Marokko 2014-2015 -  periode 7   -  14 decemberzondag 14 december - Ounara (markt Had Dra)
Zullen we wel of zullen we niet.... naar de markt. Vannacht heeft het pijpenstelen geregend en ook nog flink geonweerd. Er liggen dikke plassen op de camping hoe zal dat er in Had Dra uitzien, kan me er wel iets bij voorstellen.

Af en toe breekt het zonnetje door dus we besluiten de stoute schoenen aan te trekken, schoenen die wel vies mogen worden dus.


We lopen naar de weg naar de standplaats met grande taxi’s, er hangt een onheilspellend donkere lucht. Het ritje van 5km kost 4DH per persoon, we denken dat we het verkeerd horen maar het klopt echt. Onderweg naar Had Dra breekt de hemel weer open. Als we aankomen in Had Draa wil de man 25DH hebben, we proberen uit te leggen dat 4x4 16 is, maar uiteindelijk betalen we dus toch 25DH, hij blijft zijn hand ophouden.


We storten ons in het feestgedruis, oftewel we doen net als de mensen op de markt of er niets aan de hand is en er geen dikke lagen modder liggen.

Veel mannen hebben regen djellaba’s aan, een djellaba van regenpakkenstof en laarzen. Of gewoon slippers, nat is nat zullen ze wel denken. Er stapt een man tot aan zijn enkels in een modderplas maar z’n slippers blijven aan, wonderlijk.de jongen links, tot aan zijn enkels in de modder, maar zijn slippers bleven aan


en alles gaat gewoon door, alleen af en toe even schuilen, en je djellaba iets hoger op trekken


Co wil ook wel zo’n djellaba dus gaan we op zoek. Bij de eerste die hij aantrekt zit-ie gelijk met zijn arm in het verkeerde gat, het gat om bij je broekzakken te kunnen. Als hij hem goed aan heeft blijken de mouwen veel te kort te zijn. Dus gaan we verder op zoek en uiteindelijk vindt hij er eentje die goed is.1 eerst door het verkeerde gat - 2 de mouwen zijn te kort - 3 ja hoor, deze is goed - 4 zo kan het ook, een ‘kreukvrije’ regenzak


We lopen naar de dieren afdeling maar daar is de markt al gedaan. Dan moeten we even schuilen voor een volgende bui, gezellig met zijn allen onder een boom. Aan de overkant zijn ze schapen aan het inladen maar die moeten dan wel eerst naar de auto gebracht worden, zie foto.1 tot aan de knien onder de modder - 2 nee, het is niet wat je denkt - 3 even schuilen voor de regen - 4 automatisch gevoerd


allerlei middelen van transport en allemaal door het waterOveral zie je mannen met levende have lopen, schapen, geiten, koeien, stieren. Een stier vind de hoop met olijven wel lekker, zijn baasje heeft er geen erg in maar de eigenaar van de olijven wel, die snelt naar buiten, regen of geen regen; afblijven.


Daar de levende have markt afgelopen is is het in de slachterij en bij de slagers erg druk en er wordt veel onderhandeld en verkocht/gekocht. De grilletjes branden volop en ook in de theetentjes is het druk. We krijgen ook trek maar op de markt kun je alleen stukken vlees kopen om te grillen en een eerdere keer vonden we dat te taai en droog. Dus we gaan terug naar de straat en kopen bij een slager 800 gram gehakt en bij een ander 2 broden en bieden het aan bij een man met een grillplaat. We bestellen 4 kopjes thee zonder suiker en even later zitten we heerlijk te smikkelen.

rechts een mannetje dat sigaretten verkoopt, vaak komt men 1 of 2 sigaretjes kopen, dus zelden een heel pakje


Daarna kopen we als toetje bij een winkeltje een kleine yoghurt, dat kun je dan eten met het slappe dekseltje. Totdat je bijna bij de bodem bent, dan komt het betere vingerwerk zeg maar. Nu is het zo dat als Hannie en Nanda bij ons eten en we hebben als toetje yoghurt dan doen wij en Nanda met de vinger even het bakje schoonmaken, je hebt tenslotte alles betaald toch? Maar Hannie is netjes opgevoed (wij ook hoor) en dat hoort dan niet. Maar nu op de markt kon ze niet anders en ze ging er voor. Dat hebben we natuurlijk eventjes vastgelegd. En Hannie, het viel toch wel mee?
We gaan ook nog even kijken bij de stroafdeling, dat is altijd leuk. Hoog opgetaste vrachtwagens dit keer met grote zeilen erover maar het levert altijd weer leuke beeldjes op.


In de buurt van de slachterij en slagers vind je op de grond stukken gebit en horens van dieren.


We kopen nog wat fruit en andere dingen en gaan dan terug op zoek naar een taxi. Co heeft het idee dat we wel met een paard en wagen terug kunnen maar ze gaan allemaal de andere kant op. We schieten er eentje aan met een jongen op de bok, uiteindelijk begrijpt hij ons en vindt hij het wel leuk maar hij wil het niet doen. Dan pakken we maar een taxi. We dachten van tevoren al het zal wel duurder zijn voor de terug rit want dan ‘moet’ je terug. Maar het kostte weer 4DH, en nu begrepen we dat als je met z’n viertjes met de grande taxi reist dat je dan voor 6 personen betalen moet, of je moet wachten tot er nog 2 personen bijkomen. We rijden dus met zijn viertjes terug voor 25DH.


Ondertussen is het droog geworden en schijnt ook het zonnetje weer. Op de camping maken we gelijk de schoenen schoon en gaan buiten zitten. Maar het gaat af en aan met het weer, dus even later regent het weer. Ik ga gewoon onder een paraplu zitten, het wordt immers zo weer droog.


Deze reis zien jullie niet alleen onze foto’s maar ook foto’s van Hannie en Nanda. We vullen elkaar lekker aan, naast de foto’s die we allebei hetzelfde maken, heeft de een net een close-up gemaakt waar de ander juist een overzicht heeft geschoten.


Wat me vandaag opviel is dat Marokkaanse vrouwen hartstikke slim zijn. ;-) Ze laten de mannen het vieze werk opknappen, je zag bijna geen vrouwen op de markt, ze vonden het waarschijnlijk te vies en te nat. Ze krijgen trouwens wel straks allemaal vieze modderbroeken en sokken in de was en niet te spreken over al die schoenen. Maar ze hebben het wel slim bekeken.
verder naar periode 08


Ga naar ‘Coordinaten


Onze route in Marokko


terug naar ‘overzicht
© 2013 Lia Keizer

 

Marokko

2014 -2015