Noorwegen

Onze tips voor je reis naar en in Noorwegen


Wij reizen met de volgende kaarten:

Denemarken: kaart van Marco Polo met een schaal van 1:300.000/1cm=3km

Noorwegen: kaart van Freytag&Berndt met een schaal van 1:250.000/1cm=2,5km, we hebben een aparte kaart voor zuid- en midden Noorwegen.

Beide kaarten heb ik bij de boekhandel gekocht.

Koop je kaarten in Nederland want in Noorwegen zijn ze veel duurder.


We hebben een boekje mee van de ANWB met informatie over Noorwegen: ANWB goud - Noorwegen - ISBN: 978-90-18-03117-6

Ik had het boekje geleend bij de bieb en vond er wel veel informatie in staan, toen heb ik het gekocht bij de boekhandel.


Wij zijn overgevaren vanuit Hirtshals naar Kristiansand.

Een enkele reis kost tussen de € 120,00 en € 160,00, afhankelijk van hoe lang en hoog je camper is.

Als je van tevoren via internet een ticket hebt geboekt kun je direct in de haven naar ‘check in’ rijden, anders moet je een ticket kopen bij de ‘terminal’ van de rederij. Bij de ‘check in’ geef je je internet print af, je krijgt dan de reisvouchers plus een kaart die je voor je raam legt waarop de rij staat waarin je moet gaan opstellen om aan boord te gaan.

We hebben nog geprobeerd te internetten terwijl we in de rij stonden maar dat lukte niet.


Als je via de E39 bij Hirtshals aankomt vind je op de grote rotonde een tankstation van GO ON, daar is een sanistation voor het legen van je wc en vuilwatertank. Er is geen drinkwater aanwezig.


We zijn met de veerboot gegaan van Lauvvik naar Oanes en hebben 7 meter opgegeven voor de camper. De overtocht kostte ons NOK 189,00

Zie hier een overzicht van de veerboten in Noorwegen, hoe vaak ze varen en wat ze kosten. De prijzen zijn van 2012 dus ze zullen iets duurder zijn.

Ik denk ook dat het prijzen zijn voor auto’s, campers zullen meer kosten.


Onderweg kregen we een tip van een Nederlandse boer die in Noorwegen woont: koop een kortingspas voor de binnenlandse ferries: www.fjord1.no. Het scheelt 40% op een overtocht, tel uit je winst. Je koopt zo’n pas voor NOK 1500, als je veel veerboten nodig hebt heb je het er vrij snel weer uit. De NOK 1500 is een tegoed dat op de pas staat. Elke keer als je er op de boot mee betaald wordt het bedrag van je tegoed afgeschreven. De pas blijft gewoon geldig, eventueel voor een volgend jaar. De pas kun je op elke binnenlandse veerboot aanschaffen.

We denken zelf dat de pas alleen geldig is op boten van Fjord1, vraag het na als je zo’n pas wilt kopen.


Wij hebben weg 17 gereden van Steinkjer (boven Trondheim) naar Bodo en dan heb je 6 veerboten nodig. We hebben bij de eerste boot, Holm-Vennesund, gevraagd naar een kortingspas. De man wist te vertellen dat er een pas is maar die is op 2 veerboten geldig en kost NOK 3000. Dat zet geen zoden aan de dijk. De pas is eigenlijk voor mensen die de boot vaak gebruiken.


Voor de tolwegen hebben we gekozen voor ‘gewoon doorrijden’. De nummerplaat wordt gefotografeerd en als het goed is krijg je achteraf de rekening thuis gestuurd. We wachten het af.

Alleen bij tolwegen die bemand zijn moet je natuurlijk wel gewoon tol betalen, dat zijn vaak de privé tolwegen.


Koop Noorse kronen in Nederland of pin het in Noorwegen bij de automaat. Euro’s omwisselen kan lang niet bij alle banken en als ze het al doen betaal je tussen de NOK 200 - NOK 250 dat is tussen de € 26 - €32,50


Wij hebben vaak water getapt bij kraantjes op kerkhoven, met de gieter op en neer gelopen.


Tot nu toe, 35 dagen op reis, hebben we alle nachten nog vrij/gratis gestaan. We zoeken einde van de middag gewoon een plekje in een dorpje of langs een ‘kleine’ weg en elke keer vonden we weer een rustig plekje. De coordinaten staan in het verslag.terug naar

reisverhaal Noorwegen


© 2013 Lia Keizer