Marokko 2014-2015 -  periode 6   -  12 december - 13 december


vrijdag 12 december - Safi - Souiria Kédima

Vanmorgen gaan we naar de Cathedral Portugesia in het stadje Safi. Gisteravond was die dicht. Eerst gaan we naar de pottenbakkerswijk en al snel is het: fabrique ceramique, look, look.... Als we met elkaar staan te overleggen blijft de man er doorheen roepen. Ik doe even, met mijn vinger op mijn lippen, sssst, en hij begrijpt het en houdt op met roepen.Hier wordt een boot gebouwd  -  een wirwar van vormen  -  het midden van de trap is voor kruiwagens, hier is over nagedacht


We lopen verder en gaan een pottenbakkerij in en krijgen uitleg van een mannetje. We zien het proces van het kneden van de klei, het draaien met de voetbediening, het beschilderen, de laklaag (met blote handen wordt het aangebracht, zeer ongezond) en de oven, die tot 900 graden verhit wordt. Wel leuk om te zien allemaal.het kneden  -  het draaien  -  het schilderen


de laklaag wordt aangebracht  -  de moderne oven  -  voorraad  -  de oude ovenDan lopen we naar de kathedraal. Het is wel grappig waar ze ons ook maar met elkaar horen praten wordt er direct gevraagd: fabrique ceramique en cathedral Portugesia? Het moet dus wel heel wat zijn die kathedraal. We komen er aan en worden direct naar binnen geloodst. De entree is 10DH en later vraagt de gids ook nog een kleine bijdrage, voor de bebe, zal vast niet zijn eigen bebe zijn want hij is al wat ouder.  :-)

We lopen de ruimte binnen en kijken om een hoekje of er nog meer is, maar dit is het. Een ruimte van 7 bij 7 meter en zo’n 7 meter hoog. Er is weer een kruisboog plafond maar voor de rest stelt het eigenlijk niet zoveel voor.

De gids vertelt in het Frans maar dat verstaan we niet, hij heeft het verhaal in het Engels op een briefje staan, dat is wel weer handig.

Als we wat foto’s maken wil hij graag een groepsfoto maken en even later gaat hij met onze telefoon op een stuk karton liggen en gebaart ons dichterbij. Dan maakt hij een foto van het plafond en moeten we ook nog naar de lens kijken, we hebben dikke schik. Wat een avontuur weer.

Als ik een foto maak van de toegangsdeur moeten we daar ook nog even op de foto, hij doet wel erg zijn best en merkt dat we het leuk vinden.

midden: de scene - rechts: het resultaat, kikken joh.....Dan lopen we door de medina terug naar de camper. We zijn nu drie keer in Safi geweest maar nog niet in de medina en ik moet zeggen het is zeer de moeite waard, het is een oude medina en best wel mooi bijgehouden. Er zijn heel veel bogen met donkere stukken waar je doorheen gaat, het levert fotogenieke beelden op.
Als we terug komen op de camping staat er een NL camper naast ons. Als Co even later de ramen aan het lappen is komt de man even naar hem toe en ze hebben even een praatje. Ze zijn voor het eerst in Marokko met de camper.

Na het eten gaat Co de elektra kabel oprollen en geeft een kaartje van onze site af, ze zien de naam van onze site en zeggen: wat leuk, jullie zijn dus Co en Lia, we worden weer herkent, wat grappig toch. Ze zeiden jullie worden nog beroemd. Ze vinden het heel leuk om ons te treffen, ze heten Johan en Wilma en ze zijn erg blij met de gegevens op onze site. We praten nog even en leggen uit hoe ze internet kunnen bekomen en geven ze onze dongle van Maroc telecom, die hebben we zelf toch niet nodig. Johan en Wilma, als jullie internet hebben wil je ons dan even mailen, we vinden het wel leuk om te horen of het gelukt is.Dit zie je ook vaak, open putten. Ze zetten er dan een tak in zodat het opvalt en je niet opeens onder de grond verdwijnt


een spookrijder - 2. onkruidwieders, vele handen maken licht werk - 3. lekke band, gewoon doorrijden - 4. voorraad is opWe eten nog even in de campers en gaan dan op weg naar Souiria, een plaatsje aan de kust. De camperplek is aan een boulevard en daar achter ligt een spookstadje met heel veel ‘nieuwe’ huizen maar allemaal leeg, al jaren.


Op weg erheen rijden we gedurende 4 km door een industriegebied met fosfaat bewerking. Wat een dampen, gelukkig komt de wind van zee en hebben we er geen last van. Je zal er werken of er in de buurt wonen, vreselijk, zo ongezond.


Het is vandaag al behoorlijk bewolkt, de voorspelling is dat het morgen en zondag gaat regenen. We willen zondag graag naar Had Dra naar de kamelenmarkt aldaar maar als het regent heb je daar niets te zoeken, dan loop je tot aan je enkels door de modder. We zien wel.


Als we in Souiria aankomen staat er een NL camper, een Hymer, zullen het Jelle en Jannie zijn? En ja hoor, ze zijn het.

We maken even een praatje, zij komen nu al voor de 5e keer in Marokko en vinden het ook helemaal leuk.
 

vrijdag

12 december

Souiria Kédima

boulevard

NKC sitecode: 26214

N 32°02’23”

W 9°20’30”


ook wel


N32.039970

W 9.341560

vuilnisbak


verhard

verlichting

wandel/fiets mogelijkheden

€ 2,70

30DH


stroom

20DH
zaterdag 13 december - Souiria Kédima - OunaraHannie en Nanda hadden gisteren op hun Facebook pagina de hiernaast afgebeelde foto gezet en gevraagd: wat zien wij hier?


De suggesties waren: vleermuizen, een mooie koepel, zonsverduistering, sterren, een Marokkaanse engel, Hannie.....


Het antwoord weten jullie inmiddels, anders even bij gisteren kijken.

Gistermiddag is Co nog even naar het strand gelopen met de telescoop en de telefoon en kwam met de volgende plaatjes terug. Het was wel lastig want deze steltlopertjes waren bijzonder vlug en telkens weer weg. Ze gaan mee met de bewegingen van het water, komt het water dan is het trippel-trippel-trippel het strand op en als het water terug trekt is er voer te halen dus trippel-trippel-trippel weer achter het water aan.
Het was een rustige camperplek, vanmorgen vroeg kwam er af en toe een auto langs, waarheen? de weg liep dood. We gaan op tijd op pad, we waren allemaal vroeg op. Het plan is om naar Ounara te rijden, camping Les Oliviers en morgen de grote kamelenmarkt in Had Dra te bezoeken. IJs en weder dienende, want als het vandaag gaat regenen dan is het een modderpoel in Had Dra. Maar voor een regenachtige dag mogen we nog niet klagen, het zonnetje schijnt een beetje.


We vervolgen de R301 richting Essouira. De weg is slecht met af en toe een stukje een nieuw ‘kleedje’, maar de meeste tijd is het afremmen en rustig verder rijden en we rijden al niet hard, zo’n 60km per uur. Ook is de weg erg rafelig wat lastig is als je grote vrachtwagens tegenkomt, die pikken hun ruimte wel in. We worden ook nog ingehaald door twee lange vrachtwagens en ook nog als de weg omhoog loopt en je de andere kant niet kunt zien, onverantwoord gewoon. Op deze weg kunnen we nu wel de gevolgen zien van de vele regenval van de afgelopen tijd. Stukken weg die weggeslagen zijn, staan er zomaar opeens een paar wit geschilderde rotsblokken aan de kant van de weg als markering.

rechts vormen zich vanzelf zandduinen


In de buurt van Moulay Bouzarqtoune  slaan we de P2207 op die op een gegeven moment rechts overgaat in de P2209, en dan houdt het asfalt op. TomTom heeft dat niet aangegeven, maar verderop blijkt dat ze een nieuw wegdek aan het voorbereiden zijn. Het is een stofbende, het onverharde zelf is wel goed te rijden, mits je goede vering hebt zoals wij luchtvering hebben.


De route is landschappelijk wel weer mooi, veel akkertjes met daarop werkende mensen, veelal nog met de handploeg. Een ploeg heeft er zelfs een kameel voorstaan, naast een ezeltje. En in de achtergrond loopt een ploeg met twee ossen. Maar voordat je landje hier plantbaar of zaaigereed is moeten er wel eerst stenen geruimd worden, met het pikhouweel, wat een klus.


Via die P2209 komen we door Had Dra en er is al volop reuring in het plaatsje rond het marktterrein, het is gewoon al heel erg druk.

We komen langzaam aan vooruit tussen de mensen en dieren door.


Dan komen we op de N1 en is het nog 5km naar de camping. Langs de weg loopt een apart gedeelte voor de rijtuigjes en ezelkarretjes.Een vrolijke fluiter op de camping


Op de camping kunnen we nog eventjes buiten zitten. Nanda heeft een wasje afgegeven en Insjallah komt het vandaag nog schoon terug, afhankelijk of de elektriciteit het gaat doen. Om 16uur wordt de was keurig gebracht maar begint het ook te spatten. Verkeerde timing dus, en er zitten ook nog spijkerbroeken bij, en die drogen langzaam. 

Ounara

camping les oliviers

langs N1 Essaouira-Marrakech

NKC sitecode: 20584


gezellige camping

redelijk sanitair / zwembad

5km van Had Dra waar elke zondag een grote kamelenmarkt wordt gehouden

N 31°31’57”

W 9°32’49”


ook wel


N31.532740

W 9.547050

alle voorzieningen

wasmogelijkheid 40DH


verhard

gras

verlichting

bewaking

€ 7,20

80DH


stroom

25DH

zaterdag

13 december
verder naar periode 07


Ga naar ‘Coordinaten


Onze route in Marokko


terug naar ‘overzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Marokko

2014 -2015