Marokko

Tips voor je reis naar Marokko: Tussentijds naar huis met het vliegtuig


Hoe werkt het op vliegveld AGADIR. (Verderop lees je hoe die procedure is vanaf Casablanca)


Zet de camper op de parkeerplaats van de luchthaven, je kunt er voor 30 Dirham overnachten.


1. Neem de parkeer ticket van de parkeerplek mee, plus kopieën van paspoort, rijbewijs, kentekenpapieren en het inreisformulier van de camper.


  1. 2.Ga naar de vertrekhal. Vul het uitreis papiertje in, wat je daar vindt, of zelf al hebt. Er is een grote zuil rechts in de vertrekhal met de uitreis

    formulieren.


3. Ga naar het incheck gedeelte om in te checken.   


  1. 4.Na het inchecken ga je met je boardingpas naar de aankomsthal. (Daar waar je normaal in de aankomsthal naar buiten komt). Daar staat een man die je paspoort inschrijft zodat je de aankomsthal in kunt lopen. Daar ga je links bij de derde deur (die normaal gesproken open staat) naar binnen bij de douane.

    Hier lever je al de gemaakte kopieën in en laat je paspoort zien.

    Je vult een formulier in (Annexe IV-14) met alle gegevens van de camper en het paspoort op wiens naam de camper staat. Onderteken dit

    formulier. Op de keerzijde van het formulier wordt een krabbel en een stempel gezet, en dat is het. Je kunt een foto maken met je telefoon van

    dit mformulier.

 

Je hoeft geen sleutels en autopapieren meer in te leveren en je camper hoeft ook niet meer op het vliegveld zelf te staan tijdens je afwezigheid, je mag de camper ook op een camping parkeren.


Bij terugkomst kun je zo naar je camper, het parkeren betalen en verder gaan met je reis.


Dat was het.


Met dank aan Fred en Mirjam, Nederlandse camperaars die we in Marokko een paar keer hebben ontmoet en zelf naar huis zijn gevlogen en deze procedure aan ons door hebben gegeven. En dank aan Ingrid en Willy, Belgische camperaars die in dezelfde periode als Fred en Mirjam naar huis en terug zijn gevlogen.


Hou er rekening mee dat het per luchthaven in Marokko kan verschillen v.w.b. de procedure. Marokko is een land vol verrassingen.

Als je weer terug komt in Marokko krijg je een nieuwe stempel van binnenkomst en is je visum weer 3 maanden geldig.


----

Vliegveld CASABLANCA


Zelf zijn wij in februari 2015 vijf dagen naar huis geweest, we hebben gevlogen vanaf Casablanca naar Schiphol. We zijn de dag ervoor aangekomen  op de luchthaven en hebben overnacht op de parkeerplaats, parking 1, op het gedeelte ‘langer dan 24 uur parkeren’. Het kostte 30DH voor de eerste 24 uur, daarna 3DH per uur met een maximum van 30DH per 24uur.


De procedure zoals hieronder omschreven hebben wij toen zelf ervaren, maar het kan zijn dat het nu op dezelfde manier gaat als hierboven omschreven bij Agadir. Dus je kunt je voorbereiden en met alle kopieën zoals hierboven omschreven naar de douane gaan. Als iemand via Casablanca naar huis is gevlogen het anders heeft ervaren  als hieronder beschreven staat, laat het even weten aan ons.


Dus hieronder de procedure zoals wij die zelf hebben ervaren in 2015:s

Je gaat eerst inchecken bij de desbetreffende balie, voor ons was dat in Terminal 1. Tevens moet je een uitreis formuliertje invullen die je in terminal 1 in de hal vind.

Dan ga je naar het boarding gedeelte en gaat daar naar binnen. Bij binnenkomst is aan de rechterkant direct het douane/customskantoor. Daar geef je de volgende spullen af: Parkeerticket, sleutels en papieren van de camper (groene kaart en kentekenbewijs), inreispapieren van de camper.


Er wordt een formulier (Annexe IV-14) ingevuld met alle gegevens van de camper en het paspoort op wiens naam de camper staat.

Lees dit en onderteken het formulier. Het wordt in een groot soort kasboek genoteerd.

Je krijgt een kopie van het formulier mee, zelf hebben wij op dat moment een foto gemaakt van de spulletjes die achterbleven. De sleutels van de bearlock hebben we uiteraard niet afgegeven. De spullen worden in een grote enveloppe gedaan en in een kast weg geborgen.


Dan ga je naar de paspoortcontrole laat je paspoort en het uitreisformulier zien, en klaar is Kees.


Bij terugkomst:


Bij terugkomst krijg je een nieuwe datumstempel in je paspoort en heb je gelijk toestemming om 3 maanden in Marokko te verblijven.

Je komt aan in de aankomsthal en dan moet je naar de vertrekhal van terminal 1. Daar ga je weer naar het boardinggedeelte. Het douane/customskantoor zit gelukkig vooraan dus je kunt er naartoe wijzen bij de ingang, want eigenlijk mag je hier alleen naar binnen als je een boardingkaart hebt. In het douanekantoor geef je het Annexe IC-14 formulier af en je krijgt je spulletjes mee na ondertekening in het kasboek.

Met vijf minuten sta je weer buiten en kun je verder gaan met je reis per camper.

terug naar

tips  voor Marokko

© 2013 Lia Keizer