Marokko 2014-2015 -  periode 35   -  29 maart  -  1 april


zondag 29 maart - Mina de Sao Domingos - Monsaraz

‘Olijfje, wil jij nog zo’n lekker olijfje?’ Olijfje: Nee, dank je wel, Olijfje heeft nu wel genoeg olijfjes gezien.’  :-)  Het is denk ik nu wel duidelijk welke bomen hier het landschap ‘bevolken’, rij na rij, na rij, na rij. Maar het was wel weer een leuke route vandaag.


Naast olijfbomen waren er ook andere mooi gevormde bomen en erg groot en er waren bloemen in de weilanden, ganzeriken. En af en toe zien we een roofvogel vliegen. Gedurende een stuk van 6km was de weg wel erg slecht, nog slechter als in Marokko.
Als we stilstaan om thee te drinken en daarna te eten (te lang gepraat, de tijd vliegt dan) stopt er een auto en worden we in het Duits aangesproken door een man. Het is een Zwitser die een Portugese vrouw heeft en nu sinds een jaar definitief in Portugal woont. Hij werkt niet meer maar heeft samen met zijn schoonvader wel een olijfboom plantage. Hij vindt het duidelijk leuk om eventjes in zijn eigen taal te kunnen spreken.allemaal zwaluuwtjes vliegen er om deze toren - in gesprek met de Portugese ZwitserZo rond 16uur komen we aan in Monsaraz na door een merengebied te hebben gereden, waar we vanaf ‘onze’ berg een prachtig uitzicht op hebben. Na de thee gaan we het stadje in en het is erg leuk, en mooi gerestaureerd. Het is mooi dat we de camera’s mee hebben. We zien veel schijnwerpers her en der dus we gaan vanavond ook nog maar eventjes met de camera’s op stap.Monsaraz en camperplek


Het is een leuke camperplek met een prachtig uitzicht alle kanten op, er staan ca. 8 campers, het wisselt. Sommige camperaars komen alleen even het stadje bezoeken en gaan dan weer weg en er komt er ook weer eentje bij. Er is een hoogzwangere poes die graag kopjes geeft, ze heeft zo’n dikke buik dat het waarschijnlijk niet lang meer gaat duren eer er jonge poesjes liggen te zogen. We geven haar een blokje rauwmelkse kaas en als we gaan eten een klein bakje van onze eigen gemaakte soep en als toetje een likje creme fraiche, ze zit zich later volop te wassen.

kunstnijverheid in MonsarazAls het donker is gaan Hannie en ik nog even het stadje in. Hannie heeft haar camera niet bij zich, ik zeg: ga hem eens snel pakken, je kunt toch niet zonder camera met me mee? ;-)   Maar het is toch donker? Dat klopt, maar dan stellen we onze camera’s gewoon anders in, op 6400ISO en af en toe ter plekke corrigeren. Na haar eerste foto stond ze helemaal te glunderen, dit is leuk zeg.


De rest van de foto’s van vandaag vind je in een aparte fotopagina.


maandag 30 maart - Monsaraz - Evoramonte

Vandaag kwamen langs heel veel wijnvelden, er werd ook wel in gewerkt, het viel op dat de mensen met het hoofd en gezicht bedekt liepen.er is een mooie zonsopkomst en Co heeft een mooi vogeltje gefotografeerd en een van de vele zwaluwtjes

En we kwamen door kleine plaatsjes heen en zodra we op kleine keitjes kwamen was het uitkijken geblazen, want dan werden de straten ook behoorlijk smaller. Het was af en toe even zoeken en een andere weg kiezen.


Het is wel leuk rijden hier, een redelijk afwisselend landschap. Na het eten besluiten we om onze plannen aan te passen en naar een camping te gaan. Hannie en Nanda willen graag nog een keertje wassen, Nanda heeft geen broek meer om aan te trekken (zielig) en op die camping is wifi en we kunnen weer (lekker lang) onder de douche.


We zijn er dus al op tijd en een uurtje later hangt de was te drogen en het is binnen no-time droog. We zitten lekker in het zonnetje en afwisselend in de schaduw vanwege de warmte. Het is druk, vooral met Nederlandse caravans, de eigenaar is trouwens ook een Nederlander. Hij woont nu alweer 27 jaar in Portugal, heeft een boerderij en sinds 5 jaar ook een camping. Die loopt lekker nu, hij heeft een nieuw gebouw neer gezet met daarin een receptie en een mooie sanitair ruimte met heerlijke douches. Er staan tegen de avond ca. 20 equipes/caravans.


Co is na het eten nog aan de schoonmaak begonnen, de camper rondom, hij vond het nog zo heerlijk buiten en ook wel even lekker om nog wat te doen. Ik ben de route eens gaan bestuderen, we komen verder noordelijk op de kaart nog heel wat groene lijntjes tegen langs de wegen, dat duidt op mooi landschappelijke routes, we verheugen ons er nu al op.


De eigenaar van de camping heeft 25 ha. land met daarop heel veel kurkeiken. Er kan 1x in de negen jaar geoogst worden, in die tijd groeit de bast gewoon weer aan. Een kurkeik kan een bedrag/oogst opleveren van ca. € 100,00, maar er zijn ook bomen die tussen de €200/€300 opleveren. Hij vangt in zo’n oogstjaar totaal ca. € 100.000,00, dat is een leuk ‘zakcentje’, zeg maar gerust een flinke zak met geld. Met de opbrengst van de camping is in ieder geval de boerderij een hobby geworden. Hij heeft trouwens wel koeien met hoorns lopen en ook de kalveren lopen nog bij de moeder, helemaal goed.
dinsdag 31 maart - Evoramonte - Lousã

De dag begint met 8,5º, overdag kan het rustig 27º zijn maar ‘s nachts koelt het behoorlijk af. Co gaat het wc’tje legen en als-ie terug loopt is het mistig, hoe zou dat nu kunnen?  :-)


Tegen 10uur gaan we op pad, het is nog mistig/nevelig en dat levert wel grappige plaatjes op, deels mist, deels een blauwe lucht. Vandaag komen we veel eucalyptus plantages tegen, met volgroeide bomen maar ook heel veel jonge aanplant. Ook zijn de bremmetjes weer van de partij maar we zien ook veel paarse struiken, in de bergen is er zelfs een hele wand mee begroeid.helemaal links de Bernagie/komkommerkruid, zonder bloemetjes, want die waren net door Hannie en Nanda geplukt voor over de komkommer ;-)


Het eerste deel kun je rustig saai noemen met veel bomen. Bomen zijn heel belangrijk voor de mensheid en de natuur maar we hoeven er niet perse hele tijden tussen te rijden. (klaag, klaag) Er zijn ook veel percelen met kurkeiken en die zijn wel heel mooi om te zien.
Regelmatig komen we op rotondes kunstwerken tegen, wel leuk.


Als we onder de middag pauzeren loopt er een ‘kudde’ rupsen, ze gaan er gauw vandoor als Nanda met haar gezicht er boven gaat hangen.  ;-) Maar we kunnen er nog een paar fotograferen, ze zien er wel kleurig uit ondanks hun zwarte kleur.

1e foto: asperges en aardappels te koop - 3e foto: hij stak heel enthousiast zijn duim omhoog, leuk


links: dit zagen we veel in de dorpjes, betonnen gebogen palen om druiven of andere planten te geleiden


Na het eten is het eerste deel wel leuk, we rijden slinger weggetjes en komen door diverse dorpjes. Later wordt het weer erg bomig en bochtig. We besluiten om in Lousã te stoppen en daar bij de Lidl wat boodschappen te doen. Naast de Lidl is een doodlopende straat, perfect om te overnachten. We gaan ook nog even in het zonnetje zitten en lekker kletsen met elkaar, met een kopje muntthee er bij, munt uit Monsaraz, erg lekker.

woensdag 1 april - Lousã - Pinhão

Om 9.15uur rijden we weg en gaan eerst naar de Intermarché voor wat boodschapjes en om te tanken. Net als in Frankrijk betaal je hier voor diesel bij een supermarkt behoorlijk minder als bij het tankstation in dorp of stad, het scheelt tussen de 13 a 15 eurocent per liter. Het tankstation zit niet bij de supermarkt maar we komen hem verderop, buiten het dorp, alsnog tegen.


Hebben we de afgelopen dagen veel door bossen gereden vandaag kenmerkt zich door vergezichten, veel dorpjes, fris groen en aan het einde van de dag rijden we door een groot wijngebied langs de oevers van de rivier de Douro. Op de wanden staan namen van wijn/sherry/port merken als Sandeman, Croft, Ferreira etc. Het is een wonderlijk gezicht, meestal als we terrassen zien met fruitbomen of olijfbomen dan zijn de terrassen breed/diep. Deze terrassen zijn smal/ondiep maar met een hogere ‘trede’. Soms heeft het daardoor bizarre vormen.
De druivenranken beginnen net uit te lopen dus er is nog weinig groen te bekennen, daarnaast hebben ze alles doodgespoten wat maar groen kan zijn dus de omgeving ziet er redelijk dor/droog uit. Over een maandje zal dat wel weer anders zijn.


Het plaatsje Pinhão zelf stelt niet zoveel voor, het heeft als ‘hoogtepunt’ een museumpje in de vorm van het station. Rondom zijn er prachtige tegelwerkjes met afbeeldingen van de wijnteelt en wijnoogst.
Als we in het plaatsje aankomen gaan we op zoek naar de camperplek, dat is via een steil straatje naar beneden naar de kade aan de rivier. Maar vanaf onze plek in de camper hebben we niet het idee dat het gaat lukken, steil, smal en je moet onder een spoorbrug door. We rijden terug en plaatsen de campers op een opslagterrein bij het station. Aan een jongen op een heftruck vragen we of we hier kunnen overnachten. Ja hoor, maar om 18uur gaat de slagboom naar beneden en morgen om 8uur gaat-ie weer open. Dat is voor ons geen probleem, we gaan vaak rond die tijd weer weg, dat is dan wel 9uur NL tijd, in Portugal is het een uurtje vroeger.
We gaan gelijk even het dorpje in want nu schijnt het zonnetje nog, het is wederom een heerlijk zonnige dag met als hoogste temperatuur 24,5º. Het is druk met toeristen, ze komen met bussen maar ook met een rivier cruiseschip dat aan de kade ligt. Ze lopen in groepen met een ontvanger om hun nek en oordopjes in, zo kunnen ze de gids ook op afstand beter horen.


Als we het steile straatje naar de kade inlopen zien we dat het eigenlijk prima te doen is met de camper. We kijken hoe laat het is en het is al 18.10uur dus we zijn niet op tijd terug om de campers op te halen. Als we terug komen is inderdaad de slagboom gesloten, dan overnachten we gewoon hier in de hoop dat ze hier vannacht ook gewoon naar bed gaan en er niet zoveel verkeer is.
We zitten nog tot 21uur buiten, het is een echte zomeravond met het geluid van krekels en fluitende vogeltjes.


Van de rest van de foto’s is er een aparte fotopagina.

naar ‘periode 36


Ga naar ‘Coordinaten


Onze route in Marokko


terug naar ‘overzicht


gastenboek


© 2013 Lia Keizer

 

Marokko

2014 -2015