Marokko

Tips voor je reis naar Marokko


Voor diegene die nog niet naar Marokko geweest zijn, net zoals het, begin 2013, voor ons de eerste keer was:


De heenreis:

Op de A7 richting Algeciras neem je afrit 112.

Daar vind je een boekingskantoor van Viajes Normandie waar je een ticket kunt kopen voor de boot naar Marokko.

Coordinaten van het ‘hoofdkantoor’: N36.17930, W5.44116

Er gaan meerdere boten per dag naar Ceuta en Tanger Med, dus het is niet echt nodig om van te voren een ticket te boeken.

Neem je paspoort en kentekenpapieren mee naar het boekingskantoor. Je koopt een ‘open’ retour, daarmee kun je op elke willekeurige dag oversteken, zowel van Spanje naar Marokko als andersom. Wij betaalden in januari 2013 € 200,00 voor een retourticket voor 2 personen en camper.

Als je op Tanger Med vaart kun je een aantal zaken op de boot al regelen, zoals de inklaringspapieren, in Ceuta doe je dat ter plekke.

In het boekingskantoor kun je euro’s inwisselen voor Dirhams.

Begin 2014 betaalden we € 200,00 voor een camper inclusief 2 personen, in 2016 was dat nog steeds € 200,00. Als je een aanhanger achter je camper hebt betaal je extra. En heb je daarop een motor of auto staan geef die dan apart op, dan krijg je ook invoerpapieren voor dat voertuig. Als je het niet opgeeft heb je bij binnenkomst in Marokko een probleem, zo ook bij het verlaten van het land.

Overnachten kun je vaak op de grote parking voor het kantoor van Viajes Normandie, onder de camperaars ‘Carlos’ genaamd en anders op deze coordinaten: N36.17916 W5.43895
Formulieren:

Formulieren die je krijgt voor de overtocht:

ENTRY en EXIT formulieren, respectievelijk wit en geel, deze moet je invullen en afgeven, op de heenreis geef je wit af op de boot, en op de terugweg geef je geel af bij de terminal in Marokko.Een voertuig document (D-16 formulier, wit of groen), deze is in drievoud opgemaakt en zijn aan elkaar geniet. Veelal is het formulier al ingevuld door de verkoper van de tickets voor de overtocht. Deel 1 wordt ingenomen bij binnenkomst in Marokko. Deel 2 e 3 krijg je mee het land in. Deze heb je nodig voor de terugreis, dus goed bewaren. Op dat formulier wordt met de pen een datum geschreven tot wanneer de camper in Marokko mag blijven. Die datum is heel belangrijk, in ieder geval moet die datum 3 maanden verder liggen als de datum van binnenkomst. Als je wilt verlengen moet die datum uiteraard nog later zijn.
TIP: Controleer de formulieren of de gegevens juist zijn ingevuld. Het is erg vervelend als je aan de overkant (Marokko) staat en er klopt iets niet. Mocht het nu toch zo zijn dat er een verkeerde (te vroege) datum op het papier staat dan kun je dat o.a. bij de douane in Agadir regelen, coordinaten: N 30°25.733, W 09°36.185.

Bij het verlaten van Marokko lever je 2 en 3 in. Deel 3 krijg je terug, als bewijs dat je de camper weer het land hebt uitgevoerd. Het is zaak dit goed te bewaren en bij je te hebben als je weer opnieuw Marokko in wilt met een ander vervoermiddel of vliegvakantie? Als zij nl. hun administratie niet op orde hebben kun jij aantonen dat de camper toentertijd is uitgevoerd! Als je met dezelfde camper komt speelt dit natuurlijk niet.


LPG tanken voordat je de boot opgaat:

LPG is niet verkrijgbaar in Marokko dus zorg voor volle gasflessen, je kunt vlak voordat je de boot opgaat nog de tanks volgooien.

Dat kan op het volgende punt, coordinaten: N 36.199836, W 5.514764.

Ga op de A7 richting Cadiz eraf op afrit 110B, richting Los Barrios. Op die weg ga je bij afrit 80 eraf, daar is een tankstation van Repsol alwaar ze autogas verkopen, toen wij er in januari 2013 waren kostte het € 0,79, begin 2014 was het € 0,81 en eind 2014 € 0,72.

Diesel is in Marokko verder prima verkrijgbaar, er zijn overal tankstations. In begin 2013 betaalden wij € 0,75 voor een liter diesel, eind 2014 is de diesel nu € 0,90 per liter

de afslag op de N381 naar het tankstation van Repsol.


We weten inmiddels dat je bij een gasfabriek in Tamansourt / Tamensourte je gasfles kunt laten vullen, iemand beschreef het als een goede en voordelige optie. Het plaatsje ligt aan de N7 tussen El Jadida-Marrakech, aan de kant van Marrakech. Het kost daar (anno 2015) 12DH per kilo.


Ook in Taghazoute op de vrije plek kun je je gasfles laten vullen. De man werkt bij Camping International (Municipal) in Agadir en spreekt een paar woordjes Frans, zijn telefoonnummer 0668391238, het kost (anno 2015) 200DH voor 11kg / 18DH per kg.


De haven:

De weg naar de haven is op de A7 via afrit 108C; 'Puerto Norte', coördinaten N36.149493, W5445746 zijn van de ingang naar de haven.

Zorg dat je ruim op tijd in de haven bent, in ieder geval een uur voor vertrek van de boot. Er zijn mensen die je willen helpen maar je kunt alles zelf doen, dus die centjes kun je in je zak houden, want iedereen wil een graantje meepikken. Zelf hebben wij deze mensen niet gezien.

Als je tickets geregeld hebt ga je vervolgens naar de ingang die aangegeven staat met 'Tanger con ticket' (Tanger met ticket). Je rijdt met de camper langs een kantoortje waar je in kunt checken voor de boot, dan nog een poortje van de douane. Vervolgens is het wachten tot de boot komt, wel in de juiste rij gaan staan, dat was toen een beetje onduidelijk en is het nu in 2014 nog steeds onduidelijk. En dat komt, komen we nu achter, omdat niet bekend is waar de boot afmeert. We moesten nu ook met een grote boog weer naar een andere plek toe. Toen bleken er in onze rij twee auto’s te staan die met een andere boot mee moesten.

Op de boot (alleen naar Tanger) wordt de paspoort controle gedaan. Er is een Marokkaanse douane beambte op de boot. Hij controleert je paspoort, zet daarbij een stempel van aankomst in Marokko in je paspoort en je krijgt een registratie nummer toegewezen. Dit registratie nummer (volgens zeggen) behoudt je! Hij heeft een laptop bij zich waarop je op naam wordt gecontroleerd voor het geval dat je al eerder bent geregistreerd. Tevens moet je hier het van te voren ingevulde WITTE registratie formuliertje inleveren

Aankomst in Tanger Med:

Als je in Tanger of Ceuta van de boot komt ga je door de douane alwaar je je camper invoert in Marokko, dat kan snel of langzaam gaan, bij ons duurde het 3 uur voor we erdoor waren maar dat kwam omdat er op dat moment een een ‘hoos’ Marokkanen terugkwam in Marokko met allemaal torenhoge bagage op hun personenwagens.

Dan op zoek naar een tankstation en geldwisselkantoor en dan ligt Marokko aan je voeten om ontdekt te worden, veel plezier in dit prachtige land met zijn vriendelijke bewoners en mooi weer.

Verlenging van je verblijf na 3 maanden:
Je mag drie maanden in Marokko blijven, als je langer wilt blijven dan moet je dat ter plekke regelen.

Lees hier hoe deze procedure in zijn werk gaat.


Hier vind je instructies hoe te handelen als je tussendoor naar huis gaat met het vliegtuig, je camper moet in Marokko blijven.

Het zijn de handelingen die verricht moeten worden die gaan vanaf de vliegvelden in Agadir en Casablanca. Het kan ook vanaf Marrakech maar hoe het daar gaat weten wij niet. Lees hier verder.


De terugreis:

Wij zijn via Tanger Med Marokko binnengekomen maar maakten de eerste keer de fout om naar Tanger te rijden en dat ligt zo’n 40km uit elkaar vandaan.

In Tanger Med kom je de haven binnenrijden en daar moet je eerst je reisbiljet om laten zetten in boarding tickets, dat doe je bij het kantoor van de ferrymaatschappij waarmee je naar Marokko bent gevaren, voor ons was dat Balearea. Dan ga je door de ‘poort’ en moet je naar de politie. Daar geef je het ingevulde gele formulier af plus je paspoort, alles wordt gecontroleerd en dan mag je verder. Bij de douane lever je de twee formulieren van het D-16 formulier in, het formulier dat je in 3-voud hebt ontvangen bij je tickets, het is het invoer formulier van de camper. Je krijgt 1 deel terug als bewijs dat je je camper uitgevoerd hebt. Bewaar dit goed en neem het mee als je weer naar Marokko gaat, met een camper of vliegend. Als zij nl. hun administratie niet op orde hebben kun jij aantonen dat de camper toentertijd is uitgevoerd! Als je met dezelfde camper komt speelt dit natuurlijk niet.

Dan kom je bij een scan apparaat. Je moet je camper opstellen op een vrij smalle verhoging. Dan moet je uit je camper vandaan en gaat het scan apparaat over de camper heen. Je mag er weer in, misschien willen ze nog persoonlijk in de camper kijken maar bij ons hebben ze dat niet gedaan. Dan rijdt je naar de gate die op je boarding ticket staat.

Wij kwamen om 16.55uur aan in de haven en om 17.35uur stonden we in de rij te wachten voor de boot. Om 17.55uur gingen we van wal. Ik moet wel zeggen dat het bijzonder rustig was in de haven, dat zal zeker schelen.

--------

Politiecontroles:

Ten tijden van onze reis waren er enorm veel politiecontroles, het is belangrijk om je aan de snelheidslimieten te houden en de stopborden te respecteren, vooral in het zuiden bij TanTan plage, daar heb je zo een boete van 700 DH (€ 63,00) aan je broek.

Verder mochten we bij alle controles doorrijden. Stop wel bij zo’n controle als er ‘halte’ staat, pas verder rijden als je ‘gewuifd’ word.


Als je Ouarzazate uitrijdt, over de N9 naar Marrakech, kom je langs de filmstudio’s, die kun je eventueel bezoeken. Als je verder gaat rij je vlak na de studio’s, na een bocht naar rechts en links, een klucht af, zorg dat je daar niet harder rijdt dan 60km want ze staan op afstand te filmen. Zou je zomaar een hoofdrol in een film hebben die je niet wilt. Coordinaten: N30.940807, W6.988282, let vanaf deze coördinaten op.


Voorrang op rotondes:

Als je bij een rotonde aan komt rijden moet je het verkeer op de rotonde voor laten gaan, dat is bij ons ook zo.

Maar als het verkeer naar een rotonde toe met verkeerslichten geregeld is dan is het vaak zo dat de straten die tegenover elkaar liggen de lichten hetzelfde moment op groen gaan.

Als jij dan bijvoorbeeld 3/4 moet (linksaf) dan kruis je het verkeer aan de andere kant die ook op dat moment de rotonde op rijdt. Dat verkeer gaat dan dus voor, jij moet op de rotonde wachten totdat je verder kunt rijden.

Dus zonder verkeerslichten heb je voorrang als je op de rotonde rijdt en met verkeerslichten moet je verkeer dat je kruist en dat dus de rotonde op komt rijden voor laten gaan.


Navigatie:

Voor tomtom navigatie is er ook ‘Marokko’ beschikbaar, dit moet je apart aanschaffen. Wij gebruiken TomTom Go Mobile op onze iPhone en dat werkt prima. Sinds 2017 is het gebruik voor de hele wereld, je betaald dan €45,00 voor drie jaar gebruik, deze app kun je offline gebruiken. Daarnaast gebruiken we Maps.me, een gratis app die ook offline werkt en waarin je tot op straatniveau kunt inzoomen. Je kunt er ook mee navigeren, het enige nadeel is dat je geen tussenstops in kunt brengen, dus alleen van A naar B kunt navigeren.


Internet onderweg:

In welk land je een sim kaart koopt voor internet maakt niet uit, zorg er voor dat op je computer de ‘automatische update’, wat in de achtergrond plaats vindt, uit schakelt. Anders gaan de mb’s wel erg hard.


Voor internet hebben we een dongle gekocht bij Maroc telecom met 1 maand internet voor 230DH = € 20,00. Zelf hebben we een mifi-router (Huawei E589) waar het simkaartje ingaat, dat is onze privé-dongle, zeg maar. Het werkt perfect. We hebben er ook nog een antenne bijgekocht die het signaal tot 10x kan versterken. Het is alleen wel zo: is het signaal 0 dan heb je natuurlijk geen ontvangst hoe goed je antenne ook is. We hebben in bijna heel Marokko kunnen internetten. Het is wel onze ervaring dat het internet signaal het sterkst is ‘s ochtends tussen 7-9 uur

Je kunt het beste naar een officiële Maroc Telecom winkel gaan, je moet een paspoort meenemen. Je wordt geregistreerd, dat houdt in als je een volgende keer een sim kaartje koopt of verlengd, bijvoorbeeld bij een volgend bezoek aan Marokko of tijdens deze reis dat je dan 1 maand koopt voor 100DH. Voorheen was het onbeperkt internet, in 2015 was het 8GB, in 2016 is het 12GB voor 100DH. Is de maand om en heb je de GB’s niet gebruikt dan is het over. Is de maand nog niet om en je GB’s zijn op dan moet je een nieuwe opwaardeerkaart kopen. (carte de recharge)


De gegevens voor de mifirouter i.c.m. Maroc Telecom in te vullen in de ‘settings:

profile name:   internet iam (dus een spatie tussen de twee woorden)

APN code:       www.iamgprs2.ma   het kan ook www.iamgprs.ma  zijn

Username:      iam

Password:       iam

Het kan ook zijn dat je het nodig hebt voor de dongle van Maroc Telecom.


Verder is INWI zich ook omhoog aan het ‘spelen’ op de markt. INWI vind je vaak bij Marjane, ik weet niet hoe hun bereik is in Marokko.


Voor Maroc Telecom geldt: Je koopt een opwaardeerkaart/kraskaart van 100DH. Je doet je simkaartje in een telefoon en met die telefoon sms je de door krassen tevoorschijn gekomen code door naar het gratis nummer 555. Je krijgt daarna een sms terug met daarin vermeldt dat het gelukt is en ook de datum tot wanneer het geldig is, dat is 30 dagen later. Je moet natuurlijk wel een telefoon hebben waar een ‘grote’ simkaart in past.

Hoe simpel kan het zijn, zo heb je weer voor een maand 12GB aan internet.


Zo’n kraskaartje om op te waarderen kun je pas gebruiken als je al een simkaartje in gebruik hebt. Als je nog geen simkaartje hebt van Maroc Telecom dat moet je dat eerst aanschaffen samen met 1 maand voor 200DH.In Portugal en in veel landen van Europa kun je een telefoon/simkaart kopen van Lyca mobile. Hier kun je goedkoop mee bellen.

Met zo’n kaartje bel je onbeperkt met een andere Lyca gebruiker.

In Portugal, waar we zo’n (Lyca) kaartje gekocht hebben (april 2013) konden we op dat moment 3 maanden onbeperkt internetten.

Hoe dat voor andere landen is weten we niet. Onze ervaring: in Spanje en Frankrijk konden we Lyca niet vinden. In NL kun je wel Lyca kopen maar daar zit geen internet bij in.


De instellingen voor als je Lyca mobile gebruikt in je router of dongle in Portugal:

APN code voor Lyca:

naam:   LM PT GPRS DATA

APN:     data.lycamobile.pt

gebr.:   lmpt

pasw.:  lmpt

pt/PT staat hier in dit geval voor Portugal.


In de volgende landen kun je Lyca mobile aanschaffen in ieder geval om goedkoop te kunnen bellen:

Australië (AU), Belgie (BE), Denemarken (DK), Frankrijk (FR), Duitsland (DE), Ierland (IE), Italië (IT), Nederland (NL), Noorwegen (NO), Polen (PL), Portugal (PT), Spanje (ES), Zweden (SE), Zwitserland (CH), Groot-Brittannië (GB), USA (US)

De landcodes vind je hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/ISO_3166-1   -   Informatie over Lyca mobile vind je op: www.lycamobile.nl


Stenengooiers:

Wij zijn geregistreerd bij www.camperforum.nl, daar vind je diverse topics over reizen met de camper. Er is ook een apart topic over Marokko.

In dat topic word gewaarschuwd voor stenengooiers. Wij hebben een vlaggetje van Marokko voorin de camper liggen en achter bij onze slaapkamerramen hangen, we hebben begrepen dat Marokkanen respect hebben voor hun vlag en vaderland dus dat houdt ons tot nu toe verschoond van stenengooiers, laten we dat maar zo houden.

Een tip is ook: maak een foto, of maak aanstalten om een foto te maken.


Geldzaken:

Je kunt overal pinnen, banken genoeg. Ook zijn er diverse wisselkantoren, wel een paspoort meebrengen.

Voordat je op reis gaat log dan even in bij je bank en zet je betaalpas aan voor Marokko. Dit staat namelijk uitgeschakeld en dan kun je niet pinnen in Marokko of geld opnemen bij een bank. Je kunt een begin en einddatum inbrengen. Als je het niet zelf via internet kunt doen pleeg dan even een belletje naar je bank.


Medicijnen:

Als je medicijnen gebruikt is een medicijn paspoort niet verplicht maar wel handig om bij je te hebben. Voor Marokko zijn geen inentingen verplicht, wij hebben ons nog nooit in laten enten voor Marokko.


Eten:

In Marokko vind je bij de meeste grote steden een Marjane, dat is een nationaal supermarktketen waar je Europees kunt inkopen.

Daar buiten is het gewoon leuk om op de souks/markten je inkopen te doen. Er is volop groente, fruit en vlees verkrijgbaar. Ook kun je bij de lokale eethuisjes prima eten: tajine, brochettes (vlees van de grill), harira (Marokkaanse linzensoep) etc. Zelf kijken we altijd waar veel locals zitten, daar moet het dan goed zijn.


Op deze site vind je veel informatie over Marokko van een ‘insider’, Kees en Bea, Nederlanders die in Nkob, Marokkko zijn gaan wonen.

Op het camperforum staat een topic over Marokko, overwinteren, tips, nieuwtjes, etc.


coordinaten Marjanes in Marokko, het eerste getal is noord, het tweede getal is west:


N30.395556  W9.581944 Agadir, Founty Agadir, Inezgane

N30.359646  W9.525014 Agadir, langs Boulevard Des F.a.r.

N35.245742  W3.938616 Al Hoceima

N32.343504  W6.360954 Beni Mellal

N34.918827  W2.343673 Berkane

N33.438578  W7.631669 Bouskoura - onder Casablanca langs de A3

N33.544714  W7.638981 Casablanca - Californië

N33.561111  W7.593611 Casablanca - marjane Medyouna, boulevard mohamed VI

N33.565556  W7.676111 Casablanca - marjane Hay Hassani, Avenue Oued Bou Regreg

N33.596314  W7.531106 Casablanca - Aïn Sebaâ

N33.545935  W7.549586 Casablanca - Sidi Othmane

N33.574691  W7.708104 Casablanca

N33.586442  W7.592597 Casablanca

N33.570237  W7.521034 Casablanca - Wadis II

N33.233888  W8.513611 El Jadida

N32.052004  W7.396131 El Kelaâ Des Sraghna langs de N8

N33.986376  W4.999268 Fez, Oulad Tayeb, langs de N8

N34.048056  W5.036389 Fez, El Mariniyine, marjane Agdal Fès

N28.967745  W10.0323  Guelmim, op de N12 naar Assa

N34.24053    W6.570192 Kenitra

N32.88672    W6.908021 Khouribga, Bd marche verte

N35.154748  W6.140396 Larache, aan de zuidkant van het dorp, richting de A1

N31.629454  W8.078649 Marrakesh, menara

N31.667414  W8.012208 Marrakesh, marjane Sidi Chiker

N33.902167  W5.53699   Meknes - Hambria

N33.855428  W5.581708 Meknes, Al Machouar Stinia

N33.707222  W7.3475     Mohammedia

N35.122496  W2.926332 Nador, Bouarg

N34.736111  W1.926944 Oujda, Sidi Slimane Echcharraa

N33.953611  W6.851667 Rabat, Hay ryad

N34.018881  W6.81743   Rabat Bouregreg

N32.298056  W9.215833 Safi

N35.107778  W2.298889 Saidia

N34.051852  W6.795654 Sale - boven Rabat

N34.260044  W5.915723 Sidi Slimane

N35.727444  W5.757328 Tanger, Ikhlass

N35.745517  W5.84387   Tanger, Bni Makada, centre commerciale

N35.602666  W5.335242 Tetouan


Essaouira

N31.496944  W9.751667 Carrefour, R207 route Principale Vers Marrakech

N31.52435    W9.753871 Aswak Assalam

-------


Wat vertalingen:

morgen = gedda

klaar = safi

genoeg = baraka

dank u wel = sjoekran

alstublieft = tfaddal

goedemorgen = sabah al-chir (ch = harde G)

goedemiddag: Salaam alaykoem

goedenavond = masa al-chir

tot ziens/dag= be-s-slama

-------


Ik heb een aparte pagina gemaakt over de marktdagen in Marokko

------

Garages:


Spanje bij Algeciras:

De meeste campers hebben een basis van Fiat, Ford of Mercedes.

In Algeciras/Palmones zit een Mercedes garage en een bandenreparateur: N 36.180556, W 5.443611

In de richting van Gibraltar vind je een Ford garage met daar tegenover een vestiging van Carglass: N 36.184285, W 5.349278

En daar zit ook een Fiat garage: N 36.184722, W 5.349444


Marokko:

Agadir:

Fiat Professional in Agadir Marokko, Avenue Abdellah Gannoune: N30.394511, W9.520736


Marrakech:

Fiat Professional in Marrakech, zijweg van N7 route naar Safi: N 31.686389, W 8.053889 let op bij het naar binnen rijden, er zit een diepe knik bij de ingang, dit geldt vooral voor campers met een lange overstek aan de achterkant.


vSafi:

Adres van een garage, ze repareren hier alle merken:  Ets. AZMI Abdellatif, 225, Rue Khemiss, Safi, tel: 05-24463016, coördinaten: N32.281944, W9.243889. Ze repareren alle merken.

Adres van een sleepbedrijf: Abda Assistance, Avenue Chahid Abdel Ali Ben Chekroune, tel: 06-12025071 coördinaten: N32.279725, W9.243447.

----


Wij volgen op het camperforum altijd het topic over Marokko, zeer onderhoudend en informatief.

Terug naar

Reisverhalen© 2013 Lia Keizer