Madrid naar Zaragoza, dan naar Lleida, via La Seu D’Urgell naar Perpignan. Dan kijken we of via tolwegen verder gaan of via de kleinere wegen. We zullen dinsdag/woensdag aankomen in Val Thorens of Les Menuires, zelfde skigebied.


Toledo, mix parking aan de rand van de stad, geen voorzieningen, gratis. Coordinaten: N 39.865260, W 4.018402, 470 meter hoogtezondag - 6 april - Toledo (S)/Ria (F)

De parking in Toledo is van harte aan te bevelen, we hebben heerlijk geslapen en zijn niet opgehaald door de politie. Die reed juist regelmatig langs om te controleren, dat geeft een veilig gevoel.  :-)


Vandaag nemen we afscheid van Hannie en Nanda, ze zijn vroeg opgestaan voor ons en nu waren wij juist wat later. We doen een dikke knuffel en spreken af dat we op de terugweg naar huis bij ze langs komen, we hebben immers nog een gasfles van hun in gebruik. De dames blijven vandaag nog in Toledo en gaan dan met drie tussenstops via Zaragoza en Pau naar huis. We worden driftig uitgezwaaid en gaan op pad, we zien wel waar we vanavond weer stoppen, ik heb in ieder geval Perpignan ingebracht maar dat is een flink stuk rijden, het laatste stuk over N-wegen.


Toeval bestaat niet, dat hebben we al zo vaak ervaren. Ik heb bij het instellen van de route vergeten de optie ‘snelweg vermijden’ uit te zetten. We rijden een rondje door Toledo en komen uiteindelijk bijna weer bij het begin punt uit. Wat wel meevalt is dat we nu weer bij de toerit naar de A42 uitkomen en die moeten we hebben, richting Madrid. Op een gegeven moment zegt Co: Hannie en Nanda rijden achter ons, ik denk, hij houdt me voor de gek. Maar het is echt waar, ik zie in de spiegel een vertrouwd beeld. Ik snel naar achteren, kruip op het bed, doe het dakluik open en zie twee zwaaiende handen met daarboven lachende gezichten. Even later nemen ze in snelheid af en zijn we ze ‘kwijt’.
We rijden via de rondweg om Madrid, de M50, via de A2 naar Zaragoza. Het is een prachtige route qua landschap.

Het eerste stuk rijden we in de mist (tot zeer dichte mist) maar op een gegeven moment klaart het op en rijden we weer in het zonnetje.

Onder de middag zitten we even lekker op onze stoeltjes van het zonnetje te genieten. Na de A2 volgt de N11 naar Lleida. Daar draaien we naar de C13-C14-C26-N260 richting Andorra. Ik heb het plaatsje La Seu D’Urgell ingebracht, daar zit een NKC camperplek.
Ook de C13 is prachtig, het slingert door het landschap en we klimmen langzaam omhoog. Bij het plaatsje La Seu vinden we het nog te vroeg dus we rijden verder. We passeren de grens en rijden Frankrijk binnen, het is dat een bord het aangeeft want voor de rest heb je er weinig erg meer in. We komen uiteindelijk op 1580 meter hoogte en het is daar nog 25 graden.
Onderweg zetten we de camper op een parkeerplaats in de bergen en gaan Studio Sport kijken en eten. Dan rijden we nog een half uurtje door en stoppen uiteindelijk in het plaatsje Ria. We duiken een nieuwbouwwijk in en vinden een plaatsje bij het kerkhof, lekker rustig. Er is een kraantje dus morgenochtend lekker douchen en dan de watertank weer vullen met vers water.

We zijn zo’n 45km van Perpignan af en nog 764km te gaan naar Val Thorens. Vandaag hebben vandaag 762km gereden, dat schiet op.


Ria, in straatje bij kerkhof, er is een kraan met drinkwater aanwezig. coordinaten: N 42.609439, E 2.402912maandag - 7 april - Ria (F)/Aigueblanche

Het was heerlijk rustig, zo naast het kerkhof. Vanmorgen om 6.45uur kwam de vuilniswagen maar wij waren al op dus we hadden er geen ‘last’ van.

We stonden naast een kraantje, dus we hebben even heerlijk gedoucht en toen de watertank weer gevuld, aardige gemeente hier.

Om 8 uur zijn we gaan rijden.


Eerst naar Perpignan, dan naar Beziers en daar de A75 op richting Clermont Ferrand. Bij Millau hebben we over het viaduct gereden, dat is € 7,30 tol maar anders moet je helemaal het dal in en verderop weer omhoog.links het viaduct bij MillauHalverwege de A75 gingen we rechts de N88 op naar Saint Etienne.

Wederom een mooie route door de Midi-Pyreneeën, veel klim- en bochtenwerk, leuk om te rijden.

Op een gegeven moment de A47 en daarna A46 op en bij Lyon de tolweg A43 naar Chambery. Rond Lyon en Chambery was het erg druk op de weg. Onderweg in le Puy hebben we nog bij de MacDonalds de mails opgehaald en Co zijn krantjes van de afgelopen week.

We hebben ook het thuisfront even wat laten weten: dat we nog steeds in leven zijn. Ze hebben immers na 1 april niets meer van ons vernomen.


Op de N90 tussen Albertville en Moutiers zit Aire de Langon, een tankstation waar ze GPL (LPG) hebben. We willen voor we de bergen intrekken de gastanks even vol gooien. Maar dat zit even tegen, het station is ‘Ferme’, oftewel gesloten. Of dat permanent is of alleen vanavond, het was al 19.30uur dat gaan we morgen zien. De dichtstbijzijnde mogelijkheid om gas te tanken is terug in Albertville, die hebben we onderweg in een flits gezien maar toen waren we er al voorbij en we hadden Langon in gedachten, niet wetende dat die dicht is.

Dus als Langon permanent dicht is rijden we naar Albertville en dan morgen omhoog naar Val Thorens.

Nu zijn we neergestreken in een dorpje, Aigueblanche, net buiten Moutiers, we staan wederom naast een kerkhof.


naar ‘periode 34


Ga naar ‘Coordinaten


Ga naar ‘verlenging visum Marokko


Ga naar fotoalbum 1

Ga naar fotoalbum 2

Ga naar fotoalbum 3

Ga naar fotoalbum 4


terug naar ‘overzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Marokko