Marokko 2014-2015 -  periode 5   -  9 december - 11 decemberdinsdag 9 december - El Jadida - Oualidia


We gaan al vroeg naar het stadje, we willen voor 12uur weer terug zijn om verder te reizen. Het is ca. 2,8km naar het Portugese gedeelte dus dat doen we lopend, langs de boulevard/strand.

Je kunt merken dat geen hoogseizoen is, het is bijzonder rustig langs de boulevard en op het strand.
We komen langs de ingang naar de vissershaven en pakken dat eerst eventjes mee. Wat zijn er toch veel verschillende soorten vis, groot en klein.

Het is er een gewemel van meeuwen, ze vliegen alle kanten op en zweven mooi voorbij, weer leuk om vertraagd te filmen met de iPhone.

Aan het einde van de haven zijn ze vissen aan het slachten dus vandaar al die meeuwen.1e: vergane glorie - 2e: Cees werd ook wel Ali Baba genoemd


Dan lopen we naar de Portugese Cisterne, een wateropslagplaats uit 1506. Eerst werd het als munitiedepot gebruikt door het leger, vanaf 1514 was het een wateropslagplaats. Het water, zo’n 15cm, dat er nu nog in staat is regenwater. Het geeft een bijzonder mooi effect, de weerspiegeling van de zuilen van het kruisribgewelf in het aanwezige water, prachtig. We krijgen uitleg van een oude Marokkaan en kunnen het toch aardig volgen wat hij in het Frans verteld.


De Portugese stad is omgeven door een bijzonder dikke muur, een muur waar je langs en op kunt lopen. In de hoeken zijn bastions gevestigd, met kanonnen uitgerust, het is een leuk gezicht allemaal. We lopen over de dikke muur en moeten af en toe over een doorgang springen, het is goed te doen. Je hebt zo een mooi uitzicht over de Portugese stad en over El Jadida zelf.

De Portugese stad is prachtig maar in El Jadida kom je ook verlopen grandeur tegen, gebouwen die nog in aanbouw zijn maar ook al in verval zijn geraakt. Wat een geldverspilling.

rechts: daar kun je de bomen ook voor gebruiken, voor de wasWe gaan nog even El Jadida zelf in om wat te drinken, dat wordt een kopje thee, zonder suiker (ze kwamen nog een keertje vragen of het echt zonder suiker moest zijn) en pannenkoeken. We bestelden er twee, we wilden samen doen, en kregen er vier. Het was een duur etentje, het kostte wel 15DH oftewel € 1,35, tel uit je winst. Daarna nog even wat fruit en verse munt kopen en toen wilden we een taxi pakken terug naar de camping. Maar de petit taxi’s mogen 3 passagiers vervoeren, hun grotere broer de grande taxi mag totaal 5 passagiers meenemen. We hielden een taxi aan, ik gaf op waar die heen moest en Hannie en Nanda mochten met deze mee, Co zwaaide ze uit en zei: ‘groetjes in Nederland’. Ik dacht nog, die zien we nooit meer terug. :-)  Wij namen de volgende en kwamen even later bij de camping aan, Hannie en Nanda waren net uitgestapt.


We hebben nog even wat gegeten en zijn toen op weg gegaan. Eerst langs de andere camperplek van de NKC, een parkeerplaats in Sidi Bouzid, een wijk van El Jadida, tegenover een politiepost. Maar we vonden het nu niet zo’n geweldige plek om buiten in het zonnetje te kunnen zitten, hij is wel gratis.

We besluiten om door te rijden naar Oualidia, daar zijn wij twee keer geweest, Hannie en Nanda nog niet. Het is een leuke plek om een paar dagen te verblijven. We rijden eerst langs de kust over een weg met een nieuw wegdek. Maar toch komen we onderweg een lelijke plek tegen en moeten even erom heen rijden.links: de gasflessen vliegen door de lucht


Het is een mooie rit zo langs de kust. We rijden door een bijzonder vruchtbaar gebied met heel veel akkertjes, waar ook nog op gewerkt wordt. We komen regelmatig overslagpunten tegen, waar veel mannen aan het werk zijn. Het is nu vooral veel wortelen en hele grote bloemkolen. (Nee, André van Duijn was niet aanwezig) We rijden dus rustig aan, zo’n 60km per uur, kunnen we mooi alles bekijken en iedereen die harder wil gaat ons maar voorbij. De mensen zijn hier ook bijzonder vriendelijk, ook de kinderen, er wordt weer volop gezwaaid en gelachen naar ons. We zwaaien enthousiast terug. Er zijn ook wel kinderen die mee willen rijden maar het zijn er elke keer teveel bij elkaar, dan moet je er toch een aantal teleurstellen, dus we rijden door.

En de boer hij ploegt voort, de een met een tractor de ander met ezel en handploeg, wat een contrast

Zo rond 15uur komen we aan in Oualidia en we installeren ons lekker in het zonnetje. Het is rustig er staan 7 andere campers, vorige keer toen we hier waren, januari 2014, stonden allebei de pleinen hartstikke vol. Na de feestdagen zal het hier ook wel weer drukker worden.


We zitten nog niet buiten of de eerste marskramer komt langs, met zee-egels. Daarna volgen er meer, allemaal met vis. Maar 1 man vertelt dat zijn vrouw heerlijke couscous en tajine kan maken. We bestellen tajine voor morgenavond voor vier personen. Zijn vrouw kan ook nog heerlijk cake maken maar dat hoeven we niet hoor. Later vertelt hij ook nog dat zijn vrouw mooie kleding maken kan, wat een duizendpoot. We laten ons morgen verrassen met lekker eten. We hadden er al over gelezen op het camperforum en daar was men vol lof over het eten. 

dinsdag

9 december       

Oualidia

camperplek

NKC sitecode: 20799


2 grote pleinen

je kunt hier mooie strandwandelingen maken

Er komen allerlei marskramers langs, ‘s ochtends de bakker

N 32°54’58”

W 9°2’34”


ook wel

N32.732800

W 9.042830

drinkwater in grote tanks

prullenbakken

verder geen voorzieningen


bewaking

verhard

verlichting

€ 2,25

25DH
woensdag 10 december - Oualidia

Vandaag blijven we in Oualidia. Vanmorgen doen we lekker lui en genieten voor de camper van het heerlijke zonnetje.

Er komen weer allemaal vissers langs en we kopen een netje met mosselen, straks op internet opzoeken hoe je dat klaarmaakt.


Na het eten trekken we de wandelschoenen aan en gaan op pad. Eerst gaan we de vallei in achter de camperplek. Er staan grote huizen, het doet een beetje Spaans aan, het ziet er wel mooi uit. Er is nu ook een asfaltweg, was vorige twee keer nog een onverharde weg.


Het valt ons op dat de omgeving veel groener is dan afgelopen keer en toen waren we hier begin januari, zal wel door de vele regen komen.

We komen nog langs een plek waarvan we zeggen, hier zou je met je camper ook prima kunnen staan. Maar het is dicht bij de zee en er vallen flinke golven stuk op de kust, dus dat geeft veel lawaai ‘s nachts.
Dan komen we bij een maraboet, dat is een soort graftombe. Er staat inderdaad een grafzerk in en allerlei handafdrukken op de muur. De handafdrukken  zijn bruin, waar zal dat nou van zijn? Co ruikt er aan maar het stinkt niet... :-)

Ik zeg tegen Nanda, ik weet nog wel een vieze mop, kun je daar tegen. Ze knikt ja, ik vertel de mop en ze staat helemaal te grillen, zo vies vindt ze hem. Als Hannie buiten komt wil ik de mop nog een keertje vertellen maar ze kon aan mijn bewegingen zien waar de mop over ging dus ze hoefde het niet meer te horen.


Dan gaan we weer terug naar de camperplek. We willen dwars door een paar zoutpannen lopen, over een aangelegde rand, naar een weggetje aan de overkant. Maar als we bijna aan de overkant zijn houdt de rand/het pad op, verdorie. We gaan terug en proberen het verderop nog een keertje maar weer houdt het pad op. Er liggen wel een paar stenen naar de overkant maar het waterpeil is dus behoorlijk hoger dan normaal want ze liggen onder water. Even later komen we land over zand (en veel modder) aan de andere kant op de onverharde weg.Ja, en nuOp de akkertjes waar we tussen door lopen wordt hard gewerkt. Er worden wortelen geoogst, de wortels gaan apart in een zak en het loof wordt ook vergaard. Opeens schrikt Nanda, er kruipt een kleine slang over de weg. Volgens mij schrok die slang nog meer van Nanda dan andersom.  :-)

links: we kwamen nog langs de groenteboer maar we hadden niets nodig - rechts: een vorm van een ‘statief’, geen 3poot maar een 2pootAls we later in het zonnetje voor de campers zitten komt er een man die krabben verkoopt, ze zijn nog levend zo vers. Hij wil er drie voor 100DH verkopen, dan maakt hij ze ook klaar. We vertellen dat we vanavond al tajine eten maar hij zegt dat je ze gekookt makkelijk tot morgen kunt bewaren. We kopen ze uiteindelijk voor 60DH, vooruit 70DH, hij bedelt er later nog 10DH bij.

Een half uurtje later brengt hij de gare krabben weer terug en hij legt uit hoe je dat eet, want dat hebben we nog nooit gedaan.

Ook opent hij voor ons de oesters die we gisteren hebben gekocht, die verorberen we gelijk maar, nu zijn ze vers.

De visser zei tegen Co: is good viagra.
Hannie heeft een komkommersoep gemaakt, wat ons voorafje is voor de tajine. We waren allemaal met de tijd in de war, we hebben nl. onze klokjes allemaal op NL tijd staan en daar is het een uurtje later dan in Marokko. Dus om 16.30uur Marokkaanse tijd zaten we al aan de soep. Nanda zei van de week al dat Hannie expert soepmaker is, maar Hannie blijft bescheiden en wimpelt dat af. Maar de soep was inderdaad heerlijk, lekker pittig.


Om 18uur Marokkaanse tijd komt de man op zijn brommertje aanrijden, met daarop verpakt twee grote tajines. Het is veel te veel, ook als we geen soep hadden gegeten was het nog te veel. Maar het is wel errug lekker. We verdelen de ‘buit’, hoeven we morgen ook al niet te koken, het lijkt wel vakantie. We doen nog een beetje yoghurt na, zo redden we het wel weer tot morgen.donderdag 11 december - Oualidia - Safi

Vanmorgen om 10uur NL kwam Ali zijn twee tajines weer ophalen, we complimenteerde hem met de heerlijke tajines van gisteravond. Hij zou de complimenten overbrengen naar zijn vrouw Milouda. Voor diegene die een keertje in Oualidia neerstrijken, hij komt in principe langs om te vragen of je couscous of tajine wilt eten, anders kun je hem bellen: 0673643652.
Als hij weg rijdt op zijn brommertje starten wij ook de motoren. Als we bijna aan het einde van het plein zijn zien we rechts een Nederlandse camper staan waar Ali nu bij stilstaat. We stoppen om aan te geven dat hij heerlijke tajines maakt en de vrouw komt naar ons toelopen.

Ze zegt dat ze het jammer vindt dat wij nu weggaan, ze waren gisteravond aangekomen en moe na een hele dag reizen en ze dachten morgen gaan we even met Co en Lia spreken. Ja, ze kennen ons dus van onze site en ze komen uit Enkhuizen, Jelle en Jannie, en dachten he streekgenoten, die willen we wel eventjes ontmoeten. Nou, wie weet komen we elkaar nog ergens tegen, zij gaan ook zuidwaarts en kunnen op onze site zien waar we zijn. Jannie kwam op ons erg hartelijk over, dus zeker een ontmoeting waard.
De verdere route langs de kust is erg leuk om te rijden. We komen langs Cap Beddouza, daar is een camperplek achter de vuurtoren. Als het hek gesloten is moet je even in het dorp vragen om er door te kunnen. De vuurtoren is opgenomen in de moskee lijkt wel, zie foto.


Vlak voor Lalla Fatna duiken we linksaf een kleine weg op, klein in de breedte, rafelig, flink hobbelig en met gaten. Maar wel door een mooie omgeving, de slechte weg wel waard. We komen nu vanuit het noorden aan bij camping International in Safi.
De camping ligt op een half uurtje lopen van het centrum van Safi. We zijn de enige twee campers dus erg rustig nog.

We gaan lekker in het zonnetje zitten, eten vroeg en gaan rond 17.30uur naar het stadje toe, we weten van vorige keren dat het dan gezellig druk is op straat en bij de winkeltjes. Maar dat valt uiteindelijk tegen, waarschijnlijk kwam de drukte de vorige keer omdat we er toen rond de jaarwisseling waren.

links: het is wel te zien waar de wind de meeste tijd vandaan komt
 

Safi

camping International

NKC sitecode: 19422


camping op 1/2 uur lopen van centrum Safi

N 32°19’2”

W 9°14’19”


ook wel


N32.317291

W 9.238680

alle voorzieningen aanwezig


gras

verhard

bewaking

€ 6,30

70DH


stroom

20DH

donderdag

11 december
verder naar periode 6


Ga naar ‘Coordinaten


Onze route in Marokko


terug naar ‘overzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Marokko

2014 -2015