Marokko 2014-2015  -  periode 1   - 23 november -  27 novemberzondag 23 november - thuis - Brecht (België)

Zo, de kop is er af. Een hartelijk welkom aan alle lezers en volgers van onze reizen, en dan nu deze naar Marokko.

Veel leesplezier.


We zijn vandaag om 14.15 uur bij huis weg gereden. Via een uitstapje naar Den Haag kwamen we om 19.00 uur aan in Brecht in België, net op tijd voor Studio sport.

In Den Haag hebben we bij de oudste zoon van Cees, Jeroen, een deel van de as van Cees opgehaald. De as gaan we uitstrooien in Marokko. Vorige week hebben twee zoons van Cees het andere deel van zijn as uitgestrooid boven zee.

Cees zal de hele reis met ons mee reizen want we komen waarschijnlijk pas aan het einde van onze reis in Bou Ahmed. We starten onze reis in Marokko tegen de klok in, we gaan langs de westkust naar het zuiden. Het was een warme dag vandaag, het is nu om 20.00uur nog 15°.


 

zondag

23 november


België

Mudaeusstraat, 2960 Brecht

België.

NKC sitecode: 9646

‘s Avonds rustig, het verkeer komt al vroeg op gang.

N 51°20’53’’

E 4°38’29’’


ook wel:


N 51.34808  E 4.64145

Geen voorzieningen

Winkels vlakbij.

Snelle wifi van het gemeentehuis.


Verharde plaatsen en op gras

€ 0,00maandag 24 november - Brecht (België) - Saran bij Orleans (Frankrijk)

We zijn vandaag lekker opgeschoten. De route ging via Gent-Lille over de D-wegen naar Parijs, dit om tolvrij te rijden.

We hadden alleen oponthoud op de Peripherique (de rondweg) om Parijs. We waren daar rond 15uur en dan wordt het natuurlijk net druk. Druk, druk, druk en veel wegen die telkens samenkomen, maar wel goed te doen. Er schieten van alle kanten motoren, scooters en Piaggio’s tussen de auto’s door. Als je van baan wil veranderen is het goed de spiegels raadplegen. Het weer was ook heerlijk, tot ca. 15uur hadden we de zon, dus schone droge wegen. Daarna werd het bewolkt en kwam er een klein spatje door.


Morgen rijden we een groot gedeelte tolvrij over de A20 naar Limoges, daar gaan we de N21 op, via Bergerac, Agen, Auch en Tarbes rijden we naar Lannemezan. Daar duiken we de Pyreneeën in, via de D929 gaan we bij Bielsa de grens over naar Spanje.

Maar dat zal morgen allemaal niet lukken hoor, dat is 798 km van waar we nu zijn, het kan te gek ook. Bovendien rijden we veel over N-wegen dus dat gaat dan wat minder snel. Maar dat geeft niet, we hebben de tijd.


Om 18uur zijn we aangekomen in Saran, een voorstad ten noorden van Orleans. Het is een officiele camperplek via de NKC, we staan hier met drie campers, wij dus, Fransen en Belgen.


 

maandag

24 november


Frankrijk

Aire Municipal
Allee Claude Bernard
45770 Saran, Frankrijk
NKC sitecode: 23649

Rustige plek op parking

Voorstadje ten noorden van Orleans, centrum 100 meter

N 47°57’3’’

E 1°52’23’’

ook wel:


N47.950939

E 1.873150

lozen afvalwater

lozen cassettetoilet
water
vuilnisbak

verhard, verlichting, route bewegwijzerd

€ 0,00dinsdag 25 november - Saran bij Orleans (Frankrijk) - Lembras (N21)

Na een zeer rustige nacht reden we om 8.45uur weer verder via de route die ik gisteren heb aangeduid. We hebben bijna alle weertypes gehad: mist, regen en zon. De temperatuur is ongekend hoog voor 25 november: 16 graden, we lopen zo zonder jas buiten.


Eerst rijden we door Orleans, althans de buitenwijken. Dan duiken we de D2020/N20, het is een zeer rustige weg. We gaan de A20 op bij oprit nr. 5 en rijden daarna 180km tolvrij over de snelweg tot aan Limoges. Daar gaan we verder op weg N21.


Onderweg stoppen we bij een Leclerc om te tanken, diesel kost hier in Frankrijk € 1,18 per liter, althans bij de supermarkten. Bij de ‘gewone’ benzinestations kost het tussen de € 1,33 en de € 1,42. Bij de Leclerc, gevestigd in een mega winkelcentrum allemaal super de luxe aangekleed, is ook een McDonalds, dus maken we weer gebruik van het vrije wifipunt om Co zijn krantje op te halen en om de mails te lezen en te beantwoorden.

Als we naar de camper terug lopen zeg ik: het is vreemd weer, je zou zeggen dat het zo kan gaan onweren. Als we verder rijden begint het te hozen, het water stroomt hard over de weg en er zijn dikke plassen water.


We zagen gisteren op het journaal dat Marokko te kampen heeft met veel wateroverlast, vooral in het zuiden. In Marrakech en Guelmim zijn ca. 23 mensen overleden door het vele water. Een aantal mensen zijn gewoon met taxi en al weggespoeld. Ook de lemen huizen hebben te lijden van het regenwater. De huizen zuigen zich vol met water en op een gegeven moment breekt er wat af, heb je een gat in je muur, of het geheel zakt onderuit.


Om 17uur komen we aan op de camperplek in Lembras, het is erg fraai aangelegd met ruime plaatsen. Ook kun je er stroom pakken voor € 4,00 per 12 uur, jetons verkrijgbaar bij de plaatselijk middenstand. Het ligt redelijk ver van de doorgaande weg dus het zal hier wel lekker rustig zijn. Op dit moment staan we er alleen maar dat kan nog veranderen. En anders maar niet, het voelt hier goed. Ik heb het nog niet gezegd of er verschijnt een Franse camper die naast ons komt staan.de camperplek in Lembras: Aire du cadeau


Een prachtige plek met uitzicht op een zwarte, dreigende lucht 

dinsdag

25 november


Frankrijk

Aire du cadeau

N21 route de Perigueux

24100 Lembras

NKC sitecode: 24450


Rustig gelegen, erg fraai aangelegd, 10 plekken

N 44°53’2’’

E 0°31’30’’


ook wel


N44.884010

E 0.525070

lozen afvalwater

lozen cassettetoilet

water - stroom - vuilnisbak

verlichting

verharde plaatsen: grind


bakker en centrum op 100mtr

bushalte op 100mtr, bijv. voor bezoek aan Bergerac

€ 0,00

stroom:

€ 4,00 voor

12uur, jetons

verkrijgbaar bij de winkels
woensdag 26 november - Lembras (N21) - Ainsa

Alweer een rustige nacht achter de rug. De camperplekken die we tot nu toe bezocht hebben zijn heerlijk rustig, zo lusten we er wel meer.  :-)

Het was vandaag een regenachtige dag, tot flinke buien aan toe. Wel staat deze hele heenreis in het teken van de herfstkleuren en hoe zuidelijker we komen hoe kleuriger de bomen en struiken zijn, prachtig. Geniet maar even mee.


We rijden via de N21 naar het zuiden richting de Spaanse grens, die is in de Pyreneeën, in de tunnel van Bielsa. Het is een heerlijke rustige weg om te rijden, weinig verkeer en ook weinig verkeer achter ons, dat is ook prettig dan kunnen we kalm aan rijden en van het landschap genieten.


Dan rijden we de D929 op en klimmen langzaam omhoog met aan het einde een paar haarspeldbochten waarmee we snel hoogte winnen. Het is hier prachtig met mooie vergezichten en prachtige kleuren.


Uiteindelijk duiken we op 1821 meter hoogte de tunnel in om er op 1664 meter hoogte weer uit vandaan, we reden zo de mist in. En toen ging het ook weer snel naar beneden. Om 16.45uur kwamen we aan in Ainsa, een NKC camperplek boven een dorp, op een parking bij een historisch gebouw.

Er staat een camperbusje en later komt er nog een camper bij die verderop op de parking gaat staan. We hebben een prachtig uitzicht het dal in.

Het is trouwens ook hoe zuidelijker hoe langer het licht blijft, om 18uur was het nog redelijk licht. 

woensdag

26 november


Spanje   

Parking du Casco historico

Calle de Abajo, 22330 Ainsa

NKC sitecode: 25667


Rustig gelegen, prachtig uitzicht

Tegen historische stadsmuren

Is een gedoogplek

N 42°25’1’’

E 0°8’17’’


ook wel


N42.416950

E 0.138120

geen faciliteiten

alleen vuilnisbak


verhard

verlichting

€ 0,00
donderdag 27 november - Ainsa - plaats onbekend, langs N330‘s ochtends mystiek licht rond de camperplek


Ik had per ongeluk een tussenpunt gewist in de navigatie en niet goed opgelet, dat hield in dat we dwars door de Pyreneeën gingen, over een kronkelweg. Het was prima te doen hoor maar duurde een beetje lang.

Onze navigatie ziet veel nieuwe dingen niet, rotondes, stukken snelweg. Maar toen we de bergen uitkwamen reden we onder een nieuwe, hoge brug door en daar leidde de navigatie ons naar toe, maar de brug en de weg erachter was nog niet open. Niet te doorgronden die navigatie..  :-)
Het gebied in de provincie Aragon waar we vandaag doorheen gereden zijn is vooral wijnbouw. En dat leverde weer mooie, kleurige beelden op. De wijnstruiken hadden allemaal hun herfstkleedje aan.
We volgen veel N-wegen omdat we geen zin hebben om langs de kust te gaan rijden, maar die wegen zijn prima te doen en heerlijk rustig qua verkeer.


We komen aan bij een camperplek van de NKC waar we alleen water innemen en het potje legen want de plek zelf staat ons niet erg aan, te dicht langs de weg en achter de plek een tankstation, dat betekent veel lawaai. We rijden verder ook al begint het te schemeren.

Bij een volgend dorpje duiken we een weggetje in richting het locale zwembad, daar zal vast een parkeerplaats zijn.

Het is smal en bochtig en uiteindelijk is er bij het zwembad geen parkeerplaats. We rijden verder over een betonnen pad boven het dorp langs maar een plekje is er niet echt.


In een volgend dorp rijden we eventjes rond en vinden een plekje bij een openbaar sportgebied. Op een tennisbaan wordt nog een driftig balletje geslagen. Er is een parkeerplaats en daar vinden ons overnachtingsplekje. Helaas geen naam van het dorp, wel heb ik de coordinaten vastgelegd.

Ongeveer, we reden nl. al weg de volgende morgen, maar het is bij het tennisveld.


Geen foto

We kwamen in het donker aan, en vertrokken al vroeg toen het nog donker was.

donderdag

27 november


Spanje

In een dorpje langs de N330

Geen plaatsnaam bekend

N39.102043

W1.050244


Niet precies, we stonden bij een tennisveld.

Geen faciliteiten

alleen een vuilnisbak


verhard

verlichting

€ 0,00

verder naar periode 2


Hier vind je alle ‘Coordinaten’ bij elkaar


Onze route in Marokko


terug naar ‘overzicht’ van de periodes
© 2013 Lia Keizer

 

Marokko

2014 -2015