Duitsland - periode 36 - 18 april - 21 april


vrijdag 18 april - Aulendorf/Eppingen

Vanmorgen om 8.30uur waren we weer on-the-road, na een rustige nacht. Vandaag is het goede vrijdag / Karfreitag, oftewel het hele openbare leven ligt in Duitsland op z’n gat, alles is dicht, iedereen is vrij, zelfs de horeca in de plaatsjes waar we doorheen rijden is dicht. Je ziet ook veel versieringen i.v.m. pasen / ostern op zijn Duits.
We rijden weer landelijk over kleine weggetjes en komen door slaperige dorpjes. De mensen slapen zelf ook uit denk ik want je ziet geen mens/hond op straat. We zien veel mooie huizen en andere panden, maar vooral de vakwerkhuizen steken er met kop en schouders boven uit.


Ook zie je op een gegeven moment veel druiventeelt en fruitbomen, we komen ook veel Hofladen tegen, verkooppunten aan huis of boerderij.

De koolzaadvelden kleuren het landschap vrolijk in, met daarboven prachtige wolkenluchten


Dan komen we aan in Eppingen, daar is een camperplek die ik gevonden heb via de app van campercontact. Er wordt lovend over geschreven en ook over het stadje zelf. Als we aankomen gaan we even het stadje in, want na een lange natte dag in de camper willen we even een frisse neus halen. En het zonnetje begint ook nog te schijnen, dus wat wil je nog meer.

Het is inderdaad een leuk stadje met heel veel vakwerkhuizen die allemaal gerestaureerd zijn. We spreken twee oudere mensen die net uit Heillbron komen, daar hing een giga donkere lucht en even later kwamen er grote hagelstenen uit, binnen no-time was de straat helemaal wit. Dat hebben we gelukkig niet gehad.


Er is een boekenwinkel in Eppingen, morgen willen we even gaan kijken voor een wegenkaart van Duitsland, die hebben we nl. niet meegenomen. Het was helemaal niet ons plan om naar Duitsland te gaan, zo zie je maar weer hoe het kan gaan.
Eppingen, sanistation aanwezig tegen betaling, plek is gratis, mooi stadje. coordinaten: N 49.138126 - E 8.913975zaterdag 19 april - Eppingen/Homberg (Ohm)

We zijn al vroeg wakker, het was wel rustig hoor maar we waren uitgeslapen. Om 7.15uur reden we weg van de camperplek, we wilden niet tot 9 uur wachten tot de boekhandel open ging, we komen onderweg wel wat tegen.

Het plan is om naar Kassel te rijden, daar zit een ADAC vestiging (een zusterorganisatie van de ANWB) alwaar we een stratenboek kunnen kopen. Het is ca. 260km dus we besluiten om de snelweg te pakken, dat schiet meer op, de ADAC is nl. tot 14uur geopend op zaterdag.
Onderweg komen we langs een Shell tankstation en we gaan eens kijken of ze daar een goed wegen/stratenboek voor ons hebben. En jawel hoor, we kopen een ADAC stratenboek voor Duitsland/Oostenrijk/Zwitserland met een schaal van 1:300.000. Dat is een mooie schaal waar ook de kleinere wegen op staan. Dus we hoeven niet meer naar Kassel, dus gaan we weer de kleinere wegen op, lekker rustig en landelijk.

We gaan nog eventjes internetten bij de ernaast gelegen MacDonalds, krantjes ophalen, emails bekijken en beantwoorden en naar de site van www.demeter.de op zoek naar biologische boerderijen voor rauwe melk.


En dat is het, kleine slaperige dorpjes met veel vakwerkhuizen en er is geen mens/hond te zien. Ook op de wegen is het al twee dagen heerlijk rustig, wel zo lekker, dan kunnen we rustig aan rijden. Als je een paar auto’s achter je hebt hangen rij je toch minder lekker, je hebt het idee dat je harder moet rijden. Als ze ons kunnen passeren op een wat bredere weg dan blijven we gerust zo’n 60km rijden maar als het een smallere weg is steken we de camper vaak even een parkeerhaven in om ze te laten passeren. Vaak levert dat een zwaai of een toeter op.


De navigatie leidt ons op een gegeven moment via een onverharde weg dwars door het bos. Het is goed te rijden maar je moet geen tegenliggers tegen komen. De paar mensen die in het bos aan het wandelen waren zien volgens ons niet vaak een camper door het bos rijden.

Je mocht er trouwens vanaf zaterdag 12uur t/m zondagavond 22uur niet met een auto of motor komen, waarschijnlijk vanwege de wandelaars. Maar het was 8.30uur dus op dat moment was het geen probleem.


Onderweg komen we af en toe een trein tegen en kruizen we een spoorweg. De tafereeltjes doen me denken aan de miniatuur spoorbaan van mijn broer, met al die pittoreske huisjes ernaast en stationnetjes van tig jaren oud.

Er zijn veel paardebloemen in bloei, het kleurt het landschap vrolijk


We rijden naar Grünberg alwaar een camperplek zit volgens campercontact. Die vinden we ook maar het waait er zo hard en het stuift enorm dus we gaan verder naar..... we zien wel.

In ieder geval blijven we noordelijk rijden en we komen door het plaatsje Homberg (Ohm). Daar staat op een gegeven moment een bord met een camper erop, met de vermelding ‘stadtmitte’. We volgen het bord en komen uit op een grote parkeerplaats bij de Stadthalle. Er staat al een camper dus daar gaan we op gepaste afstand naast staan. Deze plek is niet bekend bij de campercontact dus dit gaan we aanmelden met gegevens en foto’s en al. Er zijn geen voorzieningen, behalve dan een toilet in de hal van de Stadthalle, het is nl. een vertrekpunt van een wandeling en dan mogen de mensen gebruik maken van het toilet.             Zo worden de koeien (met hoorns) vervoerd                        Dit is nu leuke kunst, heel herkenbaar


We lopen het stadje in maar het is net als gisteren in Eppingen totaal verlaten. De winkels zijn gesloten (na 13uur) en ook de horeca geeft geen sjoege. Er is wel een standaard met info over het dorp en de omgeving, alsook foldertjes met daarin een beschrijving van twee wandelingen in de omgeving. Morgen gaan we, mits het mooi weer is, de omgeving eens verkennen. Het is wel mooi hier dus zal de wandeling ook wel mooi zijn.

Er is er eentje van 6,6km en eentje van 9km. Ook is er een foldertje met een fietstocht maar dat is ons hier te gortig, het is bijzonder heuvelachtig en steil. Het stadje ziet er net als Eppingen leuk uit, met allemaal vakwerkhuizen, erg sfeervol. Zou nog mooier zijn als er wat meer leven is.


Als we terug komen bij de camper zijn onze buren net thuis met hun elektrische fietsen. Co zegt dat het in het stadje wel bijzonder stil is en alles is dicht, zei geven aan dat beneden in het stadje de Lidl en een andere supermarkt nog open zijn tot 20uur. We gaan, na in het zonnetje gezeten te hebben met een kopje thee, nog eventjes naar de Lidl wat inkopen doen.Deze leuke spreuk zagen we onderweg: wij wensen iedereen die we kennen, duizendmaal dat wat zij ons gunnen!Onze plek in Homberg, met in het midden het uitzicht, we staan op hoogte


Homberg (Ohm), parkeerplaats bij Stadthalle, toilet in Stadthalle, verder geen voorzieningen. coordinaten:N 50.726241 - E 8.994486zondag 20 april - Homberg (Ohm)/Bad Wünnenberg

Vanmorgen hebben we eerst gewandeld, het was 13 graden toen we opstonden en een strak blauwe lucht. In het dal was het wat heiig maar dat klaarde later ook op.

We startten vanaf de parkeerplaats met een wandeling door de omgeving van zo’n 9 km (bleek bij terugkomst 10,5km te zijn, ach een klein beetje meer...). Het was een leuke wandeling met leuke uitzichten, wel veel door het bos maar zo in het vroege voorjaar is de begroeiing nog niet zo dicht dus we liepen constant in de zon. Ook werden we de gehele 10,5 km begeleidt door mooi vogelgezang, prachtig, daar wordt je vrolijk van.We vonden zelfs een tulp in het wild.  :-)


Sommige bomen zijn net kunststukkenWe hadden de camera constant in de aanslag want we waren bedacht op hertjes. Het rammelt hier van de observatiehutjes/torentjes dus moet er wild zijn. Op een gegeven moment zag Co wat bewegen in de verte, het dook weg in het riet. Toen we dichterbij kwamen stak een dier het pad over, bleek het een giga grote haas te zijn, zo groot heb ik ze nog nooit gezien, er is vast goed voer hier in dit bos.

Dus we hebben geen hertjes gespot of ander wild, jammer.de vogel vloog gelukkig in de lucht en het beestje rechts zat gelukkig aan de buitenkant op het raam van de camperLangs de weg zien we vaak verkeersborden staan met daarop de mogelijkheid van overstekende herten (of ander wild). Maar het is al net als met de koeienborden in Marokko, wel veel borden maar het dier dat er op staat zie je nooit.   :-)


Om 14uur zijn we weggereden uit Homberg (Ohm), het is weer een leuke rit over kleine wegen met mooie vergezichten. Het is wel leuk om zo in het vroege voorjaar door dit landschap te rijden. Het is onwijs fris groen en de vele gele velden zijn een leuke, vrolijke toevoeging. Ook staan er veel fruitbomen te pronken met hun mooie bloemen. Ook de tuintjes staan er fris en fruitig bij met veel tulpen, narcissen en viooltjes. Er zijn ook veel paasversieringen in de vorm van paashazen en met eieren versierde struiken.
We gaan eerst kijken op een camperplek in Korbach, bij een tennishal. Er staan al 4 campers maar we vinden het niet zo dus we rijden verder naar een camperplek aan de Diemelsee (ja met een ‘D’), maar dat is zo dicht langs de weg en de zon is daar niet meer te zien dus we gaan weer verder. We zoeken onderweg wel een plekje. Zo’n 5km verder slaan we in een dorpje rechtsaf, op de navigatie zien we dat er wel een aantal weggetjes zijn en er staat een kerk, meestal is daar in de buurt wel een parkeerplek. En zo ook in dit dorpje, dus we confiskeren deze plek voor een nachtje.

Het is even zoeken hoe we moeten staan voor de schotel maar het lukt allemaal wel weer.


Deze streek is ook zeer geliefd bij de motorrijders, gezien de vele motoren die we tegen komen. De meeste zijn rustig aan het toeren maar af en toe heb je er eentje bij die vol gas gaat en dan vaak de binnenbocht pakt, dat is voor beide kanten dan wel eventjes schrikken. Ook worden we regelmatig door motoren ingehaald wat met veel gebrul gepaard gaat.Ons plekje voor de kerk met de dubbele torens, en het uitzicht vanuit de cockpit


Denk je hier rustig de nacht te kunnen doorbrengen, word er om 21.45uur op de deur geklopt; een mijnheer die zegt dat je hier niet mag overnachten. Naar onze mening (zeggen we niet hardop) is het een gewone ‘huis-tuin-en-keuken’ parkeerplaats maar we gaan toch maar weg. We schieten er niets mee op als straks of de politie op de stoep staat of dat de mensen zelf ons gaan pesten of zo. Na zo’n 45 minuten rijden komen we op goed geluk aan in Bad Wünnenberg, op een officiële camperplek, gevonden d.m.v. ‘P’ bordjes. We zetten de camper op het eerste het beste plekje en duiken de koffer in.


Bad Wünnenberg, wc/water lozen € 1,00 - schoon water 100ltr € 1,00, plek € 4,00. coordinaten: N 51.520360 - E 8.701654
maandag 21 april - Bijna thuis

Vanmorgen waren we zowaar wat later uit bed maar al snel weer op weg, de camper opwarmen. Het is regenachtig en pas in Nederland wordt het weer droog, dat we zo’n een eind moesten rijden voor droog weer....... :-)


‘s Nachts hebben we in Barchem gestaan bij Lochem, op de parkeerplaats van de plaatselijke voetbalvereniging, een rustige plek. Dinsdagochtend hebben we een fietstocht gemaakt van 35km naar Vorden en Lochem, het was een leuke rit door een mooi landelijk gebied.

‘s Middags zijn we verder gereden en in De Glind bij Barneveld belandt, daar staan we op een parkeerplaats bij een klein zwembad.

Morgen rijden we naar Breukelen waar we de camper parkeren en een fietstochtje van 31km gaan doen rond de Loosdrechtse Plassen.

Daarna rijden we naar Hannie en Nanda om hun gasfles terug te brengen en eventjes bij te kletsen, gezellig.


Vanmorgen (woensdag) hebben we gewandeld (niet gefietst dus) bij de Loosdrechtse plassen en om 14uur waren we bij Hannie en Nanda We hebben een gezellig middag gehad en we hebben samen gegeten, Hannie had lekker gekookt voor ons viertjes.


We zagen onderweg de tulpenvelden nog in bloei staan, ze waren door de hoge temperaturen wat vroeger maar toch staan met koningsdag de velden er nog kleurig bij. Alhoewel er toch al wel gekopt werd.


En dan zijn we nu dus thuis, home-sweet-home. Voor de familie zijn we weer binnen hand-zoen-knuffelbereik, ook weer hartstikke leuk.


Dank voor het meelezen en meebeleven van onze ‘avonturen’ en tot een andere reis. Dat zal ongeveer in juni zijn dan gaan we naar Engeland-Schotland-Ierland.


Voor iedereen die ook met een camper reist, veel plezier en veilige kilometers toegewenst.


Dit is dan het einde van dit verslag over onze reis naar en in Marokko.
Ga naar ‘Coordinaten


Ga naar ‘verlenging visum Marokko


Ga naar fotoalbum 1

Ga naar fotoalbum 2

Ga naar fotoalbum 3

Ga naar fotoalbum 4


terug naar ‘overzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Marokko