Marokko 2014-2015 -  periode 37   -  6 april  -  9 aprilmaandag 6 april - Villefranche-de-Rouergue - Val Thorens

Om 7uur zijn we alweer en route, we waren wakker dus waarom langer gewacht. Het is 0º, kunnen we alvast wennen aan temperaturen onder nul, straks in Val Thorens.links: het eerste ochtendlicht met het maantje nog in zicht


Maar eerst hebben we nog zo’n 10 uurtjes te rijden, dwars door Frankrijk. We rijden richting de A75, die is tolvrij, daar pakken we een stukje van richting Le Puy en St. Etienne. Dan Lyon en daar vandaan de A43 (tolweg) naar Chambery/Albertville. Het laatste stuk naar Moutiers en dan Val Thorens is weer tolvrij. Aan tol betalen we in totaal € 25,70 dat is € 17,50 voor Lyon-Chambery en € 8,20 voor Chambery-Albertville. We hebben besloten om tolweg te rijden omdat we vandaag redelijk op tijd aan willen komen in het skigebied en dat is gelukt.

hier mogen ze bovengronds mest uitrijden, goede zaak

Het is een leuke route, heel afwisselend en slingerend door het landschap, ook stijgend en dalend. Zal over zo’n 6 weken alleen nog maar mooier zijn, vaak heeft het landschap nog haar winterkleed aan.we zien veel roofvogels op deze route maar opeens zijn er twee ‘vreemde eenden’ in de bijt


wat een contrast, bloeiende narcissen en de sneeuw in de bergen


het is soms net of je zo een ansichtkaart in rijdt

En dan komen de grote ‘jongens’ in zicht, oftewel de besneeuwde bergen alwaar geskied kan worden. Het blijft een imposant gezicht dat ons altijd weer fascineert. En een groot contrast; in het dal en ook onderweg in de bergen staan de narcissen en tulpjes te bloeien.


We rijden eerst even door naar Val Thorens naar het waterstroompje aan de kant van de weg, dan hebben we de watertank maar weer vol, kunnen we lekker douchen. In Les Menuires moet je niet zijn voor het skien, de bergwanden zijn zonder sneeuw, waar geskied kan worden zal het op zeker kunstsneeuw zijn. Dus dat wordt een skipas voor alleen Val Thorens.


We komen onderweg heel veel auto’s tegen die terug naar beneden rijden, het paasweekend is weer over. De richting die wij op rijden is het een stuk rustiger met verkeer.
dinsdag 7 april - Val Thorens

Vanmorgen vroeg was het -4,5º, een prima temperatuur om de sneeuw goed te laten blijven dus dat wordt goed om te skien. We gaan er de komende dagen lekker van genieten.


Het is nu 18uur en we zitten in het toeristenbureau in Les Menuires op een gratis wifipunt van the Winternet. Even de site weer kunnen uploaden, krantjes ophalen en mails beantwoorden, we zijn helemaal weer bij. We gaan zo nog eventjes van het laatste zonnetje genieten.


Vandaag hebben we heerlijk geskied, het was prachtig weer en de sneeuw is toppie, dus alle ingredienten voor een geslaagde dag waren aanwezig.

Morgen en donderdag wordt het ook prima weer en de temperatuur is ook goed, dus de sneeuw blijft ook prima te doen zo. Geniet maar even mee middels de onderstaande foto’s, witte sneeuw in combinatie met een strakblauwe lucht.in het midden zie je Val Thorens, de foto is gemaakt boven aan de afdaling naar Orelles


veel aangevroren sneeuw
het geeft bizarre vormen aan de sneeuwwoensdag 8 april - Val Thorens

Vanmorgen was het ietsjes warmer dan gisteren; -1º, als het goed is wordt het vandaag nog lekkerder weer dan gisteren. We rijden alle dagen omhoog naar de P4 van Val Thorens, daar mag je van 8-20uur gratis staan, als je langer blijft betaal je € 16,00 per 24 uur. Om 8.15uur komt de zon op de parkeerplaats en om 19.10uur gaat-ie weer achter de bergen, dus het is een bijzonder zonnige plaats. En we staan dichtbij de piste en de liften, ideaal, we voelen ons bevoorrecht dat we dit allemaal zo kunnen en mogen doen.


Hadden we vorig jaar ‘werksneeuw’ dit jaar blijft de sneeuw goed, ondanks de zon. En dat komt dan weer door de lagere temperatuur. Nu waren we vanmorgen wat later boven, 8.10uur en dat hield in dat ‘ons plekje’ helemaal bovenaan de parkeerplaats al bezet was door een personenauto dus hebben we de camper maar in de lengte gezet, anders staan we wel erg scheef. De poten kunnen niet ver genoeg uit om recht te staan. Morgen dus op tijd aanwezig, 8uur sharp.  ;-)links: de camper staat rechts, je ziet de afstand tot de piste en liften, ideaal


We vinden het wel heerlijk dat we onder de middag lekker op ons eigen terrasje kunnen zitten en ons eigen eten kunnen nuttigen. We keken even op de menukaart van het restaurant waar we dichtbij staan en de prijzen liegen er niet om, en toch zit zo’n terras onder de middag aardig vol.


Boven bij de Cime Caron, het hoogste punt wat je met de lift kunt bereiken vanuit Val Thorens hebben we uitzicht op o.a. de Mont Blanc. Die berg is 4810meter hoog en je ziet hem hier op een afstand van 67,6km.boven bij de Cime Caron (er hangt net een lift boven) met uitzicht op Val Thorens en in de achtergrond de Mont Blanc


links: de Mont Blanc - rechts: een overzicht van de bergen om ons heen
rechts: aangevroren palen bij de Cime CaronAls we ‘s middags terug komen verplaatsen we de camper naar een vlakkere plaats (is verder bij de piste vandaan) en gaan een stoofpotje rode kool met appeltjes voorbereiden, even later ruikt het heerlijk in de camper. Om 19uur gaan we de parkeerplaats af om onze watertank te vullen bij het water stroompje, dat kan dan nog net in het zonnetje, want als de zon weg is wordt het direct best wel koud.als de zon gaat zakken wordt het landschap ‘spannender’, er komen mooie vormen in het zicht,

links lijkt een beetje op de zandduinen van Merzouga, waar we geweest zijn in Marokko


Dan rijden we door terug naar beneden om ons plekje voor de nacht weer in te nemen.donderdag 9 april - Val Thorens

De temperatuur loopt op, vanmorgen was het +1º en het belooft vandaag wat warmer te worden. Dat klopt, de sneeuw wordt daardoor ook wat meer suiker in de loop van de dag maar het is nog prima te doen. ‘s Ochtends tijdens het naar boven rijden zien we de maan aan de blauwe hemel naast de lift ‘Grande Masse’ en als we op de parkeerplaats staan zien we de zon achter de bergen vandaan komen.
Tijdens onze skitochten komen we ook uit bij een ‘rope runner’, dat is een skilift waarbij je als enige passagier in een zitje, met je ski’s op je rug vastgemaakt’ via een kabel naar de andere kant van een vallei gaat, een soort abseilen in horizontale stand. Dat zal waarschijnlijk niet bij je skipas inzitten. We zien hier ook alle dagen wel een paar keer een tandemvlucht met een parapenter, hij heeft er druk werk van, het is wel een mooi gezicht. Lijkt me wel kicken als je zo tussen die bergen zweeft.

naar ‘periode 38


Ga naar ‘Coordinaten


Onze route in Marokko


terug naar ‘overzicht


gastenboek


© 2013 Lia Keizer

 

Marokko

2014 -2015