Marokko 2014-2015 -  periode 4   -  6 december - 8 december


zaterdag 6 december - Mohammedia

De camper blijft in Mohammedia, zelf gaan we vandaag naar Casablanca, met het spoortje.   


We kregen gisteren een mailtje van Margot en Gerard, zij zijn ook met hun camper naar Marokko geweest en gaven de volgende uitleg over de bewakers in Meknes, waarvan ik niet wist wat ze daar te bewaken hebben:

Jullie staan/stonden in Meknes bij Bab Mansour. Wij stonden hier afgelopen voorjaar ook. Je gaf aan niet te weten waarom het hier zo beveiligd is. Nou, laat de koning dat maar niet horen. Die ingang met de vele bewakers leidt naar de Royal Golf Meknes en het daarachter gelegen koninklijk paleis. Het personeel dat zich hier 's morgens meldt wordt zelfs gefouilleerd. Wij zijn toen om het hele paleis heen gelopen en mochten zelfs even een kijkje nemen op het golfterrein.

Dank voor deze uitleg, zijn we weer wat wijzer geworden.


Gisteren reden we in Rabat langs een groot/Royaal gebeuren met overal wachtlopers, zal ook wel koninklijke bescherming zijn.
Maar vandaag gaan we dus naar Casablanca. We lopen naar de weg en houden een taxi aan, voor 5DH per persoon rijden we naar het station van Mohammedia, zo’n 7km van de camping vandaan. Op het station kopen we 4 enkeltjes naar Casablanca, om precies te zijn naar station Casa-Port omdat dat het dichtstbij de medina en de Moskee Hassan II is. De treinkaartjes waren 15DH pp per enkele reis, een enkele reis omdat we niet weten van welk station we terug reizen.Rechts: deze mannen wachten op een opdrachtgever, het zijn loodgieters, elektriciëns, timmermannen, schilders etc.


We lopen door de oude medina naar de moskee, het is gezellig druk op straat en ook in de medina. Er is weer van alles te koop en er lopen veel mensen rond. Er zijn best wel veel soorten vis te koop, soorten die we nog nooit gezien hebben. Voordat we bij de winkeltjes komen lopen we eerst een tijdje door het woongedeelte van de Marokkanen. Het is vandaag wasdag, dat is niet zo gek daar het vandaag na een paar regendagen prachtig weer is, we lopen in dunne truitjes buiten en uiteindelijk in ons t-shirt.

De was wordt daar wel grappig opgehangen om te drogen. Er is een ruim lijntje langs de muur gespannen en dan gaat er in het midden van het lijntje een stok tussen de lijn en de muur, zo hangt het in een driehoek van de muur af. Ook hoog boven de straat hangt het zo om een raam heen, kan het zo van binnen uit opgehangen en weer afgehaald worden, slim hoor, zo drogen op de vierkante meter.de was aan de lijn met een vernuftig systeem, je hebt een stok en een waslijn nodig, that’s all


Dan komen we bij de moskee maar we zijn net een kwartier te laat, je mag alleen met een gids naar binnen en dat was om 11uur. De volgende rondleiding is om 14uur en om 16uur, ook is er ‘s ochtends om 9 en 10uur een rondleiding. Behalve op vrijdag dan gelden er andere tijden i.v.m. gebedsdag.
We gaan terug de stad in om ergens wat te eten. Dat lukt bij een klein eettentje, we kopen een broodje met worstjes, gehakt, uien en tomaat en het smaakt weer prima. Bij een handkar met mandarijnen kopen we een kilo mandarijnen die ook grif op gaan, erg lekker allemaal.Deze schilderijen vertellen het verhaal van CasablancaDan lopen we verder de stad in naar het Mohammed V plein, daar staan wat mooie gebouwen. In de verte zien we een kathedraal staan, Hannie weet dat je daar de toren kunt beklimmen dan heb je een mooi uitzicht over de stad. En dat is inderdaad erg mooi.

De kathedraal zelf wordt niet meer bijgehouden, ziet er van buiten op het eerste oog nog knap uit maar dichterbij zie je dat het verval is ingetreden. Van binnen is er niets meer alleen nog de glas in loodramen en die zijn erg mooi.

In het trapgat en boven in de toren zitten veel duiven, er zijn zelfs een paar nestjes met eieren, nou ja nestjes, een paar takjes en veertjes.Uitzicht op Casablanca vanaf de kathedraal


Om 13.50uur komen we buiten en willen we een taxi nemen om op tijd bij de moskee te zijn. Maar alle taxi’s rijden door want ze hebben er al 1 of 2 mensen in zitten. Dan gaan we toch maar lopen en komen om 14.30uur aan. We dachten dat de moskee tussen 14-16uur gewoon geopend is maar je mag er alleen met een gids in. Dan gaan we toch maar 1,5 uur wachten want we zijn er nu toch en willen graag de moskee van binnen zien.

Terwijl we buiten zitten te wachten komt er een man naar ons toe die aan Co vraagt of hij een Marokkaan is, we snappen hem direct, het is omdat Co 3 vrouwen ‘heeft’. De man stelt voor dat Co er nog eentje bij zoekt dan heeft hij de max. behaald.  :-)
Het is een enorm groot gebouw, het beslaat 9 hectare waarvan 2/3 boven zee is gebouwd, het is de een na grootste moskee ter wereld, de grootste staat in Mekka. De minaret is 200meter hoog, twee laserstralen met een bereik van 30km geven de richting van Mekka aan. Er werkten 35000 ambachtslieden aan en het heeft 6 jaar geduurd voordat het in 1993 voltooid werd. De minaret heeft een vloeroppervlakte van 25x25meter, de moskee zelf is 200 bij 100 meter. Het dak in de hoofdzaal kan opgeschoven worden, wat ook gebeurd als er 25000 gelovigen binnen zijn.

Tijdens de ramadan kunnen er 25000 gelovigen binnen in de moskee terecht terwijl er dan ook zo’n 75000 gelovigen buiten verblijven.Co is niet aan het bidden geslagen hoor, maar zijn fotografen hartje klopte wel eventjes sneller in dit mooie gebouwTijdens de rondleiding mocht je gewoon foto’s maken van alles waar je mocht komen. Het is echt prachtig daar binnen, marmer uit Zagora en  Ouarzazate, het cederhout kwam uit de atlas. Er is een aparte vrouwengalerij waar 5000 vrouwen kunnen verblijven.

Een verdieping lager is de wasruimte, mannen en vrouwen apart. Alles wordt drie keer gewassen, eerst de handen dan de mond, de neusholte, de oren en dan het hele gezicht. Er mag alleen gebeden worden als men schoon is.

Tot op heden is de moskee omstreden, de Marokkaanse bevolking werd destijds verplicht een financiële bijdrage te leveren aan de bouw, wat niet iedere familie kon opbrengen.


Er is ook een hammam maar die is niet in gebruik, men gaat naar de hammam in de stad. Het ziet er allemaal erg mooi uit.

We hadden een Engels sprekende gids die graag wilde weten waar we vandaan kwamen. Hij zei dat Hannie en Nanda niet uit Nederland kwamen maar uit Japan, omdat ze gelijk zoveel foto’s gingen maken. We legden uit dat zij niets kunnen horen dus dan ga je je tijd anders besteden en dit was wel een hele fotogenieke plek, geef ze eens ongelijk.de wasruimte en rechts de hammam


De rondleiding gaat best wel snel maar je krijgt wel gelegenheid om foto’s te maken. Als we buiten komen is er een bijzondere lucht, allemaal hele kleine wolkjes in een bepaald patroon. Gelijk een foto gemaakt want even later was het al weer anders.


We lopen naar de trein via de oude medina, we willen nog wat inkopen doen. Het is er wederom gezellig druk, we voelen ons hier geen moment onveilig. Het laatste stuk is weer door het woongedeelte. We gaan toch weer met de trein vanaf Casa-Port en we zijn mooi op tijd, de trein vertrekt over 10 minuutjes. Als we bij de trein komen kunnen we de deuren niet open krijgen, geen enkele. Dan zegt een Marokkaan dat de deuren straks tegelijkertijd open gaan en inderdaad even later wordt het omgeroepen dat we naar binnen mogen, apart hoor.
In Mohammedia aangekomen spoeden de mensen zich naar buiten, wij doen rustig aan. Maar dan komen we er achter dat het lastig is om aan een taxi te komen. Eerst staan we bij de petit taxi’s maar die rijden alleen maar binnen de stad, de standplaats voor de grande taxi’s is beneden bij de straat. Betaalden we heen 20DH voor zijn viertjes nu is het 60DH, maar ja, we moeten toch terug naar de camping nietwaar.


We hebben vandaag bijna 10km door Casablanca gesjouwd dus we nodigen de meisjes uit om bij ons te komen eten, wij hebben immers het eten al klaar. We eten gezellig samen een lekkere hutspot, het was dan wel zonnig vandaag (19°) maar het is ook 6 december dus winterkosttijd.

Na het eten gaan Hannie en Nanda gauw terug naar hun camper aan het werk, foto’s kijken en zo.

Even later klinkt er een roffeltje op de deur en geeft een handje het usb-stickie met hun foto’s er op, die ik later weer terug breng met onze foto’s. Zo vullen we elkaar aardig aan qua fotobeelden, leuk.


Het was een hele leuke dag met veel indrukken.

Hannie en Nanda kunnen niet horen en als je dan in zo’n stad loopt en je hoort zoveel geluiden, die ook mede een sfeer bepalen, kunnen wij ons niet voorstellen hoe het is als je dat allemaal niet hoort.

Hannie zag op een gegeven moment dat Nanda iets tegen mij zei terwijl ik op mijn telefoon naar de TomTom keek, dus ik keek haar niet aan. Maar ik gaf een antwoord terug. Hannie zag dat en vroeg of ik Nanda dan niet aan hoef te kijken als zei iets tegen mij zegt. Dat is voor hun dan weer niet voor te stellen, dat je elkaar niet aan hoeft te kijken om elkaar te ‘verstaan’. Twee heel verschillende werelden maar we maken er met zijn viertjes wat moois van en ik kan alleen maar zeggen dat we het leuk hebben met zijn viertjes, we leren van elkaar.zondag 7 december - Mohammedia

Vandaag, zondag, heet een rustdag te zijn, die hadden we dan ook ingepland na de lange dag gisteren in Casablanca.

Maar het liep anders, niets schokkends hoor, we kwamen allemaal op het idee om de campers eens door een sopje te halen. Nu is dat een beetje lastig dus haalde we het sopje maar over de campers.

Het was weer heerlijk weer, op een gegeven moment in het zonnetje uit de wind was het 27°, ja echt hoor, erg lekker.

Maar af en toe hebben we pauze tussendoor hoor, anders begint het zo op werken te lijken.


 


Morgen reizen we verder naar El Jadida, verder niets te melden.maandag 8 december - Mohammedia - El Jadida

We nemen afscheid van de mevrouw van de camping en van de gardien. Hij sloeg zijn arm om Co heen en vroeg zo en-passant of hij nog iets extra heeft voor de gardien, jawel hoor, het is een lief mannetje. We worden vrolijk uitgezwaaid.
Eerst op naar de Marjane om boodschappen te doen en dan kunnen we op weg naar El Jadida. Hannie gaf aan dat Azemmour, vlak voor El Jadida haar wel een leuk plaatsje leek, geen probleem, doen we eventjes aan onderweg.1. een huis op een tankstation  -  2. eenvoud voor hoogbouw  -  3. weer een vernuftig droogsysteem


rechts: de weg is even weg, er licht alleen in een kuil een zootje prut

Azemmour is een grappig plaatsje maar het ziet er wel sjofel uit. Totdat we in de Portugees aandoende medina komen, daar is het netjes met witte huizen met op veel muren volkstekeningen. Ook de deuren zijn heel mooi en duidelijk Portugees.


Dan komen we aan in El Jadida en rijden naar camping International. Volgens de NKC camperapp kost de camping € 5,00, maar daar komt dan nog stroom bij van 25DH en daarboven nog 10% tax. Dat kom je eigenlijk nergens in Marokko tegen, uiteindelijk ben je, incl. stroom, dus 93,50DH kwijt. En dat voor een camping die niet zoveel voorstelt. Morgen het stadje bezoeken en dan snel weer verder.

Het was wel weer een heerlijke zonnige dag vandaag met zo’n 21°.


 

maandag

8 december

El Jadida

camping International

Al Oumam Al Montahida

NKC sitecode: 20503


redelijk grote camping

doorgangscamping vh zuiden

verouderd sanitair, niet goed onderhouden

N 33°14’24”

W 8°29’19”


ook wel


N33.240120

W 8.488730

alle voorzieningen

niet zo goed onderhouden

bewaking

gras

18DH pp / 24DH camper

25DH stroom

10% tax extra over totaal

€ 5,40

60DH


stroom

25DH


10% tax
verder naar periode 5


Ga naar ‘Coordinaten


Onze route in Marokko


terug naar ‘overzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Marokko

2014 -2015